reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Kinga ja chrzcilam moja druga w NO i bardzo fajie bylo :happy:.
od chrezstnych moj ksiadz chcial tylko zaswaidczenie o bierzmowaniu, no i bylo jedno spotkanie przed chrzcinami zeby powiedziec co i jak, ja mialam msze w intencji chrztu a sam chrzest odbyl si eod razu po mszy sw, oczywiscie w jezyku polskim , a za chrzest "wolne datki" :-D...a wogole to msza norweska dla wiadomosci jest w dwoch jezykach norwesko-lacinska :tak:.
w bergen sa poskie msze sw co tydzien na 15 a w innych miastach nie wiem :sorry:

reklama
Marta dziekuje za info. ja bede musiala, zapytac tutaj w Oslo, bo mam za daleko do Bergen :o) Ale ciesze sie ze wogole istnieje taka mozliwosc. :-) i ze ksieza sa bardziej wyrozumiali niz w Polsce, my nie mamy koscielnego slubu tylko cywilny. Mam nadzieje ze to nie bedzie problem :-D

wiesz w sumie zalezy od ksiedza ale na obczyznie wiadomo jest lzej i jestesmy "inaczej" traktowani ;-) ale akt slubu tez wez z soba
ale moj nie wymagal od chrzetnych spowiedzi a w PL musi byc...:-p
pozdrawiam :happy:

Marta - to mnie pocieszylas z ta spowiedzia, ja mojego meza w zyciu bym nie zaciagnela do spowiedzi i tak samo jest ze mna, ja uwazam ze to glupota sie spowiadac, jak sami ksieza nie sa swieci i sie tylko slyszy co oni to nie wyprawiaja :szok: My to tak raczej sceptycznie podchodzimy do kosciola, i nie wierze w ksiezy i kosciol tylko w Boga.

Kingula ja bylam razem z moja kuzynka chrzestna. nie bylo zadnych spotkan przed ani spowiedzi obowiazkowej. nawet nie mialam zadnych zaswiadczen, ze bylam bierzmowana. Proboszcz uwierzyl we wszystko na slowo.
Nie wiem jak tam w Oslo, ale wiele dobrego nie slyszalam o tamtejszym ksiedzu:sorry:

Marta - to mnie pocieszylas z ta spowiedzia, ja mojego meza w zyciu bym nie zaciagnela do spowiedzi i tak samo jest ze mna, ja uwazam ze to glupota sie spowiadac, jak sami ksieza nie sa swieci i sie tylko slyszy co oni to nie wyprawiaja :szok: My to tak raczej sceptycznie podchodzimy do kosciola, i nie wierze w ksiezy i kosciol tylko w boga

Po przeczytaniu tej wypowiedzi zastanawiam się czemu chcesz chrzcić dziecko,bo tak wypada???? przecież chrzcząc dzieciątku przystępujesz do wiary w której pojawia sie kościół,ksiądz itp jeżeli tak jak piszesz wierzysz w Boga to po co chrzcić dziecko ono ochrzczone czy nie w boga może wierzyć.Dodam że nie jestem jakos specjalnie religijna żeby nie było.Mam sporo znajomych którzy myślą podobnie jak ty i poprostu nie chrzcili dzieci stwierdzili że dzieci same zrobią jak zechcą że nie będa wybierac im wiary skoro same do końca nie wiedzą czy wierzą.

a ja sie nie wtracam poniewaz sprawy wiary czy chrzczenia dzieci , chodzenia do kosciola, slub koscielny, etc... to indywidualna sprawa ...i zbyt prywatna i kazdy ma inne zdanie na ten temat
...

Maniulka - dlatego chce ochrzcic dziecko, bo jezeli ktoregos dnia bedzie chciala pozostac w tej wierze juz jako dorosla i swiadoma osoba i bedzie chciala miec slub koscielnye, to bez chrztu nikt jej slubu nie da. A moze bedzie sie wstydzic robic chrzest jak juz bedzie dorosla. osoba Wiec nie chce jej zabierac tej szansy. Chrzest powinna otrzymac, a co ona dalej zrobi dalej i w jakiej wierze bedzie chciala byc to bedzie jej sprawa jak juz bedzie umiec sama decydowac o sobie. Takie jest przynajmniej moje zdanie.

reklama
Do góry