reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

MAMY Z WARSZAWY i OKOLIC :)))

Jak was czytam to sie zalamuje! Moj Bartek ani nie mowi ani na nocnik nie robi i przewinac tez sie nie da! Jak chcemy go przewinac to kopie, szarpie i drze sie w nieboglosy! Gada caly czas po swojemu i probuje czasem cos powtorzyc po nas ale zupelnie mu to nie wychodzi!

Iza- mnie dziwia te historie o skladaniu papierow do zlobkow i przedszkoli w brzuchu:) bo ja probowalam tez zlozyc teraz do siotr i do innego z angielskim i za wczesnie mi powiedzieli! Wiec glupota jakas! A najtaniej u mnie to 1300zl! Wariactwo!

reklama

J@god@
-śmieszny ten Twój Ignaś :-)

Jasiek jeszcze rocznikowo w tym roku ma 2 lata, ale dostał się do państwowego. u nas nie było specjalnie problemu. i jeszcze też w pieluchach, ale przyjmują z pieluchą.

Maria- co do pieluchy to daj mu jeszcze czas :-) jeszcze trochę może w pieluszce pochodzić.mój ma rok i 7 m-cy - to już jest załamka :sorry2::sorry2:
chociaż już pewnie by się nauczył jakbym mu zdjęła całkowicie, ale nie chcę opiekunki obarczać pilnowaniem go...:sorry2:
chociaż dziś moówiła, że zrobił kupę na sedes:tak:
a Bartek zupełnie nic nie mówi?

Asia, J@god@ - Wasze dzieci mają dziś urodziny?

Ostatnia edycja:
U nas też w cenie jest angielski, zajęcia w glinie, rytmika, plastyka i jakieś jeszcze cuda. Ogólnie Ignaś ma wszystkie dodatkowe zajęcia w cenie. Ale na ile korzysta to trudno określić. Co chwila są nowe prace dzieci wywieszane i na wszystkich wywieszkach jest też praca Ignacego, ale to zazwyczaj jest albo jedno maźnięcie, 3 razy ryśnięcie kredką itp. Zdecydowanie widać, że różni się od trzylatków w tej kwestii.
Jedna z pań rozmawia z nimi częściowo po angielsku.
Tyle, że ja płacę 890zł + 13,50zł wyżywienie. Tragedia.
A niższe czesne teraz wprowadzili dopiero od skończonych 3 lat, kiedyś było od 2,5 roku.

Co do opłat za przedszkole państwowe to ja na razie płacę mniej niż w tamtym roku ale ciągle nas straszą, że gmina podniesie opłaty i podpisujemy miesięczne umowy.
W tej chwili jest 1,97zł za godzinę a straszą, że podniosą na 2,60zł za godzinę.
Płacę za 3 godziny od 13 do 16-tej. Plus stawka żywieniowa oczywiście.
Za godziny do 8 nie płaci cały Pruszków, takie zarządzenie urzędu miasta (albo gminy).
Godziny 8-13 są bezpłatne urzędowo.
Problem, że nie można nie płacić.
Żeby dostać miejsce w przedszkolu trzeba zadeklarować minimum 8 godzin.
Inaczej nie dostanie się miejsca w przedszkolu.
Można ustawić od 7 do 15 i wtedy płaci się tylko za 2 godziny.
Ale nie można zadeklarować od 8 do 13 bo wychodzi za mało godzin pobytu dziecka w przedszkolu.

Iza - ja wszystkie dzieci urodziłam 6-8 dni przed terminem. teraz tez na to licze ;-)
Gratuluje artykułu! :tak:
Dominika - mój Łukasz miał urodziny we wrzesniu tylko suwaczka nie zmieniłam :zawstydzona/y:

u nas pzedszkole przyjmuje od 2,5 roku i oplaty sa takie same. No ale prywatne rzadza sie wlasnymi prawami.

Ignaś miał urodziny 1 października, też zapomniałam o suwaczku. Myślałam, że jest taki przechodni jak u Krystiana :-D.

Iza - fajny profil! :-) podziwiam odwagę z jaką porzuciłaś pracę i przeniosłaś się do domu. Chociaż na pewno zdobyte doświiadczenie pozwoli Ci kiedyś wrócić do zawodu a to też duży plus.

J@god@ - rzeczywiście tragedia z tymi opłatami.... u nas nie ma takiego wymagania że dziecko musi być 8 godzin, dlatego większość dzieci wychodzi o 13 i potem zostaje tylko garstka... :-(

AsiaKC - oj, musi być Ci już ciężko na końcówce i jeszcze z 3 pozostałych dzieci. Trzymam kciuki, żebyś dotrwała szczęśliwie do końca i żeby to było jak najszybciej ;-)

Dzięki wielkie! Ja mam nadzieję ze do końca tygodnia urodzę bo juz mam zupełnie dosyć...
Dobrze że mąż w domu, z drugiej strony im dłużej czekamy, tym krócej bedziemy w komplecie potem - mamy jeszcze tylko 3 tygodnie :-(
właśnie dzis jakiś dołek i zniechęcenie mnie dopadło i odmówiłam w ogóle wstania z łóżka... miło tak móc czasem zastrajkować.

Asia KC lekkiego porodu ;-)

Iza sposób na biznes bardzo fajny.

Jak meleństwo szczęśliwie się urodzi to się uśmiechnę do Ciebie.:tak::tak:

Dzwoniła pielęgniarka szkolna .
Kuba miał robione badania wzroku i z dali nie przeczytał żadnej tablicy ,a z bliska i oczywiście.
Zadzwoniła do mnie z informacją ,że Kuba ma potężną wadę wzroku i żeby natychmiast z nim do okulisty jechać ...
U okulisty byliśmy w zeszłym roku 15 września .
Jego wada była -0,5 na lewe i - 0,5 na prawe oczko.
Możliwe ,że tak mu oczy poleciały?
Czy ta moja zaraza udaje?
Bo on tak też potrafi ....:baffled::baffled::sorry2::sorry2:
Muszę zadzwonić do stowarzyszenia Tęcza i zapisać go na wizytę .
Tylko tam da sobie zrobić to badanie ...:baffled::baffled::baffled:

reklama
Iza - połówkowe za ok 2 tyg. Bo za tydzień idę na wizyte do gin i pewnie dostanę skierowanie na usg i obciążenie wreszcie, bo nadal nikt mi nie chce przepisać pasków do mierzenia cukrów ( co jest bardzo dziwne bo w pierwszej ciąży była cukrzyca z insuliną ), po za tym połowa mojej rodziny ma cukrzycę). więc czekam na to obciążenie z niecierpliwością.

Przeczytałam o tobie i sobie przypomniałam że właśnie muszę znaleźć czas i się wreszcie się z tobą umówić, bo czytam teraz "w głębi kontinuum " - nie wiem czy znasz tą książkę - ale chyba tak, bo to w końcu o bliskości i chustowaniu. A ja już od pierwszej ciąży chciałabym chustować, ale mam tak rozwalony kręgosłup że z Bartkiem nie dałam rady - a różnie się wiązałam! za każdym razem uchodziłam 100m i musiałam go zdjąć :( ale wierzyć mi się nie chce że wszystkie matki na świecie co się chustują mają zdrowe kręgosłupy! przecież to tak jak te matki w prymitywnych plemionach - one nie mają wózka i co mają zdrowy kręgosłup! musi być jakiś sposób na chustowanie dla mnie :)

Do góry