reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

mamy z norwegii

Marta w sumie racja- każdy poród inny. Ja rodziłam w szpitalu 8 godzin, a od pierwszych skurczy 19 godzin. Trochę się boje, nieznany kraj itp. Tylko najbardziej boli mnie to, że tam jedno USG tylko robią, bo w pierwszej ciąży to nigdy nie mogłam się tej wizyty doczekać :-D
Co do nacinania to goiłam się równe 6 tyg i myślałam, że umrę... :-)

reklama
BlackWizard - 6 tygodni, ale dlugo:szok:
pamietaj ze w Norwegii w zaleznosci od miejsca wiele sie rozni i to dziwne bo to nie jest tak jak w PL ze im wieksze miasto tym lepsze mozliwosci,, tutaj to nie rozumiem na jakiej zasadzie to dziala:baffled: ale to ze w Stavanger nacinaja jak zajdzie potrzeba a w Bergen gdzie Marta rodzila to nie nacinaja az nawet sie porwiesz to samo swiadczy i zauwaz ze obydwa miasta raczej znaczace i spore:confused: dlatego nic sie nie przejmuj, bo rownie dobrze trawisz na polozna ktora natnie jak bedzie potrzeba i nie bedzie ran szarpanych:tak:

Marta ja po 2 godz po porodzie normalnie wstalam i poszlam pod prysznic :tak: i w sumie norlamnie chodzilam, obkurczanie maciciy gorzej bolalo :-D
teraz to tez szyciutko sie zagoilam w sumie nawet nie wiem kiedy :-p
Moja piekna padla na lozku u siebie w pokoju po przedszkolu :-D wczoraj to samo bylo, obudzial sie kolo polnocy jak my szlismy spac i dalej sie polozyla i spala do rana...
w sumie Agata masz racje bo nawet inny szpital i inne moga miec zasady:tak:

Ja z nacięciem się męczyłam strasznie, pod prysznic poszłam drugiego dnia, a tego samego dnia, a raczej nocy, zemdlałam jeszcze na korytarzu jak próbowałam iść siusiu :sorry2::dry:
Z tym, że dzidziuś był duży, a ja drobniutka jestem i na porodówkę się zlecieli wszyscy lekarze, bo nie mogli się nadziwić, że takiego giganta taki krasnal urodził naturalnie :-D Ale wydaje mi się, że w tym przypadku przy takim kolosie nacięcie było raczej konieczne. Z tym, że oprócz nacięcia i tak popękałam, a pęknięcia goiły się w ciągu kilku dni a nie kilku tygodni :dry:
Co gorsza przez 6 tyg wyłam z bólu, bo na tyłku wysiedzieć nie mogłam, stać czy chodzić też nie, generalnie nie wiedziałam co mam ze sobą zrobić.
Więc jak ktoś się mnie pytał czy poród taki straszny to odpowiadałam, że nie tak straszny jak nacięcie :-D

to Ty biedna z wyczerpani azemdlalas bo dzodzo naprawde duuuza :szok:...a w PL jak rodzilam to mnie "po" lekarz zszywal i tak mnie sciagnal ze na tabletkach 7 dni bylam...bo kazdy krok to bol i lzy w oczach :zawstydzona/y:takze zakup sobie "tantum rosa" :tak: mi baaardzo pomoglo bo fajnie znieczula i przyspiesza gojenie.

fajnie że piszecie o własnych doświadczeniach :-) ,ale jak już ktoś wcześniej napisał co szpital to inaczej , u mnie nie ma hotelu przy szpitalu, nie nacinają i rodzi się na stojąco, za to podczas ciąży lekarz powiedział mi że jedno usg robią ale mogą mi na życzenie zrobić więcej :tak: z tym że będzie ono płatne 100koron i jak tylko będe chciała to on wyśle skierowanie do szpitala , co też jest fajne że nie trzeba stać w kolejce albo wydzwaniać żeby się umówić na wizyte , tylko sami przysyłają zawiadomienie o terminie :-)
to moja pierwsza ciąża i chociaż nie znam norweskiego a angielski tak średnio to potrafię się dogadać z moim lekarzem , a jak mam problem to proszę go żeby mi napisał to na kartce i tłumacze to sobie w domu :tak:
miłego weekendu

Witam.
Tartnes, to masz niedaleko do spacerów przy działach i niedaleko do fajnego jeziora z kąpieliskiem. Czasem tam jeździmy pochodzić, czy się wykąpać (no w zeszłym roku).
Co do słowniczka, to polecam kupić słownik obrazkowy Mini visuell ordboka (norli.no ::&nbsp Mini visuell ordbok :: Hele Norges bokhandel på nett) Nie sugerujcie się słowem mini, jest Bardzo dokładny włącznie z każdym elementem ciała i całą kuchnią, i samochodem (tak, że mężowi też się przyda) ja byłem w szoku że takie fajne słowniczki można kupić :-D.
Co do tłumaczeń, to w sz/nie też tłumacza na norweski, jednak wolałem na angielski i taniej i szybciej. Co do formularzy to powinni przyjmować te unijne (E) jedynie faktycznie moga wymagać Apostille do nich. :nerd:
A tłumacza u lekarza w trakcie ciąży raz mieliśmy (telefonicznego) po to by wytłumaczyć kilka dokładnych szczegułów w trakcie pierwszej ciąży, bo była zagrożona. Więc chcieli znać szczegóły, a przyznam, że nawet po angielsku nie mogłem znaleźć tłumaczenia.
Ach polecam też: Text and Web - Google Translate| można wrzucać całe teksty :-) jednak najlepiej na angielski działa. polski jest Bardzo trudnym językiem i rożni się za bardzo gramatyką.:laugh2:

Marta Tantum Rosa miałam, nie wiele pomagało przy tych moich szwach :baffled: No i drugi bobas też się taki zapowiada, już mi ginka powiedziała, że może być nawet większy... Ale to po mężu, bo on taki gigant jest,podobnie jak cała rodzina z jego strony :sorry:

reklama
Do góry