reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

Witam Mamusie!

Co za ulewa dzis u nas :eek:
a ja musze malego do przedszkola odprowadzic a chyba w portfelu na day server nie mam ,a najblizszy bankomat jest przy przedszkolu eh:shocked2:
Mam nadzieje,ze do tego czasu przestanie lac:-p:sorry2:

Ostraszka co do becikowego ja tez staralam sie dostac w Pl ale mi powiedzieli ,ze do 3mc mozna sie starac pozniej juz przeada:dry:
dobrze ,ze tu dostalam ,a ty tutaj otrzymalas?

Ada wspolczuje klopotow ,ze twoj nie ma pracki:-(wiem co to znaczy...jak czlowiek wszedzie szuka i nic,a pozniej przychodzi moment ,ze na chwile sie poddaje ,bo juz jest bezsilny:sorry2:
a skad jestescie?
moze u was jest :sorry2:jest j:sorry2:ies forum z pracami,bo u nas wlasie jest takie.
Mysle ,ze ja najszybciej zlozcie o ten housing benefit :-)zawse to cos grosza jest.
O councill sie sklada tak,ze idziesz tam i prosisz papiery na dom,najlepiej w papierach napisac ,ze chce flat (mieszkanie) ,bo najszybciej sie mieszkania dostaje na domy latami sie czasem czeka!:dry:
i nie wybierac sobie ,ze chcesz w tej czy tej dzielnicy,bo tez dlugo sie czeka.Im mniej wymogow sie ma tym szybciej sie dostanie.

A GDZIE RESZTA DZIEWCZYN?:sorry2::-)
JOKLIS PINKA?malo was tu widze ostatnio....

Pozdrawiam i sle ciumaski!

reklama
Hej dziewczyny...
Ale sie napisalyscieeeee!!! I to tylko przez jeden wieczor...
Ada zycze powodzenia w zalatwianiu papierow... Ja juz mam tego dosc, a i tak wszystkiego nam odmawiaja, bo "za duze zarobki"... Ja stracilam 800£ miesiecznie wyplaty, jak przestalam pracowac, a ChTC podniesli mi tylko 5£ miesiecznie... Smiac sie chce... Na dom z councila juz nie wiem ile czekamy, papiery skladalam, jak bylam jeszcze w ciazy, ale, ze stac nas na prywatny wynajem, nie jestesmy priorytetem a kolejka ogromna... Co do mieszkania samemu, to wkrotce sie przyzwyczaisz i bedziesz wiedziala, co i gdzie zalatwic...
Zelcia jesli nie byliscie malzenstwem, to na akcie urodzenia bedziesz miala, ze ojciec jest unknown, bo jesli nie jestescie malzenstwem (tak jak my nie jestesmy), to ojciec musi byc obecny, przy rejestracji dziecka... Jesli go nie ma, to nie moga wpisac jego nazwiska... To chyba pomoze przy paszporcie, chociaz nie wiem, bo ja tego problemu nie mialam, jako ze moja ma paszport angielski...
Maggusia mam nadzieje, ze juz sie lepiej czujecie...
Kwiateczek jak tam? Twoj jeszcze w Polsce? Teskni Ci sie?
Pinka co z Toba? I gdzie reszta mam sie podziewa?
Ja dzis taka wymeczona jestem, ze nie wiem... Chyba zaraz sie poloze... Mialam jechac po agencjach znowu dzisiaj (bo jak na razie to nic nie ma, albo w ogole nie chca rejestrowac), ale pada tutaj i chyba w domu zostaniemy... Zajrze pozniej, pa

Doswiadczone mamusie odradzcie jaki rozmiar poscieli powinnam wybrac do lozeczka o wymiarachg 132x71 materacyk ma wymiary 126x62 (niewiem zy materacyk ma jakies znaczenie w doborze rozmiaru ale pise na wszeli wypadek jakby sie przydalo)
wogole gdzie w UK mozna kupic stosunkowo niedroga posciel w wypelnienim, bo ceny mnie przerazaja a jako przyszla mama blizniat musze zaopatrzyc sie powidjnie. z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkie mamusie :)))

Ale przeciez to bez sensu. Nie bede miala sumienia zeby nie podac nazwiska ojca dziecka,no bez przesady,pozniej w akcie urodzenia dziecko bedzie mialo wpisane ojciec nieznany?? nie no na to nie pozwole,a pozniej jak wyegzekwuje od niego alimenty?? Narazie mowi ze nie bedziemy sie sadzic,ze sie dogadamy,ale jakbym wrocila do Polski i chciala alimenty to mi powiedza TRZEBA BYLO PODAC NAZWISKO OJCA DZIECKA. Trzeba znalesc na to jakis inny sposob,w jakgorszym razie moj ex bedzie musial przyleciec do UK i wtedy zalatwimy wszystkie formalnosci,trudno. A nie orientujecie sie moze ile czasu jest na zarejestrowanie dziecka w Polsce?? Bo tak szybko tam sie nie planuje zjawic...

