reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

Dziewuszki jaki ja mam pyszny bigosik...he he he...miód z boczkiem normalnie!!!!:-);-) Musze sobie przyslodzic zanim moj Ajlowju do domku wroci i pochwali!Tak mi smakuje bo to moj pierwszy "beegees" od 10 miesiecy! Przez cycusiowanie zapomnialam jakie to jest dobre. Mysle ze teraz juz nic nie bedzie Michasi jak zjem troszke...;-)!
ZQo jesli chodzi o £250 i benefity to polecam MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK tam po lewej stronie sa linki do informacji zwiazanymi z tym. Zawsze mozna zadzwonic do nich i otrzymac info. Poszukam jeszcze jednej strony z informacjami na ten temat ale to po ang. bedzie.
Madzia8310 - Ty tez pewnie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania!Mysle, ze przed przyjazdem tutaj powinnas przetlumaczyc sobie wszystkie dokumenty zwiazane z uznaniem niepelnosprawnosci Filipka bo duuuzo taniej wyniesie Cie tlumaczenie w Polandzie. Mysle, ze akt urodzenia F. tez by sie przydal w wersji ang.

Pinka25 - ten tunczyk to mnie rozwalil...szkoda ze fasoli z boczkiem nie kazali dawac!!!:szok:A tak dodatkowo...czy my "mlode"forumowiczki juz Ci nie wystarczamy?:-:)-:)-:)tak:

reklama
Michaga-ha ha wystarczacie i fajnie ze jestescie bo inaczej watek by umarł:-):-) smiercia naturalna hi hi

kobitki jak myslicie jak podam małej troszke masełka do zmiemniaczków to nie zaszkodzi?

witam wszystkich
Pinka masz racje cos stare forumowiczki pouciekały.no i masz racje dobrze ze tyle nowych jest bo by nie bylo co czytac. co do tunczyka to mnie tez to rozwala.jak patrze co w sloiczkach jest to nie wiem co mam kupic.np truskawka od 4 miesiaca. a wlasnie truskawka moze najbardziej uczulic. ja tez juz sie zastanawiam nad gotowaniem samemu ale znowu wolalabym zeby to tez byly wiadomego pochodzenia warzywa.ja to juz glupieje co mam podawac a przeciez powinno byc lepiej przy drugim.nie martw sie waga moj Natan tez straszny chudzina juz nie wazylam go 3 tyg ale wtedy wazyl 7500.gdzie kolin w jego wieku to juz byl klocek niezly.
Michaga bigosik pyszna sprawa ale nam tu smaka narobilas
zQo, madzia no z tymi zasilkami to fakt jest troche metliku.ale warto my czekalismy na ChB 6 tyg.ale wszystko poszlo sprawnie. troche mielismy problem z Tax credit bo ja wtedy nie mialam NIN i musialam czekac na NIn ale kase nam przyznali z data 3 miesiace wstecz od zlozenia.a nie jak ja myslalam ze od tego momentu co otrzymam NIN.trwalo to pare miesiecy ale oplacało sie czekac. ja to mysle ze nas sparawdzali w Pl czy nie pobieramy zasilkow bo ja w 2007 roku bylam jeszcze w pL na urlopie wychowawczym ale bezplatnym.

Witam drogie forumowiczki ponownie :)
U nas juz na szczescie lepiej tzn. egzema czy skaza bialkowa - cokolwiek to bylo to juz przechodzi, a jjemy nadal tak samo,czyli np.jogurciki :) Jeszcze troszke moja mala sie drapie ale chyba po ok. 3 tyg po prostu weszlo jej to w nawyk :)

Pinka25 -odnosnie tunczyka :) to wcale sie nie zdziwilam bo chyba nic mnie nie zaskoczy jezeli chodzi o tutejsze nawyki zywieniowe, Ja ostatnio sie zastanawialam czy moge malej dac troszke gotowanej rybki bo fajne miekutkie :( miesko i zasiegnelam rady na necie (wg. mnie to lepsze niz porady GP czy health visitor no moze nie zawsze :-) ) i sie okazalo ze rybka moze byc ale taka ktora krotko zyje, bo w innych sa azotany czy jakies inne swinstwa :0
Ale to dopiero po 1 urodzinkach wiec chyba poczekam.

