reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

cicho jak makiem zasial!!!dziewczyny!!!co tam u was slychac???
Ja to oczywiscie z zapytaniem, czy bylyscie moze w mamas&papas w barking?jesli tak, to czy on faktycznie jest duzy i czy jest wybor?czy lepiej nie zawracac soebie glowy i jechac do tego przy brent cross ?Beta, nie pamietam czy to ty pisalas, czy moze inna mama , ze tam sie wybiera, wiem, ze ktos mi podawal do mothercare link i mowil w barking wlasnie ten sklep jest i ze w najblizsza niedz sie wybiera. a wiec jak?
Czy ktos mial cesarke z epiduralem ?jesli tak to jak wrazenia?
no ja jak zwykle z zapytaniami ::)
Maxin, ty czekasz na meza, ja na mame ::) ech fajnie juz dzisiaj sobie poogladasz tez ubranka :D
o jeszcze cos mi sie przypomnialo, bo tak sobie pomyslalam, ze moze zainstalujemy pol tv(dzis przyszlo mi do glowy)bo przeciez mama jak przyjedzie, no to ok bedzie mi pomagala, no ale bez przesady, ona musi jakis relaks tez miec, klan obejrzec, m jak milosc itp, i w sumei moze jednak to i dobra sprawa z ta pol tv. wiem, ze w coolturze no sie oglaszaja ludzie , ktorzy zajmuja sie instalacja, czy to dobry sposob?jak duzo sie placi za to?i czy potem co miesiac tez trzeba placic?
no dobra juz wiecej was nie zadreczam, bede wdzieczna za jakiekolwiek odpowiedzi :D
pozdrowionka!!!papa!!!

reklama
czesc dziewczyny! gdzies was wywialo chyba jakos albo co?? ;)
Tamarunia- to ja ci mowilam o tym mamas&papas. bylismy tam wtedy i ci powiem ze sie troche rozczarowalam bo oprocz wozkow to tam az tak duzo rzeczy nie ma. znaczy ja chcialam sobie dokupic changing bag do mojego wozka i naprawde nie bylo w czym wybierac. jest troche przecenionych mebelkow, ciuszkow zabawek ale nie az tak duzo. jak masz samochod to mozna tam podjechac tak zobaczyc ale jak nie masz to nie radze sie tluc bo to straszna dziura jest tam gdzie jest ten sklep -nie wiem czy jakis autobus w ogole dochodzi
pozdrawiam!

Malvina!!!oj dziekuje!!przepraszam, ze pomylilam z Beta ciebie!!!i dziekuje za pdpowidedz. mamy samochod, wiec moze podjedziemy, jakby cos to jeszcze zostaje brent cross.

Faktycznie bardzo cicho u nas na forum ostatnio.
Tamarunia-co do polskiej telewizji to ja moge tylko powiedziec, ze my mamy polska tv ale z polsatu cyfrowego i musimy za niego placic co miesiac, ale o coolturze to nic nie wiem, niestety.Napisz jak sie czujesz , jak dzidzia.A wogole Tamarunia czy ty pracujesz ?Co robisz na co dzien ciekawego?
Ja bylam dzis u poloznej i tak jak myslalamnic ciekawego nie zrobila, nie powiedziala.Jedyne co mnie baaaaaardzo ucieszylo to to ze powiedziala mi jak lezy dzidzia, jest juz glowka do dolu:):):)Ale o scanie to nie ma mowy, no bo po co (wedlug nich)!!!
A poza tym pogoda u nas okropna.Wyobrazcie sobie, ze pada snieg i jest brrrrrrrrrrr- zimno(nie tak jak w Polsce ale zimno).
Dziewczyny co u was , jak sie czujecie i jak wasze pocieszki???
Pozdrawiam papa

witam wszystkich
ja tylko na chwile dam znac ze zyje i wszystko u mnie ok
w poniedzialek sie przeprowadzam wiec nie bede miec przez jakis czes netu ale pozniej obiecuje byc na biezaco

pozdrawiam wszystkie brzuchatki i wszystkie mamuski (strasznie sie za wami stesknilam)

tamarunia- my tez mamy polska telewizje tyle ze za nia nie placimy wystarczy napoczatku wlozyc troche wiecej kasy, miec dostep do netu i troche sie na tym znac zeby co miesiac zmieniac kody jesli cie to zainteresuje to daj znac a ja przycisne meza zeby dokladnie powiedzial jak to zrobic

papa

JA juz na nogach:) no i oczywiscie na BB, ojoj ja chyba jakiegos uzaleznienia dostaje, a ciekawe co bedzie jak juz urodze i np nie bede miala czasu zagladac, toz to sie nie da juz doczytac potem wszystkiego, no nic na poczatku mama bedzie pomagac, wiec moze w ramach relaksu wskocze na bb:):):)

dzieki za odp w zwiazku z tv dziewczyny!!!!Dorcia ja ci dziekuje za szczere checi, ale ja serio takich rzeczy nie umiem robic wiec jakbysmy sie juz zdecydowali, to pewnie podzwonie do tych ogloszen i sie spytam, jak to nie duzo wychodzi, to sie zdecydujemy.

