reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

Martuchaa wielkie dzieki jutro pojde do jobcenter i wezme aplikacje(przynajmniej sie postaram bo moj tlumacz do pracy uciekl i zostalam sama a ja zielona z angielskiego).
Jejku ledwo zyje jeszcze:-):-):-):-)

reklama
Słyszeliśmy że mieszkania w Anglii są małe...ale nie myśleliśmy że az tak...:confused:
Hmm...a może ma takie wrazenia dlatego ze nasze mieszkanko tu w PL ma 90 metrów...
Mam nadzieję ze znajdzie dla nas jakieś fajne i torszke większe mieszkanie niż to znajomych choć oni mają już 2 pokojowe....:sorry2:
....

Madzia8310, rozmiar mieszkan i domow w Anglii zalezy, tak jak zreszta wszedzie, od budzetu i grubosci portfela i napewno nie jest regula. Mieszkam tutaj juz od 10ciu lat i jeszcze w malym miejscu nie mieszkalam (no chyba ze wlaczyc w to moj pokoik w akademiku uniwersyteckim w ktorym mieszkalam przez rok zanim wprowadzilam sie do mezusia :-);-)).

Niedawno sprzedalismy 3-pokojowe mieszkanie w centrum Londynu (przy Oxford Street) i obie sypialnie byly tzw 'podwojne', wysokie sufity, drewniane podlogi, duze okna etc (bardzo podobne do tego ktore mam w Warszawie srodmiescie). Teraz mieszkamy w duzym domu w Richmond przy parku i kazda z 4-rech sypialni jest podwojna, nawet ta gdzie bedzie pokoik dzieciecy.

Wynajmojemy tez 2-pokojowe mieszkanie polskiej parze "profesjonalnej" (oboje dentysci) w South Kensington (przy Hyde Park) ktore ma ponad 90 metrow. Wiec na 100% mozecie tu znalezc ladne, sloneczne, duze mieszkanie; zalezy to tylko od wysokosci czynszu jaki jestescie w stanie placic. Np w centralnym Londynie (strefa 1 i 2) ladnego 'rodzinnego' mieszkania raczej sie nie znajdzie za mniej niz £1,200 p/m. Najlepiej szukac w tzw 'dobrych dzielnicach albo dobrych 'przedmiesciach' gdzie sa ladne duze domy a nie tam gdzie blokowiska malych 'tymczasowych' klitek a w szczegolnosci council houses (brrrr :baffled:).

Powodzenia! :-)

ja mieszkam wprawdzie w Szkocji ale moje mieszkanie(a jest to pierwsze jakie wynajmujemy)tez do malych nie nalezy 4 pokoje a duzo nie placimy bo 425F takze mozna znalezc tylko trzeba poszukac:-):-):-):-)

ZQo CHB przyznaje IR wiec Job Centre nie da Tobie takich formularzy.Najlepiej jest zadzwonic do IR z prosba o przeslanie wnioskow.Przesylaja bardzo szybko.Ale jak nie macie HO to moga robic problemy z przyznaniem,ale moja rada jest taka rzeby wyslac papiery na CHB nak najszybciej.

ZQo Ireland Revenue to brytyjski urzad podatkowy, skarbowy i cos jak nasz zus w jednym i to wlasnie oni przyznaja te CHB,Czy working tax credit.Telefonu nie posiadam,ale mozesz poszukac w necie ich infolinie.

ja mieszkam wprawdzie w Szkocji ale moje mieszkanie(a jest to pierwsze jakie wynajmujemy)tez do malych nie nalezy 4 pokoje a duzo nie placimy bo 425F takze mozna znalezc tylko trzeba poszukac:-):-):-):-)

Witajcie Dziewuszki.
ZQo - Masz szczescie, ze tak malo placicie za tak wiele :-)!A dodatkowo te uroki i widoki szkockie...mmm!:-) Ale ja Ci zazdroszcze tej Szkocji...;-)!
A tak na marginesie...nie jest wazne jak drogie jest mieszkanie czy dom lub w jakiej dzielnicy sie mieszka tylko to by miec kochane osoby blisko i byc w nim szczesliwym... !!!!:tak:

ZQo, Tak naprawde to nie musisz nigdzie isc... podaje link z ktorego mozesz sciagnac sobie formularz na CHB, wypelnic i wyslac. To tak jak ja to zrobilam. Tam jest tabelka. Pozycja do sciagniecia: Child Benefit Claim Form (PDF 103K) i Child Benefit Claim Form Notes (PDF 94K) .To drugie to notatki wyjasniajace jak wypelnic ten papierek...
Nie jest takie straszne ale jesli bedziesz miec problemy to wal jak w dym...pomozemy!!!!!:tak:buziaki

Michaga wielkie dzieki tzn ze moge to wyslac elektronicznie czy musze wydrukowac i wyslac ?

co do warunkow mieszkaniowych to 100% sie zgadzam ze najwazniejsze sa osoby ktore sie kocha i to jest dom:tak::tak::tak:

reklama
Do góry