AAAAAA moja mala Lily ma skonczone 8 miesiecy tak na marginesie bo nie wiem czy pisalam wczesniej.
Ostatnio odwiedzila nas Health Visitor i probowala mi wmowic ze mala moze jesc obiady juz razem z nami, czyli wszystko !!!
Jak ja zapytalam czy np. bialko jajka tez- bo jest bardzo uczulajace, to powiedziala ze oczywiscie NO PROBLEM !!! Stwierdzila ze to kiedys tak bylo a teraz to juz nie uwaza sie bialka kurzego za alergena.

Takze sama nie wiem ale roznice Polska-UK sa ogromne.
Powiedzialam jej ze jak niby moja mala ma jesc znami obiadki jak ona biedna nawet ciastkiem sie potrwfi zachlysnac-bo za duze kawalki :)

Odpowiedz byla taka: mozesz zmiksowac ale to dziwne ze jeszcze nie potrafi jesc duzych kawalkow. A i jeszcze zapytalam o chleb to powiedzila ze naturalnie ze mozna juz dawac, czyli kanapeczka w porzadeczku :)

Nie wyobrazam sobie jak niby moja mala ma ugryzc jak dopiero 2 tyg temu pojawil nam sie pierwszy zabek :)))

A jeszcze odnosnie tego mleka co wczesniej pisalam, zmienilam z Aptamilu na Farleysa no i werdykt: NIE POLECAM !!! Kopki gorsze niz byly :(

I mam do Was moje drogie forumowiczki pytanko bo mam maly dylemacik, jest nastepujace: czy mleko Stage 3 obojetnie ktore moge zakupic mojej dzidzi jezeli ma 8 miesiecy, wiem ze one sa po 6 miesiacu ale problem w tym ze na pudelku nie pisza ze moze byc stosowane razem z cycem, a my jeszcze na cysiu.

Lily_Zuhal - moje dziecie juz rybke je od 7 m-ca!!! Do konca 6ego jadla tylko cycka.Powiedziano mi, ze biale mieso rybki jest git!Mloda wciaga to jak odkurzacz!!!Gotuje kawalek na parze z ziemniaczkiem, marchewka i pietruszka. Czasami zamiast w/w warzyw daje jej szpinak ugotowany z odrobinka maselka i ziemniak! Jedyny zestaw ktory wciaga do spodu! Zastanawiam sie dlaczego dajesz Lily mleko modyfikowane jesli jeszcze cycusiujesz? Ja tez jeszcze karmie i mi powiedziano-pediatra w PL- ze nie ma takiej potrzeby bo zadne sztuczne mlesio nie zastapi cycusiowego. Ale moze tak trzeba! A o gryzienie sie nie boj, dziaselka sa tak mocne, ze zmielą co trzeba. Ugotuj Perelce kawalki warzyw :marchew, pietruche i ziemniaka i daj do raczki...zobaczysz jak bedzie wcinac. Tylko musi byc bardzo miekkie wszystko.

Michaga dzieki za przepisy :)
No to mnie przekonalas jutro gotujemy rybke, ale mam pytanko ta pietruszka to tutejsze parsnip, bo naszej typowej pietruchy nie znalazlam :(

Moja Lily jest na cysiu a od ok. 2ch mies daje jej sztuczne mleko, bo nie mam juz pokarmu jak wczesniej, zaczela sie budzic w nocy strasznie i wydaje mi sie ze to GLOD !!! :)

Sama nie wiem juz zeby,swedzenia, glod moze 3 w 1 ???

Dziewczyny dzieki za te wszystkie linki ,i formularze do BCH ,bardzo mi ułatwiłyście sprawe,moge sobie wydrukowac i na spkojnie wypisac ,a jak bede na miejscu poprostu wyslę....a mam pytanie czy trzeba wysłac orginalny akt urodzenia dziecki czy można kopie ?:confused:

reklama
noelia ja wysylalam oryginal aktu urodzenia - tak pisza ze musi byc w oryginale, a jezeli chodzi o BCH to ja juz nie pamietam jak dlugo czekalismy na odpowiedz ale wiem ze po tym jak wyslalam formularze bardzo szybko odeslali akt urodzenia a na decyzje potem troszke sie czekalo, a w miedzy czasie jeszcze wyslali mi papiery do wypelnienia, dotyczace Polski, podanie nuemru pesel, nip itp.

Do góry