reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Tak, mierzą główkę i brzuszek, kości, ilość wód. Sprawdzają narządy wewnętrzne, położenie łożyska, standardowe pomiary. Po badaniu dostaniesz papier z wynikami, choć ja swojego papieru nie potrafiłam do końca zrozumieć, więc lepiej ich pytać na badaniu. Pewnie i tak powiedzą, że wszystko ok i tyle :) Być może różnie jest w różnych szpitalach tego nie wiem, ale u mnie tak właśnie było.

reklama
Dzieki dziewczyny za podpowiedzi. Tak wlasnie planuje powiedziec lekarzowi ze kiepsko sie czuje ale chce poczekac jeszcze do 8 tygodnie (czyli jeszcze tydzien). Nie jest moze jakos tragicznie ale wstaje przed 5 rano i po kilku godzinach w pracy zaczyna mi byc slabo. Czuje sie jak bym miala grype :O i do tego tak mega mi sie chce spac.. Jak siedze w domu i moge troche odpoczac to jest duzo lepiej. Nie wiem czy u was tez tak jest?

Ja tez sie wybiore do ginekologa jak bede w Polsce na swieta. Akurat bede w 15 tygodniu wiec przy okazji USG zrobie i moze juz bedzie cos widac :)

hej Dziewczyny ;)
Czy któraś z Was rodziła w szpitalu AHUS w Lorenskog? może macie jakieś opinie?
Ja zostałam tam skierowana bo jest najbliżej...
30.11 mam umówione USG połówkowe, już się nie mogę doczekać... :)

Czy orientujecie się może jak to z tym skierowaniem? Czy koniecznie muszę rodzić tu, gdzie mnie skierują? Pytam, bo skierowanie dostanę do miejscowego, niewielkiego szpitala, gdzie niestety lekarze nie chcą
z oszczędności podawać znieczuleń ( kolejna wisienka, którą raczy mnie norweska służba zdrowia )
a mi zależy, żeby rodzić ze znieczuleniem. Dlatego wolałabym wybrać szpital w większym mieście.

Czyli co raz lepiej :) jednak da się żyć :D dodatkowo dowiedziałąm się, ze zostałam przypisana do naprawdędobrego lekarza pierwszego kontaktu, a reszta rodziny jest leczona u 26 letniej dr, która przy absolutnie każdym leku i każdej dolegliwości innej niż grypa otwiera internet i sprawdza dawkowanie i działanie...:)

reklama
Dziewczyny ja już nie wiem czy ja mam tak gigantycznego pecha czy to tu norma...byłam skierowana dziś do szpitala na powtórkę z cytologii pobranej w sierpniu, gdy byłam w 6 tygodniu ciąży, bo wyszły jakieś zmiany do sprawdzenia czy trzeba leczyć teraz czy można poczekać na czas po ciąży...lekarka nawet nie wiedziała, że ja jestem w ciąży i musiała odstąpićod badania, które chciała wykonać, zrobiła tylko biopsję, gdy opowiadalam o niepokojących mnie objawach pytała tylko czy dodatkowo przy nich krwawiłam i gdy usłyszała, że nie to stwierdziła, że wszystko jest normalne, a gdy spytałam czy jej zdaniem z dzieckiem jest wszystko dobrze to powiedziała, że dowiem się na wizycie kontrolnej u fastlege ale na pewno jest ok, bo nie krwawiłam. No i powiedziałą, że szyjka jest długa i zamknięta więc to też dobry znak, no jest mocno zaczerwieniona ale to sprawdzi po wyniku. Ja się zastanawiam po co ja chodzę na te durne wizyty, których nie dość, że i tak jak na lekarstwo to jeszcze nic nie wnoszą :(

Do góry