reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

mój chrześnik ma adhd i normalnie czasami ciężko za nim nadążyć ,a odkąd poszedł do szkoły to go wszędzie pełno i wszyscy go znają w szkole :)
muszę mu wykupić karnet na jakieś zajęcia sportowe żeby tą energie dobrze spożytkował

reklama
Marta - zobacz jak to szybko zlecialo. Ja nawet nie pamietam ze az tak duzo nas bylo:-p

i popieram Marte, tylko ze jesli stron bedzie duzo do czytania a was cos ciekawi, to pytajcie, my wielorodki:-D:-D:-D:-D podzielimy sie wiedza:-)

aaaaaaaaaa i ciezarne rodzace tutaj po raz pierwszy, prosze sie upewnic co do swojej szyjki macicy, ja bylam na ciezki porodzie z sasiadka, ktora miala komplikacje i to powazne oraz ciagna sie do dzisiaj. Lekarz powinien sprawdzic czy szyjka nie jest za ciasna!!! nawet jesli to badanie odbedzie sie juz w szpitalu to upierajcie sie przy tym, takze nawet jesli beda chcieli was odeslac do domu!! Odeslanie do domu nie jest w sobie takie zle jak brzmi, bo latwiej w domu przeczekac czasem nawet i kilka dobrych godzin niz w szpitalu, bo sie dluzy no i u siebie to u siebie,,,,,,,,,,,,,, ale badanie musi byc, zeby uniknac pekniecia szyjki. W tym przypadku lepsza jest cesarka - wierzcie mi!!

Witam dziewczyny dlugo mnie tu nie bylo wiec musze nadrobic pare stron i wlasnie tym co cytuje jestem przerazona, a jak oni sprawdzaja to czy szyjka jest zdolna do urodzenia? I czy np. moze byc tak ze jezeli i przed ciaza i w trakcie (wlasciwie nic sie nie zmienilo) odczuwam przy kazdym stosunku bol, to moze oznaczac ze moja szyjka jest za ciasna????????????? Ten bol taki do wytrzymania, zawsze z poczatku, potem jakos mija, ale ogolnie nie bylo nigdy stosunku kiedy bym nie powiedziala ''ałłłłłł'' :no: i sie wystraszylam teraz :(

Kacha co do szyjki nie pomogę :no:
A tak ogólnie to lanie się należy,gdzie ty się podziewałaś kobieto.
Jak samopoczucie???a swoją drogo już niedługo i ty będziesz tulić dzidzię a teraz odpoczywaj póki możesz bo później za tym zatęsknisz:-)
Pozdrawiam

Maniulka najmocniej przepraszam, jakos zapomnialam tu zagladac :( Ten wyjazd do Polski na prawie miesiac jakos mnie tak rozbil, ale juz jestem z powrotem ''u siebie'' i powinnam wrocic do starych zwyczajow :D A samopoczucie super, pozytywnie sie raczej nastawiam, mysle ze jak nie urodze do 7 to wtedy bede panikowac, a znajac moje szczescie to przenosze do konca marca ;D We wczesnej ciazy mowilam ze jak wybije 37 tydzien to bede robic wszystko zeby wygonic szybciej Mala na swiat, ale wybil a ja jakos specjalnie sie nie staram, tylko mowie do brzuszka zeby nie czekala zbyt dlugo bo mamusia juz ja chce zobaczyc :p No nic ma jeszcze czas, widocznie jej dobrze w brzuszku :) Byle nie za dlugo :)

A powiedzcie mi, bo wiekszosc z Was siedzi w domku z dziecmi, macie zamiar isc do pracy jak dzieci juz beda w wieku przedszkolnym? Sie tak zastanawiam czy ja wytrzymam siedzac w domu caly czas, co prawda sporo pracy jest przy dzieciach, no ale ja sie boje ze mnie to zanudzi i nerwowa bede chodzic caly czas....Macierzynski zaczyna mi sie od przyszlego tygodnia i az do grudnia na nim bede, kupa czasu, ja kurcze norweski zapomne do tej pory....

