reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

cholera nie moge spac , siedze i ogladam jakies durnowate filmy:crazy:, wiecie co najgorsze jest to , ze przytargałam malego do siebie do wyrka , a on cały happy:-)....potem znowu trzeba bedzie go odzwyczaic , ale mi tak fajnie sie w niego wtula:sorry2:, jeszcze jak tak fajnie trzyma mnie za rączke przy za sypianiu....

p.s kASIU nie odpisuje na prv bo nie daje rady , net mi sie rozlącza, na kom nie chce po nocy:baffled:, do juterka....

reklama
Witajcie w mroźny poranek! U nas -10 - 11st! Dałam opis na Skypie i GG że ptaki w locie zamarzają:szok:;-)
Niunia o kurcze,czyli już było wiadomo że COŚ nie tak jak zobaczyłaś wynik Bety HCG,....No u mnie tez tak było:-( Przykro, na prawdę..

o i sie budzi...muszę iść
cdn

No i wypadłam z rytmu co komu miałam napisać:zawstydzona/y:
Kasia sklep turecki w KRS jest na rynku Torvet, niemal vis a vis tego najwiekszego kościoła. A obok rynku z warzywami i kwiatami. Tam była dobra kapusta w sloikach,ale ogórki nam akurat nie podeszły.
Właśnie dostaliśmy wczoraj przesyłkę z PL m.i.n z ogórkami i krzesełkiem do karmienia dzięki uprzejmości męża Eweliny. Karolina zadowolona. :-)
KRZESEŁKO__WKŁADKA__REGUL. PODNÓŻEK WARSZAWA (498112628) - Aukcje internetowe Allegro
kolor Cappucino.
A ona wygląda w tym tak :
http://www.voila.pl/168/xpf0m/index.php?get=1&f=285
Mam też kilka słoiczków Gerber i Bobovita z Brokułami, marchewka, zupa jarzynowa z królikiem, to będziemy krzesełko testować.
Kasia i jak Emma zareagowała na mus śliwkowy?
A jak Wy karmicie żeby dużych strat w ubraniach nie było? Ja nie mogę jej dawać śliniaka, bo bierze go do buzi i cała podjarana jest bo on kolorowy. Ost. przykrywam ją pieluszką i tylko ona zawsze w plamach i do prania.
Rozumiem Cię, że takie skazanie sama na siebie tak na Ciebie wpływa. Na pewno jak będzie cieplej odrazu inna energia. Ale piszesz ze nie możesz iść na basen...My własnie dopiero zaczęliśmy chodzić i zmotywowała nas do tego Karolina. Ona się oswaja z wodą noszona przez tatusia.
Ja się przy okazji uczę sama pływać...ale jak przystało na cykora..na razie sama się boję puścić...:-(
Jest u Was basen z b.ciepłą wodą dla dzieci?
U nas na ten basen przychodzą też starsi ludzi żeby się wygrzać. Fajnie jest,ale generalnie szatnie i prysznice z lekka hmmm syfiaste. No ale nie ma co wymagać, kosztuje tylko 46 NOK od os.dorosłej.

O matko wracam z kuchni,a Karola pod stołem, przeszła! 2 metry z maty!:szok:
c.d.n.

Nie no w szoku jestem! To dzieci tak wczesnie raczkuja!!!:szok:;-)
Kurde ale najpierw serce w gardle, bo wchodze do kuchni, a nie ma jej na macie.....tylko po chwili widze ze lezy pod stołem...do tego z kupalą z przebitkami....
Agata - super ten bujaczek, ogladalam go w Barnedlandet, fajny. A jak na szerokosc? duzo miejsca te nogi zajmują?

