reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z U.K - wątek główny

kwiateczek- zgadzam sie z twoja wypowiedzia. Madzia chyba zle zrozumiala to wszytsko. Niestety caly SZYK lezy w stalym zameldowaniu. Nasze polskie prawo nie bierze pod uwage emigtantow.
Bo do paszportu tymczasowego nie potrzebne ci jest nic, ale gdy juz limit polskich paszportow tymczasowych wyczerpiesz potrzebujesz zameldowac w PL dziecko zeby dostalo potrzebny do tego PESEL i reszta calej procedury. Istnieje jeszcze mozliwosc wymeldowania dzieci z PL i bedzie po sprawie. I nastanie swiety spokoj ;) A ponownie zameldowac zawsze mozna.

A niestety sa rodzice co nie dbaja i maja gdzies czy chodza dzieci do szkoly czy nie i obowiazkiem szkoly jest tego dopilnowac. Prawdopodobnie jakby nie zaaragowala na prosby dyra, to wkrotce dopiepszy sie do niej inny urzad. Polska to "niezagramanica" :cool2:

A ja od rana opycham sie sernikiem, pycha wyszedl choc pierwszy raz go robilam. No i chyba sobie dokroje hehehehe

reklama
Akurat tak sie sklada, ze zrozumialam dobrze tylko emocje mnie poniosly.
I zastanawia mnie jeden fakt dlaczego mnie szkola do ktorej mial chodzic moj synek nie neka o takie zaswiadczenia a maly byl juz zapisany do niej. Tutaj w Anglii to dopiero jest obowiazek chodzenia do szkoly, w zeszlym roku moj synek przeszedl ospe i w tym czasie nie uczeszczal na zajecia, zglosilismy, ze jest chory ale nie przekazano tego do dyrekcji no i po jakims czasie dostalismy pismo, ze syn ma niska frekwencje obecnosci w szkole i jestesmy proszeni o natychmiastowe wyjasnienie dlaczego dziecko nie chodzilo do szkoly albo sprawa odbedzie sie droga sadowa, myslalam, ze zemdleje.

Ja mam slodycze w dziale "zakazane rzeczy" jestem na diecie.

Ostatnia edycja:
Madziula - ja tez jestem na diecie..hehehehe ogolnie mialam idealna wage na swoj wzrost, ale chce schudnac 4 kg do wesela. Od 2 mcy jestem na "swojej" diecie czyli jem wszytsko ale w znacznie mniejszych ilosciach nich dotychczas. Fakt ze schudlam tylko 2 kg przez dwa miesiace, ale nie mam listy rzeczy zakazanych. Jeszcze 2 kg... no i wlasnie dokonczylam sernik...hehehe

Witam
Iza ja mysle ze mozesz przetlumaczyc raz ale jesli bedz\iesz musiala wysylac nastepne to powiedz ze to koszt i niech sam tlumaczy.swoaja droga wydaje mi sie ze dyrektor mozer zna angielski i moze nie tyrzeba bedzie:tak:
Gosia dokladnie z tymi urzedami jest.My raz paszport tu robilismy bo co roku jezdzic to troche porazka.W Polsce wyrobilismy mu dowod i 5 lat z glowy a do tego czasu to chyba wrocimy:tak:Moja kolezanka teraz jedzie wyrabiac drugi paszport.niestyety powiedzieli jej w konsulacie ze juz 5letnich paszportow nie ma i terzeba co roku jezdzic.Troche beznadzieje bo co polskie rodziny zrobia ktore tu zostaja.albo trzeba miec dziecko ze stalym meldunkiem w Polsce i dowod raz na 5 lat zrobic albo do konsulatu co rok jezdzic:no:

Madziula moja znjoma miala sprawe w sadzie bo jej 15 letni syn nie chodzil do szkoly.on ma teraz 3ltenia corke i zeby nie placic niani zadnej to ten syn zostawal w domu z nia:no:porazkas. w koncu wezwanie dotatala i sad dal jej kare ze jesli syn nie bedzie chodzil do szkoly wysla go do poprawczaka a ona zaplaci 1000-5000f kary:szok:zaplacila ok 100f no i on ledwo skonczyl:no:co za matka.teraz do roboty z nia chodzi.zero wyksztalcenia:no::no:

