reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy ze Szkocji

szczerze mowiac nie wiem jeszcze ktory tydzien.niedawno dopiero zlozylam papiery w przychodni i jeszcze mi nie przyszlo nic wiec nie mam zabardzo jak sie dostac do lekarza :/ z internetowych obliczen wychodzi 9 tydzien wiec brzuszek dopiero wieczorem sie pojawia jak jestem po calym dniu jedzenia :p przy pierwszej ciazy bylo widac dopiero miedzy 4-5miesiacem wiec jeszcze troche mi do uwidocznionej ciazy ;)
powiedzcie mi dziewczyny, prowadzilyscie ciaze tu w szkocji? bo ja ogolnie jestem przerazona na sama mysl pierwszej wizyty :( a w zasadzie tego, ze za czorta sie nie dogadam biorac pod uwage ze moj angielski jest taki sobie, a wiadomo...ciaza to nie zwykla wizyta u lekarza, jednak bym wolala wszystko dobrze zrozumiec, a tu czarno to widze. tym bardziej sie martwie, bo przy pierwszej ciazy mialam anemie,prawdopodobnie ciagle ja mam, choc medycznie tego nie potwierdzilam, ale z opinii mojej cioci, ktora pracuje w szpitalu wynika, ze anemia ciagle sie mnie trzymala...tak wiec strasznie przezywam i martwie sie prowadzeniem ciazy tutaj, zwlaszcza, ze przylecialam niecale 1,5miesiaca temu :( mam ochote wracac do polski...masakra

reklama
K4rol4 nie martw sie nawet przy malej znajomosci jezyka zrozumiesz bo tutaj wizyta podczas ciazy to nie to samo co w polsce. Widzisz sie tylko z polozna i wszystko zalezy na jaka trafisz. Mozesz oczywiscie wziasc sobie tlumacza tylko musisz to wczesniej zglosic w przychodni, niestety zdarza sie ze tlumacz sie nie pojawia. Pobiora ci krew do badania, chyba ze 4 fiolki, zrobia badanie moczu, zwaza i nic wiecej. Ja rwniez jestem z Airdrie wiec jak masz ochote to wpadaj na kawke

Karola ja pierwsza ciążę tu prowadziłam teraz kolejna i źle nie jest. Ja znam angielski ale znac go bardzo nie trzeba aby wiedzieć o co biega. tak jak pisały dziewczyny,głownie na wizytach mierzą ciśnienie,zapyta czy się czujesz ok i tyle. jedynie na tzw.booking appointment (w pierwszej ciąży miałam to ok 8tc,teraz ok 11) sobie załatw tłumacza albo weź słownik bo wtedy będzie położna z Tobą wypełniać książkę ciąży. No chyba,ze chcesz to i ja zapraszam do siebie (Chapelhall-zaraz obok Airdrie) to Ci pokaże jak ta ksiażka wygląda i wyjasnię z tłumaczeniem co i jak. Tak są ogólne info o Tobie,chorobach przebytych w rodzinie Twojej i ojca dziecka,podpisac tez musisz zgodę na badania krwi etc.

szok w ogole to co piszecie...ja w polsce prowadzilam pierwsza ciaze i wszystko calkiem inaczej wygladalo i jakos przyzwyczaic sie do mysli o ciazy tutaj nie moge. mialam w polsce swietnego ginekologa, calkiem inaczej te wizyty wygladaly niz opisujecie...jesli uda mi sie dotrzec w styczniu do polski to na bank go odwiedze...poki co nie ogarniam tutaj tego wszystkiego jeszcze :)
co do kawy dziewczyny to mozna sie wszystkie w jednym miejscu skupic :) tym bardziej, ze Filip nie ma zadnych kolegow w swoim wieku, w polsce gdzie sie nie poszlo to ktos znajomy a tutaj pustka :( i juz tez chyba ma dosyc zabaw ciagle z mama :p

reklama
karola no wyglada to tutaj duzo inaczej, trzeba sie przyzwyczaic. Ja podczas ciazy bylam w pl 2 razy i odwiedzalam tam ginekologa tak dla pewnosci. Ja akurat polozna mialam niezbyt fajna ale wszystko da sie przezyc

Do góry