reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

Aaaa no wlasnie

Pinka nie wiem czy doczytalas tego mojego wczesniejszego posta do Ciebie, ale moze sprobujesz olejek rycynowy?? Od popwoduje skurcze macicy i moze pomoc w wywolaniu porodu. Kurcze chyba jednak lepiej aby akcja zaczela sie w domu, a nie w szpitalu. Sprobuj nie powinno zaszkodzic. Tak pomogla sobei moja kuzynka w maju jak bylam w PL. Dwie lyzki wypila i za dwie godziny sie zaczelo.

reklama
witajcie moje drogie:-)

jutro wielki dzien na 17 stą mam wywołanie i straszniego cykora że aż mi sie rece trzesa bardzo załuje że nie udało mi sie urodzic normalnie bez pomocy lekarza tak bardzo chciałam ale niestety sie nie udało:no::no:

- po zgłoszeniu sie na wywołanie i zarejestrowaniu co miałas robione(badania)
-po jakim czasie od zastrzyku zaczeły sie bóle?
-czy mogłaś sobie chodzic czy musiałas leżec?
-jak było z jedzeniem u ciebie?
czy po tym zastrzyku bóle układaja sie tak samo jak przy naormalnym porodzie to znaczy fazami od 1do3 czy odrazu dostajesz takich mocnych?

Pinka kochana nie stresuj się tak starsznie.
Pozwalam sobie odpowiedzieć na twoje pytania, bo tez miałam wywoływany poród.:tak:

Po pierwsze proponuję byś w ramach odstresowacza poszła dzisiaj na kolację ze swoim mezczyzną lub kimś kto jest tobie bliski. Wyjdź, zrelaksuj się spokojnie.
Siedzenie w domu nie pomoże, gdybanie też nie:no:

Ja miałam wywołanie na 6 rano.
POdali mi żel dopiero koło 16, bo porodówka byłą przeludniona;-)
Badania standartowe, mocz, KTG co jakiś czas, ciśnienie ( nie wiem czy to zawsze ale u mnie tak, bo z ciśnieniem miałam kłopoty)
Bóle zaczęły mi się bardzo szybko, chyba jakąś godzinę od podania żelu:szok:
Było to na oddziale patologii ciąży. Mogła siedzieć, chodzić,leżeć, jeśc pić, wszystko co mi pomagało:cool::tak:
jeśli chopdzi o skurcze, to u mnie te fazy chyba się bardzo pomieszały. Niemalże od razu miałam 1 minutowe skurcze z 1 minutową przerwą między nimi. ( masakra).
Przyszła położna zapytała jak się czuje, to powiedziałam jej że okropnie, ta zapytała jak to??? ( chyba ją wystraszyłam), to ja jej na to,że mnie boli tak,że normalnie zaraz zwariuję, a ona na to to super-idziemy na porodówkę:tak:
i poszliśmy..

Pinka trzymaj się i nie daj się stresowi, zrób dzisiaj coś dla siebie:tak:
Jutro najpóźniej pojutrze będziesz mieć swoją kruszynke przy sobie.:-)
Zobaczysz będzie superowo:tak:

kasiulka- własnie przeczytałam twojego posta i poryczałam sie jak małe dziecko:sorry::sorry: sama juz nie wiem czym te łyz sa spowodowane:no: strachem, szczesciem czy też bezsilnoscia:no: mój pracuje do póznego wieczora teraz jeszcze jak na złosc mają nadgodziny i cały dzien jestem sama nie mam z kim porozmawiac:no::no: jak wraca z pracy to oprostu pada na pysk i o rozmowie nie ma mowy:no::no: nie sadziłam ze jestem tak słaba psychicznie a jednak :zawstydzona/y::baffled:
dzieki serdeczne za odpowiedzi na pytania:-D:-D

martuska- ja szukałam tego oleju w tesco ale nie mogłam go znalesc:no::no: moze wiesz gdzie moge kupiuc i jak sie on nazywa?

dzień dobry, ja tutaj dzisiaj z nowymi siłami:-), Karolinka śpi więc odpoczywam i ładuję akumulatory ;-)

PiNKA25 nie denerwuj się tak kochana, pomyśl o tym, że jutro mała będzie już z Wami:happy2:, trzymam kciuki, głowa do góry wszystko będzie dobrze:tak:, niestety nie wiem jak się ten olejek nazywa :no:
Maxin biedna Natalka, mam nadzieje, że paluszek juz nie boli:happy:, ja nie lubię pszczół bo jestem na nie uczulona, zawsze mi bardzo duże bąble wyskakiwały i bardzo puchło:baffled:

Iskierka prześliczna ta Twoja córeczka:tak: a Ty nezłą masz figurkę, to chyba zasługa tych ćwiczeń:happy:

Buziaczek to to niewesoło z tym zwierzyńcem:no:, kurcze tyle roboty przy małym dziecku jest a tu jeszcze psy:szok:

Izusia nasza Karolinka jeszcze za dużo nie chce mówić, narazie jest to tylko mama, tata, nie ( to jej ulubione słowo :-)), tak , to, pa, bam, poza tym umie powiedzieć jak robi piesek, kotek, baranek, czasem się jej coś powie na przykład wow czy banan, ale żadko, tak więc z niecierpliwością czekam na coś więcej :happy: a jak Oskarek dużo już mówi?

Olcia23 kawka jak zwykle pyszna :happy:

Anetka obejrzałam zdjęcia i prześliczne miejsce, jakie widoczki, uwielbiam morze:cool2:

Martusia medycyna to moja pasja, zawsze marzyłam o studiach medycznych, niestety na marzeniach się skończyło:-(, poszłam na fizjoterapię, bo to też trochę związane z medycyną i bardzo bym chciała jeszcze iśc do szkoły, nie wiem czy mi się to uda

pozdrawiam:-)

Pinka ricinus oil albo castor oil . Mysle, ze w aptece mozesz kupic. W tescko tez maja apteke, moze trzeba zapytac.

Trzymam kciuki i mysle o Tobie. Moze jakis film sobie wypozycz fajny luzny. Polecam prosty ale bardzo smieszny film "Jak starcic chlopaka w 10 dni" po ang. "How to lose a gay in 10 days" Moze Meet the parents albo Meet the Fockers. Kurcze cos co choc na 2 godziny poprawi Ci humor
:tak:

Witam kobitki, moja polóweczka wyszła do pracy, Alex śpi więc mam chwileczke na BB i na kawke. A tu widze ruch od rana, ja dopiero teraz pije kawke, taki śpioch ze mnie:zawstydzona/y:.

OLCIA skoro nikt do ciebie nie pisze to ja napisze. Zdjęcia z imprezki fantastyczne pewnie tak jak cała imprezka. Surerasny pomysł też by mi się przydała taka rozrywka.
Żałuje tylko że nie miałam okazji Cię poznać bo byłas na spotkaniu, może następnym razem:tak:.
OLIS jak rozmowa .... daj znac bo my ciągle i wytrwale trzymamy kciuki. Jak tam twój czaruś, widziałam zdjęcia teraz to już ładnie zasuwa, już chyba rzadko klapie na pupę ;-).
MAXIN jak Stokrotka po wczorajszym użądleniu, paskudne owady, mam nadzieję że wszystko w porządeczku.
ANETKA no poprostu luxik to za mało powiedziane, taki spontan to jest to.... . Kiedy My ostatnio zrobiliśmy coś tak wspaniałego, kurcze, nie pamiętam:no:.
MARTUSKA no, no powróciła na dobre pielęgnować swoje dziecie, dobrze, dobrze oby tak dalej. Przed moim wyjazdem rzadko zaglądałas.
PINKA trzymamy mocno za Ciebie, ty też się trzymaj i nie bój sie nic, jak tylko zaczną nachodzić cie jakieś dziwne myśli to pomyśl sobie że już jutro będziesz miała swoją kruszynkę w ramionach. a to taka cudowna chwila.
JUSTYNKO gdzie mi zniknęłaś??? Jak będziesz mieć chwilkę to dawaj na GG, bo czwartek i piątek pewnie mnie nie będzie, Mariusz ma wolne:laugh2::-D.
BUZIACZKU jak tam Blaneczka się chowa, cudna dziecinka z niej a ty jak szybko wróciłaś do płaskiego brzuszka, szok :szok::szok:.

A ktoś może wie gdzie podziewa się Kamila i jej słodziak Dominiś ??
Anulka też coś rzadko zagląda i Melanie ale im trzeba wybaczyć z dwójką pociech też pewnie nie będę miała czasu.

