reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

kwiateczek- mnie sie cos wydaje ze jest szczepienie na 3 lata i 4m-c i potem 5 lat ale ja wróce z pracy to sprawdzę w książeczce dokładnie bo nie pamiętam....

Gosia- u nas to będą świeta jedzenie bedzie wiec nic nie bedę szykowała bo nie ma sensu,bedzie to co na świeta....

a ja w pracy i zaraz zasnę ciągle pada zimno buuuuuuuuu teraz czekam na spiworek do wozka dla młodego bo mu zamówiłam,moja pupcia pięknie juz stoi i próbuje robić kroczki jak sie czegoś trzyma;-0

a wczoraj jak stał to zaczełam mu spiewać i już dupcią kręcił!!!! jak to słodko wyglądało ehhhhhhhhh a Wikunia jak to wikunia ostatnio kupiłam ksiązkie zawadzkiej i czytam bedziemy wprowadzac zasady wychowanie według tej ksiązki i zobaczymy czy na moją wredotkę to zadziała....

reklama
KWiateczek - ja nastke szczepilam na to daaawno temu, zaraz gdy tylko pozwalal na to kalendarz szczepien...

Pinka- ja tak chrzcilam nastke, w dodatku w sobote bez mszy (wtedy nibyinaczej ie moglismy bo nie bylismy malzenstwem) i tylko rodzice, dziadki, chrzesni no i rodzenstwo nasze...teraz tez bede chciala Julka ochrzcic w sobote bo to rach ciach ciach , wiadomo mniej stresu, i najchetniej juz ym nawet poczestunku nie robila bo to jednak najblizsi a zarcie tyle trza narobic ze ho ho ho a mnie sie najzwyczajniej nie chce hehehehehe

Ja tez chrzcialm w sobote ale my tak wolelismy:tak:Z Kisedza strony nie bylo nie checi,zaproponowal nam sobote ze wzgledy na bRAK SLUBU no i powiedzial zebysmy sie sami zle nie czuli:sorry:szczerze mnie to za brdzo nie obchodzilo ze slubu nie mamy.

Pinka no wlasnie pani powiedziala ze to ostatnie szczepienie bylo i do wyboru miedzy 3.5 a 5 rokirm zycia:tak:Nastepne dopiero ok 13 roku zycia:tak:Tak wiec Wikuni juz nie musisz robic jak juz mialas:tak:

A ja dzis jakis pechowy dzien znowu mam.Rano mialam re-registaration o metryka Kondzia bo jetsem po slubie.Mam odpis aktu malzenstwa po angielsku ale samo zdanie ze to Akt Malzenstwa nie jest przetlumaczony i nici:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:Nie wiem czy w Pl wiedza ze blad maja.Pinka Ty masz chyba taki akt juz tak???Na tej wersji niby angielskiej podpunkt 3 pisze ze to akt malzenstwa,podspodem pisze po franbcusku i niemiecku a z tylu powinno byc po angielsku ale nie ma:wściekła/y:pisze tylko ze jakis odpis urodzenia jest:no:boshhh Bylam w szpitalu i G to odbieral i jakos mi potem z tego wszystkiego nie przyszlo do glowy zeby sprawdzic:crazy:
potem mialam wizyte w JA na temat CV ale baba zapomniala wspomniec ze czekam az sie upomnialam ze jestem ale zostalo tylko 5 min i w sumie babka mi dala tylko prowizorke do wypelnienia w domu i w poniedzialek znowu mam isc:wściekła/y::wściekła/y:do tego JOB seekera nie dostane bo mam za malo wplacoych skladek:baffled::baffled::baffled:masakra:-(akle dzonek.Tak myslalam jeszcze przy rejestracji mowie do babki czy aby dostane bo mi sie wydaje ze Nie a ona ze raczej tak,blabla bardzo byla zajeta jak mi wcisnac caly etat pracy a Konrada na ulicy chyba zostaic niz sluchac tego co mowie:no::baffled:boshhh.Szukam pracy i tak ale w moim stanie jak mnie juz widza to odmawiaja bo zaraz na macierzynskie odejde itd......itp....zlozylam chyba ze 6 aplikacji a teraz cisza,nie ma wiecej pracy .Ci mi kaza chodzic od drzwi do drzwi choc juz wiem ze nikt mi nie da pracy a nawet na tym zadupiu jej nie ma na okres zimowy.:baffled:

