reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

rozmawiałam ze znajomą która tu mieszka 8 lat chyba i mówia no co chcesz norwedzy ;) jutro zobaczymy też myślałam że żart ale nie ona zaczyna o 7,45. A z drugiej strony może faktycznie lepiej jak go przeniosą do przedszkola dłużej otwartego i wcześniej będzie nam łatwiej organizacyjnie, pogadam jutro zobaczę co zaproponują może bliżej będzie to sama go będę prowadzać.
Ja byłam już 2 razy na usg w szpitalu , teraz mam trzecie i 2 razy była ta sama położna, teraz pewnie też bo ta jedna obsługuje tam usg. ale jak jest w innych szpitalach do nie wiem. Nie wiem czy to przypadek czy tak jest że ta sama położna.
Fajnie masz możesz być z mężem :) mój zostanie w domu z małym tylko mnie zawiezie a dalej radź sobie babo sama :p szkoda bo przy pierwszym porodzie był i się przydał :)

reklama
WSZYSTKO super..........tylko ze problem we mnie hahahah:):):)bo ja go nie chce przy porodzie....no coz....taki mój charakter ze zawsze wole wszystko sama....:)jakos nie za bardzo czuje potrzebe żeby slyszal jak ja się tam będę darla w niebogłosy haha:)

co do wyprawki to mam poki co wozek bo byliśmy na swieta w pl...i wiadomo taniej było kupic tam niż tu....reszte mam zamiar kupic w kwietniu jak będziemy na Wielkanoc...ale to jeszcze nie wiadomo czy się uda pojechać...:):):)przynajmniej mam taka nadzieje:):):):)

Nie wszystko w pl . taniej warto też trochę tu poszperać, chociaż ja miałam łatwiej bo większość rzeczy zabrałam z pl , po starszym synku, a tak na pocieszenie to dodam ,że mój mąż i tak zwiał z sali przy końcówce jak były komplikacje bo nie wiedział o co chodzi a do dzić twierdzi ,że wyglądało to jak egzorcyzm :p
:-D

haha dobre......egzorcyzm.....:):):):):)

ja dużo ciuszków dostałam od koleżanki tu w norge wiec ubranek wydaje mi się ze spokojnie mi starczy...a jak nie to na bieżąco będę kupować....ale większość rzeczy mam w planie z polski sprowadzić....

a myślisz już o chrzcinach??? czy tu czy w pl???????

O chrzcinach nie myślę na razie, zobaczymy jak to wyjdzie. Z pierwszym synkiem szybko było bo mały miał 3 miesiące. Chciałabym w pl w otoczeniu rodziny ale wszystko na spokojnie.
Byłam po tą paczkę z apotek1 ,mieli bez problemu. W środku były :
pampersy 4 szt, skarpetki z lindex-u, naklejki np., na wózek odblaskowe, gazeta o dzieciach, chusteczki mokre 72 szt. butelka avent 125 ml, smoczek avent, jakiś kupon na pampersy ale muszę się zarejestrować i zobaczyć o co chodzi, próbka proszku do prania, 2 szt. wkładek laktacyjnych , opakowanie 12 szt. podpasek, próbka kremów do pupy , bepantan i jakiś tam inny , próbka 50 ml płynu do dezynfekcji rąk, zabawka szeleszcząca mała taka do rączki z fisher price. to chyba wszystko.
Na forach czytałam też o body z lindex i dezydorancie męskim, ale podejrzewam że co jakiś czas rzeczy w paczkach się zmieniają lekko

To fajnie, na początek tych małych to nie trzeba dużo :)

cześć dziewczyny, widzę że wątek się rozkręcił :tak: jakiś czas temu napisałam tutaj że szukam informacji o opiece nad kobietami w ciąży w Norwegii bo przymierzam się do kolejnej ciąży... no i się stało, dzisiaj zrobiłam test ciążowy i są dwie kreski :-)
pewnie będę się jeszcze odzywać po porady i wskazówki z waszego doświadczenia, ja w Norwegii jestem od lipca i pewnie wielu przydatnych rzeczy jeszcze nie wiem, jedyny plus że chodzę na kurs norweskiego ale w kwestiach ciążowych pewnie i tak będę po angielsku się dogadywać, a najlepiej byłoby mieć polską położną i gina
jak macie jakieś namiary to poproszę, pewnie się wybiorę na jakąś prywatną wizytę na usg, może w 12 tyg albo szybciej