No musze juz znikac...moze jakis maly spacer, bo pogoda piekna...i ciut cieplej

witan w ten mroźny dzionek

Dziewczyny nie jestem na nikogo zła, ani obrażona, ale wzięłam to wszystko bardzo do siebie i tak jakoś przykro mi się stało...:-( W złym momencie to przeczytałam... Miałam świeżego doła po powrocie od ginekologa...Po poprodzie wszysko ok, rana ładnie zagojona... Jednak usg zowu wykazało pęcherzyki w jajnikach (policystyczność)...:-( Powiedział, że jeżeli chcemy mieć 2 maluszka to powinniśmy próbować już teraz ..., bo im później zaczniemy kolejne starania bdzie znowu truno w nią zajść. Poziom prolakktyny znowu będzie b.wysoki i przez kolejne długie m-ce będę musiała ją hormonalnie zbijać... No i w dodatku nie daje gwarancji, że w ciążę będę mogła zajść... Po rozmowie ze mną był w ciężkim szoku, że zaszłam w ciążę ... Powiedział, że taki rzeczy to prawdziwy cud... Była tylko stymulacja hormonalna... Dziękuję Bogu, że mamy Nicolkę:tak: Nie wiem, jaką podjąć decyzję w sprawie 2 ciąży??? Jak dla mnie to stanowczo za szybko... Przez 18 tyg. brałam duphaston na podtrzymanie, przez ten cały czas była to ciąża zagrożona... Podejrzewam, że następna będzie podbie przebiegć, więc nie chcę, aby coś toczyło się kosztem Nicolki... Tak długo na Nią czekaliśmy i chcę Jej poświęcić cały swój czas..., na niczym nie oszczędzając...

Nicolka cały czas ślicznie śpi po mleczku... Budzi się tylko raz w nocy na jedzonko :-) Jestem dumna z mojej córci... Teraz, jak mężuś już w No, to zasypiam z maleńką w łóżeczku i obie jesteśmy w siebie tak bardzo wtulone. Polubiła spanie w łóżeczku, popuściła też ciągłe noszenie na rączkach :-)... Pobyt na polskiej ziemi wpłynął na Nią b.korzystnie...

Jeżeli chodzi wagę... To się z nią pokłóciłam :crazy: Po porodzie było 12 kg. w dół... Cieszyłam się, że jest tak świetny początek... Teraz, jak już nie karmię piersią to musze zabrać się za siebie, za jakąś dobrą dietę (no i zmobilizować się do ćwiczeń...)...

Marta jeżeli chodzi o szczepienia w czasie katarku, to tyle co mi wiadomo, to dziecko do szczepienia musi być całkowicie zdrowe. Nawet już mały katarek przesuwa datę szczepienia... Moja siostra ma bliźniaki i zawsze nawet jak 1 z nich miał katarek to lekarz przesuwał datę... To zawsze początek jakiejś infekcji...

Izunia jeżeli chodzi o termometr, to ja mam browna do uszka i jestem z niego b.zadowolona. Już po zaledwie 5 sekundach jest wynik... Nawet my z Sebastianem korzystamy z tego termometru, bo jest szybszy...

Jeżeli chodzi o ogórki kiszone i kapustę to można je dostać (tak jak pisała niunia) u nas w centrum u Wietnamczyka. Polecam, bo są dobre.

niunia mogę sobie tylko wyobrazić, co przeżywasz... Czas leczy rany, wierzę, że będzie już teraz tylko lepiej... Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.

Kończę, bo moja panna juz się przebudziła

Nicolca WszystkiegoNajlepszego :-):-):-) !!!!!!

jak te dzieciaczki szybko rosna:-), przeciez niedawno bylysmy wszystkie w dwupaku :-D
Iza kazde dziecko rozwija sie indywidualnie, takze Karolcia moze juz raczkowac albo sie czolgac:tak:
Aniu no bedzie ciezko jak znowu przyzwyczaisz :sorry2:
Ewelinka no straszne wiesci...strasznie mi przykro. a rozumiem Cie ja tez bym nie chciala teraz w ciaze zachodzic chociaz Maya to drugie dziecko.
a co bierzesz na zasuszanie? ja bralam bromergon, troche dziwnie sie po nim czulam...a po nim podobno mozna szybko zajsc ponownie;-)
u mnie dzisiaj znowu mrozno ja na syberi...-10 trzyma sie caly czas...brrrr
uciekam bo Mayi sie znudzilo lezenie na macie :-D

a to link dla tych co maja podreczniki på vei : http://www.pavei.cappelen.no/

Ostatnia edycja:
Ja również na zasuszenie biorę bromegon... Nie odczuwam nic strasznego, bo chyba mój organizm jest przyzwyczajony do jego obecności (brałam go b. długo na zbicie prolaktyny).
Jeżeli chodz o kolejną ciążę to chcę odczekać ok 1,5 roku... W NO jesteśmy tylko z mężem we dwoje, więc z 1 maluszkiem jest mi ciężko, a co dopiero, jak byłabym w ciąży?? Z pewnością ucierpiałaby na tym tylko moja Nicolka...

