reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

BUZIACZKU mam nadzieje ze sie przyda na GG tez masz ;-).

OBFITE ŚLINIENIE
Wcale nie musi być związane z ząbkowaniem. Pojawia się zazwyczaj około trzeciego miesiąca życia, na długo przed ząbkowaniem. Wynika ze wzmożonej pracy gruczołów ślinowych.

Po co dziecku ślina?
- Nawilża śluzówkę jamy ustnej.
- Zawarte w niej przeciwciała (IgA) utrudniają wnikanie bakterii.
- Bierze udział w procesie trawienia, za sprawą zawartych w niej enzymów.

Kiedy robi się jej więcej?
Od trzeciego miesiąca życia malca gruczoły ślinowe pracują intensywniej i wydzielają więcej śliny. Dziecko nie umie jeszcze skoordynować ruchów języka, policzków i gardła, żeby połykać jej nadmiar, więc ślina ścieka po bródce.

Czemu to służy?
Pięciomiesięczne maluszki bawią się językiem, wargami i śliną, robią z niej bańki – ćwiczą w ten sposób buzię i szykują do nauki mówienia.

Potrzebna przy ząbkowaniu?
Około szóstego miesiąca zaczynają rosnąć ząbki. Zawiązek zęba powoduje obrzmienie dziąsła (a nawet lekki stan zapalny). W rezultacie maluch ślini się dużo bardziej.

Co możesz zrobić?
1. Smaruj brodę i szyję kremem ochronnym lub maścią (np. Linomag, Bepanthen, Alantan), by zabezpieczyć ją przed drażniącym działaniem enzymów trawiennych.
2. Pamiętaj o zabezpieczeniu buzi kremem przed wyjściem na dwór. Mokra (zaśliniona) skóra pod wpływem chłodu łatwiej ulega spierzchnięciu.
3. Zakładaj śliniaczek (nie tylko do jedzenia) i często go zmieniaj. Dzięki temu zabezpieczysz ubranko maluszka.
4. Porozmawiaj z lekarzem. Obfite, nie uzasadnione niczym ślinienie może być objawem zapalenia nagłośni.

reklama
buziaczek- niekoniecznie zabki niektorym dzieciom wyzynaja sie w wieku balnki znam i wczesniejsze przypadki a moj Oli ma 15miesiecy i do tej pory wydobywa z buzi tyle sliny ze mozna sie w niej kapac,a co do spania...a zel do dziaselek tez mozesz jej kupic w kazdej aptece napewno nie zaszkodzi

Witam z kawką

Buziaczek1626 musiałam wybrać mniejsze zło, tv jest rzadko załanczany. My mamy małe studio-flat. Jak kolwiek bym nie ułożyła było źle- kuchnia, komputer, tv, kaloryfer... :-:)-:)-(

uciekam bo małemu sie nudzi :-)

Mamuska - oczko juz spoko,wyleczylo sie po 2dniach:tak::tak:Niestety teraz atakuje JA przeziebienie:-:)baffled: Jak Krystianek?GRATULUJE ZABKA!!!!!Teraz pewnie bedzie Mu sie strasznie podobalo gryzienie wszystkiego jak tylko odkryje sam,ze juz ma czym grysc:tak::-D:-D:happy2:

Dziewczyna,moja mala zaczyna miec kaszelek i zatyka sie Jej nosek okropnie w nocy i dzwonilam do GP ale apoitment mam na jutro dopiero....:dry:Co dajecie swoim maluchom co mozna tu kupic?Jakies syropki czy cos?Bo my sie ostatnio wkurzylismy bo chcielismy Jej kupic na opdornosc Sanostol dla najmlodszych a w aptece facet powiedzial,ze czegos takiego to w Anglii nie ma:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:A jak mu powiedzielismy,ze jest bo reklamuja w Ang.TV to zmienil zdanie i stwierdzil ze jest ale dla doroslych:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Moze dacie mi rade czego sama mam szukac i co na 100% mozna kupic co pomoze choc na ta noc:confused::confused::confused::confused::confused:

hej
mamuska - gratulacje pierwszego zabka dla Krystianka :-)
buziaczek wygladalas bombowo, a Blaneczki ja niestety tez nie zobacze bo nie mam mnie w zamknietym:no::-(

a u nas kryzys laktacyjny:-:)sorry2:

reklama
kasia_s ale czy ten kaszel jest az tak straszny zeby od razu podawac syrop, moze za dzien dwa przejdzie. Z drugiej strony lepiej tylko natrzec olejkiem i zostawic

buziaczek super wygladalas na pewno duzo wrazen, tylko szkoda ze nie moglas nigdzie dostac bialych butow do tej cudownej kreacji. Zycze na nowej drodze duzo radosci

maxin jak Natalka? wszystko dobrze?

Ja jakos nie mam czasu pisac, zawsze jest cos wazniejszego do zrobienia, a poza tym czas z mala jest bezcenny, boje sie stracic kazda minute z nia.

pozdrawiam

Do góry