reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

kwiateczek- zgadzam sie z twoja wypowiedzia. Madzia chyba zle zrozumiala to wszytsko. Niestety caly SZYK lezy w stalym zameldowaniu. Nasze polskie prawo nie bierze pod uwage emigtantow.
Bo do paszportu tymczasowego nie potrzebne ci jest nic, ale gdy juz limit polskich paszportow tymczasowych wyczerpiesz potrzebujesz zameldowac w PL dziecko zeby dostalo potrzebny do tego PESEL i reszta calej procedury. Istnieje jeszcze mozliwosc wymeldowania dzieci z PL i bedzie po sprawie. I nastanie swiety spokoj ;) A ponownie zameldowac zawsze mozna.

A niestety sa rodzice co nie dbaja i maja gdzies czy chodza dzieci do szkoly czy nie i obowiazkiem szkoly jest tego dopilnowac. Prawdopodobnie jakby nie zaaragowala na prosby dyra, to wkrotce dopiepszy sie do niej inny urzad. Polska to "niezagramanica" :cool2:

A ja od rana opycham sie sernikiem, pycha wyszedl choc pierwszy raz go robilam. No i chyba sobie dokroje hehehehe

reklama
Akurat tak sie sklada, ze zrozumialam dobrze tylko emocje mnie poniosly.
I zastanawia mnie jeden fakt dlaczego mnie szkola do ktorej mial chodzic moj synek nie neka o takie zaswiadczenia a maly byl juz zapisany do niej. Tutaj w Anglii to dopiero jest obowiazek chodzenia do szkoly, w zeszlym roku moj synek przeszedl ospe i w tym czasie nie uczeszczal na zajecia, zglosilismy, ze jest chory ale nie przekazano tego do dyrekcji no i po jakims czasie dostalismy pismo, ze syn ma niska frekwencje obecnosci w szkole i jestesmy proszeni o natychmiastowe wyjasnienie dlaczego dziecko nie chodzilo do szkoly albo sprawa odbedzie sie droga sadowa, myslalam, ze zemdleje.

Ja mam slodycze w dziale "zakazane rzeczy" jestem na diecie.

Ostatnia edycja:
Madziula - ja tez jestem na diecie..hehehehe ogolnie mialam idealna wage na swoj wzrost, ale chce schudnac 4 kg do wesela. Od 2 mcy jestem na "swojej" diecie czyli jem wszytsko ale w znacznie mniejszych ilosciach nich dotychczas. Fakt ze schudlam tylko 2 kg przez dwa miesiace, ale nie mam listy rzeczy zakazanych. Jeszcze 2 kg... no i wlasnie dokonczylam sernik...hehehe

Witam
Iza ja mysle ze mozesz przetlumaczyc raz ale jesli bedz\iesz musiala wysylac nastepne to powiedz ze to koszt i niech sam tlumaczy.swoaja droga wydaje mi sie ze dyrektor mozer zna angielski i moze nie tyrzeba bedzie:tak:
Gosia dokladnie z tymi urzedami jest.My raz paszport tu robilismy bo co roku jezdzic to troche porazka.W Polsce wyrobilismy mu dowod i 5 lat z glowy a do tego czasu to chyba wrocimy:tak:Moja kolezanka teraz jedzie wyrabiac drugi paszport.niestyety powiedzieli jej w konsulacie ze juz 5letnich paszportow nie ma i terzeba co roku jezdzic.Troche beznadzieje bo co polskie rodziny zrobia ktore tu zostaja.albo trzeba miec dziecko ze stalym meldunkiem w Polsce i dowod raz na 5 lat zrobic albo do konsulatu co rok jezdzic:no:

Madziula moja znjoma miala sprawe w sadzie bo jej 15 letni syn nie chodzil do szkoly.on ma teraz 3ltenia corke i zeby nie placic niani zadnej to ten syn zostawal w domu z nia:no:porazkas. w koncu wezwanie dotatala i sad dal jej kare ze jesli syn nie bedzie chodzil do szkoly wysla go do poprawczaka a ona zaplaci 1000-5000f kary:szok:zaplacila ok 100f no i on ledwo skonczyl:no:co za matka.teraz do roboty z nia chodzi.zero wyksztalcenia:no::no:

