hej dziewczyny. Ja tez mam pytanie. Nasza mala zostala urodzona tutaj i dostala brytyjski akt urodzenia.W ciagu roku czasu (tak nam powiedziano w ambasadzie polskiej) musielismy jej wyrobic polski akt urodzenia. W przyszlym roku bierzemy slub,wiec ja tez bede musiala zmienic nazwisko na akcie urodzenia dziecka. Z racje tego,ze mala ma juz polski akt urodzenia wyrabiany u narzeczonego w miescie,a slub bierzemy u mnie (dodam,ze nasze miasta sa oddzielone od siebie ok 400 km) to rozmiem,ze zmiane nazwiska bede musiala dokonac tam gdzie akt byl wyrabiany czyli bede musiala jechac 400 km zeby wyronic nowy kat urodzenia dziecka tak? moze wiecie ile czasu na to mam. Pytam,bo po slubie bedziemy jeszcze jakis tydzien w Polsce,ale nie wiem czy damy rade jechac w strony narzeczonego. I mam jeszcze jedno pytanie. Z racji tego,ze ja zmienie nazwsiko to bede musiala wymienc dokumenty. Po slubie zamierzam odrazu zglosci zmaine nazwsika,ale na nowy dowod czy paszport czeka sie ok miesiac czasu,a tyle nie bede w Polsce. Czy bede mogla wrocic na stare dokumenty do uk?
reklama
kwiateczek
majowa mama `08
Kopka co znaczy ze wyrabialas polski akt ??masz na mysli tlumaczenie po polsku??jesli tak to nie ma znaczenia gdzie potem przetlumaczysz na nowo byle jak juz wiesz tlumacz przysiegly.Co do nowych dokumentow twoich masz 3 mies po slubie na wyrobienie nowych.tzn dowod osobisty...sama wyrabialam tak wiec wiem....pani w urzedzie ci powie....tak bylo 2 lata temu.jesli chodzi jeszcze o ambasade to nie wiem czemu musialas miec akt urodz w ciagu roku....ja nie wyrabialam paszportu polskiego...mam dowod.Ile lat ty i twoj narzeczony mieszkacie w Angli?
mieszkammy 3 lata,w ambasadzie powiedziano nam,ze dziecko jest narodowosci polskiej i dlatego musi miec polski akt urodzenia. Wyrabialam polski akt czyli tak jak powiedzialas brytyjski zanioslam do tlumacza przysieglego,a ten przetlumaczony do urzedu gminy i tam otrzymalismy polski akt urodzenia. Wiem,ze mam 3 miesiace na zgloszenie zmiany nazwiska i wyrobienie nowych dokumentow i zamierzam odrazu po slubie wyrobic nowy dowod i paszport dla siebie tylko tak jak pisalam wczesniej nowych dokumentow nie otrzymam odrazu i w miedzy czasie bede musiala wrocic tutaj i czy nie bedzie problemu jak bede wracala na stare dokumenty,a potem po jakims czasie dopiero przylece do polski po odbior nowych dokumentow.
Jesli nie chcesz szczepic nie musisz lub mozesz powiedziec ze chcesz w pozniejszym terminie, w UK nie ma obowiazku szczepienia dzieci, mi tez kazali szczepic syna na cos co juz mial i odmowialm nic nie zrobili, tylko ok .Hej ja się zapytam o szczepienia tutejsze... Moje dziecko ma 2,5 lata wszystkie obecne szczepienia miał w Polsce robione ponieważ urodził się w pl a ja mieszkam tu od niedawna i w Polsce mi powiedzieli że następne szczepienie w wieku 5 lat go czeka. Byłam dzisiaj w GP pokazałam całą kartę szczepień syna i mówi że następne szczepienie jest na MMR (odrę różyczke i świnie) w poniedziałek (ten co będzie) ale on był szczepiony już na to i jej to mówię a ona mówi że tu jakas druga dawka... (druga dawka z tego co przeczytałam na necie w Polsce jest w wieku 10 lat) Nie wiem co robić... Na pneunokoki OK to szczepienie rozumiem bo w pl nie jest refundowane i nie każdego stać i fajnie że tu jest za darmo i na to się zgodze. Jak było z waszymi dziećmi
Ja wiem ze niby trzeba wyraiac akt urodzenia ale nie na przymus, ja tam nie wyrabialm , moja kolezanka swojemu 5 latkowi tez nie wyrobila, robi paszport pl w ambasadzie i ma gdzies co oni mowia bo w pl ponoc ladnie kosztuje a potem tylko problemy, bo wezwania na szczepiena, do szkoly itd.hej dziewczyny. Ja tez mam pytanie. Nasza mala zostala urodzona tutaj i dostala brytyjski akt urodzenia.W ciagu roku czasu (tak nam powiedziano w ambasadzie polskiej) musielismy jej wyrobic polski akt urodzenia. W przyszlym roku bierzemy slub,wiec ja tez bede musiala zmienic nazwisko na akcie urodzenia dziecka. Z racje tego,ze mala ma juz polski akt urodzenia wyrabiany u narzeczonego w miescie,a slub bierzemy u mnie (dodam,ze nasze miasta sa oddzielone od siebie ok 400 km) to rozmiem,ze zmiane nazwiska bede musiala dokonac tam gdzie akt byl wyrabiany czyli bede musiala jechac 400 km zeby wyronic nowy kat urodzenia dziecka tak? moze wiecie ile czasu na to mam. Pytam,bo po slubie bedziemy jeszcze jakis tydzien w Polsce,ale nie wiem czy damy rade jechac w strony narzeczonego. I mam jeszcze jedno pytanie. Z racji tego,ze ja zmienie nazwsiko to bede musiala wymienc dokumenty. Po slubie zamierzam odrazu zglosci zmaine nazwsika,ale na nowy dowod czy paszport czeka sie ok miesiac czasu,a tyle nie bede w Polsce. Czy bede mogla wrocic na stare dokumenty do uk?
Wrocic na staredokimenty chyba tak ja tak latalam cale 9 lat na panienskie nazwisko bo tyle jeszcze paszport byl wazny ,potem juz wymienialam.Wazne ze paszport wazny jest
kwiateczek
majowa mama `08
Kopka to potem nie ma znaczenia gdzie go znowu przetlumaczysz...nie musi byc w tym samym miejscu.Nie pamietam jak wyrabialam pierwszy paszport synowi.napewno na rok,ale z jaka metryka to nie wiem.ja bylam w Pl 4 tyg tak wiec od razu wyrobilam dowod malemu.jest na 5 lat wazny no i za darmo obecnie.W sumie to nie cale 3 tyg i chyba byl.Napisz upowaznienie mamie swojej zeby ci go odebrala.Teraz mozna.wyslie ci poczta.musisice obydwoje sie podpissac pod upowaznieniem.Popros pania przed slubem,napewno bedziecie jeszcze w urzedzie.moze zalatwi wam szybko zaraz po slubie.My bralismy w malej miejscowosci slub u meza,tak wiec pani go znala,od razu w poniedzialek z rana zalatwaiala z ksiedzem i wyslala.tak samo dowod malej zaraz zloz,bedziesz miala z glowy....na 5 lat ...tylko mama twoja musi najpierw umiejscowic dziecko co trwa ok miesiaca.najlepiej jakby juz to zrobila ale musi miec metryke.bo jezdziec po tych ambasadach to szok....bylam raz i dziekuje...
pYTALAM ILE TU JESTESCIE BO jesli 5 lat przed urodzeniem dziecka moglabys wyrobic ang paszportno ale niestety nie.Ten jest wazny odrazu na 5 lat.mam dla swojej corki
Verita bo to przy meldunku tak jest.Jesli sie zamelduje dziecko to jest w systemie i wolaja.Mojego syna tez wolali choc dobrze wiedza ze my tu jestesmy.Mama poszla podpisala tylko cos ze nas nie ma i tyle.We wrzesniu znowu beda wolac bo szkola ale co tam,wysle sie papier i tyle
co do paszportu to w szoku jestem ze 9 lat jezdzilas na nimprwnie w sumie tez nie mogl byc wazne bo jesli na dowod jest 3 mies jesli zmieniasz nazwisko to i pewnie paszport podlega.J anie mam ,zawsze na dowod latalam.teraz zrobilam po slubie bo nie bylo sensu wczesniej.Musze jechac odebrac.