Moc cmokasków dla reszty mamusiek i ich słodkich ROBACZKÓW.
Cudny dzień dzisiaj więc jak tylko mój mały łobiziak wstanie wyrywamy na spacerek.

pinka ja kupilam ten olej w Boots,smieszna historia,niewiem czy slyszalas?!Bylam po terminie 3 dni wiec wyczytalam na necie naturalne spsoby wywolania porodu,poczytalm na forach i postanowailam sprobowac przepis :
3/4 szkl soku pomaranczowego lub napoju imbirowego
1/4 szkl oleju rycynowego
Wymieszac dobrze i wypic natychmiast

po 2h niezla lewatywe mialam,a za 4h pierwsze skorcze niezle intensywne najpierw co 10mni przez 2h,a potem juz co 3mni trwajace 30-45s:tak::confused::-)w aptece lask pytala czy wiem co robie i sie smiala,ale ja jej wyslumaczylam,ze juz jestem po i wiem co robie
daj znac jak wezmiesz?
trzymam kciuki:-)

a tu laska opisuej wszytsko poczytaj,ja kiedy bylam na fajnej stronie,ale widze ze ona duzo tego ma:-)

"Przygotowanie do porodu

Jesli dzien porodu sie zbliza twoj organizm wyzwoli substancje zwana oksytocyna, ktora z kolei zacznie stymulowac skurcze macicy.

Aby skurcze byly bardziej efektywne kobieta moze juz wczesniej wzmocnic miesnie macicy.
Pewne ziola i olejki maja zdolnosc tonowania tych miesni Oto kilka z nich:

galka muszkatolowa - kobiety w Malezji bardzo czesto dodaja ja do posilkow podczas ciazy. Mozna ja dodawac do potraw badz do olejku do masazu. Oto jego sklad:

Olejek do masazu :
- 3 krople olejku z galki muszkatolowej
- 2 krople olejku z szalwi
- 1 kropla olejku z kwiatu pomaranczy
- 4-5 lyzek olejku migdalowego

Masaz (brzucha) jest zalecany na ok 3 tyg przed planowanym rozwiazaniem

Lisc malin- herbatka z lisci malin ma takie same wlasciwosci jak powyzej.

herbatka z lisci malin :
- 3 lyzki suszonych lisci malin
- 1/2 litra wody
zagotowac-ok 3 min. Zostawic pod przykryciem. Pic 3 razy dziennie z dodatkiem miodu (dowolnie). Herbatka jest wskazana ok 4 tyg. przed terminem (choc istnieja na ten temat `rozne szkoly`. Niektore zalecaja nawet stosowanie przez caly okres ciazy a inne od 32go tyg niezagrozonej ciazy

Uwaga: Mozna rowniez stosowac tabletki z lisci malin

masaz krocza- powinno sie go rozpoczac na co najmniej 1-2 miesiace przed terminem porodu. Ma on na celu uelastycznienie odcinka miedzy pochwa a odbytem, ktory podczac porodu szczegolnie narazony jest na pekniecia. Ponizsza procedura pomoze rowniez uniknac naciecia krocza (epizjotomii) i przykrych odczuc zwiazanych z gojeniem sie szwow.

Olejek do masazu krocza :
- 1/4 olejku z kielkow pszenicy
- 3/4 olejku migdalowego
- 2 kapsulki wit E
Dobrze wymieszac. Masowac 1-2 razy dziennie(najlepiej po kapieli). W pozycji wprzysiadzie, uzywajac odrobiny olejku,masujemy krocze w nastepujacy sposob-chwytamy blone pomiedzy pochwa a odbytem miedzy kciuk a palec wskazujacy-masujemy lekko rozciagajac

Wapn i magnez-dodatkowa dawka tuz przed porodem i juz w trakcie zmniejszy bol poprzez oddzialywanie na miesnie

Arnika-przyjmowana przed porodem, w trakcie i tuz po przyspieszy gojenie się. (więcej na stronie homeoporod )

Naturalne metody wywolania porodu

Przed odwolaniem sie do tego typu metod nalezy pamietac o kilku rzeczach. Przede wszystkim nalezy je zastosowac idealnie w okolicy terminu porodu, gdy to istnieje duze prawdopodobienstwo, ze wydarzenia potocza sie zgodnie z planem i dziecko nie urodzi sie przedwczesnie.
W sytuacji gdy istnieje zagrozenie zastosowania sztucznych metod indukcji (z pewnoscia nie bez negatywnego wplywu na zdrowie matki i dziecka jak tez na przebieg porodu) tego typu metody moga sie okazac zbawienne i zadzialac zanim zostanie podana oksytocyna. Warto z pewnoscia rozpatrzec wszystkie za i przeciw naturalnego i sztucznego wywolywania porodu i zapoznac sie ze szczegolami.

