reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

kwiateczek moja mama dzwonila dzis w strawie tego becikowego. okazalo sie ze moge je otrzymac. wielkie dzieki kochana bo zawsze to dodatkowy grosz, a w lutym jedziemy do PL bo chrzcic chcemy malego a rodzina do malych nie nalezy:-D
jeszcze raz wielkie dzieki
Jak ja skaladalam w zeszlym roku to powiedzieli mi ze mialam na to 6 miesiecy od urodzenia tak wiec nie wiele czasu ci zostalo:no:niech siue lepiej mama upewni na 100%do kiedy bo szkoda takiej kasy a w lutym moze byc za pozno:no:

Oj widze dzisiaj burzliwe rozmowy i bardzo wazne sprawy zostaly poruszone. Ja w zwiazku z tym ze bede tutaj samotna matka i ze tutaj urodze to mam o tyle dobrze ze o dodatki i becikowe nie musze sie martwic. Mieszkanko tez mi panstwo powinno oplacic jak juz sie maly urodzi. Chcialabym sie tylko dowiedziec jak to jest z wyrobieniem jakiegos dokumentu dla malego. Bo skoro tutaj bede rodzic,nie jestem mezatka,a ojciec dziecka jest w polsce to oczywiscie maly przyjmie moje nazwisko ale gdzie mu wyrobic jakis paszporcik zeby moc normalnie do polski wyjechac na kilka dni?? poza tym przeciez takie male dziecko co ma np 3 miesiace to jeszcze sie zmienia z tygodnia na tydzien wiec jak oni to sobie wyobrazaja?? i jak sie tutaj dzieci rejestruje?? czy w ambasadzie polskiej takie rzeczy sie zalatwia czy jak?? jak zalatwic jakis pesel dla malego?? bo tutaj to dostanie cos na podobienstwo peselu tak?? A moze ambasada tylko wyda tymczasowy dokument dla Nikosia do przekroczenia granicy a wszystko trzeba bedzie w polsce zalatwiac?? jestem zielona w tych sprawach.. pomozcie..

z dodatkami to nie tak predko bo tu nie pracowalas i partner tez nie wiec nie wiem jak to bedzie.Jesli chodzi o rejestracje dziecka jesli bedzie mialo Twoje nazwisko to zalatwisz wszystko sama w ambasadzie ale ojciec nie moze byc podany do metryki.juz w szpitalu musisz powiedziec ze jest nie znany:no:i tak bym ci radzila zrobic a jeli on nie bedzie chcial placic to wytlumacz mu ze nie da sie inaczej bo chodzi o wyrobienie papierow:sorry:albo nic mu nie mow.Nie masz szans zalatwienia tego sama jesli ojciec bedzie widnial na metryce:no:beda go chcieli i problem czy on wtedy przyjedzie bo obiecac Ci nmoze a potem cie wystawi:baffled:skoro tak juz raz zrobil a ty wtedy nie wydostaniesz sie stad do pelnoletnosci malego:sorry2:trak niestety to wyglada.nawet dowodu mu nie wyrobisz:no:nic

Kwiateczek jak tam? Twoj jeszcze w Polsce? Teskni Ci sie?
troche ale odpoczywam psychicznie:cool:

Ale przeciez to bez sensu. Nie bede miala sumienia zeby nie podac nazwiska ojca dziecka,no bez przesady,pozniej w akcie urodzenia dziecko bedzie mialo wpisane ojciec nieznany?? nie no na to nie pozwole,a pozniej jak wyegzekwuje od niego alimenty?? Narazie mowi ze nie bedziemy sie sadzic,ze sie dogadamy,ale jakbym wrocila do Polski i chciala alimenty to mi powiedza TRZEBA BYLO PODAC NAZWISKO OJCA DZIECKA. Trzeba znalesc na to jakis inny sposob,w jakgorszym razie moj ex bedzie musial przyleciec do UK i wtedy zalatwimy wszystkie formalnosci,trudno. A nie orientujecie sie moze ile czasu jest na zarejestrowanie dziecka w Polsce?? Bo tak szybko tam sie nie planuje zjawic...
To bedzie Twoj blad,sorki ale ja tak mysle,a co jesli nie bedzie chcial przyjechac??sila go nie przyciagniesz:no:porozmawiaj z mama.Nie przejmuj sie tym tak ze nie bedzie ojca na metryce.nikt o tym nie bedzie wiedzial.a ojciec dziecka jesli bedzie chcial miec kontakt z nim to sam cos wymysli.zastanow sie,masz czas jeszcze.bo utknie tu dziecko na 18 lat:no:jego zawsze mozesz dopisac,mozesz pozniej sie zarejestrowac w urzedzie gdzie zrobisz to po urodzeniu dziecka aby dostac metryke.zobaczysz jak sie rozwinie sytuacja,co Twoj ex wymysli,jak sie bedzie zachowywal,czy bedzie chcial wogole malego widywac...?????pomysl to tylko moja rada:tak:dopisac zawsze mozesz ale odpisac nie:no:jesli chodzi o alimenty to pisalas ze sam bedzie placil,nie musisz wiec isc do sadu:confused:

zelcia - dobrze piszesz . Gdy ojciec bedzie unknown to o alimentach od niego mozesz pomarzyc. Gorzej jak on sam nie bedzie chcial uznac dziecka. A nawet ja uzna, on w PL ty w UK...i jak bedziesz chcuiala bobasa zarejestrowac wiec on musialby przyjechac...a jak ci powie ze ma w d... twoje formalnosci....:shocked2: wiesz roznie to moze byc.

Wiecie, mnie sie wydaje ze jakies wyjscie z sytuacji musi byc. Co ma zrobic kobieta ktora urodzila dziecko a po 3 tyg facet ja zostawia i poprostu pryska w swiat a dziecko nadal jest niezarejstrowane ... ? Przeciez i taki przypadek moze sie zdazyc...i co wtedy. Niestety nie kazda urzedniczka jest w stanie sobie poradzic z takim problemem.

dokladnie sie zgadzam z tym,taka kobieta ma przesrane i nic nie zrobi bo w prawie dziecko ma juz ojca i on sie musi stawic,slyszalam kiedys tako historie od znajomej ze jedna jakas tam musial zaplacic ojcu dziecka za wizyte w ambasadzie i to sporo bo cham nie chcial isc choc cudem za kase poszedl i to ponoc nie mala.taki paszport jest tylko na rok,i o dalej....nastepny musi byc......a co wtedy jesli tatus takowy powie ze nie przyjezdza sie dosc czesto do Polski,by pokazac dziec ko i on nie pomoze:eek::eek::eek:wszystko trzeba wziac po uwage.:confused:

Ale dzis pogoda:no:deszc,slonce:no:dostalismy w koncu ten dekoder,wyslalam faxem pozwolenie:sorry2:ale w punkcie sprzedazy baba powiedziala zeby nie dzwonic /do nich i nie przedluzac abonamentu bo oni tak roluja,ona dala by dwa razy wiecej i krotszy czas umowy.mowila ze tak duzo ludzi lapia:no::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

reklama
Tez tak mysle ze im szybciej tym lepiej i jutro bedzie skladany wniosek wiec jest dobrze.
zelcia tak samo mysle jak kwiateczek jesli bedzie placil to spoko, ale jak bedzie ci robil problemy?? Skoro juz teraz tak sie zachowal to nie wiadomo co bedzie pozniej (moze znajdzie sobie inna panne i bedzie mial z nia dziecko) Pamietaj ze jest to tylko facet a oni duzo mowia a malo robia

Czesc dziewczyny:) Kupe czasu mnie nie bylo ale nie wyrabiam normalnie, teraz akurat mama moja przyjechala i wolne mam tydzien, takze sobie odpoczne troszke;-)
Czytam was na biezaco ale na odpisywanie mi juz czasu brak. U nas wszystko ok, Tyra zaczela raczkowac i teraz nadazyc za nia ciezko, moj Andy to na codzien ma tutaj mad house i wymieka czasami ale co tam, jakos sobie radzic musi;-)

Ada1989 dlaczego twoj m musi pracowac przynajmniej 30 godz. zeby dostac wtc? Przeciez normalnie jest ze musi tylko pracowac przynajmniej 16 godz i juz sie kwalifikuje, tak jest dla wszystkich. Gdyby troche blizej bylo to moze u mnie by sie cos znalazlo, to tylko sprzatanie w zasadzie ale stawki sa naprawde ok, np za sobote £9.32 a za niedziele £11.25, ale praca jest stala i zawsze jakies nadgodziny sa.