Hej dziewczyny...
Monia co do poscieli dzieciecych, to zalezy czy masz cot, czy cot bed, bo w takich rozmiarach sa tutaj dostepne... cot to to mniejsze lozeczko, cot bed jest wieksze, przemienia sie pozniej w normalne lozko... Ja ochraniacze z kolderka miala z tesco, ladne rozowe- 30£, chociaz prawie nie uzywalam... Podusi nie trzeba ci do roczku dzieci... Ja nie uzywalam, bo mala ma to wieksze lozeczko i nigdy wczesniej nie walila glowa o nic, bo miala duzo miejsca... Teraz za to wedruje po calym lozeczku, dlatego nie uzywam kolderki, tylko spiworek... Kupisz tanio, a ja bardzo sobie zachwalam... I do tego przescieradlo i nic wiecej nie potrzeba...
Zelcia niestety, bez ojca dziecka nie zarejestrujesz, jesli nie jestescie malzenstwem i chocbys nie wiem co robila, to tego nie zmienia... Chyba mieli za duzo przypadkow podawania kogos innego i sciagania pozniej alimentow, wiesz jak tutaj jest- co ktoras angielka to 5tke dzieci z roznymi ojcami :no::szok::sorry2: Tutaj o ile pamietam to masz 3 m-ce na zarejestrowanie dziecka... Nie wiem jak w Polsce, bo sama nie rejestrowalam, a moze powinnam... Chyba Twoj bedzie musial przyleciec tutaj-zreszta chyba bedzie chcial syna zobaczyc... A i jeszcze jedno... Jesli nie uda sie mu przyleciec, to akt urodzenia mozesz pozniej zmienic i ojca dopisac jak bedzie obecny, ale nie wiem ile masz na to czasu... Rok na pewno (100%), moze nawet dluzej...

zelcia jak juz ci pisalam na rejestracje dziecka tu masz 6 tyg i jesli uznajesz ojca dziecka to musi byc z toba podczas rejestracji i tak samo w konsulacie inaczej nic nie zalatwisz.

zelcia - dobrze piszesz . Gdy ojciec bedzie unknown to o alimentach od niego mozesz pomarzyc. Gorzej jak on sam nie bedzie chcial uznac dziecka. A nawet ja uzna, on w PL ty w UK...i jak bedziesz chcuiala bobasa zarejestrowac wiec on musialby przyjechac...a jak ci powie ze ma w d... twoje formalnosci....:shocked2: wiesz roznie to moze byc.

Wiecie, mnie sie wydaje ze jakies wyjscie z sytuacji musi byc. Co ma zrobic kobieta ktora urodzila dziecko a po 3 tyg facet ja zostawia i poprostu pryska w swiat a dziecko nadal jest niezarejstrowane ... ? Przeciez i taki przypadek moze sie zdazyc...i co wtedy. Niestety nie kazda urzedniczka jest w stanie sobie poradzic z takim problemem.

My przez 4 lata mielismy problem z dowodem osobistym Mojego. Poniewaz od byl wymeldowany na stale z PL panie w urzedzie twierdzily ze on nowego dowodu nie moze juz wyrobic :shocked2: pomimo ze jest Polakiem a kazdy Polak ma obowiazek posiadania dowodu osobistego. W te wakacje bylismy w urzedzie w moim miescie w sprawie slubu i tam pani nam powiedziala ze normalnie dowod mu wyrobia-potrzebny do slubu- (tak jak bezdowmnym ! bez meldunku) i zeby pojechal do swojego urzedu po raz ENTY i zlozyl wniosek. Pojechal a tam Panie caly czas uwazaly ze to jest niemozliwe. Dopiero zadzwonily do mojego urzedu, skad zasiegnely info i po 2 dniach zadzwonily do niego zeby przyjechal i zlozyl wniosek.
Tak wiec niewiedza urzedniczek KWITNIE.

Podobnie z becikowym. Zalezy od urzedu kto dostanie z zagranicy a kto nie.
Jakis rok temu czytalam przepis o becikowym ze kobieta ktora chce je dostac musi spedzic ciaze na terenie PL (dokumentacja od lekarza) a teraz od wakacji weszlo ze jak klientka nie bedzie miec zarejestrowanej ciazy u lekarza od bodajze 7 czy 8 tyg ciazy to juz jej przepada becikowe !!!!!! Ponadto musi przedstawic dokumentacje ze cala ciaza byla prowadzona w PL.

Ja nie slyszalam o niczym takim a nawet jesli to bylam w PL 3 razy u gina i nawet lezalam 2tyg w szpitalu bo ciaza byla zagrozona wiec jakies udokumentowanie ciazy jest ;-)

reklama
hej
ja nadal dzis humor mam zly:-:)-( pokolocilam sie dzisiaj z M juz dwa razy, wszystko przez ta zejb... sytuacje.....:-( dzisiaj dostal telefon ze ma isc jutro do pracy ale okazuje sie ze na 6 rano nie ma tam dojazdu wiec spytal sie czy o 8 daloby rade i jutro maja do niego zadzwonic i powiedzec co i jak:sorry2: mam nadzieje ze sie uda bo tam bedzie mial normalnie 40 godz w tyg:tak:
council juz zalatwiony, wczoraj wyslalam im maila a dzis zadzwonili i rachunek ma przyjsc w ciagu 2 tyg, chociaz jedna rzecz z glowy, bylam tez po wniosek o housing benefit, mam czas na wypelnienie do 3 grudnia, moze uda sie dostac jakies dofinansowanie:-p
zelcia masz racje, wtedy nie mozna sie o nic starac bo ojca nie ma....takie jakies to pokrecone moze jednak jest jakies wyjscie??:confused:
joklis no co ty, tylko 5 f???chyba jakies zarty:baffled: mam nadzieje ze sie przywyczaje, nie wiem tylko czy do poczatku miesiaca kiedy trzeba bedzie wszystko poplacic:sorry2::sorry2::-D

Do góry