Dziękujemy za życzenia :-) Nicki ma dziś 2 miesiące :tak:

hej

dzisiaj pierwsza nocke spalam z malym w lozku, bo wczesniej to tylko spal w foteliku albo w lezaczku zeby glowa byla duzo wyzej, bo by sie zameczyl z tym kaszlem. A w lozku klade go na poduszke zeby troszke wyzej bylo i bylam w szoku bo spal wczoraj jak zabity od polnocy do 3 a ja znowu zasnac nie moglam:crazy: a o 3 obudzila sie Sandra i plakala, ja do niej chodzilam ale to nic nie dawalo. Wstal tata i bardzo zdecydowanie jej powiedzial ze jest noc i mama i tata chca spc wiec prosze sie polozyc i spac - wiecie co cisza do rana:szok:

ale po 3 znowu Daniel juz sie budzil i chcial z piersia caly czas w buzi... tak spalismy do 9 rano. W dzien jeszcze sie polozylam wiec jestem wypoczeta, maly teraz tez spi.

Ewelinka - przykro mi z Twojego powodu, naprawde nieciekawe wiescie:-( no i wiadomo ze jakbys teraz zaszla w ciaze i to zagrozona, to Nicolke tez trzeba bedzie nosic a to nie wskazane i kwadratura kola:baffled: musicie przemyslec razem, napewno samej byloby ci bardzo ciezko.

Marta - ja tez sie z På vei uczylam, dobra ksiazka

Istra - jesli chodzi o bujawke, to rozstawia sie nogi tylko do bujania, a potem zlacza sie razm i tak sobie stoji, wiec stosunkowo nie zajmuje miejsca jak stoji oczywiscie. Rozlozony to u nas w kuchni albo w salonie stoji. W sypialni mam sporo miejsca, ale nie chce mi sie go nosic na gore, a poza tym chce zeby w nocy spal normalnie bez bujania:baffled:
A krzeselko bardzo fajne:tak:

lece bo Sandra sie zwalila w pieluche i smierdzi jak nic... ze jej to nie przeszkadza, tak duzo tego przeciez tam jest:baffled: ale to dobrze bo przed droga do Polski autem nie chce jej odzywaczajac. Gdyby nie ta podroz to juz by bez pieluchy latala, bo sama juz mowi i naprawde lapie o co chodzi,,, ale na taka droge go nich ma pampersa;-)

Ewelina to bardzo smutne co napisalas bo rzeczywiscie nie lada rozterke masz. ja tez uwazam ze to byloby za wczesnie na drugie dziecko, ale to w normalnych warunkach.. nie wiem jak to wyglåda u Ciebie w domu i czy mozecie sobie na to pozwolic ale w Twoim przypadku jezeli zalezy Wam na kolejnym dziecku rzeczywiscie musicie to dobrze przemyslec.. rozumiem doskonale ze chcesz dac z siebie jak najwiecej Nicolce a z drugiej strony ta presja zajscia w ciåze.. przykro mi ale wierze ze cokolwiek nie postanowisz to bedzie dobrze!! sama widzisz ze cuda sie zdarzajå ;-) zycze Ci jak najlepiej..
Iza Emma jak je to tez cala uwalona choc jest juz z tym coraz lepiej! :-D ale nie przejmuj sie bo moze byc gorzej! teraz jak bylismy na obiedzie u J. siostry jej prawie 1,5roczny synek jak jadl to polowa lådowala na podlodze :-D ogolni pieknie Mamie je - nie marudzi i uczy sie wladania sztuccami, ale tez bawi sie przy tym jedzeniem. jest uroczy i jego Mama podchodzi do tego bezstresowo. wszyscy sie smiali ze mnie to chyba krew jasna zaleje ale duzo w tym prawdy..:sorry2: mam nadzieje i bede sie starala byc tak cierpliwa jak ta dziewczyna, zresztå Ona powiedziala ze po ktoryms tam wspølnym obiedzie bedzie mi juz wszystko jedno! :-D pøki co zakupilam sobie dzisiaj wiecej body a dziadkowi co szykuje dla Emmy paczke wyslalam juz esy zeby zakupil wiecej sliniakøw! :-D
krzeselko super! dobrze ze ma røzne pozycje (moja narazie siedzi w nim troche odchylona do tylu) i bardzo podoba mi sie kolorystyka!

