reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

He he u mnie tez lodowka czeka na mycie:-D
Przerwal mi sie kabel od internetu i bylam odcieta, ale juz mam nowy. Mialam dzis gosci, dziewczyny z 6 maluchow (z tej samej szkoly rodzenia). Wszystkie zaproponowaly pomoc, zwlaszcza w czasie porodu, zeby zostac z mala, wiec ten problem chyba mam rozwiazany.
Rano bylam u lekarza i bakterie w moczu dalej mam, ale nie trzeba antybiotyku, gorzej z zelazem, dalej nisko i w przyszlym tygodniu mam isc do szpitala na jakias specjalna terapie. Nie wiem o co chodzi:no:
Ja czytalam i slyszlam od znajomych, zeby odpieluchowywac dopiero kolo 2 lat, bo wczesniej dziecko i tak nie kontroluje zwieraczy i nie bedzie wolac tylko to my bedziemy lapac. Moja jak na rtazie bardzo lubi chodzic z kupa i zawsze jest awantura, zeby sie przebrac:sorry2:
Nadal nie mam zadnych objawow ani tez dolegliwosci na szczescie, a termin za 2 tygodnie (Lilka chyba pytala). Sowaczek klamie ale juz mi sie nie chce zmieniac

reklama
Witam Wieczorkiem :-),
Zakupki sie udaly, kupilam spodnie, bluze i dwie bluzki i zapalacilam 650 nok za wszystko wiec jestem zadowolona. Natalce kupilismy dresik. No i obiad w mc donald, no coz uroki wypadow na zakupy.
Ja zrobilam karpatke, boze jak mnie meczy juz to slodkie, non stop bym piekla cos.
Aga to super z tym porodem i opieka nad Mala.
Ja dzisiaj bylam u optyka bo Natalka musi nosic okularki a te oprawki co ma teraz to sa troche za male i marszczy nosek jak je nosi. Maja fajne oprawki specjalne dla dzieci, mozna je wyginac we wszystkie strony i nic sie z nimi nie dzieje.
Musze isc do okulisty z nia bo oni przyjmuja dzieci powyzej 8miu lat. A okularki srednio beda mnie kosztowaly kolo 2500nok, wiec nie malo. A nie wiem jak zaplace za okuliste. Niby dzieci maja darmowa opieke do jakiegos wieku ale nie wiem czy tam tez. No wiec w poniedzialek czeka mnie wyprawa do "kliniki leczenia oczu".
A z ta dotacja do pszedszkola to trzeba chyba do komuny a nie do NAV. Bo bylismy w NAV a baba na nas patrzy jak na nienormalnych:baffled:. Kazala nam zadzwonic pod numer albo sobie poszukac w necie. Takze jak sie czegos dowiem to napisze Wam Babeczki.
Ja lodowke umylam trzy dni temu i zaczela mi cieknac:szok:. za nowa nie jest i w dodatku tescia wiec mu powiem zeby ja sobie zabral:laugh2:. Hi hi hi...
Kasy jeszcze nie dostalam, och jak ja nie lubie sie upominac:wściekła/y:. Dzisiaj nie zdazylam i mi sie nie chcialo isc do niej ale jutro jak posprzatam mieszkanko to pojde:tak:.
no to u mnie tak bylo
A jak tam Wam ?:-)

Super Marta, ze zakupy sie udaly. Ja w zasadzie w Mc Donald nie jadam, ale pare razy mialam w ciazy zachcianke i to nawet w nocy:-)
Niezly wydatek z tymi okularami, mam nadzieje, ze chociaz wizyte bedziesz miala bezplatna:szok:
Ja juz nie wiem co robic z tym moim Dziadem. Poszlam do niej zobaczyc jak spi, a ona oczywiscie nago, wszystkie pizamy sciaga, a potem ciezko zalozyc zeby jej nie obudzic. Poza tym rozwalila dzis doszczednie lozeczko, mamy turystyczne i caly jeden bok zarwala, boje sie, ze moze wypasc na glowe tak sie nachyla. Po niedzieli pojade do Ikei za nowym:angry:

moja lodowka niestety musi sobie jednak poczekac do nastepnego razu, bo tak ladnie sloneczko swiecilo ze wolalam wziasc mala jeszcze na dwor niz kisic ja w domu;-)

Marta jesli chodzi o ten dodatek do przedszkola, to ten ktory sie nazywa kontatnstøtte (czyli gdy dziecko nie idzie do przedszkola 3300 koron) to napewno w NAV bo ja zalatwialam i maja tez nawet papiery do wypelnienia na stronie swojej. Jest nawet informacja po polsku.
A jesli inny dodatek to ja nie wiem, bo wiecej sie nie orientowalam.

Tampeza - niezla ta twoja corka, zeby lozeczko rozwalic:szok: a najlepsze jest to rozbieranie:-D moja jest ostatnio na etapie chodzenia na boso, ani rajstopy, ani skarpety nie przejda. Dobrze ze u nas jest w miare cieplo na podlodze caly rok, bo ludzie z podpiwniczenia nas grzeja;-)

U nas skarpety i buty to juz dawno. Wczesniej kladlam ja spac w pajacach to rozpinala guziki i sciagala a teraz nauczyla sie nawet te pizamy przez glowe sciagac. Rosnie maly naturysta:zawstydzona/y: A lozeczko to caly czas wisiala na jednej sciance, az sie zapadla, teraz siega jej do brzucha i moze fiknac na glowe, takze w pn ide za nowym:dry:
Tez nie umylam lodowy, jutro pewnie nie bede miala czasu, ale potem to juz koniecznie musze sie wziasc.

Agata tamten dodatek to wiem. Mam to zalatwione. chodzi o dplate do przedszkola jak pracuje tylko jeden z rodzicow i dziecko chodzi do przedszkola.
Aga to masz mala striptizerke:-D. a poszukaj pizamek zapinanych z tylu, tam az tak nie dosiegnie...a z tym lozeczkiem to rzeczywiscie maly silacz;-).
Ide sie przytulic troche...:-)...juz marudzi ze go zaraze:-D. Onchociaz moze glupia aspiryne wziac a nie to co My:-(, ale nic jest powoli lepiej...

nawet nie slyszalam nigdy o takim dodatku o ktorym mowisz, warto sie dowiedziec wiecej;-)

No Marta wcale nie jest tak zle z toba skoro jeszcze masz ochote na przytulanie:-D dobry znak

reklama
ostatnio jestem jakas taka ciepla klucha, jak sie przylkeje do Tomka to moge tak lezec caly dzien:-D
a ten dodatek nie wiem jak sie nazywa ale pisze tylko o informacjach, ja sama ze slownikiem nie da rady tego przetlumaczyc : "informasjon til husholdninger som omfattes av kommunal refusjonsordning" no to to.

Do góry