no i po wizycie.....wzrok się trochę pogorszył.... czekam na okulary bo maja w miarę szybko zrobić bo to emergency ...a normalnie czeka się tydzień...... miły pan okulista badał Oliwię przez 45min w specialnym pokoiku.. skorzystałam z usług spacesavers jestem zadowolona z ich obejściem do dzieci i klienta ;)

tak się rokują oczka

prawe oko : strefa +2,5 teraz ma +3,25
cylinder -2,0 teraz ma -3,25
oś 6 teraz ma 10

lewe oko : strefa +1,0 teraz ma +2,0
cylinder -1,5 teraz ma -1,75
oś 165 teraz ma 170

ah mam nadzieję że jak będzie nosiła codziennie co nie zawsze chciała to za 6 miesięcy na kontroli coś sie poprawi .trzeba być dobrej myśli

Dziewczyny jak wy ubieracie dzieciaki do przedszkola? Bo ja snieg bedzie to zwykle ubieralam mojemu rajstopki i na to kombinezon zimowy, no ale jak pojdzie do przedszkola to mu te spodnie sciagna i bedzie w samych rajstopkach. Wiem ze w polsce dzieciaki tak w przedszkolu lataja, ale tutaj?

Witam
Marcysia nie bardzo sie znam na wadch oczu ale liczby dosc duze:baffled:
Asiunia ja ubieram normalnie,w przedszkolu jest cieplo,zaloz skarpetki i spodnie,powinno wystarczyc.tu nie ma -10 C:sorry:w drodze dobrze go przykryj i tyle.Rajstopki zakladalam w zeszlym roku ale tylko na spacer po dworze.

kwiateczek dzieki. Dzis wlasnie gadalam z kumpela i mowi ze jej cora jako jedyna ma kapcie do przebrania w przedszkolu bo nosi juz kozaczki. Panie przedszkolanki mowia ze jak ladna pogoda to maja drzwi na dwor otwarte i dzieciaki biegaja w ta i spowrotem no ale ona nie wyobraza sobie jej w kozakach caly dzien i dlatego daje jej na przebranie. SLuchaj ostatnio dzieciaki szly do muzeum, deszcz i zimno, a babki jej nawet kozaczkow nie zalozyly tylko w tych kapciach do centrum jechala :baffled: i jako jedyna miala czapke i apaszke ktorej jej tez nie zalozyly - same w krotkim rekawku szly, a wtedy bylo cos ok 5stopni... :angry: kurde wlasnie przez ten ich ''styl'' ubierania boje sie tego przedszkola, chociaz moj idzie do innego to i tak strach jest przez tych tlumanow!

asiunia876 zacznijmy od tego że w UK nie ma aż takich śniegów żeby ubierać kombinezon ........szkoły są bardzo ciepłe i dzieciaki latają w krótkich rękawkach....zależy też jak odprowadzasz małego do przedszkola czy jedziecie autem autobusem czy na pieszo... bo jak jakimś środkiem transportu to wystarczą skarpetki (rajtuzy) i spodnie lub (kalesonki) pod itd... a jak idziesz na pieszo to możesz mu założyć cieplejsze spodnie typu kombinezon wziąć drugie w zapas i powiedzieć że jak ściągnie kombinezon żeby mu założono normalne spodnie itd...