My tez sie staralismy o housing benefit ale nam powiedzieli ze za duzo zarabiam, a przeciez tylko ja pracuje, normalnie porazka.

W kazdym badz razie pozdrawiam was wszystkie:-):-):-)wszystkie nowe mamy takze:-D
Dolaczam kilka zdjec:)

Załączniki

• 18092009028.jpg
    18092009028.jpg
    27,8 KB · Wyświetleń: 24
  • DSC02533.jpg
    DSC02533.jpg
    20,3 KB · Wyświetleń: 27
  • DSC02609.jpg
    DSC02609.jpg
    27,1 KB · Wyświetleń: 30
Radzilam sie mamy i doszlysmy do wniosku ze moj ex i tak nie zobaczy dziecka szybciej niz ja polece do Polski,bo on nie mysli tutaj przyjechac-podobno bedzie sie glupio czul-no w sumie jakbym tak postapila to nie wiem czy bym swojej niedoszlej tesciowej w oczy spojrzec a co dopiero sie u niej zatrzymac na kilka dni. A zebysmy z Nikosiem mogli bez zadnych problemow wyjechac to musimy podac ojca unknow w szpitalu. Poza tym zeby dostac wszystkie benefity od panstwa na samotna matke itd to tez ojciec musi byc unknow,a pozniej jak juz bede chciala wrocic do kraju,albo jak ex sie sprawdzi-w miare mozliwosci na odleglosc,heh- jako ojciec to zawsze mozna jego dane uzupelnic w akcie urodzenia. A niestety skoro on tak postapil jak postapil to w najgorszym wypadku jakby jakis termin uplynal to on niech sie pozniej synowi tlumaczy dlaczego jego mama zostala na lodzie i musiala "zebrac" od obcego panstwa pieniadze zeby jakos zwiazac koniec z koncem.

Co do becikowego w Polsce to jest tak,ze ciaza musi byc udokumentowana najpozniej od 3 miesiaca ciazy i regularnosc przychodzenia do gina na badania kontrolne,wtedy ma sie prawo do otrzymania becikowego. Gdy ciaza jest wykryta pozniej lub nie ma regularnosci w wizytach kontrolnych to niestety ale nie mozna sie o nie starac. Poza tym dla rodzin w ktorych dochody nie mieszcza sie w tzw normie albo jest sie samotnym rodzicem to otrzymuje sie dodatkowo jednorazowo tzw drugie becikowe 1000 zl-tylko wlasnie nie pamietam w jakich przypadkach jest ono realizowane.

Kwiateczek tak,pisalam ze sam bedzie placil alimenty ale to sa tylko jego slowa. Tak samo jak mowil ze mnie kocha i ze zycia sobie bez mojej osoby nie wyobraza,a w 6 miesiacu ciazy mnie zostawia na lodzie,wiec niestety ale to jest tylko facet...

witajcie dziewuszki :-) my dzisiaj pozno, ale taka beznadziejna pogoda, ze prawie caly dzien przespalysmy :-)
Aneczko masz piekne sloneczko :-) i milo Cie poznac
Pamietacie dziewczyny jak Wam mowilam, ze mam stresa przed wyjazdem do PL, bo rodzice mnie stresuja? No to powiem Wam co dzisiaj moja mama mi powiedzial. Cytuje: 'Nie moge sie doczekac jak przyjedziecie, bo bede sobie z Niunia chodzic na spacerki, a Ty bedziesz gotowac nam obiadki' :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Niezle co? Powiedzialam jej, ze nie bo to ja przyjezdzam tym razem w gosci. Mowie Wam juz sie boje....:-:)-:)-(

