Maria, Olaf ma 2 drzemki w ciągu dnia, wstaje ok. 7.30 i pierwszą drzemkę zalicza po 10, śpi ok. 1,5 godz. Kolejna drzemka jest ok. 16 i też trwa ok. 1,5 godz. Na nos zasypia ok. 21.30.
Czasem te drzemki są krótsze, ale są dwie. Co dziecko to inny rozkład dnia, niestety
Co do żłobków to jeśli znajdziesz jakieś fajne miejsce to mi się wydaje, że często jest to dobre rozwiązanie. Gdybym musiała teraz wracać do pracy to wybrałabym taką insytutację zamiast niani tylko, że na max 5 godz. dziennie, w tym 3 zabawy i reszta spanka. Jeśli dzeć mi miałby siedzieć w tym żłobku dłużej to znalazłabym jakąś nianię, żeby go odbierała i przyprowadzała do domu i już tam na mnie czekali. Wydaje mi się, że dzieciom potrzebny jest kontakt z rówieśnikami i podczas zabawy z nimi uczą się ważnych rzeczy, niania może nie mieć tyle energii.
My dziś wróciliśmy od znajomych z 3 dniowego pobytu i tam był roczny Antoś i dwulatek Franio, no i Olaf. W ciągu tych 3 dni nie odczułam w ogóle opieki nad synem, jak się bawił to ganiał z chłopakami na czworaka, śmiał się z nimi, zaczepiał. No było fantastycznie.
To są ważne wybory i tak na prawdę wiele zależy od samego dziecka i jego charakteru. Ale nad żłobkiem też warto się zastanowić.
Iza, sama nie wierzę, że TO JUŻ 7 MIESIĄC - zaczynam się bać!!!