Ale z drugiej strony wiekszosc mowi ze do 3 roku zycia to warto z dzieckiem siedziec w domku bo jak sie oddaje gdzies pod opieke to pieniazki zabieraja, no wlasnie orientujecie sie czy to zalezy czy oddaje do przedszkola czy obojetnie gdziekolwiek pod opieke? Liczy sie to ze wracam do pracy poprostu i jakis procent mi z tego zasilku zabiora z tego wzgledu? Bo zanim dzidzia osiagnie ten wiek przedszkolny to tez przeciez musi pod opieke gdzies isc, ja planuje nie pracowac wiecej jak 2h dziennie, bo chce byc z moim Maluszkiem...

Ostatnia edycja:
Kasiu co do szyjki to też nic mi nie wiadomo na ten temat ,najlepiej zapytać lekarza :tak:
nic się nie martw , ja próbowałam różnych sposobów żeby mojego synka wygonić z brzuszka ale nie dawała się :tak: i urodziłam 10 dni po terminie , ale polecam dużo spacerować :-)
tak jak piszę maniulka odpoczywaj teraz póki możesz ,bo potem naprawdę będziesz o tym marzyć , dla mnie pierwsze tygodnie były naprawdę ciężkie ale już doszliśmy do porozumienia :-D
z tego co słyszałam to jeśli wyślesz dziecko do przedszkola to nie dają tych 3000kr ale myśle że masz jeszcze trochę czasu żeby się o to martwić ;-) , ja póki co siedzę w domu i nie wybieram się do pracy , może jak Kuba skończy roczek to się zacznę rozglądać za czymś a póki co moje maleństwo jest najważniejsze :tak:

Kacha ja ze swojej strony dodam że jak syna oddałam do przedszkola(tez już bardzo chciałam wrócić do pracy)to po miesiącu miałam dość moje obowiązki były takie same jakw czasie kiedy nie pracowałam tyle ze miałam na nie 8 godzin mniej więc byłam ciągle zmęczona.
Ja tez słyszłam ze zabierają te 3000nok jak odda się dziecko do przedszkola

A dzieciaczka z brzuszka tak szybko nie da się wygonić,mnie położyli do szpitala w 37tc z 3 cm rozwarcia cuda wianki robiłam zeby mała szybciej wyszła tak strasznie nie chciałam juz leżeć a nie chcieli mnie wypuścić z takim rozwarciem,spacerowałam,biegałam po schodach nawet lekarze mnie co 2 dni badali żeby mi małą wygonić i nic nie działało:rofl2:

Hej
Kasia no co do szyjki to jezlei masz juz taki problem to musisz o tym powiedziec lekarzowi prowadzacem u TWoja ciaze i popros o skierowanie do ginekologa, wiesz czasem polozna nie wystarzcy a a ja mialam nawiedzona troche bo lubila owic" towje cialo to twoja swiatynia i wposc bol do siebie jak bedziesz rodzic :szok:" qrde co za bzdury :angry::crazy:
no ale do tematu to lepiej teraz niz pozniej bo ten porod Agata opisywala i naprawde ciezko bylo :-(,a czasem jest juz za pozno zeby cesarke zrobic :zawstydzona/y::baffled:

a co do ddzieci to ja w domu od 2004 roku jetsem i teraz szukam pracy , a te 3300 to niech sobie wsacdza bo ja chce normalnie pracowac, a mysle ze rok to w sam raz zeby dziecko poszlo juz do dzieci i Ty mozesz wrocic do pracy:-), gdybym ja tak wsczesniej pomyslala to byc moze juz bym pracowala ,a przebic sie z kwalifikacjami przed norwegoa jest naprwde ciezko
aa i tak zabieraja ale tylko jezeli dzicko chodzi na heltidtime czyli w pelnym wymiarze godzin bo ja nie chodzi tak to tylko czesc zabieraja .
Kaska Trzymaj sie
Asia a jak TY ? juz rozpakowana :confused:
Pozdrawiam goraco :happy2:

Hej

No to mnie niezle nastraszylas marta :(((((((((( Ja nie mialam pojecia ze to moze miec jakis zwiazek, baaa nawet mialam nadzieje ze porod mnie tam na dole troche rozszerzy, co by wyszlo nam na dobre.....

Ale skierowanie do ginekologa, ktory co zbada? Bo w PL bylam badana i nic mi lekarz nie mowil ze nie jestem zdolna do rodzenia, lacznie bylam z 4,5 razy na wizytach kontrolnych, USG w PL i nie wiem czy nie zbadal mnie ten ginekolog pod tym katem, bo mu nie powiedzialam czy jak? Ale w sumie ta lekarka co do niej chodze to zawsze jak mnie bada to jej sie pne na tym samolociku i mowie ze nie lubie tego i ze mnie boli nawet jak bada mnie tylko, wiec raczej o tym wiedziala, to chyba gdyby bylo cos nie tak to by powiedziala?

Wizyte u poloznej mam dopiero za tydzien, ale czuje ze nie dostane tego skierowania, bo ona wie o tym ze bylam badana w PL tez i ze wszystko jest OK, poza tym jak rozmawialam z nia o znieczuleniach to tez zauwazylam ze jest zwolenniczka naturalnych porodow w bolu.....

U nas dzidzie mozna oddac do przedszkola jak ma poltora roczku, wczesniej musialabym zostawic u kogos pod opieke, a ze wolalabym by dzidzia byla ze mna a nie jakas obca osoba, to napewno bede bardzo malo pracowac dopoki nie pojdzie do przedszkola, na szczescie mam taka prace ze sie zgadzaja raczej na wszystko. Jak juz skonczy te poltora roku to tez nie chce oddawac na cale 5 dni do przedszkola, bo mimo wszystko to wole byc z dzieckiem, chociazby ze wzgledu na to, by sie uczylo mowic po polsku a nie tylko po norwesku. A to ze zabieraja jakas czesc to wlasnie slyszalam, ciekawe tylko jak to wyglada jakbym ja chciala wrocic do pracy na 2,3 h dziennie i wtedy na tylko taki czas dac ja do rpzedszkola, czy licza to jako caly dzien czy jako godziny, bo jak cale dnie to nie bedzie mi sie oplacac wracac do pracy bo zarobie niewiele wiecej niz mi zabiora te 3300....No ale to mam jeszcze troche czasu na to na szczescie :)

A ten zasilek to jest przyznawany na dziecko od 1-3 roku zycia tak? A nie od chwili urodzenia?

A co do ''wykurzenia Malej z brzuszka'' to spacery chyba nie pomoga, bo prawie cala ciaze cwicze fizycznie, ogolnie zyje dosc aktywnie, takze spacery mnie nie ruszaja calkowicie :p Zaczelam 38 tydzien ciazy i spaceruje od czasu do czasu z mezem i staram sie codziennie cwiczyc okolo godzinki na oribtreku i stepperze, co prawda ostatnio cos mam lenia i musze sie na nowo zmobilizowac, ale nie to zebym nie podolala, bo czuje sie swietnie....Czasem wydaje nam sie ze jestem stworzona do chodzenia w ciazy, bo czuje sie lepiej niz przed hehe.

Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
reklama
Kaska a TY chyba soac nei mozesz, co :-D
no wiec jezlei nie powiesz lekarzowi ze masz problem ze stosuniekm bo masz bole to on sam nei wzuazy bo patrzy nascianki tylko a nie na wielkosc czy cos
moja kolezanka stara si eo dziecko metodami naturalnumi, wylicza sobie , bada sluz i takie tam , no i mowila mi ze jak wlasnie maowulacje tonie moze si eochac bo szyjka sie jej skraca strasznie i boli jak cholera
wiec moze masz krotka albo tylozgiecie :confused:
pwooedz tej malpie co sie polozna nazywa ze nie pwoiedzialam lekarzowi wsyztskiego bo myslalas ze to nie ma znaczenia
mozesz nagiac sparwde i powiedziec ze sie dowiedzialas ze Twoja mama miala problemy z z porodem i ze sie sama boisz wiec lepiej sprawdzic ;-)
ja musialam nagiac niedawno sprawe zeby mi cytologie zrobila moja lekarka :sorry:

Do góry