reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MAMY Z WARSZAWY i OKOLIC :)))

Dziewczyny, widzę że ktoś tu pisał o żłobku. Możecie mi powiedzieć jak to jest w Warszawie? Czy jest gdzieś jakaś lista państwowych, ile kosztuje, ile się czeka, jak to się z grubsza załatwia, no i jak wygląda opieka nad dzieckiem w żłobku??????
ogólnie jest beznadziejnie , ja złożyłam wniosek jak córka miała 1 miesiąc - dostała sie jak miała 4 miesiące ale to był chyba cud bo ogólnie to sie czeka chyba z rok byłysmy 80 na liście oczekujących na zwolnione miejsce bo jak wiadomo rotacja jest spora gdyż dzieci straaasznie chorują , po miesiącu chodzenia zrezygnowałam bo wyladowałysmy w szpitalu z rotawirusem ... i poszła jeszcze raz we wrześniu nastepnego roku (miała roczek) a wniosek złożyłam w styczniu...

poszukaj jeszcze na forum o przedszkolach https://www.babyboom.pl/forum/przedszkola-f26/zlobek-w-warszawie-6991/index7.html

reklama
Ja bylam z mala dzis u pediatry, bo sie balam ,ze ma rumien zakazny - takie ma poliki jak buraki... okazalo sie,ze odmrozlia sobie je.. Rok temu raczke odmrozila... Ona ma taka delikatna skore ze szok!! Ogolnie lekarka kazala mi zrezygnowac z kremow na mroz.. bo przy takich mrozach jzu sobie rady nie daja tylko stosowac wazeline najlepiej z wiesolkiem. I oczyiwsice dalej z mala wychodzic na sapcery OLA tak jak psizesz kremy nic nie daja w taka pogode, jak duzo sie chodzi...

OLA ja jestem przeciwniczka zlobkow.. Pol biedy jesczze prywatny, gdzie masz mniej dzieci na jednego opiekuna.. W Panstwowym to ejst sajgon (mialam kolezanki ktore pracowaly w zlobku) Ja sama byma na dniu otwrtym w prywatnym zlobku. Jak jzu oddac dziecko to po 16msc!! Wczesniej to jest przechowalnia. Jesli jzu musisz dac do panstwowego, to jak dobrze pamietam mieszkasz w Centrum??? Normalnie na innych dzielnicach jets sie np.300 na liscie oczekujacych!! Moje kolezanki wlasnie dlatego oddaja dzieic do centrum, bo latwiej tam o miejsce. Wiem,ze w tym roku otworzyli jakis nowy panstwowy zlobek kolo Lazienek. I do niego we wrzesniu bylo latwo sie dostac!. Swija droga ja "wielka przeciwniczka " zlobkow msuze oddac mala na 2tyg. Niestety musialam wybrac mniejsze zlo - albo bede ja ciagac na zakupy przedswiateczne w tlumy... co jest bez sensu z 16,5msc dzieckiem. Do tego musze zajac sie strona estetyczna mgr.. a z Lena ktora nie spi w dzien i pozno chodzi spac nie da sie tego zrobic.. A trzy ma faze ciaglego wiszenia na mnie.. Za to jka poszla na rytmike to 2h nie moglam jej ze zlobka wyciagnac... I ona jest chyba takim dzieckiem (tak zauwazylam) nie lubi siedzie c wdomu, tylko musi byc non stop wsrod ludzi. Mala oddaje do zlobka prywatnego na 2tyg. Sprawdzony , nowy zlobek, w grupie tylko 5dzieci i 2-3opiekunki (jeszcze nie ma duzo dzieci, bo on ejst nowy) I mam go pod domem.

ja jestem za żłobkiem ale pod warunkiem 2 razy w tygodniu po 3 godziny :) żeby dziecko mogło się pobawić z innymi rówieśnikami :)
Stopi, a daj link do tego Twojego żłobka :)
Był mikołaj u Was?
My z mężęm zarezerwowaliśmy sobie weekand w Sopocie bez Olafa :) Wyjeżdżamy w piątek rano, a do Olafcia dziadkowie przyjeżdżają! Nie powiem, denerwuję się....

Iza, jak Gaja? i wizyta u lekarza?