musisz popytać jakie mają zwyczaje wejść i pogadać z wychowawcą żebyś chciała tak i tak bo takie jest twoje przekonanie żeby go ubierano na dwór itd... z doświadczenia wiem że ci się dziecko zahartuję i chorować nie będzie ale trzeba czasu.... Moja Oliwia mówi że się przyzwyczaiła tu do powietrza i chłodu... i choruje 2 razy do roku a w Pl chorowała non stop co 2 miesiące na antybiotyku

kwiateczek sama się zdziwiłam że to aż tak poszło do góry chyba że w Pl źle jej dobrano okulary... myślę że góra we wtorek mi je dadzą

Asiunia pgadaj poprostu z pania i tyle.Dziwne dla mnie ze nie zmienily dzieciom obuwia:eek:skoro deszcz byl.Powiedz ze masz dla dziecka kapcie i jesli beda wychodzic na zewnatrz chcesz aby byly zmieniane na buciki,takze czapke zeby zakladaly.tyle.mysle ze powinny posluchac ale trzeba im powiedziec.Ja widze ze Kondzio ma zakladana kurtke na zewnatrz.maja taras w pokoju i wychodza na dwor:tak:tam jest taki park zrobiony:tak:Jak przychodze po niego toreawy sa przelozone wiec mial na sobie:tak:on tak sie rozbiera:sorry:Nawet jak bedzie chlodniej nie sadze ze rajstopki sa potrzebne,wyjda na godz to nic dzieciom nie bedzie.Kondzio tez jak Marcysia pisze choruje 1-2 razy do roku jesli chodzi o przeziebienie.Raz juz mial,wlasnie w Polsce,latem:baffled::sorry:poki co cisza i mam nadzieje ze tak bedzie:zawstydzona/y:

Marcysia moze nie byly zle dobrane tylko moze nie chodzila tak jak powinna.Oglada duzo telewizji???Komputer???jesli tak moze trzeba ograniczyc:sorry:Pilnowac zeby siedziala z dala od ekranu.

Gdzie sie podziewa reszta mam???Ja dzis zlozyla aplikacje do szkoly dla Kondzia.Od dzis przyjmowali zgloszenia.ZObaczymy.Pierwszy wniosek zlozony do pobliskiej szkoly,zarazem najLEPSZEJ:tak:ZOBACZYMY .

Witam mamuski :-)

Ja jestem z Doncaster i bede rodzic w lipcu 2012 :-) To dopiero poczatek ciazy, niedlugo 6 tydz a na poczatku 8mam pierwsza wizyte z polozna. Kiedy mialyscie robione pierwsze usg? Da sie to jakos przyspieszyc lub isc prywatnie? Ktoras z was byla tu robic prywatnie usg? Naprawde mi na tym zalezy, bede wdzieczna za jakiekolwiek informacje. Pozdrawiam cieplutko :)

reklama
Iza a ile ma Twoj mlodszy syn lat\??Kondzio juz jest 6 godz w przedszkolu:tak:Ma 15 godz darmowych i rozlozylam je na poniedzialek-sroda po 6godz a w piatek ma 3 godz:tak:super,zostaje bez problemu choc poczatki byly trudne.Twoj jest juz w przedszkolu tak??wiiec nie powinnas mic trudnosci zeby zostal,dzici nie maja poczucia czasu:tak:Dzis skladalam aplikacje do primary school,reception jest pierwsza chyba.od 4go roku zycia:tak:wynik po 20 stycznia bedzie.U nas jest problem bo wszyscy sie tam pchaja gdzi ja chce i mam najblizej:baffled:pytalam jak segreguja i powiedziala pani ze z regoly najpierw;Disability,potem rodzenstwo potem lokalizacja.Czyli my na 3im miejscu:sorry:

Redka wpisz w google jakas klinike polska,moze macie w Doncaster,jesli nie to w najblizszym duzym miescie:tak:Tam prywatnie zrobisz.Mysle ze teraz jest za wczesnie na usg,nie koniecznie moze byc widac i stracisz kase:sorry:tu jest pierwsze ok 10-12tydz.zglos sie do lekarza,potem midwife a szybciej moze ci zrobia:tak:ja mialam w 10 chyba.

Do góry