reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Magda musisz im powiedzie c, że to trwa od poczatku i ją już długo obserwujesz i nie masz zamiaru czekac , druga sprawa jak mała przybiera na wadze? bo to tez ważne kochana ?
ja nie twierdze , że to refluks , bo tak jak piszesz dzieici często ulewają i przechodzi to około 9 miesiąca , no Czarkowi nie przeszło , z tym ulewaniem to prawie codziennie i tez mi tak mówili , że mam odpuścic, bo dobrze przybierał na wadze i ciutke ulewał , ale po każdym karmieniu, dopiero po grubszych badaniach wyszło wszystko, niestety często dziecko może miec zapalenie przełyku przy takiej dolegliwości , dlatego nie wolno tego bagatelizowac, też możesz o to zapytać:tak: naciskaj , żeby wszystko sprawdzili.mniejmy nadziejęje , ze to nic takiego :tak:.
ja ci powiem , że tam gdzie mieszkam w N to te konowały nie miały pojęcia z czym mają do czynienia, moj wymiotował przez miesiąc bo sie skończyły leki na refluks z pl, a oni twierdzili , że jest oki i tylko ma spać na podwyższonej podusi:wściekła/y: i tak mnie odprawilai z kwitkiem co drugo dzień aż się wkurw... i wróciłam do pl:angry:bo dziecka prawie nie było a ja juz psychicznie nieistaniałam...mniejasza
Madzia sęk w tym , że masz byc uparta i truc im dupe ....i niech ci małą zważą , dokładnie zbadaja , i nie wychodz bez niczego, nawet jak małej konkretni nic nie jest.:tak:Może to tylko bóle brzuszka i tyle ...nerwy na nic , napewno tak jest , ale warto iśc do pana doktora:)

Ostatnia edycja:
reklama
Hej , a gdzie reszta dziewczywczyn:confused2:, jak pogoda u Was?
ja jeszcze nie wiem , bo nie pada , ale coś mi się zdaje , że grubo wieje:sorry:, ja jeszcze w piżamie , troche sie miotam po domku i tylko wielki kopniak mnie zmobilizuje i Czarusiowe marudzenie do tego , żeby iśc na spacer i czuje , że tak będzie:tak::-).Mój mały pirat właśnie podbiegł do mnie i krzyczy czy czekolada jest niebezpieczna:-D? no tak sobie myslałam co mu odpowiedziec , bo w takich czarusiowych ilościach napewno:rofl2:.
dziewczyny odbiegajac o tematu widziałyście tą reklamę;
[video=youtube;AzuuIbGs5Mk]http://www.youtube.com/watch?v=AzuuIbGs5Mk[/video]

a widzialysmy Ania:-D

ty w pizamie, a ja juz lunch wcinam i zaraz na dwor dzieciaki biore. Wszystkie okna pomyte (z wyjatkiem jednego ale to zostawie sobie jak maz wroci bo w salonie jedno jest 3 metry na1,5 i wolalabym to zrobic bez dzieci), ale myslalam ze caly dzien mi zejdzie bo tyle tych okien, nawet w kuchni 2 duze, ale szybko poszlo, jak Daniel spal. Ale jasniej sie zrobilo:-D

Nawet kuchnia posprzatana, ide wywietrzyc dzieciaki, a potem wezme sie za podlogi. Normalnie nie wiem sama skad ta energia we mnie, ale boje sie ja puscic zeby nie uszla:-D

moze dlatego ze Daniela z sypialni wywalialm i lepiej spie. Przebudzil sie okolo 1 jak zwykle, ale nawet pol minuty nie plakal, czyli uczy sie samodzielnego ponownego zasypiania. Potem mleko o 5:30 i spanko do 7.

A maz spal w salonie do 4 potem przyszedl do sypilani, bo rano juz nie chrapie i powiem wam ze nie czulam jak przyszedl, ale to jednak milo razem sie obudzic. Kurcze my juz prawie 2 lata nie spimy w jednym lozku. Kupie mu te krople co Ania wspiminalas i moze uda sie powrocic do sypialni.