A z reszta u nas pogmatwalo sie, w ogole juz sami nie wiemy co z mieszkaniem zrobic, to takie skomplikowane. Najwazniejsze, ze bez problemu mamy gdzie mieszkac, ale ja juz bym chciala miec swoje, wiedziec, ze sie nigdzie nie wyprowadzamy, albo wyprowadzamy(miec jasna sytuacje) i wiedziec na czym stoimy, a tutaj nic nie wiadomo. Roztrzygnie sie mysle to wszystko w ciagu najblizszego miesiaca, moze dwoch, ale przeciez malutka w drodze, za 6tygodni porod, a tu nic konkretnego, jak ja kocham ten kraj!!!!!Najgorsze jest to, ze nic nie mozemy przyspieszyc, ale w sumie wszystko od Boga jest, wiec skoro zaczelo si4e dziac wszystko na raz teraz, to widocznie tak mialo byc(wiem, ze ciezko zrozumiec, co ja pisze, ale to jest dluga historia i z reszta zwiazana z moim mezme, jeszcze przed tym jak sie pobralismy wiec chyba nie bede jej opowidac, a z reszta i tak byscie sie zanudzily:) ) No nic jedyne co najwazniejsze, to zeby mala byla zdrowa, zeby jakos sie przygotowac do jej przyjscia na swiat , i bedzie ok!!!!

Izusia, ja nie pracuje, uczylam sie ang przz kilka miesiecy, ale juz nie, teraz po prostu wyleguje sie w domku , odpoczywam :) w sumie nic ciekawego, zadnej rewelacji, ale ciesze sie ze nie pracuje i podziwiam jednoczesnie dziewczyny pracujace w ciazy!!!chcialam juz napisac, ze chyba bym nie wytrzymala, ale jednak pomyslalam ze wszystko jest do wytrzymania!W pierwszej ciazy wprawdzie nie pracowalam, ale uczylam sie i skonczylam ze srednia, 5.0 wiec chyba wszsytko jest mozliwe, jesli tylko sie postaramy!
no dobra, sorry ja tu was zanudzam tylko, ide sobie juz!!!to papa!!!jeszcze tu zajrze pewnie, a do tego czasu poozdrowionka sle na weekend!!!:)

Tamarunia widze, ze jestes ranny ptaszek!!!!  ;D

Dziewczyny - na pewno kazdy slyszl o podwojnym opodatkowaniu w Polsce - okazuje sie ze moje znajome malzenstwo po powrocie z UK do kraju musialo zaplacic dodatkowo ok 40% podatku !!!!!!!!!! Czyli prawie wszystko co przywiezli. Co za cholerna paranoja!!!!!! Moj chlopak (angolik) nie moze po prostu w to uwierzyc!!!!!!!
Ja na razie nie planuje powrotu do kraju - ale co bedzie, gdy jednak bede do tego zmuszona ?????

Na stronie Gonca Polskiego - istnieje mozliwosc wydrukowania listu pt"Akcja nie podwojnemu opodatkowaniu". Nie wiem czy ktoras z was juz to wysylala?
Mysle, ze to dobry pomysl, zeby wyslac  jak najwiecej petycji - na kazdym liscie jeden podpis, zeby mieli wiecej makulatury  ;D

Napiszcie czy ktos  o tym slyszal??? czy jest jakas mozliwasc aby sie od tego wymigac?
www.goniec.co.uk
http://www.goniec.com/petycja/
http://www.goniec.com/petycja/petycja.pdf

Taki nie mily akcent z rana - ale mialam wczoraj bardzo przykra rozmowe z kumpela na ten temat.
Milego weekendu  ;D

A i dziewczyny nie obawiajcie sie odac nazwiska - petycje ida do pani miister wiec wedlog prawa o ochronie danych osobowych nie moze ona ich przekazac dalej . Taka informacje przekazano mi w goncu. Mysle ze warto jakos na to zareagowac.

pa pa

Czesc babeczki :)

Witam nowe forumki!!! :)

Tamarunia opisuj historie, jak tylko masz ochote, ja chetnie poczytam :laugh: Zgadzam sie z tym, ze to co sie dzieje ma swoj cel a my musimy jak na tym surfingu z falami dwawc rade ::)
jeszcze chcialm sie zapytac czemu masz miec wczesniej ciaze rozwiazana Tamarunia? Nie wiem czy cos mi umknelo?