szalwia- jest to olejek, ktory moze spowodowac bardzo silne skurcze. Mozna go stosowac do masazu :
Olejek do masazu
- 10-15 kropel olejku szalwii
- 1 kieliszek olejku migdalowego
Dokladnie wymieszac. Masowac tak dlugo jak wygodnie.

wiesiolek - najczesciej dostepny w kapsulkach. Pomaga w osiagnieciu rozwarcia szyjki macicy co sprawi, ze porod bedzie postepowal szybciej. Nalepiej brac max. 5 kapsulek dziennie od 38-go tygodnia ciazy. Czasem polozne zalecaja stosowanie wiesiolka dopochwowo.

liscie malin -herbatka z lisci malin dziala stymulujaco i sprawia, ze sam porod postepuje szybciej

olej rycynowy - moze nie najprzyjemniejszy ale skuteczny (przynajmniej w moim przypadku) sposob wywolania porodu . Oto kilka sposobow na `przelkniecie` tego specyfiku:

1) 3/4 szkl soku pomaranczowego lub napoju imbirowego
1/4 szkl oleju rycynowego
Wymieszac dobrze i wypic natychmiast

2) 1/4 szklanki oleju rycynowego.
mieta lub sok do popicia

spacery -jak rowniez wchodzenie po schodach. Pomaga w osiagnieciu rozwarcia (jesli porod sie nie zaczal) Jesli juz przyszly skurcze, wowczas przyspiesza cala akcje

akupresura- punkty znajduja sie w kilku miejscach.

***na czubkach kciuka i palca wskazujacego-powinno zabolec przy ucisku. Uciskaj do momentu uzyskania skurczu. Przerwij na chwile. Gdy skurcz ustapi zacznij ponownie

***w okolicy wewnetrznej kostki- 4 szerokosci palcow w gore od kostki-punkt przy ucisku powinien zabolec. Postepuj jak z punktami na dloni.

stymulacja sutkow - bardzo efektywny sposob wywolywania skurczow. 15 minut po kazdej stronie przez godzine. Ogolem 3 godz/dziennie.Ufff, troche pracochlonne

Seks- jeszcze bardziej efektywny sposob. Obecnosc spermy powoduje rozwarcie, natomiast orgazm wywola skurcze.

Ostre curry - rowniez wywoluje skurcze-najlepiej dziala w okolicy terminu porodu

Wertepy - przejazdzka po wertepach rowniez moze sie przyczynic do wywolania porodu -w wyniku wibracjichlodna kapiel - zimna woda moze spowodowac dosc silne skurcze

Olejek rozany -kapiel z dodatkiem paru kropel olejku rozanego

reklama
hej
my z Natalka wybieramy sie na spacerek, ale ta angielska pogoda mnie rozbraja nie wiadomo w ktorym momencie soie rozpada...
a ja tak sie przyzwyczailam do tego ze moja mama z nami byla i duzo mi pomagala a teraz musze o wszystkim sama pamietac, ale to z drugiej strony dobrze bo musze sie jakos zorganizowac
juz popralam , wysuszylam pranie, objadektroszke posprzatalam, pobawilam sie z Natalka , ateraz na spacerek

Martuska - witaj, ja troche cie czytalam na poczatku , bo zanim przylaczylam sie do tego forum troche go poczytalam i zaczelam od poczatku czyli od jego zalozenia:tak:
to byly czasy jak Aleksander byl jeszcze malutki, a tak nawiesem mowiac to sliczne oczka ma ten twoj syneczek

Pinka - badz dzielna to juz tylko chwilka i juz bedziesz tulic do siebie swoje malenstwo, uwierz mi to najcudowniejsze uczucie , nie wydaje mi sie zebys byla slaba psychicznie jak to piszesz , po prostu juz jestes zmeczona , a do tego ta burza hormonow

Maxin jak paluszek Natalki?

Agnes odpoczywaj kiedy mozesz , Karolinka na pewno jest cudowna

Iskierka , Joanna - my chyba wszystkie kobiety jestesmy podobne z tymi zakupami
ok wybaczcie ze nie odpisze wszystkim musze uciekac do Natalki bo marudzi, jest spiaca i nie moze zasnac , moze bedzie latwiej na spacerku papa

Do góry