reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

ehhh ja też mieszkam w Geilo i ten śnieg mnie dobija... ale od wczoraj mamy temp na plusie więc też już trochę czuć wiosnę :tak:

emenems ja mam luteinę dopochwową jakbyś chciała, też nie chciałam robić samowolki więc jej nie zużyłam ale wzięłabym ją na własną odpowiedzialność jakbym miała jakieś plamienia albo bóle typu na @, na szczęście nie miałam i mam nadzieję że już nie będę miała :-) trzymam kciuki za pozytywny test &&&&&&&&&&

nina za szybki poród &&&&&&&&&&&&&&

reklama
No widziałam ile tam śniegu!!! U nas nic, piękna widna, teraz 14 w cieniu słońce i cieplej bedxie :)

Ja jak sie dowiem ze jestem w ciąży to spróbuje pojechać do mojego ginekologa prywatnie to moze cos poradzi...

Mam do was pytanie, gdzie moge uzyskać info na temat ciąży j jej prowadzenia tutaj? Jeszcze e niej nie jestem ale w temacie - zielona , kiedy mozna i gdzie i jakbumoeic sie z położna , czy tu u nas e hallingdalu sa zajęcia dla ciężarnych? Czy mozna wybrac cesarkę? Takie standardowe pytania :)

emenems jak jest z położną to ja Ci nie powiem bo od początku ciąży prowadzi mnie polski ginekolog tutaj. Cesarki nie można wybrać, nie ma takiej opcji (niestety..) w dodatku robi się ją tylko jak nie ma innej opcji urodzenia i norwegowie jak tylko się da to unikają jej robienia, tak przynajmniej czytałam i mój gin też powiedział że żadna cesarka na życzenie nie wchodzi w grę.

A jak twój rodzinny lekarz? A ten polski to prywatnie czy państwowo? Bo ja to tak bardziej tu bym chciała u mnie wiec publiczna opieka mi zostaje, bo mam dosyc jeżdżenia do lekarzy

emenems o położną możesz zapytać w helsehuset w twoim mieście , mi bardzo pomogła w pierwszej ciąży bo dużo tłumaczyła co i jak się odbywa i jakie są zasady w szpitalu itp , przy drugiej ciąży już nie chodziłam bo uważałam że jest to już zbędne
a ciąże prowadzi lekarz pierwszego kontaktu , jak już będziesz w ciąży to idziesz na wizyte do niego ,tyle że dopiero ok 12 tygodnia , możesz iść wcześniej ale często odsyłają (zależy od lekarza) , ja właściwie nie narzekałam na opieke w ciąży , może wolałabym miec więcej USG ale nadrabiałam w PL na wakacjach czy świętach ;) , pierwszy poród miałam bardzo ciężki i długi ,mój gin w PL powiedział że oni by nie dopuścili do czegoś takiego bo dziecko było bardzo duże i na pewno miałabym cesarke ,poza tym ze względu na wage małego nie pozwolili by mi przenosić ciąży , to tylko taka różnica - no ale urodziłam siłami natury po 17h ,najważniejsze że dzieci mam zdrowe ;-)

A ze znieczuelniem czy bez?

Ja to troche inaczej mam, dlatego ze ja lecze sie w klinice niepłodności w porsgrunn, i np. Pierwsze usg w razie pozytywnego testu mam 5 tygodni po. Inseminacji czyli trzy od terminu spidziewanej miesiączki, to wypada 7 tydzien.
Zastanawiam sie jak to bedzie, bo moj rodzinny jest tez poloznikiem- a szkoły rodzenia sie samemu szuka czy to odbywa sie jak mowisz raczej przy helsetunie?

Dzieki za odpowiedzi :)

nie chciałam znieczulenia więc bez ;-) , najlepiej jak będziesz u nich na wizycie to zapytaj o wizyty i szkołe rodzenia też ,
u mnie szkoły jako takiej nie ma bo to malutka mieścina , ale położna wszystko tłumaczyła na spotkaniach ,poza tym w szpitalu już po porodzie też wszystko ci pokażą jak tylko poprosisz , ja to przy Kubie z byle pierdułką leciałam :tak:
mam nadzieje że się udało za pierwszym razem :tak: i za kilka miesięcy będziesz się cieszyć ze swojej kruszynki :-)

No zobaczymy, jutro termin miesiączki ale jak to zawsze, przy stresie trzeba pare dni dodać zeby nie za szybko sie cieszyć. Jade jutro na krew ale wyniki około srody/ czwartku, na bete.
Na żadnym wątku nie rozumieją czemu tyle czekam na bete :D no coz, tez mała mieścina:)

Matko bez znieczulenia??!!! Wariatka :D

reklama
Do góry