reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MAMY Z WARSZAWY i OKOLIC :)))

Tomcio super!
---
Byliśmy u neurologa!
Olaf ma małą asymetrię i wzmożone napięcie mięśniowe :(
W środę idziemy do rehabilitantów i maja pokazać nam ćwiczenia dla Olafcia, za miesiąc kontrola – i wtedy decyzja czy rehabilitujemy sie czy nie…no to było lekkie niedotlenienie!
Trochę mnie to zdołowało!
A każdy mówił, że Olafcio taki silny….
Malina, wy chyba macie z Jeremim doświadczenie?
---
Co do ciemiączka to jak zarośnie to nie oznacza, że mózg się nie będzie rozwijał!
Szczerze powiem, że tak jak po wizycie u neurologa byłam niemal załamana, tak teraz mam wątpliwości, czy pani doktor nie przesadziła ciut.
Diagnoza była identyczna jak u Ciebie. Skierowanie na rehabilitację oczywiście w tym samym ośrodku co pani doktor przyjmuje. Rehabilitant stwierdził, że no tak, ciut jakby, może.. lekkie opóźnieniem, lekka asymetria, lekkie wzmożenie napięcia. Pokazał 3 ćwiczenia i tyle. Poza tym tak mu się ręce trzęsły, że bałam się o dziecko:baffled:
Ćwiczenia robimy, pójdę po skierowanie na dalszą rehabilitację, ale na NFZ już. Radzę więc absolutnie się nie przejmować Dziubasek.
A skąd świadomość niedotlenienia? Z czego to wynika?

reklama
Szczerze powiem, że tak jak po wizycie u neurologa byłam niemal załamana, tak teraz mam wątpliwości, czy pani doktor nie przesadziła ciut.
Diagnoza była identyczna jak u Ciebie. Skierowanie na rehabilitację oczywiście w tym samym ośrodku co pani doktor przyjmuje. Rehabilitant stwierdził, że no tak, ciut jakby, może.. lekkie opóźnieniem, lekka asymetria, lekkie wzmożenie napięcia. Pokazał 3 ćwiczenia i tyle. Poza tym tak mu się ręce trzęsły, że bałam się o dziecko:baffled:
Ćwiczenia robimy, pójdę po skierowanie na dalszą rehabilitację, ale na NFZ już. Radzę więc absolutnie się nie przejmować Dziubasek.
A skąd świadomość niedotlenienia? Z czego to wynika?
na usg przezciemiączkowym wszystko ok wyszło, ale jest jedno "lwy róg czołowy nieznacznie zaokrąglony" - dobrze, że nieznacznie! I z tego to wynika, poza tym zielone wody na to wskazują, czego nie byłam świadoma!
Rehabilitacji jeszcze nie zaleciła, bo to małe odchylenia, ale kazała samemu ćwiczyć w domu, ale żeby wiedzieć jak to musimy iść na 60 minutowe szkolenie.
Ja też postaram się o skierowanie na NFZ, co wizyta to 120 zł pęka! Masakra jakaś!:szok:
Dzięki za info! Postaram się mnej tym przejmować:baffled:
Iza kurcze nie pomyslałam o tym! Nie zapytałam! Zapytam w środę. A czemu tak uważasz? Tak jest? :zawstydzona/y:

Iza kurcze nie pomyslałam o tym! Nie zapytałam! Zapytam w środę. A czemu tak uważasz? Tak jest? :zawstydzona/y:
wpadły mi w oczy lamenty jakiejś mamy na chustoforum, któa narzekałą, że nie może nosić ze względu włąśnie na asymetrię. że w ogóle w pionie dziecko jak najmniej powinno być... nie wiem dokłądnie, dopytaj koniecznie u rehabilitanta :tak: lepiej mieć pewność

cos znalazłam https://www.babyboom.pl/forum/zdrowie-f311/asymetria-ulozeniowa-5910/index4.html

Ostatnia edycja:
Hej,

Nadal nie mam swojego netu.