Kobiety wszystkiego nalepszego z okazji NASZEGO SWIETA:-)
MOZE KAWUSIA:-)

Witam dziewczyny ja juz z kawka ale Inka bo wciaz trzymam sie diety. mala-gorzatka ja mam o wiele wiecej do zrzucenia, po ciazy zostalo mi duuuuzo do zrzucenia.
My naszej coreczce jeszcze paszportu nie wyrabialismy, z tego co czytam to bedzie dzezowo.
Kwiateczek ja sobie osobiscie tego nie wyobrazam, przeciez ta kobieta niszczy dziecku przyszlosc, ale znam takie przypadki tez i z Polski co tu duzo mowic, ja wciaz powtarzam synkowi jak wazna jest nauka i zeby nie zaprzestal na szkole podstawowej jak wiele osob tutaj w Anglii to robi i w wieku 15-stu lat ida do pracy ,dla mnie to troche niezrozumiale ale co kraj to inny system oswiaty, gospodarki i rozwoju wiec my mozemy jedynie sobie tylko pogadac.

tak swieto kosmunistyczne i stare...i tez go nie obchodze podobnie jak walentynek. Uwazam ze nie tylko w te dni maly prezencik, kino,dobre slowo, gest sie nalezy kobietom ;)

Izka- no wlasnie slyszalam o tym ze juz 5-letnie sie skonczyly. Ostatnio jak bylam w PL chcialam Nastce wyrobic dowod ale do zlozenia wniosku potrzebny jest ojciec dziecka, a nasz tata zawsze przyjezdza pod koniec urlopu albo wogole wiec nie mamy szans.

Madziula- kolezanka byla na diecie weight watchers i schudla 7,5 kg w 2 miechy. Ja sie nie bawie w te jakies typowe diety, ale wzielam od niej zapisk z ciekawosci dot puntkowania jedzenia ktore sie je i co sie okazuje... ze nie wiem na czym ta dieta polega.
Przez dwa tygodnie robilam zapiski co dokladnie jem czyli 1 kawalek cheleba, maslo i plaserek szynki plus kawa bez cukru itd przez caly dzien, tak jadalam jak miesiac przed zanim dostalam zapiski, a po dwoch tygodniach usiadlam i zaczelam patrzec ile co ma punktow, sumowalam z calego dnia i wychodzilo mi 15, 16 punktow na caly dzien z tej mojej magicznej diety "czyli jem wsio co chce ale w mniejszych porcjach" W diecie weight watchers przysluguje mi 20 punktow (ktore sie wylicza ile mozesz zjesc na dzien) wiec mi jeszcze brakuje, wiec nie wiem po co sie bawic w jakies liczenie itp. Kawa bez cukru ma zero punktow wiec spoko mozesz pic :tak:

izka jezeli moge zapytac, twoj synek nie lubi jezdzic do PL? co do pisowni moj Mlody tez stawia wielkie kulfony :-) podobnie jak wieksza polowa dzieci w jego klasie.

mala-gorzatka dieta straznikow wagi jest tutaj dosc popularna i raczej malo szkodliwa dla zdrowia bo mozna jesc prawie wszystko, czesto na polkach w supermarketach mozna znalezc produkty z ich oznaczeniem. Ja stosuje diete MZ, wykluczylam jednak tluszcze zwierzece, majonez, unikam soli, cukru i slodyczy, kawy nie pije ze wzgledu na lepsze samopoczucie. Ostatnio czytalam, ze idealnie byloby jesc wszystko ale z umiarem i staram sie tego trzymac, przyznam, ze jak zmniejszylam porcje o polowe stracilam w ciagu miesiaca ponad 5kg. Moj Pan nie uznaje Dnia Kobiet wiec obylo sie bez gozdzika i rajstop.

Byśmy zawsze były górą
I jeździły dobrą furą
Byśmy miały kasy w bród
Przekroczyły sławy próg
By faceci przy nas mdleli
Nosić nas na rękach chcieli
By nam dali coś w prezencie,
gdy dzień 8 marca będzie!
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO KOBIETKI!

c_big1098732.jpg

hejka. ale dawno mnie tu nie bylo:sorry2::sorry2:
kwiateczek no masakra co to za kobieta???:baffled::baffled:takie to dzieci miec nie powinny:no:

a nam zasilek z job centre troche sie opozni bo idioci przysylaja formularze do wypelnienia, takie same jak tam u nich wypelnialismy:baffled::baffled:do tego jeszcze kopie dokumentow, dopiero dzis wyslalam bo tusz w drukarce sie skonczyl i musialam isc do ksero:baffled:jak dobrze pojdzie to moze za mieisac cos dostaniemy, bo teraz to pewnie dwa tysiace formularzy nam beda przysylac..........:baffled:
a ma pytanko, czy mozna wyrobic dziecku drugi paszport tymczasowy?? bo Kondziowi konczy sie w lipcu waznosc a do tej pory raczej na pewno nie bedziemy jechac do PL:-(szkoda tylko bo znowu trzeba bedzie jezdzic i zalatwiac, wydawac pieniadze:-:)-(a do PL strasznie mi sie teskni, za moim domem, rodzina, miastem...... z ta praca tutaj to na razie ciezko, M nic nie znalazl, ja tym bardziej...:-(
ech juz dola przez to zaczynam lapac..........

reklama
Witam
Iza teraz wlasnie robi sie tylko te tymczasowe na rok paszporty:baffled:innej opcji pooc nie ma jak tylko dowod w pl by bylo na dluzej chyba ze go tu tez wyrobia:sorry:
Malgorzatka ojcicec jest potrzebny do wyrobienia dowodu ale dziwne ze wam nie powiedzieli ze moze ktos za was odebrac,pewnie jakies wredne babska byly:angry:nastepnym razem nie wazne ze tatus bedzie na koniec.wez metryke,zdjecia i papiery do wypelnienia,tatus jak przyjedzie wypelni swoje,pojdziecie do urzedu.pokzazecie sie razem,podpiszecie ,trzeba zaplacic za znaczki jeszcze iles ale nie pamietam 20zl?!i napiszcie pelnomocnictwo tam w urzedzie ze pozwalacie odebrac dowod babci czy komus.my tak zrobilismy ale papierwo bylo troche.potem mama nam przyslala tu:tak:nie moga chyba odmowic zawsze mozesz udac sie do wojta czy starosty gdyby byly problemy.bedizesz miala z glowy 5 lat i kasy tez szkoda wyrabiac co roku:no:
Madziula ona sie stad wyprowadzial a ten syn robi z nia na fabryce:no:slysze czesto cos o nich:no:

Co do diety to ja nie mam pojecia ile co ma kalorii.wszelkie sprawdziany mojej wagi zawsze koncza sie nie dowaga:-D:-D:sorry:POWINNAM TROCHE PATRZYC I i brac te z duza iloswc ia kalorii:tak:

Co do Dnai Kobiet to zgadzam sie z tym ze powinien byc codziennie ale poki coi tak w zyciu nie jest i ja lubie swietoac bo szczerze mowiac przy codziennym zatloczonym zyciu mamy bardzo nie wiele dni w roku do swietowania a takie dni sa nam potrzebne,prznajmniej mi:tak:
no i ja dostalam wczoraj gozdziki:sorry:rozowe i takie blado rozowe,pstrokate:tak:jedne od synusia:-)dla mi buziaka ukochal:-) potem poszlismy do wloskiej,gdzie ostatnio bylam 3-4 lata temu na dzien kobiet tez:sorry:jeszcze czuje ten smak,boshhh prawie jak orgazm:-D:-D jedzenie maja pyszne ale pan mnie pocieszyl ze jeszzcze 2 lata i wraca do Wloch:sorry:
Nastepne.moje dizecie oglada od wczoiraj tylko angielski CBEEBIES:sorry:nie da mi przelaczyc:no:

Do góry