reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

reklama
ostraszka to przeciez niehumanitarne, normalnie czlowiek przacujacy 8 godz powinien miec dwie przerwy conajmniej 20 minut a ty ciezarna i to 9 godz i jedna przerwa:szok::szok:w glowie sie nie miesci:no::no::no::wściekła/y:ja mialam szczescie ale to tylko dlatego bo kiedys w mojej pracy laska poronila bo podnosila cos ciezkiego i dlatego teraz tak chuchaja i dmuchaja, jak robilam przy kasie to mi krzeselko podstawili, nie wolno mi bylo nic podnosic, do wc moglam isc kiedy chcialam.... dlatego tez nieludzkie jest dla mnie to co dzialo sie w twojej fabryce:no::no:

a moja kuzynka,mieszka w Pl,nie pracowala,nie byla jescze mezatka dostala 2000zl:tak:
co do pracy w ciazy to masakra:no:mi to powiedzieli ze moge isc na przerwe kiedy chce i ile chce jesli musz zjesc itp....nienaduzywalam ale jak mi sie naprawde jesc chcialo to kilka razy poszlam bo jak przeczekalam to mi pozniej niedobrze caly dzien bylo:no:oni wiedza ze moga miec powazne problemy ale niektorzy przeginaja,bez przerwy tyle czasu:no:wiedza ze ludzie sie boja i to wykorzystuja:no:

Oj widze dzisiaj burzliwe rozmowy i bardzo wazne sprawy zostaly poruszone. Ja w zwiazku z tym ze bede tutaj samotna matka i ze tutaj urodze to mam o tyle dobrze ze o dodatki i becikowe nie musze sie martwic. Mieszkanko tez mi panstwo powinno oplacic jak juz sie maly urodzi. Chcialabym sie tylko dowiedziec jak to jest z wyrobieniem jakiegos dokumentu dla malego. Bo skoro tutaj bede rodzic,nie jestem mezatka,a ojciec dziecka jest w polsce to oczywiscie maly przyjmie moje nazwisko ale gdzie mu wyrobic jakis paszporcik zeby moc normalnie do polski wyjechac na kilka dni?? poza tym przeciez takie male dziecko co ma np 3 miesiace to jeszcze sie zmienia z tygodnia na tydzien wiec jak oni to sobie wyobrazaja?? i jak sie tutaj dzieci rejestruje?? czy w ambasadzie polskiej takie rzeczy sie zalatwia czy jak?? jak zalatwic jakis pesel dla malego?? bo tutaj to dostanie cos na podobienstwo peselu tak?? A moze ambasada tylko wyda tymczasowy dokument dla Nikosia do przekroczenia granicy a wszystko trzeba bedzie w polsce zalatwiac?? jestem zielona w tych sprawach.. pomozcie..

zelcia paszport wyrabiasz w najblizszym konsulacie, ja czekalam ok 3 miesiace, mlody mial zdjecie robine jak mial ponad miesiac a ten paszport(tymczasowy) wazny jest rok. Jak polecisz do PL to musisz zarejestrowac dziecko w swoim urzedzie stanu cywilnego i wtedy jak masz juz wyrobiony polski pesel mozesz wyrobic dziecku paszport piecioletni:tak: o tym i i orejestracji dziecka w UK poczytac mozesz tutajDzieciak.co.uk – Portal dla rodzicow w UK - Strona Główna
:happy2:
nie orientuje sie jednak jak to jest z danymi ojca, jest tam napisane co nalezy zrobic jesli jest sie w malzenstwie lub nie ale nie ma nic o samotnej matce :-(

zelcia - pytalas o wyrabianie dokumentow dla dziecka i przypomniala mi sie jedna sytuacja gdy bylismy w konsulacie.
Byla mama z dzieckiem i chciala zlozyc wniosek o paszport dla maluszka. Twierdzila ze jest samotna matka,ze ojciec ich zosatwil, a pani w okienku upierala sie ze do zlozenia wniosku potrzebny jest ojciec dziecka. Ja sluchalam tego z przerazeniem a matka nie wiedziala co zrobic. Mowila ze ona nawet nie wie gdzie on jest a wyjechac musi.... Nie wiem jak to sie zalatwia gdy jest sie samotna matka..no bo jak taty nie ma.... w koncu nie wiem czy ta kobieata cos zalatwila. Zadzwon sobie do nich nawet dzis zeby sie podpytac.

zelcia jak urodzisz dziecko to powiesz w szpitalu ze ojca nie znasz i nie wpisza jego danych przy wypisie ze szpitala. w ciagu 6tyg od narodzin maluszka musisz go tutaj na miejscu zarejestrowac bo w innym wypadku nie dostaniesz aktu urodzenia, ktory jest niezbedny do: wyrobienia paszportu tymczasowego, zarejestrowania dziecka w Polsce, otrzymania np. child benefit. Wydaje mi sie ze jak na akcie urodzenia nie bedzie ojca dziecka to nie powinno byc problemu w ambasadzie

reklama
kwiateczek moja mama dzwonila dzis w strawie tego becikowego. okazalo sie ze moge je otrzymac. wielkie dzieki kochana bo zawsze to dodatkowy grosz, a w lutym jedziemy do PL bo chrzcic chcemy malego a rodzina do malych nie nalezy:-D
jeszcze raz wielkie dzieki

Do góry