My też byliśmy u neurologa na kontroli z Ignasiem, wszystko ok. Igi rozwija się bardzo dobrze :-). Pani doktor powiedziała, że ze względu na problemy w ciąży ( cholestaza i nietolerancja glukozy) będzie obserwować rozwój Ignacego aż dobrze na nogi stanie, tak to określiła.
Ale nie mamy żadnych zaleceń, tyle, że dostaliśmy skierowanie na usg główki, bo pani doktor stwierdziła, że raz to dobrze jak każde dzieciątko ma.
Chodzimy państwowo do szpitala dziecięcego w Al.Wyzwolenia do dr Gontarczuk.
Bardzo fajna doktor, dokładnie sprawdza dzieciątko i taka konkretna jest. No przez to dokładnie sprawdza jest jeden problem, jeszcze bez poślizgu do niej nie weszliśmy, teraz było 45 minut poślizgu, bo ona ma chyba 15 albo 20 minut na dziecko a niektóre dzieci u niej i po pół godziny albo dłużej siedzą.
My się praktycznie codziennie chustujemy, taniec z chustą też już zaliczyłam, bo dyskoteki to jedna z ulubionych zabaw Krystiana. A od dwóch dni układamy lego duplo, zaczyna mi forma wracać, dziś w 15 minut rozłożyłam wszystkie zestawy :-).
A dziś wreszcie wyszliśmy na dwór na dłużej :-), dwie godziny kopania tuneli w śniegu.
Śnieg ma niewątpliwie jedną zaletę, wystarczy wyjść przed blok i moje dziecko może godzinami się bawić :-).

Ja mam po Krystianie dwa termosiki na butelki (jeden steropianowy a drugi plastikowy z izolującą warstwą) i prawdę mówiąc one są beznadziejne. Na chłodzie to na 100% nie utrzymają temperatury.
Ja jeden dostałam ale okazało się, że mi butelki od laktatora aventu nie wchodziły i kupiłam drugi podwójny na przewożenie butelek.
Ogólnie przydawał się, bo jak schłodziłam w lodówce odciągnięty pokarm w pracy to do domu przywoziłam też schłodzony, ale ciepły pokarm lub picie wychładzało się.

Ostatnia edycja:
Ten mój rehabilitant też stwierdził, żeby jak najmniej nosić w pionie, ale chustę zalecał, bo stabilizuje kręgosłup:baffled: I bądź tu mądry..
U mnie niby też były zielone wody. Ale teraz powinna się rozpocząć dyskusja co to znaczy zielone???
Jak mi przebili pęcherz to pielęgniarka stwierdziła, że jakby zielonkawe, lekarz, że nieeee. Wg mnie nie były zupełnie bezbarwne, ale z lekarzem się nie będę kłócić. Położna, która przejęła opiekę nade mną na sam koniec akcji porodowej (czyli przed cesarką), też stwierdziła, że zielone i tak mam wpisane w książeczce dziecka. Na szczęście usg ok. Opis jest kosmiczny. Całe jedno zdanie.

Witam wszystkie Mamy :)
W tym roku planuję otworzyć Klub Malucha na Młocinach (niedaleko Parku Młocińskiego). Chciałabym się dowiedzieć czy w tych okolicach są zainteresowane Mamy posłaniem swojej pociechy do Klubu Malucha.

Prosiłabym też o podpowiedzi, co jest dla Was najważniejsze. Bardzo mi zależy na najwyższym poziomie oraz bezpieczeńskie maluchów, dlatego będę ogromnie wdzięczna za informacje.

Pozdrawiam serdecznie:)

J@god@ jeśli dobrze pamiętam to ty rodziłaś chyba w październiku w IMiD na Kasprzaka. Orientujesz się może jak wygląda sala do porodu rodzinnego, tzn. co jest do dyspozycji rodzącej (piłka, drabinki itp). Będę wdzięczna za odpowiedź.

Hej dziewczyny, ostatnio nie mam czasu zagladac na bb i jakos mi was brakuje. Ale wysyłałam starszyzne na ferie, teraz siedze i nadrabiam zaleglosci w chałupie (prasowania to moja zmora, ale znajdzie sie i pare innych ;-)).
A poza tym, szukam info o gimnazjach - bo Misia w tym roku zdaje i musimy wybrac trzy do których zlozy papiery. Ja w ogóle sie nie orientuje, a moze wywiecie np ktore blisko stacji metra sa? Inne rankingi tez mile widziane - jakos nie moge na nic rzetelnego trafic :-(

Jakoś pustawo tu ostatnio...
Patewka wiem, że kobiet się o wiek nie pyta, ale ile masz lat?? Córka do gimnazjum, a Ty wyglądasz na 16.. No, w porywach do 18..
A gdzie Dziubasek, Iza?? Jagoda bez netu, to wiem..

reklama
Do góry