reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

izku oto przepis:
Składniki
2 szkl. Cukru;
1,5 szkl. Oliwy;
4 jajka;
3 szkl. mąki;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżeczki sody do pieczenia;
1 łyżeczka cynamonu;
prawie pół kilo przetartej marchwi;
prawie 1 kubek orzechów;
pół kubka rodzynek;
250 g białego twarogu "do serników";
cukier puder i masło do smaku.

Cukier zmieszać z oliwą, dodawać kolejno jajka, mąkę, proszki i cynamon dobrze miksując. Następnie dodać marchew, orzechy, rodzynki. Dobrze wymieszać.
Następnie wylać na nienatłuszczoną blachę. (Ja piekę na okrągłej, dużej blaszce, którą smaruję margaryną i posypuje kaszką manną). Piec w 180ºC przez ok. 1 godzinę.(sprawdzac patyczkiem, przez pierwsze pół godziny nie otwierać piekarnika!).
Gdy ciasto dobrze wystygnie, przełożyć kremem oraz posmarować nim wierzch.
Ozdobić płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi!
Krem: Ser twaróg (ok. 250g) zmiksować z masłem i cukrem pudrem do smaku. Można dowolnie mieszać proporcje

Juz myslalam ze mi nie wyjdzie bo strasznie geste sie ta masa na ciasto zrobila i chcialam do kosza wyrzucic. Okazalo sie ze tak ma byc bo bardzo ladnie wyroslo i o zadnym zakalcu nie byloo mowy.

Lucy przypomialas mi ze mam zapisany przepis na takie placusz i kiedys bardzo czesto je robilam:

Składniki:
2 piersi kurczaka,
2 jaja,
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki maki,
dużą garść posiekanego koperku,
pieprz, vegetta,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Piersi pokroić w drobne paseczki lud mała kosteczkę, jak kto woli, doprawić wegettą i pieprzem. Odstawić na 2 godzinki w chłodne miejsce. W miseczce wybić jajka i dodać pozostałe składniki, wszystko połączyć w jednolita masę. Po 2 godzinach wrzucić piersi do masy, jeżeli konsystencja będzie za wolna dodać jeszcze maki.
Potem już tylko smażyć placuszki na złoto.

zdjecie.php

pld.png

reklama
ostraszka w takim razie poprosze kawalek:-)
wlasnie dzwonil M, mowil ze bedzie od niedzieli jezdzil na wozku widlowym, jutro i pojutrze idzie poprobowac jezdzic i jak dobrze sie sprawdzi to za 13 tygodni dostanie kontrakt:-):-):-) wiec jestem cala happy, on zreszta tez:happy:a w piatek przyjezdza do nas moj szwagier, przyjechal do UK w czwartek i tez szuka pracy:sorry:zostanie u nas na kilka dni, poszuka tu pracy a jak mu sie uda to zostanie i wynajmie cos, na swieta przyjezdza jego dziewczyna, tez bedzie szukac pracy jak cos znajdzie to tez zostaje:tak: wiec bedzie wesolo, przynajmniej na swieta nie bedziemy sami:happy:
lucy lepiej powiedz o tym poloznej, bo tak jak izku mowila moze zlapac cie przy porodzie a wtedy trzeba oddychac:tak: a czemu bierzesz antybiotyk?
ja w czasie ciazy przeziebilam sie okropnie, poszlam do gp a on powiedzial ze nic mi nie jest:wściekła/y:a mnie bolalo gardlo, czulam dreszcze, katar straszny, kaszel czyli typowe objawy grypy:baffled: dopiero jak pojechalam do PL moja tesciowa dala mi oscillococcinum(specjalnie pytala sie swojego lekarza co moge brac w czasie ciazy) i to mi pomoglo:tak:

ada antybiotyk mi przepisali bo mam jakies bakterie w moczu przez 5 dni mam go brać .A z tym gardłem to nigdzie sie nie natchnęłam zeby jakaś miała cos podobnego w ciazy -jestem jakaś nie typowa :confused2:i tylko wieczorem mnie to łapie ,no ale jakoś wytrzymam do wtorku .

lucy ja tez bralam ten antybiotyk ale dobrze sie czulam, poinformuj najlepiej lekarza lub polozna:tak:
Zgadzam sie,szybko powiedz bo mozesz nie tolerowac go:no:do tego to gardlo,koniecznie ic do lekarza:no:
Ja ostatnio z ta kolezanka co chodze do lekarza jej po zwolnienie to 2 razy miala antybiotyk i za kazdym razem lekarz mowi ze to moze brac w ciazy.raz byla amoxicilina a teraz penicylina:szok:myslalam ze tego drugiego nie wolno:no:
Ada gratki dla mezusia:tak:oby wszystko wyszlo tak jak myslicie:tak:
ide spac paaa

tak mysle ze jak sie sytuacja powtórzy to lece do lekarza napewno :tak:
a jak dobrze pamietam ten antybiotyk to kefleks 500mg jakos tak.

Czesc dziewczyny ja tylko przelotem, troche mnie nie bylo, a tu tyle napisane... Wybaczcie, ze kazdej nie odpisze, ale nie bylam w staniezapamietac wszystkiego...
Ada gratuluje mezowi pracy!!! Oby sie wszystko ulozylo...
Pinka przykro slyszec o twoich problemach, na pewno sobie dasz rady, jestes silna kobieta... Powodzenia w otwarciu sklepu...
Maggusia jak tam Brianek? Lepiej?
Doveinred jak tam ida przygotowaniado nocnikowania? Gosiu a jak tam malutka? Widac jakies zmiany?
Kwiateczek nowe zdjecia na nk super... A maly jaki rezolutny :-D:-D:tak:;-)
Dziewczyny powiedzcie, czy jakbym dala mala do zlobka na dwa dni w tygodniu, to musze placic tylko za dwa dni, czy za caly tydzien? Bo mam szanse dostac supervisora tam gdzie pracuje na weekendy, ale musialabym chodzic pare razy w tygodniu i nie wiem czy sie bedzie oplacalo... Jak to jest? Bo jezeli musze placic za caly tydzien, to nie ma sensu, bo rownie dobrze moglabym wrocic do poprzedniej pracy, a poza tym nie chce malej caly tydzien w zlobku zostawiac... Pozdrawiam

Hejka dziewczyny.
Ale sie rozpisalyscie o ciastach,mniam mniam ale bym zjadla. Moze w sobote zbobie od dawna wymarzona drozdzowke- mniam. U nas dobrze choc Barnimek nadal ma katarek, czasami tak oddycha jakby mial cos na plucach, prawdopodobnie mu to splywa. Jak nie minie do poniedzialku to bedzie juz 2 tyg wiec wybiore sie do lekarza, choc ci lekarze tu to lepiej nic nie mowic:sorry:. Pewnie powie- to normalne..:sorry:
Ostraszka- mysmy kiedys sie starali o dom z consilu. Wypelnialismy co tydzien ale bez odzewu. Moi znajomi tez sie starali o takie mieszkanie i jeden staral sie 1,5 roku a droga 2 lata. My zaprzestalismy bo musielismy sie juz wyprowadzic i nie bylo sensu juz dla nas czekac na mieszkanie. \
Ada- no to moje gratulacje, dobrze ze ma prace i mam nadzieje ze dostanie ten kontrakt.

reklama
Nocnik kupimy pewnie w weekend nie bylo jakos czasu pojechac do sklepu , moj G byl w polsce a malutki chorutki wiec nigdzie daleko sie nie oddalalam.

Do góry