reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

Masakra to jest. Nie chca to niech sie nie szczepia, ale dlaczego innym odbieraja ta mozliwosc [emoji51]
Wiesz- ja też jestem zdania że jak ktoś nie chce, to niech się nie szczepi - to jest wybór indywidualny, ale niech później płacą za leczenie w szpitalu kilkumiesięczne jak się rozchorują. Moja mama mówiła mi kilka dni temu że do szpitala w CK trafiła dziewczyna - 20 lat - skrajny antyszczepionkowiec z 2 letnim dzieckiem - dziecko na nic nie szczepione - oboje zarażeni Covidem, dziecko zmarło po 2 dniach a ona podobno błagała o szczepionkę zaraz przez tym jak straciła przytomność kilka godzin później i musieli ją podłączyć do aparatury.... Dziewczyna walczy o życie, ale jak się obudzi to jej zdrowie to będzie tragedia, na dodatek będzie musiała sobie poradzić ze stratą dziecka. I po co to było? A najgorsze jest to że wszystkie te ruchy antyszczepionkowe biorą się od kilku zjebów - przepraszam że tak ich nazwę - którzy tworzą jakieś chore teorie spiskowe.... a niedokształcone społeczeństwo łyka wszystko jak pelikan... przykre :(

reklama
Mam bardzo podobne zdanie. Mam kilku antyszczepionkowcow w otoczeniu i nawet sie nie wdaje w dyskusje. Moje dzieciaki na wszystko zaszczepione z tutejszego kalendarza + ospa prywatnie. My tutaj tez sie doszczepialismy na MMR dwa lata temu, tym bardziej, ze mozna za darmo w przychodni.
Wiesz- ja też jestem zdania że jak ktoś nie chce, to niech się nie szczepi - to jest wybór indywidualny, ale niech później płacą za leczenie w szpitalu kilkumiesięczne jak się rozchorują. Moja mama mówiła mi kilka dni temu że do szpitala w CK trafiła dziewczyna - 20 lat - skrajny antyszczepionkowiec z 2 letnim dzieckiem - dziecko na nic nie szczepione - oboje zarażeni Covidem, dziecko zmarło po 2 dniach a ona podobno błagała o szczepionkę zaraz przez tym jak straciła przytomność kilka godzin później i musieli ją podłączyć do aparatury.... Dziewczyna walczy o życie, ale jak się obudzi to jej zdrowie to będzie tragedia, na dodatek będzie musiała sobie poradzić ze stratą dziecka. I po co to było? A najgorsze jest to że wszystkie te ruchy antyszczepionkowe biorą się od kilku zjebów - przepraszam że tak ich nazwę - którzy tworzą jakieś chore teorie spiskowe.... a niedokształcone społeczeństwo łyka wszystko jak pelikan... przykre :(

Ja nie jestem antyszczepionkowcem ale po 5 stratach wczesnych wiec dmucham na zimne boje się po prostu powiem wam. Za dużo dla mnie jest niewiadomych. I to gadanie mediów jak to kobiety w ciąży się nie szczepią nagle mnie irytuje bo nikt nie dal nigdy wytycznych na serio jest tylko rada i samemu podjąć decyzje czy korzyści przeważają ryzyko [emoji57]

Zaszczepie się po porodzie jak malutka będzie już na świecie. Do tego czasu wydaje mi się jesteśmy ok tak jak można bo pracujemy z domu oboje i nie narażamy się za wiele wiec mam nadzieje będzie ok.[emoji1317][emoji1320]

@julia2s Ooo - o tym nie wiedziałam, jak będę u GP to się dopytam :) Moje miały pełen program w PL: Kaja 5w1 a Emi 6w1 + obie mają na rota, meningo i pneumo. Ospy nie szczepiłam bo Kaja przyniosła z przedszkola jak Emi miała niecały roczek i miałam dwa smerfy na święta w domu :/ Więc już nie potrzebne szczepienie przeciwko ospie :p

@Rosiee - i ile się orientuję to i tak tu w ciąży szczepią na "wooping cough" czy jakoś tak. Moja starsza jest z 7 ciąży, więc rozumiem twój ból, też bym się bała szczepić w ciąży w takiej sytuacji - nie mają pełnych danych odnośnie kobiet w ciąży, przenikalności przez łożysko czy wpływu na układ nerwowy maluszka - albo jest tego znikoma ilość. A jak siedzisz w domu i się stosujesz do "ode mnie z dala!" to powinno być ok. Ale trzeba być dobrej myśli, nie stresować się i będzie dobrze :tak: Najgorsze co może być w ciąży zagrożonej to stres. Będzie dobrze :)

