kwiateczek
majowa mama `08
Jak ja skaladalam w zeszlym roku to powiedzieli mi ze mialam na to 6 miesiecy od urodzenia tak wiec nie wiele czasu ci zostaloniech siue lepiej mama upewni na 100%do kiedy bo szkoda takiej kasy a w lutym moze byc za poznokwiateczek moja mama dzwonila dzis w strawie tego becikowego. okazalo sie ze moge je otrzymac. wielkie dzieki kochana bo zawsze to dodatkowy grosz, a w lutym jedziemy do PL bo chrzcic chcemy malego a rodzina do malych nie nalezy
jeszcze raz wielkie dzieki
Oj widze dzisiaj burzliwe rozmowy i bardzo wazne sprawy zostaly poruszone. Ja w zwiazku z tym ze bede tutaj samotna matka i ze tutaj urodze to mam o tyle dobrze ze o dodatki i becikowe nie musze sie martwic. Mieszkanko tez mi panstwo powinno oplacic jak juz sie maly urodzi. Chcialabym sie tylko dowiedziec jak to jest z wyrobieniem jakiegos dokumentu dla malego. Bo skoro tutaj bede rodzic,nie jestem mezatka,a ojciec dziecka jest w polsce to oczywiscie maly przyjmie moje nazwisko ale gdzie mu wyrobic jakis paszporcik zeby moc normalnie do polski wyjechac na kilka dni?? poza tym przeciez takie male dziecko co ma np 3 miesiace to jeszcze sie zmienia z tygodnia na tydzien wiec jak oni to sobie wyobrazaja?? i jak sie tutaj dzieci rejestruje?? czy w ambasadzie polskiej takie rzeczy sie zalatwia czy jak?? jak zalatwic jakis pesel dla malego?? bo tutaj to dostanie cos na podobienstwo peselu tak?? A moze ambasada tylko wyda tymczasowy dokument dla Nikosia do przekroczenia granicy a wszystko trzeba bedzie w polsce zalatwiac?? jestem zielona w tych sprawach.. pomozcie..
z dodatkami to nie tak predko bo tu nie pracowalas i partner tez nie wiec nie wiem jak to bedzie.Jesli chodzi o rejestracje dziecka jesli bedzie mialo Twoje nazwisko to zalatwisz wszystko sama w ambasadzie ale ojciec nie moze byc podany do metryki.juz w szpitalu musisz powiedziec ze jest nie znanyi tak bym ci radzila zrobic a jeli on nie bedzie chcial placic to wytlumacz mu ze nie da sie inaczej bo chodzi o wyrobienie papierowalbo nic mu nie mow.Nie masz szans zalatwienia tego sama jesli ojciec bedzie widnial na metrycebeda go chcieli i problem czy on wtedy przyjedzie bo obiecac Ci nmoze a potem cie wystawiskoro tak juz raz zrobil a ty wtedy nie wydostaniesz sie stad do pelnoletnosci malegotrak niestety to wyglada.nawet dowodu mu nie wyrobisznic
troche ale odpoczywam psychicznieKwiateczek jak tam? Twoj jeszcze w Polsce? Teskni Ci sie?
To bedzie Twoj blad,sorki ale ja tak mysle,a co jesli nie bedzie chcial przyjechac??sila go nie przyciagnieszporozmawiaj z mama.Nie przejmuj sie tym tak ze nie bedzie ojca na metryce.nikt o tym nie bedzie wiedzial.a ojciec dziecka jesli bedzie chcial miec kontakt z nim to sam cos wymysli.zastanow sie,masz czas jeszcze.bo utknie tu dziecko na 18 latjego zawsze mozesz dopisac,mozesz pozniej sie zarejestrowac w urzedzie gdzie zrobisz to po urodzeniu dziecka aby dostac metryke.zobaczysz jak sie rozwinie sytuacja,co Twoj ex wymysli,jak sie bedzie zachowywal,czy bedzie chcial wogole malego widywac...?????pomysl to tylko moja radadopisac zawsze mozesz ale odpisac niejesli chodzi o alimenty to pisalas ze sam bedzie placil,nie musisz wiec isc do saduAle przeciez to bez sensu. Nie bede miala sumienia zeby nie podac nazwiska ojca dziecka,no bez przesady,pozniej w akcie urodzenia dziecko bedzie mialo wpisane ojciec nieznany?? nie no na to nie pozwole,a pozniej jak wyegzekwuje od niego alimenty?? Narazie mowi ze nie bedziemy sie sadzic,ze sie dogadamy,ale jakbym wrocila do Polski i chciala alimenty to mi powiedza TRZEBA BYLO PODAC NAZWISKO OJCA DZIECKA. Trzeba znalesc na to jakis inny sposob,w jakgorszym razie moj ex bedzie musial przyleciec do UK i wtedy zalatwimy wszystkie formalnosci,trudno. A nie orientujecie sie moze ile czasu jest na zarejestrowanie dziecka w Polsce?? Bo tak szybko tam sie nie planuje zjawic...
zelcia - dobrze piszesz . Gdy ojciec bedzie unknown to o alimentach od niego mozesz pomarzyc. Gorzej jak on sam nie bedzie chcial uznac dziecka. A nawet ja uzna, on w PL ty w UK...i jak bedziesz chcuiala bobasa zarejestrowac wiec on musialby przyjechac...a jak ci powie ze ma w d... twoje formalnosci.... wiesz roznie to moze byc.
Wiecie, mnie sie wydaje ze jakies wyjscie z sytuacji musi byc. Co ma zrobic kobieta ktora urodzila dziecko a po 3 tyg facet ja zostawia i poprostu pryska w swiat a dziecko nadal jest niezarejstrowane ... ? Przeciez i taki przypadek moze sie zdazyc...i co wtedy. Niestety nie kazda urzedniczka jest w stanie sobie poradzic z takim problemem.
dokladnie sie zgadzam z tym,taka kobieta ma przesrane i nic nie zrobi bo w prawie dziecko ma juz ojca i on sie musi stawic,slyszalam kiedys tako historie od znajomej ze jedna jakas tam musial zaplacic ojcu dziecka za wizyte w ambasadzie i to sporo bo cham nie chcial isc choc cudem za kase poszedl i to ponoc nie mala.taki paszport jest tylko na rok,i o dalej....nastepny musi byc......a co wtedy jesli tatus takowy powie ze nie przyjezdza sie dosc czesto do Polski,by pokazac dziec ko i on nie pomozewszystko trzeba wziac po uwage.
Ale dzis pogodadeszc,sloncedostalismy w koncu ten dekoder,wyslalam faxem pozwolenieale w punkcie sprzedazy baba powiedziala zeby nie dzwonic /do nich i nie przedluzac abonamentu bo oni tak roluja,ona dala by dwa razy wiecej i krotszy czas umowy.mowila ze tak duzo ludzi lapia