MM - cisnij tak jak Ania mowi i zycze zebys dobrego lekarza spotkala bo to wazne. Ja tam czuje sie tak bezpiecznie z moim, ale poki go nie mialam to tez sie uzeralam ciagle:wściekła/y: nie wiem co to za kraj, wszystko samo przechodzi, wiec po co wogole im lekarze:baffled:

He he Agata ja takim leniem to nie jestem , wzięłam sie za siebie i poszlismy na mała przechadzke , troche do lasu poszaleć i nakarmic kaczuszki do portu:tak:..po drodze lodzik i do domku , przy końcu afera sie wykręciła bo Czarusiowi balonik poleciał do nieba, oj co to była za rozpacz:eek:.
co do spanie to fakt nie ma jak się obudzic kolo kogos , no oczywiście kolo męża:-D:laugh2:...nie ma w kogo sie wtulic i komu kołderki zabrać:rofl2:.
ja teraz troche muszetez ogarnąć mieszkanie i potem za obiadek sie wezme .
milago dzionka dla wszystkich:happy:

Hej,
Agata tak mnie dziwilo ze Wy calyczas osobno:-( smutno tak w lozku samemu, no ale widze ze maz si espowrtem do sypialni wprowadzaa :-)
ja czasem wywalam Tomka do salonu jak mocno chrapie ale mi wtedy tak dziwnie.
Bylam w helsestasjon bo nie moglam sie od nich dodzwonic bo mi przesuneli wizyte z 12 czerwca na 15 czerwca, na bilasn 7/8 miesiecy.
Agata a Ty kiedy masz te szcepienia zalegle?
wogole musze sie dowiedziec co z gruzlica, kiedy mage ja teraz zaszczepic bo jetsemsmy z kraju ryzyka a wogole w PL brakuje lekow do leczenia gruzlicy a wiadomo ze jak gruzlik przestanie brac leki to zaraza.

MM jak chcesz, albo idz do lekarza albo poczekaj z pare dni, moze rzezcywiscie po tych kropelkach brzuszek sie przyzwyczail i wies zteraz mu trudniej samamu pracowac. i trzymaj mala tak dlugo na ramieniu az porzadnie odbije i moze wtedy troche ulac ale to normalne.

a teraz ide prasowac :zawstydzona/y: cala gore rzeczy mam
a okn aaz si eprosza ale nie myje bo spryskiwacz chodzi i mi na okna woda sie leje czasem wiec szkodamojej pracy....

hej , jakie puchy , ja dopiero wstałam , mężus wrócil z Czarusiem ze sklepu z zakupow ...hmmm szkoda , że zamiast jedzenia kupił same słodycze i owoce, ja pierdziele jego wypuścic na zakupy:wściekła/y:.
Magda i jak mała , lepiej coś?
a gdzie koleżanka od drzemek?darika?
chyba pogoda u was dopisuje co??:tak:

Byla dzisiaj druga zolta kupa:-D No i jakby lepiej niezwacala najwazniejsze:tak: troszke sie powyginala ale nie tak tragicznie. Tyle ze z tego wszystkiego to zrobila sie jakas marudna:baffled: co ja odloze to placze (ale widac ze nie zawsze z bolu:-p) wiec musze caly czas sie z nia bawic:eek: juz reka odpada mi od tych grzechotek miskow pacynek itp:laugh2: A i zwiedzanie domu tez mussi byc:-D bez tego nieobyloby sie;-) No ale dobrze ze juz tak nie cierpi jak wczoraj i przedwczoraj;-) Teraz sie zastanawiam czy jedak te kropelki szkodzily:eek::baffled: Zobaczymy nastepne dni:tak:
Dzieki dziewczyny za zainteresowanie:-) Juz Wam nie zawracam glowy:-D

Marta - we wtorek mam zalegle szczepienia i od razu kontrole. Nawet dzwonilam do lekarza zapytac sie jak to sie ma do tego ze on dzisiaj skonczyl antybiotyk a we wtorek szczepienia. Bo w PL to kaza nawet 2 tygodnie odczekac, tak mi znajoma mowila. Ale tutaj mi powiedzieli ze sadza ze do wtorku to wystarczy. Oczywiscie przy antybiotyku lub na drugi dzien nie szczepia, ale jeszcze go obejrza. Poza tym mocz juz od jakiegos czasu jest zupelnie czysty, wiec chyba wybilo to swinstwo.