Ja już wracam do żywych powoli, bo od rana to takie zombie jestem, noc nie przespana bo gorączka, telepało mnie, skurcze jakieś dziwne w mięśniach a do tego co 10-30 min biegałam siku bo przez gorączkę piłam dużo... może ze 3 godziny łącznie spałam między 22 a 9. Ale już z bani drugie szczepienie - choć tyle. Myślałam że coś na szydełku porobię ale po kilkunastu oczkach się zawieszałam i tyle było z roboty. Małż mi kazał dzisiaj odpoczywać, on ma wolne teraz 5 dni to kazał mi na spokojnie dojść do siebie, ale się okazało że ja nie umiem usiedzieć na dupie i nie robić nic... jedyne co mi pozwolił to zrobić pranie bo on choć informatyk, to tego programować nie umie a nie ma ochoty na zakupy ciuchowe jak coś skopie :D

Whooping cough wzięłam bo jednak to już długi czas się szczepi i można dane sobie zobaczyć. Covid to jednak nowość i będziemy wiedzieć za kilka lat[emoji2370]

Nie mniej jakbym nie była w ciąży bym się szczepiła, mąż się zaszczepił tez wiec jesteśmy pozytywnie nastawieni.[emoji1320] ale to bardzo ciężka decyzja.

Mam bardzo podobne zdanie. Mam kilku antyszczepionkowcow w otoczeniu i nawet sie nie wdaje w dyskusje. Moje dzieciaki na wszystko zaszczepione z tutejszego kalendarza + ospa prywatnie. My tutaj tez sie doszczepialismy na MMR dwa lata temu, tym bardziej, ze mozna za darmo w przychodni.

Tez się nie wdaje w dyskusje z takimi bo szkoda nerwów[emoji57]

Szczerze w ciazy tez nie wiem czy bym sie zaszczepila, na krztusiec i grype sie szczepilam, ale to jednak cos nowego. Na sobie moge testowac, na dzieciach juz nie bardzo.
Ja nie jestem antyszczepionkowcem ale po 5 stratach wczesnych wiec dmucham na zimne boje się po prostu powiem wam. Za dużo dla mnie jest niewiadomych. I to gadanie mediów jak to kobiety w ciąży się nie szczepią nagle mnie irytuje bo nikt nie dal nigdy wytycznych na serio jest tylko rada i samemu podjąć decyzje czy korzyści przeważają ryzyko [emoji57]

Zaszczepie się po porodzie jak malutka będzie już na świecie. Do tego czasu wydaje mi się jesteśmy ok tak jak można bo pracujemy z domu oboje i nie narażamy się za wiele wiec mam nadzieje będzie ok.[emoji1317][emoji1320]

Pozdrawiam! 35-36 stopni, w wodzie jest fajnie, ale na sloncu ciezkie wytrzymac dluzej niz kilka minut.
IMG_20210814_131311.jpeg
IMG_20210813_110729.jpeg
IMG_20210814_121745.jpeg
IMG_20210814_213737.jpeg

@julia2s - Super pogodę macie - zazdroszczę :D Ale woda jaka czyściutka - super dla maluchów do zabawy. U nas ciężko wejść do wody i tylko do kolan wchodzą bo za zimna woda - tylko 14-16 stopni :(

U mnie dzisiaj kropi i generalnie pogoda angielska :/ Do tego ciśnienie skacze i bujam się z migreną od rana. Na dokładkę coś mi się ciężko oddycha od dwóch dni i chyba jutro do GP pójdę bo nie podoba mi się to - jakby mi ktoś siedział na klatce piersiowej a jak chcę wziąć głębszy wdech to fizycznie mnie to boli. I teraz nie wiem czy to po szczepieniu czy mi się astma odezwała :(

reklama
Dziewczyny - któraś korzysta ze szkieł kontaktowych? Mam do wydania 90 sztuk SPH -0.5 BC 8.4 DIA 14.2 jednodniowych expert pure. Moje dziecię miało nosić ale wolało okulary i mi teraz leżą bo jej się wada na jednym oku pogorszyła i już jej nie pasują :/ Wydam za free jeśli którejś się przydadzą. Data ważności do 2024.

Do góry