ostraszka
kwietniowa mama
izku oto przepis:
Składniki
2 szkl. Cukru;
1,5 szkl. Oliwy;
4 jajka;
3 szkl. mąki;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżeczki sody do pieczenia;
1 łyżeczka cynamonu;
prawie pół kilo przetartej marchwi;
prawie 1 kubek orzechów;
pół kubka rodzynek;
250 g białego twarogu "do serników";
cukier puder i masło do smaku.
Cukier zmieszać z oliwą, dodawać kolejno jajka, mąkę, proszki i cynamon dobrze miksując. Następnie dodać marchew, orzechy, rodzynki. Dobrze wymieszać.
Następnie wylać na nienatłuszczoną blachę. (Ja piekę na okrągłej, dużej blaszce, którą smaruję margaryną i posypuje kaszką manną). Piec w 180ºC przez ok. 1 godzinę.(sprawdzac patyczkiem, przez pierwsze pół godziny nie otwierać piekarnika!).
Gdy ciasto dobrze wystygnie, przełożyć kremem oraz posmarować nim wierzch.
Ozdobić płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi!
Krem: Ser twaróg (ok. 250g) zmiksować z masłem i cukrem pudrem do smaku. Można dowolnie mieszać proporcje
Juz myslalam ze mi nie wyjdzie bo strasznie geste sie ta masa na ciasto zrobila i chcialam do kosza wyrzucic. Okazalo sie ze tak ma byc bo bardzo ladnie wyroslo i o zadnym zakalcu nie byloo mowy.
Lucy przypomialas mi ze mam zapisany przepis na takie placusz i kiedys bardzo czesto je robilam:
Składniki:
2 piersi kurczaka,
2 jaja,
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki maki,
dużą garść posiekanego koperku,
pieprz, vegetta,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Piersi pokroić w drobne paseczki lud mała kosteczkę, jak kto woli, doprawić wegettą i pieprzem. Odstawić na 2 godzinki w chłodne miejsce. W miseczce wybić jajka i dodać pozostałe składniki, wszystko połączyć w jednolita masę. Po 2 godzinach wrzucić piersi do masy, jeżeli konsystencja będzie za wolna dodać jeszcze maki.
Potem już tylko smażyć placuszki na złoto.
Składniki
2 szkl. Cukru;
1,5 szkl. Oliwy;
4 jajka;
3 szkl. mąki;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżeczki sody do pieczenia;
1 łyżeczka cynamonu;
prawie pół kilo przetartej marchwi;
prawie 1 kubek orzechów;
pół kubka rodzynek;
250 g białego twarogu "do serników";
cukier puder i masło do smaku.
Cukier zmieszać z oliwą, dodawać kolejno jajka, mąkę, proszki i cynamon dobrze miksując. Następnie dodać marchew, orzechy, rodzynki. Dobrze wymieszać.
Następnie wylać na nienatłuszczoną blachę. (Ja piekę na okrągłej, dużej blaszce, którą smaruję margaryną i posypuje kaszką manną). Piec w 180ºC przez ok. 1 godzinę.(sprawdzac patyczkiem, przez pierwsze pół godziny nie otwierać piekarnika!).
Gdy ciasto dobrze wystygnie, przełożyć kremem oraz posmarować nim wierzch.
Ozdobić płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi!
Krem: Ser twaróg (ok. 250g) zmiksować z masłem i cukrem pudrem do smaku. Można dowolnie mieszać proporcje
Juz myslalam ze mi nie wyjdzie bo strasznie geste sie ta masa na ciasto zrobila i chcialam do kosza wyrzucic. Okazalo sie ze tak ma byc bo bardzo ladnie wyroslo i o zadnym zakalcu nie byloo mowy.
Lucy przypomialas mi ze mam zapisany przepis na takie placusz i kiedys bardzo czesto je robilam:
Składniki:
2 piersi kurczaka,
2 jaja,
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki maki,
dużą garść posiekanego koperku,
pieprz, vegetta,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Piersi pokroić w drobne paseczki lud mała kosteczkę, jak kto woli, doprawić wegettą i pieprzem. Odstawić na 2 godzinki w chłodne miejsce. W miseczce wybić jajka i dodać pozostałe składniki, wszystko połączyć w jednolita masę. Po 2 godzinach wrzucić piersi do masy, jeżeli konsystencja będzie za wolna dodać jeszcze maki.
Potem już tylko smażyć placuszki na złoto.