Aneczka no tak masz racje tylko ze my jestesmy zgloszeni jako para a wtedy juz trzeba miec 30 godzin:tak: mam nadzieje ze jutro oddzwonia z dobrymi wiadomosciami....
a malutka pieknie sie prezentuje:-):-)

Zelcia dobra decyzja,jka tak uwazam.jego i tak nie przy Was a tylko ci to klopotow przyspozy:no:mysl o sobie i malym a czy on Ci da te alimenty czy nie to teraz nie jest wazne.Jesli zgodzil sie placic niech placi,narazie nic mu nie mow co zamierzasz.Jesli sie zapyta o nazwisko to porozmawiaj z nim jak chce to zalatwic bo ty jestes tu a on tam a poki co nic nie mow./Dziecka sie chyba nie wypiera wiec zrozumie ze inaczej nie moglas postapic bo dokumentow nie zlatwisz sama chocbys chciala a tak bedzie z glowy.Jak juz bedziesz miala paszport 5 letni a on nadal bedzie chcial byc tata wtedy o tym mozesz pomyslec,(nie znaczy ze zgodzic bo nadal bedzie to problem)dobrze ze placil bedzie dobrowolnie i oby dotrzymal slowa.ewntualnie mozesz zapytac sie jakiegos prawnika jak to zalatwic,opowiedziec sytacje cala,moze gdzies zrobic jakis zapisek...nie znam sie na tym ale moze jest wyjscie...

Izku wspolczuje.to sobie odpoczniesz:baffled:ja o swojej tez juz nie pisze bo wczoraj znbowu mi ciesnienie podniosla ze brak slow,dlugo nie zadzwonie:no:
Pinka where r u???
Wogole Kasia,Paula co z wami?????

Aneczka mala jest urocza:tak:I JAKI DUMNY TATUS:-)co do hause benefit to cos tu niegra.a ile ty zarabisz jesli moge wiedziec.Bo moj G nie ma najnizeszj stawki,do tego ja mam CHTAX ,CHB i wtedy jaks ie staralam bezrobotne mialam tez i babka powiuiedzala ze jakbym nie miala tego JA to moze 5 f bym dostala,zawsze cos ale chodzi o fakt.WYLICZYLA TAK mialam gdzies to wyliczenie ale nie mam pojecia gdzie:baffled:teraz wlasnie jak skoncze prace za tydz,dzwonie do raveune i ide o hausing:tak:nic mnie to nie kosztuje.Albo idz do citisenu bo ktos cie klamie:no:

reklama
Kwiateczek tak dlugo jak bede miala zamiar zostac w anglii to bedzie wpisany jako ojciec nieznany i tak dziecko bedzie mialo moje nazwisko,przynajmniej narazie-nie mam zamiaru sie komus tlumaczyc dlaczego moj syn ma inne nazwisko niz ja- nawet jak juz wyrobie malemu paszport i jak go bede rejestrowac w Polsce bo pozniej jakby sie dokopali do tego tutaj w Angli to mi przepadaja wszystkie benefity dla samotnych matek,a troszke tego jednak jest,wiec tak naprawde po dluzszym namysle doszlam do wniosku ze co mi po jego alimentach jak nie bedzie chcial ich placic-nie dostane od niego wiecej jak 500 zl,a to jest troszke ponad 100 funtow na miesiac,gdzie ja tyle to bede miala na malego z benefitow co 2 tygodnie,bo daja 74 chyba funa na tydzien na dziecko. Takze stratna nie bede. A jak moj ex postapi to bedzie jego sprawa,zawsze moge zostac na wyspach na stale i tutaj sobie ulozyc zycie.

Chyba porod mi sie zbliza duzymi krokami(w sumie to juz pora bo w czwartek minie 39 tygodni) bo chodze ostatnio strasznie bojowo do wszystkich nastawiona. Albo dol,albo agresor tak wygladaja moje dni teraz.

Dobrej nocki mamuski :-D

Do góry