Dzięki za info... szczerze to ja też nie jestem za żłobkami i moja córeczka jeszcze za mała na uspołecznianie w sensie kontaktów z rówieśnikami. Wystarczy jej co jakiś czas wypad do koleżanek z dziećmi. Ale u nas robi się ciężko finansowo i szczerze mówiąc nie wiem jak to się poukłada wszystko. Chętnie bym jakoś dorobiła w domu, żeby nie musieć dziecka oddawać. A żadnej babci czy cioci do pilnowania dziecka niestety nie mam:(

Czyli na taki mróz najlepsza wazelinka na policzki?

dziubasek - ale fajny pomysł z tym wyjazdem!! bomba :-)
Lekarka przede wszystkim stwoerdziła u Gai poczatki zapalenia oskrzeli :-( jak wyzdrowieje, to mam zrobić mocz i morfologię.
A Gai od mojego niepokoju apetyt się poprawił :-) ciekawe co z tego wyniknie ;-)
a mikołaj oczywiście, że był! Gai przyniósł gąsienicę, Eli gitarę elektryczną, a Michałowi superową grę planszową.Rodzicom przyniósł słodycze ;-)

Mi to sie płakac chce, ze jak zostawiam Lene na zajeciach to ona nawet mi nie powie papa .. leci na sale... wvzorja byla pierwszy raz i od razu 7h.. i bylo super, poki dzieci nie poszly spac- zaczela płakac, ze nie ma dzieci w sali... ze zostala sama tylko z paniami...
I uwaga, wczoraj na 3 dzieciw grupie byly 3 panie!! :-)

DZIUBASEK ja tez jestem zdania , ze 3-4h to ejst max.. Ja musze ja dluzej zostawic, bo nie mam za bardzo wyjscia przez te 2tyg. Wszytsko tez zalezy od zlobka - lena nie ma problemu z adaptacja... ale inne dzieci w zlobku potrafia bardzo palkac... jakby bylo 5 dzieci i jedna Pani to tez bym nie dała... np. Lena mimo 4 posiłkow, zjadla tlyko zupe i przekaski... i jak sa 3 panie to dokladnie mi powiedza ile zjadla itd...i probowaly ja jesczze nakarmic.. jak jest 5dzieci i jedna Pani to nie ma ona szans dopilnowac dzieci z jedzeniem!!
Domek BamBam

OLA tak wazelina :-) p.s. co do zlobka poczekaj jak cora skonczy rok, a jak mzoesz 15msc..Ja wiem, ze jak jest ciezka sytuacja finansowa to musisz wrocic do pracy.. ale mniejszego dziecka nie ma co oddawac, zwlaszcza do panstwowego zlobka. Zreszta jak chcesz oddac do zlobka, to juz musisz zapisywac.. bo czeka sie troche na miejsce.

IZA zdrowka dla Gai. I zmierz ja sama w domu .. p.s. troche nie wiem czemu macie robic morfologie i mocz?? jaki to ma zwiazek ze wzrostem??? W tych badanaich nic nie wyjdzie, a szkoda meczyc Gaje. chyba,ze macie zrobci te badania ze wzgledu na to zapalenie oskrzeli..???

stopi - może wyjść np anemia, przy niej też człowiek słabo rosnie. no nie wiem.. ja przy okazji zrobię te hormony tarczycowe, na to skierowania nei dostałam, bo praktyka jest taka, że trzeba zacząć od badań podstawowych :/ ale chcę to załatwić na jednym wkłuciu..

IZA a faktycznie..tylko przy anemii od razu by tez na wadze nie przybierała i skore miała by blada z takim pajaczkiem (nie wiem jak to wytłumaczyc) Lena miała anemie ok.2msc zycia, ale szybko z niej wyszła. Jak bedziesz juz jej krew pobierac, to zrób od razu TSH, Ft4, Ft3 (koniecznie Ft4 i Ft3 choc beda ci odradzac, ale tak jak pisalam.. U Leny TSh bylo w normie, a miała juz niedoczynnosc, wyszlo dopeiro po sparwdzeniu Ft4 i Ft3 ) Tylko poczekaj jeszcze i zmierz mała za jakis czas... bo takie "stopy" wzrostowe w tym wieku moga byc. I moze za 2tyg troszke urosnie i nie bedziesz musiała kłóć :-) A wyróżnia sie ok?? Nie ma zaparc, twardych kupek?? I głowa do góry, bo na pewno jest wszystko dobrze!!!Niedoczynności na pewno nie ma, bo Gaja jest super rozwinięta!! :-) :-) :-)

reklama
Hej,

Anemię widać w oczach i pergaminowej cerze, bardo białe białka są. Igi miał anemię na wiosnę po tych dwóch seriach antybiotyków. Ale rósł normalnie. Tylko bardzo spokojny był a apatia to też oznaka anemii.

Do góry