reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

ja z mojego doswiadczenia rodzenia w Norwegii, to mialam lysgas (calkiem fajne uczucie) i lezalam w wannie podczas skurczy. Mialam dostac epirudal, ale rozwarcie miedzy 5 cm a 10 cm poszlo w 30 minut, wiec kazali mi wysc i rodzic, a zadnego znieczulenia nie bedzie, bo tylko spowolni....

mi akupunktury przy porodzie nie oferowano, ale moze dlatego ze tak szybko wszysytko szlo (max. 3 godziny). Ale za to bralam akupunkture przed porodem, juz po terminie na wywolanie. Podobno dzieki temu mi tak szybko poszlo, ale mysle ze to zalezy od organizmu:-)

reklama
Cześć Babeczki ,
Dzięki Agata za odpowiedz :-).
Mam dobra wiadomośc: dzisiaj dostaliśmy pismo z przedszkola i nasza Natuni idzie 18 sierpnia!!!! hurrra!!! ale fajnie i w dodatku rzut beretem od domku:-). no i w pazdzierniku jak urodze to suuper, nie bedzie mi biegac pod nogami, bedzie mi latwiej i jej tez , nie odczuje tego ze bede czesciej zajmowala sie malenstwem, bo bedzie opowiadac o przedszkolu i kolezankach :-D

Wczoraj jechałam odwieźdź znajomych tesciow na kemping, a dzisiaj jechalam odwieźdź męża do pracy i mialam samochod dla siebie i pojechalaysmy sobie z Natalka do centrum Bergen, a pozniej po męża pojechalalm:-D ale suuper!!!!!!
Anka na jakim etapie jestes zalatwiania UDI lub person numer?
bo na razie nie pracujesz, nie?
a co do sprzatania to moge Wam sprzatac, dajcie namiary gdzie, hi hi:-D

helo

widze ze o porodzie rozmawiacie

mi na poczatku zafundowali takie cos co jezdzi,a mozna sie na nim podeprzec-mialo to spowodowac ze dziecko napierajac w dol przyspieszy rozwarcie
ale dupka :-p
potem muzyka relaksacyjna,przesypialam sobie meidzy skurczami:laugh2:
potem akumpunktura
potem poduszka z tzw.cieplym ryzem-polozyli mi na krzyz bo ja mam rowniez bole krzyzowe i na podbrzusze,pomagalo mi bo faktycznie skurcze byly jakies wyciszone,no ale na krotka mete bo skurcze sie nasilaly
potem mial byc epidural ale cos im sie nie chcialo podac :angry: (mam pecha w PL tez mi nei chcieli dac,tylko sciemniali caly czas),bo byl jeden anestazjolog w spzitalu i mial akurat operacje (rodzilam w sobote-pech :baffled:

takze jestem zrazona po dwoch porodach na zywca na next porod na zywca :baffled::sorry2:
normalnie nie chce myslec o porodzie
a do krotkich nie naleza,pierwszy 14h a drugi 12h

no to super z tym przedszkolem:tak:, jestem w szoku , bo tu ciężko dostac wolne miejsce w przedszkolu, moja znajoma czeka juz rok, a w jakiej ty mieszkasz komunie?
a co do papirwkowych spraw to bylam na razie na policji , powolutku.

Witaj Lilka , troche cie n ie było , a jak zdrówko?ale miałas długie te porody:-(

mam nadzieje , że Kasia juz dojechała szczęśliwie do domu....

Ana naszczescie lepiej :tak:
jeszcze gardelko mnie rano pobolewa ale da sie przezyc
narazie intensywnie nawilzam nos bo mialam super wodospad z nosa i od wycierania normalnie skora na nosie sie zrobila jakby wysuszona :dry:

Marta zazdroszcze z tym przedszkolem
kurka ja czekam i czekam na nr personaln,juz bedzie z 5 tydzien a tu numeru nei ma!! :angry: a bez numeru nie moge ruszyc z tym moim lekarzem

normalnie nie wiem gdzie jechac by kogos trzepnac
chyba tam gdzie skladalismy dokumenty o nr co?? beda cos wiedziec? kurka naprawde im sie nie spieszy :baffled:

Dziewczyny witajcie, ale macie tempo...:-D
Kasia pytalas o liste zyczen podczas porodu. To nie jest tak, ze jak wybierzesz aku to nie masz prawa do innych, absolutnie nie!
Nas wrecz zachecano na tej teoretycznej szkole rodzenia do akupunktury ( ja sama jestem akufanka, zaciazona dzieki pomocy igielek i ciaza niemal juz donoszona do konca). Moja znajoma NORweska miala w KRS aku podczs porodu i b.chwalila, przede wszystkim przyspiesza to rozwarcie i zmniejsza bol, uspokaja ( no jak na mnie aku zawsze dzialala to byla to taka pozytywna energia i rozpierajaca radosc po).
Poza tym dostaje sie znieczulenie dozylne oraz lysgas do wdychania przez maske, czyli gaz rozweselajacy ( to raczej juz na ost.faze porodu, lagodzi bol, i pozwala szybciej sfinalizwoc porod).
W razie czego jest tez najsilniejszy srodek znieczulajacy epidural ( do kregoslupa), ale na to trzeba czekac, czasem ok.1 h, bo to moze zrobic tylko anestezjolog.
Nam zalecano by do szpitala przyjechac jak napozniej:no: jak bedzie min.3 cm rozwarcia... No ale my mamy max. 15 min autem, to nie wchodzi w rachube w Twoim przypadku.
Slyszalam ze w domu warto brac dlugi cieply prysznic, lagodzi bole podczas rozwarcia.
A co do pokoju rodzinnego, to jest taka opcja, 1 doba 320NOK, ALE trzeba spelnic 1 warunek - dziecko nie moze miec zadnych komplikacji.
jesli sa jakies problemy zestanem zdrowia, to trafia sie na inny oddzial Barselavdeling - ale taki gdzie jest ciagle polozna i pomaga. Wowczas tatus nie moze z nami spac, chyba ze mamy fuxa i akurat jest malo rodzacych.

hej Istra
ja ci powiem ze mi jakas stara polozna robila te akumpunkture i jak mi wkula w reke to w takie miejsce jakby nerwa bo mnei to bolalo a poprawy nie czulam nic,w sensie zmniejszonego bolu,bo krzyczalam o cos innego co dziala! :sorry2:
strasznie reka mnie potem bolala w tym miejscu po wyjeciu igly wiec tym razem podziekuje za te przyjemnosc....

tego gazu rozweselajacego nei dostalam :no: nawet go nie bylo (w PL dostalam wiec wiem jak wyglada)

a ten wlasny pokoj to tym razem sobie zamowie,bo ostatnio polska polozna mi powiedziala ze mam mega pecha ze mnei polozyli an JEDYNYM 4os.pokoju :baffled:
a ze Hania ino plakala to reszta matek normalnie bylo widac ze sie wkurzaja bo jedna mi nawet powiedziala bym dziecko oddala bo ona chce sie wyspac :sorry2:
wiec na drugi dzien po porodzie wyszlam bo czulam sie mega zestresowana w tym pokoju

jesli chodzi o epidural to w Norwegii jest tak, ze raczej mowia zeby to zostawiac na pozniej, bo jesli porod idze szybko to epidural moze spowolnic akcje, tak moja znajoma miala,,, parla potem 2 godziny:szok:

ale na to chyba tez reguly nie ma, bo znowu inna moja znajoma rodzila pierwszy raz na epiduralu a drugi bez i powiedziala ze wiecej nie zgodzilaby sie na zywca...

ja rodzilam na zywca bo nie mialam wyboru. Na jakiekolwiek znieczulenie poza gazem nie bylo czasu:tak:

Lilka do trzech razy sztuka :-D, może teraz bedzie lepiej. Ja przynajmniej tak się pocieszam:tak:, z różnica ze u mnie do dwoch.

a jesli chodzi o takie pokoj to mi nawet nie zaproponowali, bo stwierdzili ze pierwszy porod wiec przyda mi sie polozniczy:wściekła/y:

lezalam na korytarzu bo bylo przepelnienie i pielegniarka przyszla do mnie raz:wściekła/y: nie rozumiem po co tam bylam,,, o spaniu mozna zapomniec, bo w dzien sie nie dalo (korytarz) a w nocy moja miala dzien i chciala ssac,,, nie mowiac o kobietach przechodzacych w nocy z dziecmi do przewijania:crazy:

tym razem tak sie nie dam,,, maz powiedzial ze nie wyjdzie ze szpitala jak nie dostane pokoju, poza tym juz sie nauczylam walczyc o swoje w tym kraju:wściekła/y:

reklama
Anka a Twój Mąż na jak długo jeszcze ma pozwolenie?
bo jak ja bylam u mnie na lokalnej politi to powiedzialam mi babka ze moje pozwolenie jest uzależnione od pozwolenia mojego meża i że bym dostała tylko na 2 m-ce bo akurat mial wazne do polowy maja no i musial jechac specjalnie wczesniej na politi o powtórne przedłużenie UDI, czekalismy w sumie 3 m-ce na udi i wszyscy dostalismy na rok. a za rok najprawdopodobniej dostaniemy UDI na 5 i wtedy bedziemy starac sie o pobyt staly :-D. A żony norwegów maja za darmo szkoły językowe do nauki norweskiego, też super:-D

mam pytanko, bo cężarne w norwegii maja opieke zdrowotna za darmo, nie?
a jak to jest z dentysta? bo mi sie wyżyna 8-emka i mam całe dziąsło spuchnięte i nic prawie nie moge jesc (dzisiaj zjadlam prawie 3 kg arbuza):-(.
CZY DENTYSTA TEZ JEST ZA DARMO :sorry2:???

A co do person numer to ja czekalam też 5 tyg. i już chcialam do nich dzwonic ale następnego dnia maiłam w skrzynce. LIlka możesz zadzwonic albo sie przejsc. Powinni Ci powiedziec dlaczego to tak dłudo trwa, ale też zależy na kogo trafisz. są też niemili czasami...

Do góry