Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!
U nas jak zwykle Lena nieprzeziebiona... ale za to z okiem nie jest za wesolo.... jesesmy po kolejnej konsultacji i badaniu i mala ma zanik tarczy, impulsy z mozgu nie docieraja itd... Moze na nie slabo widzec....Wszystko to wina mojego zapalenia oskrzeli i ropnia krocza, antybiotyku w 12tyg ciazy.. uswiadomila mnie okulistka... mam potworne wyrzuty sumienia, ze jak dostaalm L4 to najpierw nie poszlam na nie, dopiero jak juz ledwo sie na nogach trzymalam i zapalenie oskrzeli bylo powazne po poszlam na zwolnienie...
Ja na spotkanie nie przybede, bo w czwartek lece do Nowego Jorku na niecale 2tyg... i to bez Leny .. Moje wakacje :-)
JAGODA ja mam dobra neurolog. zwatpilam w jej diagnoze, poszlam do innej i to byl blad. Pozniej rehabilitant powiedził mi, ze ta pierwsza miala zupelna racje. To jest starsza pani, ktora bardzo fajnie podchodzi do dzieci i nie trzyma sie sztywno norm. Jak mala chodzia do zlobka to ona w porownaniu do rowiesnikow znacznie wiecej mowila. Inne dzieci malo co mowily .. poprostu to jest naturalny rozwoj.. ale jak chcesz upewnic sie to idz do neurologa, ale najlepiej do takiego co tez pracuje z niepelnosprawnymi dziecmi (tzn. oni lepiej wychwytuja co jest norma, a co zaburzeniem, maja lepsza praktyke pracujac z niepelnosprawnymi dziecmi) ja bylam u takiego rehabiltanta i zupelnie inne podejscie i wiedza niz rehablitant nie pracuajcy z niepelnosprawnymi dzieciakami.
p.s. sluchaj mailam isc do tego lekarza okulisty co Ty i kolezanki mi odradzily... i sama nie wiem juz.. one maja zle doswiadczenia z nim (tzn diagnoze wystawil z sufitu, raczej na podstawie opisow rodzicow niz wynikow badania dna oka)... czy on jest taki gburowaty?/ sama juz nie wiem.. choc teraz bylam prywatnie u fajnej babki, co miala ten aparat do pomiaru...
PEPERKA nocnego jedzenia raczej trzeba dziecko oduczyc... tylko niektore rezygnuja z tego same... U nas oduczanie trwalo 2dni. Tylko ja mialam latwiej, bo oduczalam ja od cycka. Mi kazala pediatra starac sie od 10msc wyregulowac jej jedzenie tzn 5posilkow dziennie, no i chodzi o zabki. I nie ma podjadania w nocy. Jesli Twoj maly pije w nocy wode lub mleko to moze ma za cieplo w pokoju i jest jemu za duszno?? A porcje mleka z kleikiem ryzowym to dostaje jak moja Lena w 10msc, wiec moze Twoj potrzebuje wieksza porcje na noc?? popróbuj, pokombinuj...chyba ,z e sam sie w koncu przestawi...