Witam
Co do pl położnej czy lekarza to zależy gdzie mieszkasz, ja na północy więc nie mam szans.
Co do opieki to ja jestem zadowolona. Chodzę tylko do lekarza pierwszego kontaktu - jeśli nie masz trzeba się zapisać na stronie Helfo.no, najlepiej poszukać takiego blisko ciebie żeby nie było ci ciężko podejść czy podjechać, wybiera się z tych którzy mają wolne miejsce a nóż trafi ci się taki z polskim nazwiskiem :) lekarz skieruje cię do położnej, a później już wizyty co miesiąc, krem, mocz, waga , ogólne pytania jak się czujesz czy masz opuchliznę sprawdzanie twojego ciśnienia i bicia serduszka maluszka, pytają o ruchy itp.
W razie jak są jakieś nieprawidłowości kierują do szpitala na usg. Przynajmniej mnie sami wysyłają już 3 raz na usg do szpitala. a z tego co czytałam to dziewczyny piszą że lekarze nie chcą - pewnie zależy jak się trafi. Oficjalne 1 usg w 20 tygodniu. Więc jak wcześniej będziesz w pl to dla spokoju sumienia można się wybrać prywatnie. Poród jeszcze nie wiem czeka mnie za tydzień i parę dni. Chyba ,że po czwartkowym usg postanowią inaczej,

witaj ewa....:):) jesteśmy chyba ten sam rocznik 89:):):)ja jestem z drammen, i korzystam z opieki ginekologa(prywatnie) u niej mam usg na każdej wizycie czyli w zasadzie od 7 tc. co miesiąc, oprócz tego chodze do ogolnej lekarki( która ze wzgl. na ciaze ma się za darmo) jeżeli masz problemy z jezykiem możesz również za darmo na wizyte zamowic sobie tlumacza, oprócz tego również za darmo możesz skorzystać z opieki poloznej w helsestasjon( to jest bardzo przydatne ponieważ ta sama polozna będzie opiekować się zdrowiem twojej dzidzi po narodzinach do ok 2 roku zycia) pozatym u niej ma się lekcje opieki nad dzieciaczkiem i na te lekcje możesz uczeszczac wraz z mezem/partnerem....:):):) u poloznej również ma się podstawowe badania...ja korzystam również z jej opieki...( bo skoro się należy to czemu by nie:):):):) ) ok. 20 tc. ma się badanie ULTRALYD czyli usg w szpitalu,
terminy wizyt u lek. ogolnego czyli fastlege w czasie ciąży niezagrożonej:
ok8 tc- pierwsza wizyta u lek. ogolnego-fastlege
ok. 12-13 tc.- druga wizyta u lek. ogolnego- fastlege na której sa robione wszystkie badania krwi - blodprover
ok.18-20 tc, - Ultralyd w szpitalu (na to badanie musisz dostać skierowanie od fastlege) + jeżeli chcesz korzystać z opieki poloznej to w tym tygodniu powinna odbyć pierwsza wizyta w helsestasjon.
ok. 24 tc. - wizyta u lek, ogolnego fastlege
ok. 28 tc. - tu możesz wybrać czy chcesz ta wizyte mieć u lek. ogolnego fastlege czy u poloznej w helsestasjon i tu i tu robia podst. badania.
potem:
30
32
34- wizyty w lekarza ogolnego fastlege lub poloznej w helsestasjon- tu do wyboru jak wolisz i gdzie...
36- wizyta u lek. ogolnego fastlege ( jeżeli masz ujemna grupe krwi to zrobia ci badania krwi blodprover na oznaczenie antygenu)
38- tak samo jak wyżej + blodprover przy ujemnej krwi
40- również tak samo + blodprower przy ujemnej krwi

miedzy tymi wizytami również będziesz miała badania Ultralyd w szpitalu ale kiedy, to będzie zależne od twoich wynikow, wiec lekarz sam będzie decydowal kiedy cie na nie wyslac....:):):):):):):)

dodam jeszcze ze ginekolog do której chodze prywatnie polka nie jest ale po polsku bardzo dobrze mowi:):):)
a w helsestasjon przy wizytach u poloznej jeżeli masz problem z jezykiem również za darmo możesz zamowic tlumacza...:)
to chyba tyle......:):):)

reklama
dziękuję wam za odpowiedzi :-)
mieszkam w Geilo, z którego na usg musiałabym dojechać albo do Honefoss albo Dramenn ewentualnie Bergen, ale nasza przychodnia przeważnie kieruje dziewczyny do szpitala w Honefoss.
Ciągle jestem tutaj zarejestrowana jako pracownik sezonowy i mam d-nummer a nie nr personalny więc nie mogę sobie wybrać swojego lekarza ogólnego ale chcę to nie długo zmienić
w każdym razie będę się starała przekonać jakiegoś lekarza z przychodni żeby mnie skierował na usg w 6/7 tyg żeby wykluczyć ciążę pozamaciczną, mam nadzieję że mi się uda a jak nie to chyba pójdę gdzieś prywatnie
anastazi możesz mi napisać dokładnie co to za lekarka do której chodzisz i jak długo czeka się na wizytę u niej? może się do niej wybiorę, jeśli możesz to napisz jeszcze ile kosztuje wizyta z usg, z tego co kiedyś wyczytałam w internecie to ok 1000 kr, nie wiem czy nadal są takie ceny i jeżeli ona zleca ci jakieś dodatkowe badania to też się za nie płaci?
no to jesteśmy w tym samym wieku bo 89 to mój rocznik :tak:
kolola trzymam kciuki za szybki i spokojny poród &&&&& :-)

Do góry