Witajcie dziewczyny
Mam małe pytanie do Was, mieszkających już w UK. Mogłybyście mi przybliżyć jak to w praktyce wygląda z tymi benefitami na dziecko, jeśli rodzi się tam, albo po porodzie wyjeżdza do Anglii? Przejrzałam masę forów, także ten wątek i niestety nic nie znalazłam. Moja sytuacja jest taka, że rodzę w czerwcu przyszłego roku, jestem na początku ciąży. Narzeczony potrafi b.dobrze angielski, ja komunikatywnie. W Polsce nie ma szans żebym znalazła pracę po porodzie, teraz też jestem bezrobotna (mam 20 lat, i dalej się uczę), a nie chciałabym zostawiac od razu dziecka to chyba zrozumiałe. Mój narzeczony zarabia 1500, więc nie sądze byśmy dali radę pod względem finansowym mimo pomocy rodziców i teściów. I dlatego myślimy właśnie nad wyjazdem do Anglii., żeby zapewnić dziecku godne warunki życia. Więc kiedy najlepiej wyjechać? W czasie ciąży, po porodzie? Jak to jestz tymi benefitami, czy ja jako niepracująca matka dostanę jakieś zasiłki od państwa, jeśli mój narzeczony podejmie legalną stałą pracę w UK? Czytałam jak te prawa wyglądają w teorii. Chciałabym wiedziec jak to wygląda u Was w praktyce
Pozdrawiam serdecznie