reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

reklama
czesc Dziewczyny,

Czy moglybyscie mi podpowiedziec jak przygotowac sie na pierwsze spotkanie z polozna? Jakie pytania zadaja, jakie badania przeprowadzaja? Bede wdzieczna za wszystkie komentarze i podpowiedzi.

Pozdrawiam

na pierwszym spotakniu poloznan przeprowadza tzn wywiad z Toba. Pyta czy jestes na cos uczulona,czy jakies choroby wystapuja u ciebie lub partnera w rodzinie. Bedziesz musiala podac swoj adres,telefon kontaktowy itp. Za duzo juz nie pamietam co tam sie mnie pytala,ale jak soebie cos wiecje przypomne to odrazu napisze:)

a tak wogule to gartuluje;) nadal pamietam jak pierwszy raz uslyszalam bicie serduszka Nadii,wspaniale przezycie:) daj znac jak poszlo:)

Hej ja się zapytam o szczepienia tutejsze... Moje dziecko ma 2,5 lata wszystkie obecne szczepienia miał w Polsce robione ponieważ urodził się w pl a ja mieszkam tu od niedawna i w Polsce mi powiedzieli że następne szczepienie w wieku 5 lat go czeka. Byłam dzisiaj w GP pokazałam całą kartę szczepień syna i mówi że następne szczepienie jest na MMR (odrę różyczke i świnie) w poniedziałek (ten co będzie) ale on był szczepiony już na to i jej to mówię a ona mówi że tu jakas druga dawka... (druga dawka z tego co przeczytałam na necie w Polsce jest w wieku 10 lat) Nie wiem co robić... Na pneunokoki OK to szczepienie rozumiem bo w pl nie jest refundowane i nie każdego stać i fajnie że tu jest za darmo i na to się zgodze. Jak było z waszymi dziećmi

Ostatnia edycja:
Oba sa za darmo dadza ci obydwa. Dodatkowo wyrob sobie te akty ja zrobilam 4 ale chyba za duzo. Do paszportu potrzebujesz, do zarejestrowania w pl jesli to bedziesz robic, do benefitow ale ci oddadza. To sa chyba te full bo jest tam nazwizko twoje i ojca itd. Jak slub wezmiesz to musisz ten akt zmienic bo bedzie twoje nazwisko stare.A ten normalny akt to sa dane dziecka , gdzie urodzone to co sie nigdy nie zmieni.

Jedna jest tzw czerwona ,kopia to jest ta wazniejsza bo sa wszystkie dane.Jak juz kolezanka napisala po slubie musisz sie umowic i zmienic nazwisko.najlepiej wez sobie 3 kopie zaplacisz 12f(uszykuj sobie pieniazki) potem jak bedziesz chcaiala dokupic to juz kosztuje 10 f za sztuke:baffled:pilnuj zeby bylo dobrze wypisane.ja sie tak skupilam na nowym nazwisku (po slubie)ze zrobila mi blad w dacie.zamiast 4.05 zrobila 5.05....z dziecmi bylam,zamieszanie....teraz nie da sie cofnac.ona zauwazyla po 2 dniachja tez nie sprawdzilam.....:wściekła/y:niestety na glownym akcie jak juz napisze tak juz bedzie,nawet jak bede chciala kiedys kopie to juz zawsze bedzie z bledem,z mala adnotacja na dole(ktorej nikt nie zauwaza)ze czytaj 5.05 jako 04 .05 tyle:no:

Hej mamuśki chciałam się zapytać o Working Tax Credit

roczny dochód nie może przekraczać....ile ???
mój mąż przez ostatnie pół roku pracuje troche wiecej i teraz obawiamy sie ze moga nam zwrot naliczyć. Proszę o odpowiedz.
niestety tak jest ze trzeba zglaszac jesli sa jakies zmainy na dluzej,masz miesiac na to.skoro jego dochod sie podniosl i utrzymal lepiej bylo to zglosic.Lepiej miec troszke mniej niz teraz w nowym roku wezma wam wiecej bo odlicza poprzednie pol roku.....
tu masz kalkulator.mozesz sobie obliczyc
HMRC Tax Credits - Tax credits calculator, Tax credits calculator

co do szczepien to masz nazwy wpisane w ksiazeczki/bo tu sa tylko numery...jak cos to pros zeby wpisala co ci daje.....nie weim co ci doradzic jest tabela porownaj sobie cp mialas a czego nie.ja mialam wszystkie tu
Szczepienia w Uk
Dawno mnie tu nie bylo a tu watek ozyl :-)
Pozdarwaim wszystkie mamy
moja niunia troche chora tak wiec nie bardzo mam czas bo marudna ale postaram sie tu znowu zagladac jesli nie macie nic przeciwko.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry