witaj ewa....

jesteśmy chyba ten sam rocznik 89

ja jestem z drammen, i korzystam z opieki ginekologa(prywatnie) u niej mam usg na każdej wizycie czyli w zasadzie od 7 tc. co miesiąc, oprócz tego chodze do ogolnej lekarki( która ze wzgl. na ciaze ma się za darmo) jeżeli masz problemy z jezykiem możesz również za darmo na wizyte zamowic sobie tlumacza, oprócz tego również za darmo możesz skorzystać z opieki poloznej w helsestasjon( to jest bardzo przydatne ponieważ ta sama polozna będzie opiekować się zdrowiem twojej dzidzi po narodzinach do ok 2 roku zycia) pozatym u niej ma się lekcje opieki nad dzieciaczkiem i na te lekcje możesz uczeszczac wraz z mezem/partnerem....

u poloznej również ma się podstawowe badania...ja korzystam również z jej opieki...( bo skoro się należy to czemu by nie

) ok. 20 tc. ma się badanie ULTRALYD czyli usg w szpitalu,
terminy wizyt u lek. ogolnego czyli fastlege w czasie ciąży niezagrożonej:
ok8 tc- pierwsza wizyta u lek. ogolnego-fastlege
ok. 12-13 tc.- druga wizyta u lek. ogolnego- fastlege na której sa robione wszystkie badania krwi - blodprover
ok.18-20 tc, - Ultralyd w szpitalu (na to badanie musisz dostać skierowanie od fastlege) + jeżeli chcesz korzystać z opieki poloznej to w tym tygodniu powinna odbyć pierwsza wizyta w helsestasjon.
ok. 24 tc. - wizyta u lek, ogolnego fastlege
ok. 28 tc. - tu możesz wybrać czy chcesz ta wizyte mieć u lek. ogolnego fastlege czy u poloznej w helsestasjon i tu i tu robia podst. badania.
potem:
30
32
34- wizyty w lekarza ogolnego fastlege lub poloznej w helsestasjon- tu do wyboru jak wolisz i gdzie...
36- wizyta u lek. ogolnego fastlege ( jeżeli masz ujemna grupe krwi to zrobia ci badania krwi blodprover na oznaczenie antygenu)
38- tak samo jak wyżej + blodprover przy ujemnej krwi
40- również tak samo + blodprower przy ujemnej krwi
miedzy tymi wizytami również będziesz miała badania Ultralyd w szpitalu ale kiedy, to będzie zależne od twoich wynikow, wiec lekarz sam będzie decydowal kiedy cie na nie wyslac....

dodam jeszcze ze ginekolog do której chodze prywatnie polka nie jest ale po polsku bardzo dobrze mowi

a w helsestasjon przy wizytach u poloznej jeżeli masz problem z jezykiem również za darmo możesz zamowic tlumacza...

to chyba tyle......