Kobiety wszystkiego nalepszego z okazji NASZEGO SWIETA:-)
MOZE KAWUSIA:-)

Witam dziewczyny ja juz z kawka ale Inka bo wciaz trzymam sie diety. mala-gorzatka ja mam o wiele wiecej do zrzucenia, po ciazy zostalo mi duuuuzo do zrzucenia.
My naszej coreczce jeszcze paszportu nie wyrabialismy, z tego co czytam to bedzie dzezowo.
Kwiateczek ja sobie osobiscie tego nie wyobrazam, przeciez ta kobieta niszczy dziecku przyszlosc, ale znam takie przypadki tez i z Polski co tu duzo mowic, ja wciaz powtarzam synkowi jak wazna jest nauka i zeby nie zaprzestal na szkole podstawowej jak wiele osob tutaj w Anglii to robi i w wieku 15-stu lat ida do pracy ,dla mnie to troche niezrozumiale ale co kraj to inny system oswiaty, gospodarki i rozwoju wiec my mozemy jedynie sobie tylko pogadac.

tak swieto kosmunistyczne i stare...i tez go nie obchodze podobnie jak walentynek. Uwazam ze nie tylko w te dni maly prezencik, kino,dobre slowo, gest sie nalezy kobietom ;)

Izka- no wlasnie slyszalam o tym ze juz 5-letnie sie skonczyly. Ostatnio jak bylam w PL chcialam Nastce wyrobic dowod ale do zlozenia wniosku potrzebny jest ojciec dziecka, a nasz tata zawsze przyjezdza pod koniec urlopu albo wogole wiec nie mamy szans.

Madziula- kolezanka byla na diecie weight watchers i schudla 7,5 kg w 2 miechy. Ja sie nie bawie w te jakies typowe diety, ale wzielam od niej zapisk z ciekawosci dot puntkowania jedzenia ktore sie je i co sie okazuje... ze nie wiem na czym ta dieta polega.
Przez dwa tygodnie robilam zapiski co dokladnie jem czyli 1 kawalek cheleba, maslo i plaserek szynki plus kawa bez cukru itd przez caly dzien, tak jadalam jak miesiac przed zanim dostalam zapiski, a po dwoch tygodniach usiadlam i zaczelam patrzec ile co ma punktow, sumowalam z calego dnia i wychodzilo mi 15, 16 punktow na caly dzien z tej mojej magicznej diety "czyli jem wsio co chce ale w mniejszych porcjach" W diecie weight watchers przysluguje mi 20 punktow (ktore sie wylicza ile mozesz zjesc na dzien) wiec mi jeszcze brakuje, wiec nie wiem po co sie bawic w jakies liczenie itp. Kawa bez cukru ma zero punktow wiec spoko mozesz pic :tak:

izka jezeli moge zapytac, twoj synek nie lubi jezdzic do PL? co do pisowni moj Mlody tez stawia wielkie kulfony :-) podobnie jak wieksza polowa dzieci w jego klasie.

mala-gorzatka dieta straznikow wagi jest tutaj dosc popularna i raczej malo szkodliwa dla zdrowia bo mozna jesc prawie wszystko, czesto na polkach w supermarketach mozna znalezc produkty z ich oznaczeniem. Ja stosuje diete MZ, wykluczylam jednak tluszcze zwierzece, majonez, unikam soli, cukru i slodyczy, kawy nie pije ze wzgledu na lepsze samopoczucie. Ostatnio czytalam, ze idealnie byloby jesc wszystko ale z umiarem i staram sie tego trzymac, przyznam, ze jak zmniejszylam porcje o polowe stracilam w ciagu miesiaca ponad 5kg. Moj Pan nie uznaje Dnia Kobiet wiec obylo sie bez gozdzika i rajstop.

