reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Magda JAAAAAAAAAAAAA mieszkam na stale (bynajmniej chcemy tutaj zostac forever) no i :
Agata
Izka
Agnieszka
Kaska
Lilka a jak kogos zapomnialam wspiac to sorki
i masz racje, kazde dziecko rozwija sie indywidualnie wiec nie ma co porownywac, tymbardziej ze Amelka ma problem z napiciem miesniowym, ale zobaczysz jak nabierze sil do dorowna rowesnikow :tak:
a co do zabkowania to tez kazde dziecko inczej przechodzi :tak:

Ostatnia edycja:
reklama
To jest ta sukieneczka ... tylko coś mi się wydaje, że przez te dwa miechy to jednak z niej wyrośnie, bo jak jej przyłożyłam to jest taka raczej na teraz :crazy: Aaa i sorki, że taka wygnieciona ale dopiero co ją z torby wyciągnełam

Załączniki

• Sukineczka 002.jpg
    Sukineczka 002.jpg
    14,4 KB · Wyświetleń: 31
Ostatnia edycja:
Kamila sliczna sukienusia :tak:, moze sie zmniesci jeszcze ze te 2 miechy...a moze nie...
no to mozesz jej teraz zakladac na niedzielne msze :happy:
a co do kosciola i wogole to jak Anka pisala u nas jest tak ze na cholillie dzieci wychodza do "przedszkola" obok i tam siotra uczy dzieci modlitw i jak sie przezegnac i piosenki "kto sworzyl? ..." Natala tam sie nauczyla modlitwy "Aniele Bozy"
ale ccha wlasnie w bergen zrobic jedna msze w misiacu zeby byla cala dla dzieci.
a w PL paietam ze jak Natala zaczela chodzic to wycieczki podczas mszy robilam z nawy do nawy i jakos sie dalo przezyc:laugh2:
Spokojnej Nocki :happy:

Hejka.
Niestety nie da raczej rady założyć jej na chrzciny, bo właśnie jej przymierzyłam i jest akuracik na teraz. Więc jak pogoda dopisze, do w czwartek na Boże Ciało jej założę. Tylko zonk, bo bucików eleganckich do niej nie mamy a trampki albo adidaski to nie bardzo:-D:rofl2::laugh2:
U nas też jest msza tylko dla dzieci ale ludzie tego nie rozumieją i mimo iż kościółek mały to naschodzi się ludzi bez dzieci a później się denerwują, że dzieciaki piszczą i krzyczą.
My na 12.30 idziemy do lekarza. Zobaczymy co powie:sorry: Pogoda jak narazie ładna a więc wózkiem odrazu spacerek zaliczymy:tak:

Dzień dobry,
z Alanem na rękach pisze, marudzi dziś bo tatuś nas budzikiem obudził o 6.30, zaraz chyba do sklepu pójde co mi uśnie w wózku, a potem chcę robić oponki serowe.

kama jak kupy normalne to nie ma co panikować, bardzo dużo dzieci tak ma w okresie ząbkowania, ja już przywykłam, ale te ilości pampersów! Sukienka słodka.

MM to podciąganie za rączki to próba trakcji, robią ją ok 3 miesiaca żeby sprawdzić napięcie mięśni, Alan właśnie gdy miał 2 i pół ciągnął głowę jak niemowlę do tyłu, potem zaczęła się rehabilitacja, prawidłową próbę wykonał ok 3 i pół miesiąca czyli zmieścił się w normie, pani dr była zdziwiona że tak szybko nadgonił, myślała że będzie gorzej. Miał właśnie za bardzo usztywnione tylne mięśnie szyji a za słabo przednie, położony na brzuszku za bardzo odchylał głókę trzymał ją sztywno w górze a ja myślałam że to dobrze że silny jest, a to był nieprawidłowy przykurcz. Jeśli mogę coś doradzić, to ćwiczenia u rehabilitanta to niewiele, trzeba codziennie ćwiczyć tak jak oni nam pokazuja, no i polecam książkę Zawitkowskiego 'Co nieco o rozwoju dziecka' on tam pokazuje jak wpływać parwidłowo na napięcie mięśniowe przez wprowadzanie elementów ćwiczeń metodą bobath w codziennych czynnościach takich jak zmiana pieluchy, odkładanie do łóżeczka, to naprawdę przynosi szybkie efekty. No i ważne żeby unikać pionizowania dziecka, my tak na początku dość często robiliśmy bo Alan się tylko tak uspokajał podczas ataki kolek, pani rehabilitantka kazała nam zrezygnować całkowicie z pozycji brzuszek do brzucha, nosiliśmy go przodem do świata w pozycji krzesełkowej, dzięki temu ćwiczył przednie mięśnie szyji, a nie usztywniałl tylnych, no i w takiej sytuacji nozidełko może zrobić sporo krzywdy. Więc nie martw się tylko ćwiczcie i Amelka na pewno szybko nadgoni.

Alan wyje jak wściekły.....

WITAM:happy:
Kamila sukienusie przecudna ..z lnu?ja też takie lubie , tylko komu takie kupować:-D...i stroić;-).
Daria super książka , gdzies zapisz epozycje , nigdy nic nie wiedomo...

Hej
ja dzisiaj w humorze "uwaga bo zabije kogos!!!!!" nie ma to jak hormony :zawstydzona/y::crazy:...
no ale do tematu wiec chialam napsiac ze ja nie bede szczepin Mayi na gruzlice bo wczoraj gadalam i dowiedzialam sie ze ta szczepiona wogole nie uodparnia organizmu wiec nie po co ma ja szczepic,a blizna moze sie brzydka zrobic i jeszze bedzie oszpecac...
a i mam pytanie "jaka dodatkowa pieczatkai skad ma byc na norweskim akcie urodzenia? potrezbne do paszpotru polskiego." dzieki
milego dnia

reklama
Do góry