@Rosiee - pisz pisz, co się dwoma miechami przejmujesz
Ja na BB byłam zanim jeszcze byłam pełnoletnia i nikt mnie nie wyganiał
A co dopiero w twojej sytuacji
Co do marketingu CE... szczerze nie bardzo co tu jest ogarniać - poza sytuacją kiedy wysyłasz za granicę, ale etsy jest o tyle fajne że możesz sprzedawać wyłącznie lokalnie - patrz UK - i wtedy interesuje cię tylko Tax - do 292 funtów miesięcznie nawet się nie zgłasza zarobków, jeśli przekraczasz tą kwotę to zakładasz działalność - dostajesz książeczkę z instrukcją obsługi jak się prowadzi księgowość online i z bani. Jeśli cokolwiek ogarniasz z finansów to jest to banalnie proste w UK - pomagałam znajomym którzy siedzą na swojej działalności bo oni ciężcy z angielskim byli. Co do sprzedaży w EU - tu po wyjściu z tejże grupy robią się schodki chociażby z przesyłką - bo cło... , czy wysyłać Royal Mail czy kurierem... jeśli chodzi o pluszaki szydełkowe to generalnie nie ma żadnych regulacji prawnych - bo wysyłałam do Francji paczkę dla znajomej to jak ten głupek przez 3 dni siedziałam i szukałam wszystkiego - znaczy jak ominąć cło
Reklamacje - możesz się podpiąć pod regulamin Etsy - mają spoko przepisy. Zwroty - to samo. Spory - ich biuro fajnie działa. Musisz tylko pamiętać o kilku formułkach dla każdej "Karen" - że kolory mogą się nieznacznie różnić z tytułu oświetlenia/monitora, że rozmiar jest -/+ 1cm itp - bo zawsze się znajdzie typ który ci podniesie ciśnienie
Ale sporo na Etsy jest ładnie rozpisane więc generalnie to nie trzeba być geniuszem żeby to ogarniać
Po za tym jak mam farta to mi się uda 2 pluszaki na tydzień zrobić więc u mnie jakaś mas produkcja to raczej nie ruszy
Bardziej jako hobby to robię dla zabicia czasu zamiast dzieci... posiadanie dwóch nastolatek w domu to koszmar.. szczególnie jak są wyszczekane tak samo dobrze jak ty [emoji23]
A tu masz link ładnie i prostu to opisujący... i nie ważne jak długo szukam to szydełkowych pluszaków tu nie znajdziesz
Generalnie DIY craft jest ciężki w regulacji. Ostatecznie staje na tym że musisz zapewnić że nikt się tym nie otruje, nie pokaleczy bez usilnej próby zrobienia tego itp.
How a product complies with EU safety, health and environmental requirements, and how to place a CE marking on your product.
www.gov.uk