A co do gruzlicy to Marta musisz zaplanowac sobie dokladnie, bo Maya nie moze tego miec na 6 tygodni po powrocie z PL, trzeba odczekac zrobic probe i za 2 dni dopiero szczepic. Dlatego albo zrob to przed wyjazdem na wakacje albo sie to odwlecze na 6 tygodni po przyjezdzie. Jesli beda ci robili problemy w helsestasjon to pojdz do vaksinasjonskontor czyli biura szczepien. Ja przynajmniej tak zalatwilam, bo moja pigula sadzila ze nie ma potrzeby. A maz sie upieral ze glupio skoro wszyscy w rodzinie maja a tylko Daniel nie ma. Powiedz im tak ze masz podejrzenia ze mozesz spotkac osoby zarazone gruzlica w PL i wolisz zaszczepic. Ja to trafilam na taka babke, ktora powiedziala ze robia afery ze wzgledu na swinska grype bo kilka osob umarlo i to najczesciej starszych a jak co roku umiera ponad 2 miliony ludzi na gruzlice to szczepionki wycofuja jako obowiazkowe:baffled: Ze niby Pl jest wolna od tego, ale co tylko dlatego ze do schengen weszla? czyli od wejscia do shengen wszystko zniknelo, ale juz za przejsciem granicznym na wschod to jest:baffled: bezsens:sorry: nie wiem czy juz tego nie pisalam kiedys ale zastanowilo mnie to co powiedziala.

ja ide spac bo mnie w plecach juz lamie, od tych mycia okien, sprzatania i prasownia dzisiaj. Kurcze 1,5 godziny stalam...

dobrej nocy zycze;-)

Witam,

ana a dlaczego kleżanka od drzemek, ja nigdy w dzień usnąć nie mogę, a takbym chciała, bo nocki u nas ciężkie :no:
Ale w piżamie paradować do południa to uwielbiam :tak:

MM dobrze że już lepiej, pamiętam nasze pierwsze miesiące, często nam się zdarzały takie dni, coprawda noskiem nie leciało, ale brzuszka częste, a moja bardzo dobra lekarka w Pl też raczej nie była w stanie pomóc, mówiła, że niemowlaki mają prawo do takich typowych dolegliwości tego wieku, no i w końcu wszystko przeszło, chociaż bywało ciężko.

agathe twoja wczorajsza energia - niezła, przydałoby mi się choć trochę. Super że Danielowi sen nocny się reguluje, żeby tak Alanowi się poprawiło, bo on potrafi się budzić ostatnio znowu kilka razy, nie wiadomo po co.
Ja dzisiaj D wysłałam w nocy na kanapę, powiedziałam, że skoro nam nie pomaga to niech chociaż nie przeszkadza, ale dzisiaj rano przyniósł mi zatyczki i mówi że wraca do łóżka, muszę koniecznie te krople kupić.

Mamy wybrane tego polskiego lekarza, miał ostatnie 4 miejsca, ale niestety ja nie mogłam go wybrać, tylko chłopaki, bo mam niby mieć lekarza który zna się na sprawach ginekologicznych, więc zostaje mi jakiś Norweg, nie wiedziałam że taki wymóg też jest :baffled:

Pogoda u nas fatalna, zimno, wieje, pada.

reklama
Darika - pierwsze slysze ze jest taki wymog:szok: fakt ze ten moj polak jest tez ginekologiem i zrobil mi porzadne badania po pologu z Danielem, ale mialam przeciez innych lekarzy wczesniej, jednego Norwega i jedna Angielke.

Skad masz takie informacje? Zmien sobie przez internet, tam nikt cie o nic nie bedzie pytal.

A fakt Daniel szybciej sie poprawil ze spaniem niz Sandra w jego wieku, tak naprawde wystaczyly dwie noce w innym pokoju. Nawet jedna by wystarczyla, ale chcialam miec pewnosc. No i spi od 20 do 5:30 dostaje mleko i spi dalej do minimum 7, a dzisiaj to nawet do 8:30:-) chyba mi wynagrodzil ten zapieprz wczoraj, bo jak sie kladlam wieczorem to juz niezle mnie plecy nawalaly:baffled: a i tak podlogi do mycia jeszcze.

ale odpuszczam sobie i wypuszczam sie zarz na miasto z kolezanka, ona tez z dwojka, wiec bedzie kolorowo:sorry: w niedziele idziemy na urodzimy 6 latka i ja juz kupilam prezent a ona bedzie szukac, wiec idziemy razem;-)

milego dzionka

Do góry