reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Kasiu zaleca sie najpierw ugotowac sam ziemniaczek i pzrez tydzien go podawac,po tygodniu jak zadne uczulenie nie wyjdzie to ugotowac marchewke itd.
ja przyznam sie,ze gotowalam jednego dnia samego ziemniaczka, na drugi dzien sama marchewke,dnia trzeciego juz łaczylam te dwa skladniki
potem kupowalam sloiczki,bo stwierdzilam bawic sie nie bede,bo za duzo zachodu,a Hania mi zjadla z 2-3 lyzeczki...ponadto wierze,ze jednak sa z upraw ekologicznych,a co kupuje w sklepie to na bank pryskane

reklama
Ja bym się wstrzymała z rozszerzeniem diety do końca pierwszego półrocza, bo układ pokarmowy niemowlaka jest niedojrzały, ale to moje zdanie.Przedwczesne rozszerzanie diety może spowodować zaparcia i alergie pokarmowe. No , ale to każdego sprawa, jeśli jednak sie zdecydujesz to podawaj najpierw jedna rzecz (marchewka, jabłko, ziemniak) i przez kolejne dni obserwuj, czy nie pojawi się u Emmy ból brzuszka, zaparcie, wysypka, plamy na buzi. Jak wszystko będzie oki, po kilku dniach wprowadź kolejną nowość.
Lilka będą mu placić kasę , ale nie całoś wypłaty...

Kasiu a czy ten malt-extrakt jest tylko w słoikach:confused:, bardzo zaciekawił mnie ten produkt i przekonałaś do jego sprubowania , chciałam go sobie zakupic i zawieść do PL a w szkalnym słoju nie za bardzo:baffled:

ja tez Kasiu bym poczekala na twoim miejscu z wprowadzaniem jedzonka,bo ty jeszcze karmisz piersia tak?
moje dziewczyny kamrione byly piersia z 1,5 miesiaca,wiec po 4 miesiacu zaczelam im wprowadzac jedzonko,bo u dzieci kamrionych mieszanka mozna w tym czasie jzu wprowadzac jedzonko bo ich brzuszki nei sa tak delikatne jak dzieci kamrionych mleczkiem mamy
tak mi w kazdym razie mowila polozna przy Mili

hmmmmm.. no to teraz nie wiem juz sama czy wprowadzac..:baffled: niby potrzeby WIELKIEJ nie ma choc przyznam ze zasoby mleka troche mi zubozaly bo Emma zre na potege i prawde møwiåc jak tak dalej pøjdzie to bede podawac juz 2butelki modyfikowanego dziennie.., pozatym gdzies wyczytalam ze dobrze jest przyzwyczajac malca do roznych smakøw wlasnie do 6m-ca, ale nie wiem czy chodzi o dzieci karmione sztucznie, no i ze wg.najnowszych badan zalecajå najpøzniej w 6m-cu zaczåc z glutenem - kaszkå mannå..
a z tym gotowaniem to tez nie wiem. bo niby rzeczywiscie sloiczki napewno så produkowane wedlug scislych norm, mniej zachodu, czas sie zaoszczedza i pråd..ja myslalam zeby robic sama wlasnie ze wzgledow smakowych bo chyba taka choc tylko marchewka ale ugotowana w domu smakuje lepiej, a chcialam kupowac wlasnie te z upraw ekologicznych.. no zobacze..

A co do słoiczków , ja też na początku podawałam i zaczynałam od nich, chyba właśnie od marchewki , jejku jak się dorwał , to nie mogłam mu odmówic i wrąbał prawie cały słoiczek , na szczęście nic mu nie było , tak na dobra sprawę alergia moze nawet wyjśc po 5 dniach , i nie musi być to wysypka jest masa tych wszystkich objawów alergicznych, i wex bądż tu mądrym rodzicem:nerd:. Słoiczki są właśnie na bazie ekologicznych warzyw , muszą przejśc różnorakie kontrole i standarty, wiec najbardziej im ufałam , potem juz dałam spokój , bo sama kombinowałam ze składnikami i blenderem miksowałam na paki , a ten jadł aż furczało , najbardziej brokułowa mu smakowała, ale wszystko tam wkładałam , dynie , melon , kalafior, oj działo się później po tych zupkach:-D.
Kasiu zrobisz jak uważasz , ale jak całkowicie przestaniesz karmic to zaszalej:tak:

Lila,Ania dzieki za podpowiedzi.. Aniu nie wiem czy ten produkt jest dostepny w innej postaci..ale czemu nie sloik? no moze wazy ze 100gr wiecej ale jesli ciezar nie jest przyczynå to poprostu owin w sweter i zapakuj gdzies w srodku walizki..i nic sie nie stanie. wiem bo wødke i inne tak przewozilam wiele razy :tak::-D
Aniu jesli moge zapytac to moze tak byc ze Twojego meza zwolniå? :zawstydzona/y: ile na to postojowe?:zawstydzona/y:

dziewczyny a co z tå wit.D. bo czytalam ze jak sie podaje dodatkowo mieszanke szczegolnie nr2 to zeby juz nie dawac. a ja jescze witaminy i tran lykam. bo przedawkowanie wcale nie wychodzi od razu.. czytalam ze moze po jakims czasie przy zwiekszonym podawaniu, ze sie odklada.. no i ze trzeba to skonsultowac z pediatrå, tyle ze tutaj ci pediatrzy to o dupe rozbic.. co bym nie zapytala mojej pielegniarki to wszystko na tak!! a znam przypadek ze dziewczyna karmi sztucznym, podaje wit.D i jeszcze widzialam ostatnio tran kupila!! :szok: fakt - jej mala miala problem bo juz poczåtek krzywicy no ale czy to nie przesada? - zapomnialam jej zapytac. jak wrøci to to zrobie, a co Wy myslicie?

Kasia no tak jak piszesz nie moża przedawkować, a co masz na mysli pisząc mieszanke nr2? widzisz z wit D to jest taka sprawa , ze mi pediatra mówiła , kidy dwie kropelki kiedy jedna , to jest duża różnica , zatem jęsli jedna kr. robi różnice , to ma to jakiś wpływ na dziecko . z tego co wiem to też to jest zależne od ciemiączka , mam na myśli jak się zrasta. Więc nadmiar tych wszystkich specyfików trzba skonsultowac z lekarzem , wiesz co amm pomysł , ja nie mam żąnego lekarza ani pielęgniarki w swoim otoczeniu , może napisz do Marty , jej teściowa to pielęgniarka , wypisz dokładnie jej wszystkie specyfiki , które ty zarzywasz i dajesz Emmie ...hmm , jak myslisz?bo to ważne, :tak:

a tutaj nawet nie ma sloiczkøw tylko z jednym produktem - nie liczåc jakis soczkøw i marmoladki z suszonych sliwek na dobrå przemiane materii. w zupce jest od razu marchewka, ziemniak. i jest tez wydanie te 2+pasternak lub dynia..:baffled: a mam zamiar mimo wszystko tak jak Ania møwi troche zaszalec bo nie wiem jak w PL ale tutaj jednak wielkiego wyboru w sloiczkach nie ma.. i mozna samemu znalezc jakis extra produkt ktøry nie jest zabroniony w podawaniu ale w sloiczku go nie uswiadczysz - np.porzeczka, korzen pietruszki, wlasnie melon etc. no chyba ze to tez tutaj w Hovden taki wybør marny mamy bo w miastach to moze wiecej jest..:baffled: z drugiej strony wåtpie zebym byla w stanie gotowac malej zajåca czy nawet cielecinke bo z tym to wogole bieda po sklepach chyba ze J. mi przez restauracje zamøwi no a w sloiczkach to jest!! :tak:

reklama
Aniu ja nie podawalam wit.D zadnemu mojemu dziecku
moze Milenie na poczatku ale dalam spokoj

teraz w tym NAN 2 jest dodatkowo Omega dolozona wiec nie widze potrzeby jeszcze podawania wit.D
przedawkowanie jest tak samo grozne jak niedobor...nie umiem ci pomoc,bo Emma nie jest 100% butelkowa,wiec nie wiem...ale jesli dodatkowo ty przyjmujesz wit.D to Emma napewno an niedobor nie cierpi...no w kazdym razie wiecej nic bym jej nie pdoawala,bo balabym sie pzredawkowania

moze skonsultuj sie z lekarzem z pl jakims??

Do góry