pYTALAM ILE TU JESTESCIE BO jesli 5 lat przed urodzeniem dziecka moglabys wyrobic ang paszportno ale niestety nie.Ten jest wazny odrazu na 5 lat.mam dla swojej corki
Verita bo to przy meldunku tak jest.Jesli sie zamelduje dziecko to jest w systemie i wolaja.Mojego syna tez wolali choc dobrze wiedza ze my tu jestesmy.Mama poszla podpisala tylko cos ze nas nie ma i tyle.We wrzesniu znowu beda wolac bo szkola ale co tam,wysle sie papier i tyle
co do paszportu to w szoku jestem ze 9 lat jezdzilas na nimprwnie w sumie tez nie mogl byc wazne bo jesli na dowod jest 3 mies jesli zmieniasz nazwisko to i pewnie paszport podlega.J anie mam ,zawsze na dowod latalam.teraz zrobilam po slubie bo nie bylo sensu wczesniej.Musze jechac odebrac.
ale ja nie musze wyrabiac nowego paszportu dla Nadii,bo miala wyrabiany w tamtym roku i tez jest wazny na 5 lat. Ja sie pytatalam ile mam czasu by zglosic w akcie urodzenia dziecka,ze zmienilam nawzisko i czy musze zglaszac tam gdzie akt byl wyrabianyi jak dlugo bede mogla podrozowac na stare dokumenty po zmiane nazwiska? tak dlugo jak bede wazne? bo po slubie szybko do polski nie zawitamy
kwiateczek
majowa mama `08
Kopka umowi sie po slubie jak baedizes zmiala czas i zmien nazwisko w metryce.Tam nie ma chyba jakiegos konkretnego czasu.Mi babka powiedziala tylko ze to pierwsze dziecko a drugie ktore bedzie po slubie beda mialy w razie czegos inne prawa.Tzn gdyby cos... to po slubie ma wiecej praw wlasnie o glupie nazwisko na metryce.Tak powiedziala babka w urzedzie.Nie wiem jak dokladniu tu maja z tym prawem.Jesli chodzi o twoje dokumenty to niestety sama mozesz jechac na chwilke do Pl na kilka dni by odebrac dowod.jesli zglosissz zaraz po slubie wyrobienie nowych dokumentow.Masz 3 mies jak juz ci mowilam.Pani w urzedzie sama ci powie jak sie zapytasz.
a co do metryki dziecka,czy bede musiala zglaszac tam,gdzie akt urodzenia byl wyrabiany? bo jak juz pisalam slub bierzemy w Kaliszu( ja pochodze z tego miasta) a akt urodzenia byl wyrabiany w Dabrowe Tarnowskiej( z tamtad pochodzi moj P)
Ja chce odrazu po slubie zlozyc wnioski o nowe dokumenty i myslalam,ze bede mogle je odebrac przy kolejnej wizycie (niezaleznie kiedy ona by byla) w Polsce lub ewentualnie,zeby ktos mi je odebral. Moj P jak wyrabial sobie dowod osobisty,to pani w urzedzie zgodzila sie zeby jego mama odebrala,chociaz wiem,ze to bardziej z uprzejmosci Pani urzedniczki bo trzeba odebierac osobicie. Teraz w lipcu jedziemy do Polski i sama przejde sie do urzedu miasta i sie dopytam o wszystkie szczegoly
Ja chce odrazu po slubie zlozyc wnioski o nowe dokumenty i myslalam,ze bede mogle je odebrac przy kolejnej wizycie (niezaleznie kiedy ona by byla) w Polsce lub ewentualnie,zeby ktos mi je odebral. Moj P jak wyrabial sobie dowod osobisty,to pani w urzedzie zgodzila sie zeby jego mama odebrala,chociaz wiem,ze to bardziej z uprzejmosci Pani urzedniczki bo trzeba odebierac osobicie. Teraz w lipcu jedziemy do Polski i sama przejde sie do urzedu miasta i sie dopytam o wszystkie szczegoly
reklama
kwiateczek
majowa mama `08
Kopka to zapytaj sie od razu o ten akt.ze bedziesz zmieniac w Anglii i czy musisz to zglosisc od razu.jA NIE SADZE ZE MUSISZ OD RAZU WIEC SPOKOJNIE NASTEPNYM RAZEM jak pojedzieci do narzeczonego to zglosisz.ty napewno po swoje dokumenty masz 3 miesiace.
Co tu tak cichutko?
Co tu tak cichutko?
Podziel się: