reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Hej dziewczyny dzisiaj to nie wiem albo cos z cisnieniem na dworze albo cosik innego bo łeb mi pęka, dwa ibupromy i dalej bez zmian ja pitole wykoncze sie dzisiaj :szok:.
Elwira32 dzieki jeszcze raz za dokładne wytłumaczenie z tymi praktykami , wiesz tak mysle ze to w sumie nie głupi pomysł mi podsunęłaś:happy:.I jak tylko bedzie blizej wiosny to śmigam do przedszkola sie zorientowac bo wyobraz sobie ze mam dwa na sasiednich ulicach i jeszcze jedno dwa km dalej takze moze akurat sie trafi a poki co to chcociaz z tych plytek sie naucze przedstawiac i takie podstawowe rzeczy ;-).
Tampeza kurcze dziwne ze nawet za darmo nie chcieli przeciez to zawsze jakas pomoc.
Maniulka wiem jak to jest jechac nocą bo teraz w swieta jak bylismy to tez w nocy jazda na dzienny prom ,i w obie strony tak ,ale powiem ci ze to piewszy i ostatni raz .Zjednej strony to fajnie bo mała spi całą drogę az do promu ale z drugiej tak jak piszesz meczarnia dla kierowcy .My prowadzilismy na zmiane a i tak wygladalismy jak zwłoki jak do domu zajechalismy.Samolotem to poltora godzinki i jestesmy a promem to ok 8 godzin do promu bo tez w Ystad mamy,to z promu tez nastepne 8 godzin zanim do domu dojedziemy .Dwa dni z zyciorysu wyjęte;-) .A i zapomnialam tym razem tak bujało w obie strony ze wiekszosc czasu spedzilam przytulona do kibelka w kajucie:wściekła/y:.Ech cudowne uczucie rano byłam zielona jak kosmita a zoładek to myslalam ze spluknełam razem z woda w kibelku.
Ej dziewczyny a tutaj mozna tez kupic cos takiego jak ibuprom bez recept zadnych bo mam jeszcze jedna tabletke a inne na mnie nie dzialaja.

reklama
Dzięki za wyjaśnienie z tymipraktykami i chyba tez wolałabym w przedszkolu niż w sklepie, namojej wyspie są dwa, a jedno dziesięć minut z buta i możeprzyjęli by mnie i mojego szkraba razem. Ale bym się cieszyła iraczej też z mężem musiałabym pójść bo języki mnie nie lubią i nie chcą wchodzić do mojej głowy. Może z żywym człowiekiem itrochę z przymusu nauczyłabym się mówić. Tak bardzo bym chciała,bo jak na razie to uczę się codziennie a mam wrażenie że efektówżadnych.:-(

A co do jazdy nocą to my wyjeżdżamyw nocy tak o 12 aby zdążyć w Szwecji na prom wieczorny i zawsze, ajuż jechaliśmy dwa razy byliśmy na styk. A pytałam się o teŚwinoujskie dlatego że może jest możliwość większą trasęprzepłynąć promami niż samochodem ale chyba jednak to nie wypalii musimy jechać do Karlskrony. Wybieramy zawsze wieczorny promdlatego żeby się wyspać i na drugi dzień cieszyć się pobytem wkraju, a nie odsypiać ale tak jak pisałam wcześniej z promu mamypiec minut do domu.

Tampeza a gdzie było lepiej wStavanger czy tam gdzie teraz mieszkasz.

Elwira właśnie mam podobneodczucia co do znajomych z Polski że właśnie się narzucam iraczej to ja pierwsza zawsze muszę się odzywać.
Zywiołek to miałaś nieciekawą podróż.

Mnie tez jezykza bardzo nie wchodzi i nie wchodzil umiem w takim stopniu ze daje rade w urzedzie i szkole u dzieciakow.Najlepiej to miec duzy kontakt z norwegami i wtedy mozna sie pouczyc,samej to mi sie niechce i nie ma zaparcia to samodzielnej nauki,na praktyki mnie nie chca ale to nie przedszkole ale z navu nie chca mnie juz wyslac, ale moze jeszcze skorzystam z kursu wieczorowego 2 razy w tygodniu po 2 godz.koszt to 2400kr,to chyba nie duzo???

Elwira, ja chodze na kurs wieczorowy i placimy wtym roku 25 koron za godzine lekcyjna (45 minut). mamy teraz 2 razy w tygodniu od 18 do 20:30 czyli 3 godziny lekcyjne plus 15 minut przerwy...czekaj niech policze :-D wychodzi 75kr dziennie, przy osmiu razach w miesiacu 600kr... a te 2400 to miesiacznie czy za caly kurs? w zeszlym roku placilam 75 koron za godzine,czyli wtedy wychodzilo 3 razy tyle co teraz...

Te 2400kr. to za caly kurs trwa on 4 miesiace.Wczesniej chodzilam do dziennej szkoly i platne bylo 100kr.za dzien od godz.8.30-14.00 i bylam tylko 5 miesiecy,w trakcie staralam sie o dofinasowanie z komuny i z navu ale nic z tego bo nie jestem uchodzcem tylko z wolnej stopy wiec mi sie nie nalezy.:-(Tak wiec za duzo to wychodzilo i zrezygnowalam i wtedy poszlam na te praktyki.:-)

iwi ze stavanger do ystad jest tyle samo co do kalskrony, raz nie dostalam biletow z gdyni i wlasnie jechalam z gdanska. tyle ze bardziej mi sie podobaja promy do kalskrony:-D:-D
a lepiej jasne ze w stavanger i wieksze miasto, wszystko na miejscu i znajomych sporo a teraz to tylko promem. nie narzekam bo nareszcie mam prace. nie calkiem w zawodzie troche ponizej kwalifikacji ale licze ze sie rozwine:zawstydzona/y:

Tampeza jak tyle samo to nam sięnie opłaca bo z promu z Ystad jeszcze musielibyśmy jechać, a z Karlskrony jesteśmy w domku już wyjeżdżając z promu.
Najważniejsze że zadowolona jesteś.

Ja na razie uczę się w domu systematycznie, ale te praktyki mnie podbudowały że jest możliwość nauki w ten sposób.

reklama
Do góry