reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

mamy z norwegii

My nic nie zglaszalismy na policjie i do Skatt. Numer personalny przyszedl sam, tak jak i meldunek i rowniez akt urodzenia. Przyslali mi nawet pismo z Nav ze rodzinne na dziecko zostalo automatycznie przyznane. A o paszporcie to musze sie dowiedziec, wsumie to moj facet bo mala bedzie miala norweski paszport gdyz ojciec ma obywatelstwo norweskie.

reklama
Edytka o paszport możesz składać jak tylko masz akt urodzenia!! mi wyrobili paszport w trzy dni bo zapłaciliśmy za ekspres to było jakeiś 500 koron więc się nie martw. wane tylko żeby Ci szybko przysłali akt urodzenia, my czekaliśym miesiąc ponad. :)

Anastazi tak mała już ponad 3 miesiące..też opróżniała od początku obie piersi i byo jej mało więc od trzeciego tyg jest dokarmiana po każdym karmieniu butlą i nie odrzuca peirsi, tzn miała taki epizod ale już wróciła i dalej opróznia i pierś i potem butle więc się nie martw że Ci odrzuci jak posmakuje innego mleka :) z doświadczenia polecam mleczko hipp jest ekologiczne i lekkostrawne wiec nei ma problemu z kupka ani kolka :) moja dostawala najpier nan ale to byla masakra bo nie mogla sie zalatwic biedulka a po hippie jet super i jest smaczniejsze bo probowalam :p a co do siadania to Lilcia już terz w ogóle nie leży chyba że śpi...zaczęła siadać z miesiąc temu mniej więcej może 3tyg dokładnie nie pamiętam, oczywiście siedzi jak ją podtrzymuje :p i to zdecydowanie jej ulubiona pozycja :) nie cche nawet być w pozycji półleżącej bo od razu łepek unosi że mam ją potrzymać do siedzenia taka aparatka z niej..i polecma mozno nosidło! gyby nie nosidło to bym na spacer nie wyszą bo jak tylko się budzi to od razu chce patrzeć na świat ciakwski maluszek :) gondole robi się powoli krótka więc myślę że za jakeiś dwa try tyg się przerzucimy do spacerówki, rozkłada się na płasko więc nie będzie problemu. Pochwalę się że mała waży już 6500 g i jest dłuuuga niesamowicie bo mimo wagi wcale nie jest grubiutka.

Ostatnia edycja:
Nina my dostalismy akt malej 4 lipca czyli 2tyg po urodzeniu . Powiedz mi jakie dokumenty sa potrzebne ? Tylko akt urodzenia? Zalatwialas cos po urodzeniu Malej ? Bo juz kurcze mam metlik w glowie, Edyta cos wspomniala o policji i skatt wiec juz zglupialam. A moja mala wlasnie jedt na mleku Nan pro 1 , jak narazie nie ma zadnych kolek boli brzucha, i kupki sa 2-3 razy dziennie.

Jola to suepr, że u Ciebie się mleczko sprawdza i dzidzia adowolona :) do paszportu jest Ci potrzebny akt urodzenia, zdjęcie i wniosek (jest na miejscu do wzięcia i wypelnienia od razu) i to tyle. musisz się tylko umówić przez internet przez stronę konsulatu na wizytę i tyle potem czekasz na paszport :) wszystkie wytyczne co do fotki i dokumentów znajdziesz na stronie msw. aha i jeszcze akt małżeństwa zapomniałam przepraszam

dziewczyny ile czekalyscie na papiery zanim wam przyszly????? bo nam mija już 2 tydzień i jeszcze nic nie przyszlo....a z lekka spieszy nam się z wyrobieniem paszportu żeby we wrześniu jechać do PL......

Anastazi my dostalismy dokladnie niecale 2 tygodnie po urodzeniu malej. Przyszedl mi sms z altinn o wypelnienie elektroniczne Imienia Nazwiska dziecka , numer personalny mielismy juz chyba po tygodniu.

reklama
Jolu ale najpierw wypelnialas na stronie altinn ten wniosek o nadanie imienia a potem dopiero przyszly ci papiery do domu??? bo już zglupialam....bo myslalam ze to wlasnie ten wniosek przychodzi do domu żeby go wypelnic o nadanie imienia dziecku........

jeszcze raz.....
czyli najpierw trzeba wejść na strone altinn wypelnic ten wniosek o imie a potem do domu przyjdzie akt urodzenia???

Do góry