Jesli chodzi o rodzaje cieć to przesylam nizej  dokladne informacje na ten temat. W Polsce w wiekszosci przypadkow wykonuje sie ciecie poprzeczne czyli naciecie powlok brzusznych posiomo w zdluz lini owlosienia lonowego.

W przeszłości wykonywano cięcie na wiele sposobów, eksperymentując w poszukiwaniu najlepszego. Dziś najczęściej stosuje się tzw. cięcie poprzeczne. Skórę nacina się na długości 10-15 cm poprzecznie tuż ponad linią włosów łonowych. Mięśnie brzuszne są rozsuwane na boki. Macicę nacina się poprzecznie w dolnym odcinku, tuż nad pęcherzem moczowym. Po takim zabiegu rana dobrze się goi, a blizna jest mało widoczna i nie stwarza zwykle problemów przy następnej ciąży.

Rzadziej wykonywanym rodzajem operacji jest cięcie klasyczne, czyli pionowe - od pępka do spojenia łonowego. Wykonuje się je zazwyczaj, gdy konieczny jest pośpiech gdy zrobienie nacięcia poprzecznego uniemożliwiają warunki anatomiczne (np. mięśniaki).

Jeśli raz zostało wykonane cięcie klasyczne, kolejna operacja musi być zrobiona w ten sam sposób. Wycina się wtedy starą bliznę. Cięcie klasyczne pozwala szybciej wydobyć dziecko, ale wiąże się z obfitszym krwawieniem, gorszym gojeniem się rany i pozostawia szpecącą brzuch bliznę. Wybór rodzaju cięcia zależy zawsze od lekarza oraz okoliczności.

Beta, Tobie kochana chcialam napisac o tych oczkach niebieskich. Ja wiem, ze niebieski kolor oczu to cecha recesywna, co wcale nie znaczy, ze Tomus niebieskich nie bedzie mial ;) Podobno kolor oczy wyrabia sie dziecku do 8 miesiaca, tak, ze Tomaszkowi juz najpewniej zostanie. Wogole napisz wiecej o synusiu.

Ivonek przeslicznasliczna jest Juleczka, taki anioleczek z niej, a jaka mamusia piekna :)
Opowiadania baaardzo mi sie podobaja. Pierwsze sama mialam wam wkleic kilka dni temu, ale ciagle brak czasu. Drugiego nie znalam. Mysle, ze to pierwsze opowiadanie nabiera prawdziwego sesnu jak juz trzyma sie w ramionach ta swoja kruszynke ;)

Maxim Ty to chyba na forum nie wijdziesz przez weeken, bo maz ;) ;) :laugh:

reklama
Co do tych nieszczesnych paszportow, to my juz tez mamy to zasoba. W naszym przypadku, zaraz po rejestracji dziecka wyslalismy brytyjski akt urodzenia do Polski. Tam rodzinak przetlumaczyla nam przysiegle i zaniosla do urzedu miasta. Urzad miasta zameldowal Alka w Polsce i wydal Polski akt a my w tedy z tym aktem do konsulatu. Zeby nie czekac ponad miesiac zazyczylismy sobie wpis dziecka do paszportu jednego z rodzicow i tak pojechalismy do kraju. W Polsce wyrobilam Alusiowi paszport polski, kosztowalo nas to 20 zl (chyba nie 30 ::) ) i ma go na 10 lat, co oczywiscie jest totalna bzdura, bo niby noworodek, bedzie podobny do np 5 letniego chlopca :p No ale wazny 10 lat jest ;D

Beta z tym podadkiem, maz mi tlumaczyl, podobno jest tak, ze jak ktos pracuje niepelny rok tutaj i wraca do Polski i tam pracuje, potem znowu tu przyjedzie i znowu pracuje albo wogole ma jakis biznes w Polsce bedac tutaj to wtedy musi placic, a jak tu jest jako rezydent to nie. No i podobno zawsze ktos cie moze podkablowac w Polsce w takiej sytuacji :mad: Slawek sie dowiadywal troche, bo wlasnie nagle zasiana byla panika, ale my jestesmy spokojni. No musialbym go dokladniej popytac jeszcze.

Do góry