Emma. jakies 2h temu wrocilysmy do domu i od razu zaaplikowalam jej czopka bo juz sie nieciekawie robilo. sliwki jej nie pomogly nic a nic, od rana juz mi dusila i pojekiwala przy tym i sie troche wila. no i zobaczylam ze jak biedna dusi to kupka wychodzi i chowa sie z powrotem. co jej tego czopka wsadzilam to ona wyduszala i za ktoryms razem wyszlo troszke dalej wiec normalnie zlapalam o troche jej tej kupy zdolalam wyciågnac.. bidulka ma twardå straszliwie. ale nie dziwota bo to wszystko moja wina!! :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y: miala juz problemy przed naszym wyjazdem a ja jeszcze nie spakowalam jej jedzenia bo i tak juz resztki wiec postanowilam ze kupie kaszke po drodze. i mieli w sklepie ale cos innego, od 4-go miesiåca. no i ja jej podalam - 1-go dnia niewiele, 2-go wiecej, wczoraj jeszcze wiecej a smakowalo jej az sie uszy trzesly nawet ja sprøbowalam i pycha! a ze z opakowania prawie takie samo jak ta ryzowa (zresztå tu tez bylo napisane ryzowe) to nic nie podejzewalam. az wczoraj juz wieczorem wyczytalam ze powinnam to rozrabiac na wodzie bo mleko juz ma i malo tego - to zawiera gluten!! :szok: dlatego malej kupa stwardniala na maxa! dobrze ze innej reakcji nie bylo. ja durna nie doczytalam :zawstydzona/y:teraz wsadzilam jej znowu tego czopka co caly czas wydusza i mam nadzieje ze przetrzyma go przez noc i ladnie sie jutro wyprøzni.. jakkolwiek - chcåc nie chcåc nieswiadomie (choc planowalam juz w niedlugim czasie bo ostatnie badania naukowcøw zalecajå podawanie od 6-7m-ca) zaczelam z glutenem. ale bede kontynuowac berdzo,bardzo ostroznie..wyrzuty mam straszliwe i glupio mi bo nie pierwszy raz nie czytam opakowan, tyle ze dotychczas to bylo w naszym - doroslych przypadku.. zmylilo mnie to cholerne opakowanie!!:wściekła/y:

Ostatnia edycja:
reklama
tak dla przestrogi - choc pewnie Nikt nie jest taki durny jak ja! :wściekła/y:

writepicture.aspx
bezglutenowy

a ten z glutenem jest napisane "havregrøt ris-hvete" (nie moglam wkleic zdjecia a jak wkleilam link to i tak wyswietla risgrøt!!!!!!!!). z glutenem ale opakowanie TAKIE SAMO. normalnie havregrøt jest w zøltym bo od 6-go miesiåca i z bananami i czyms tam a tego nawet nie mozna za bardzo w necie znalezc bo to chyba jakas nowosc jest.. masakra! troche wydaje mi sie to nie tak jak powinno byc.jak mogli wogole napisac ze od 4go m-ca to nie wiem bo przeciez to troche za wczesnie na gluten chyba...choc oczywiscie najwiecej winy ponosze ja.

ps. na tej stronie så wszystkie (prawie bo znowu risgrøt nie ma!!!!!) produkty firmy NESTLE dostepne w Norwegii.. zdziwilam sie bo tych http://www.nestlebaby.com/no od 4m-ca to w moim sklepie na wiosce jest z proponowanych moze 1/3!!!!!!!!!! tam znajdziecie w produkter TRINN4 ten nieszczesny "havregrøt"

Ostatnia edycja:
Do góry