Byśmy zawsze były górą
I jeździły dobrą furą
Byśmy miały kasy w bród
Przekroczyły sławy próg
By faceci przy nas mdleli
Nosić nas na rękach chcieli
By nam dali coś w prezencie,
gdy dzień 8 marca będzie!
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO KOBIETKI!

c_big1098732.jpg

hejka. ale dawno mnie tu nie bylo:sorry2::sorry2:
kwiateczek no masakra co to za kobieta???:baffled::baffled:takie to dzieci miec nie powinny:no:

a nam zasilek z job centre troche sie opozni bo idioci przysylaja formularze do wypelnienia, takie same jak tam u nich wypelnialismy:baffled::baffled:do tego jeszcze kopie dokumentow, dopiero dzis wyslalam bo tusz w drukarce sie skonczyl i musialam isc do ksero:baffled:jak dobrze pojdzie to moze za mieisac cos dostaniemy, bo teraz to pewnie dwa tysiace formularzy nam beda przysylac..........:baffled:
a ma pytanko, czy mozna wyrobic dziecku drugi paszport tymczasowy?? bo Kondziowi konczy sie w lipcu waznosc a do tej pory raczej na pewno nie bedziemy jechac do PL:-(szkoda tylko bo znowu trzeba bedzie jezdzic i zalatwiac, wydawac pieniadze:-:)-(a do PL strasznie mi sie teskni, za moim domem, rodzina, miastem...... z ta praca tutaj to na razie ciezko, M nic nie znalazl, ja tym bardziej...:-(
ech juz dola przez to zaczynam lapac..........

reklama
Witam
Iza teraz wlasnie robi sie tylko te tymczasowe na rok paszporty:baffled:innej opcji pooc nie ma jak tylko dowod w pl by bylo na dluzej chyba ze go tu tez wyrobia:sorry:
Malgorzatka ojcicec jest potrzebny do wyrobienia dowodu ale dziwne ze wam nie powiedzieli ze moze ktos za was odebrac,pewnie jakies wredne babska byly:angry:nastepnym razem nie wazne ze tatus bedzie na koniec.wez metryke,zdjecia i papiery do wypelnienia,tatus jak przyjedzie wypelni swoje,pojdziecie do urzedu.pokzazecie sie razem,podpiszecie ,trzeba zaplacic za znaczki jeszcze iles ale nie pamietam 20zl?!i napiszcie pelnomocnictwo tam w urzedzie ze pozwalacie odebrac dowod babci czy komus.my tak zrobilismy ale papierwo bylo troche.potem mama nam przyslala tu:tak:nie moga chyba odmowic zawsze mozesz udac sie do wojta czy starosty gdyby byly problemy.bedizesz miala z glowy 5 lat i kasy tez szkoda wyrabiac co roku:no:
Madziula ona sie stad wyprowadzial a ten syn robi z nia na fabryce:no:slysze czesto cos o nich:no:

Co do diety to ja nie mam pojecia ile co ma kalorii.wszelkie sprawdziany mojej wagi zawsze koncza sie nie dowaga:-D:-D:sorry:POWINNAM TROCHE PATRZYC I i brac te z duza iloswc ia kalorii:tak:

Co do Dnai Kobiet to zgadzam sie z tym ze powinien byc codziennie ale poki coi tak w zyciu nie jest i ja lubie swietoac bo szczerze mowiac przy codziennym zatloczonym zyciu mamy bardzo nie wiele dni w roku do swietowania a takie dni sa nam potrzebne,prznajmniej mi:tak:
no i ja dostalam wczoraj gozdziki:sorry:rozowe i takie blado rozowe,pstrokate:tak:jedne od synusia:-)dla mi buziaka ukochal:-) potem poszlismy do wloskiej,gdzie ostatnio bylam 3-4 lata temu na dzien kobiet tez:sorry:jeszcze czuje ten smak,boshhh prawie jak orgazm:-D:-D jedzenie maja pyszne ale pan mnie pocieszyl ze jeszzcze 2 lata i wraca do Wloch:sorry:
Nastepne.moje dizecie oglada od wczoiraj tylko angielski CBEEBIES:sorry:nie da mi przelaczyc:no:

Do góry