reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Kamila no to świętuj:tak: kochaniutka , potem zdaj relacje , bo u mnie nie ma święta....
Agata a co sie stało , jaka baba?:confused2:

reklama
Witam,

Samych radości i przyjemności mamuśki z okazji naszego święta!!!!

marta skoro już jesteście w temacie szczepionek t mogłabyś mi jeszcze napisać jakie są na roczek, my pewnie tu dostaniemy wezwanie, a ja akurat w Pl będę i nie wiem co zrobić tu czy tam szczepić, w P mamy skojarzoną różyczka, odra, świnka i chciałam zaszczepić na pneumokoki pierwszy raz tak wcześniej ustaliłam z pediatrą, to by była jedna dawka a potem uzupełniająca po drugim roku. A tutaj w Norge to zupełnie nie wiem jakby to wyglądało.

MM Alan też miał rehabilitację po drugim miesiącu, zaniepokoiło mnie właśnie to wygięcie w łuk i odginanie sztywno głóki do tyłu, asymetrii nei miał, tylko wzmożone napięcie, kilka tygodni rehabilitowaliśmy na przychodni ale głónie sami w domu, metodą bobath którą promuje Zawitkowski, wszystkie czynności robiliśmy według wskazuwek z jego książki, Alan zrobił byłyskawiczne postępy, już po 3 tyg próba trakcji prawidłowa (wcześniej głóka zostawała z tyłu jak u noworodka) później szybko zaczął się przekręcać, siadać, raczkować, generalnie przegonił rówieśników, neurolog nie mogła sie nadziwić jak go wystymulowaliśmy. Także generalnie jak najwięcej ćwiczyć i będzie ok, dobrze że tak szybko to zauważyli.

agathe mam nadzieje że Danielowi już ta goraczka da spokój, no i chyba tak jest że przy drugim dziecku już dużo spokojneij do wszystkiego podchodzim.

Ania - to troche dluga historia ale moze mi sie uda po lebkach oddac o co chodzi...

a wiec jest to kobieta ktora chyba ma za malo do roboty, nudzi jej sie i ciagle cos jest nie tak. To jej kolejne malzenstwo i widze ze jednak niczego sie nie nauczyla. Wymarzyla sobie pewnien model rodziny i tak ma byc. Tzn. ze maz bedzie po pracy biegiem do domku lecial zeby usiasc z nia zjesc obiad, powiedziec co bylo w pracy i wysluchac co ona tego dnia przezyla:sorry: a rzeczywistosc jest taka ze po calym dniu ma ochote zjesc i usiasc przed kompem (co nie wolno za dlugo, bo czas rodzinny i ucieka:baffled:) maz po jakims czasie wybucha ma dosc ze go osacza i ona zawsze do mnie zeby sie wygadac i zebym to ja z jej mezem pogadala. Kiedys jej powiedzialma co ja o tym mysle, ze musi dac troche wolnosci mezowi bo go udusi ta rodzinnoscia itp. Nie maja dzieci malych, trafila sie okazja facetom pojechac na jedna noc do domku w gorach to tez mu nie pozwolila:szok: no i pewnego dnia stwierdzila ze skoro ja go tak rozumiem i ze on tak do mnie pisze (napisal pare razy na skype do mnie i do meza co robimy) to pewnie cos miedzy nami moze zaiskrzyc:szok: no nic powiedzialam jej ze szanuje jej malzenstwo i mimo iz lubie go jako kolege juz od lat to nie bedziemy nic sie odzywac na necie. No i rzeczywiscie od ponad pol roku cisza. Pare razy u wspolnych znajomych sie widzielismy razem ale nie bylo problemu. No a ona teraz byla w PL i ja wam pisalam ze mialam wolna sobote i poszlam do sasiadki na urodziny, a maz mi zrobil prezent i zabral dzieci na troche. Wyrwalam sie na 2 godziny sama a potem mi podrzucil dzieciaki. Wyobrazcie sobie ze w zwiazku ze bym na tych urodzinach maz jej a ona byla w PL i ja bylam przez 2 godziny sama to odebrala to ze to bylo zaaranzowane, mimo iz bylo mnostwo innych ludzi i nie gadalam z nim bo nie mialam o czym tym razem:angry:

dostalam litanie na skypie,, a jestem tak zmeczona ze narazie to panuje nad soba, ale jak trafi na momoment nieodpowiedni to jak jej nawtykam to juz napewno wiecej nienapisze:wściekła/y:

ahhh szkoda gadac, poszlaby do pracy, albo zrobila sobie male dziecko to by sie czyms zajela. Moj maz sie tylko smieje, bo on z nia tez mial rozne przygody,, a ktoz nie mial, chyba wszyscy wokol:sorry:

ahh daniel zasnal mialam taka nadzieje odpoczac chwile bo sandra patrzy na bajki, ale mam pecha na calego bo jak go polozylam to przyszedl facet do pieca:angry: a ja padam na pyszczek:wściekła/y:

Barnevaksinasjonsprogrammet i Norge - Folkehelseinstituttet
darika to jest norweski plan szczepien
odra ,swinka i rozyczka(MMR) jest tutaj w 15 miesiacu
schemat rozni sie od polskiego tym ze jest mniej sczepien infanrixem(DTP-IPV-HIB to ta skojarzona)
Agata baba ma nierowno pod sufitem i ja od takich toksycznych ludzi sie odsowam bo po co maja mi brudzic :angry::baffled:, ostatnio poznalam podobna, mezatka z dzieckiem a jakchetniej chcialaby byc panna i bez dziecka ,a druga znowu m a zal do wszystkich ze nie moze miec dzieci i wogole i ja najlepiej ma sie czuc winna bo ja mam dwojke i boje sie zeby teraz nie wpasc...masakra jakas
a co do luznych kupek Daniela to moze miec wlasnie od goraczki,a jakby mial cos z nerkami to by malo siusial czyli moczylby mniej niz 4 pieluchy dziennie i mocz bylby bardzo zolty ...mysle ze to jakas zwykla infekcja i organiz sie broni a dzieci przweaznie lepiej znosza wysokie temperatury :tak: mysle ze powinno byc ok:tak: albo wlasnie zwykla trzydniokwa
ja tez nie swietuje, jestem szcesliwa ze jestem mama i ze jestem przy moich dzieciach, tak mi szkoda tych dzieci z domow dziecka :zawstydzona/y:niewazne czy zdrowe czy chore ale kazde powinno miec mame, kiedys byl program na TVP2 kochaj mnie czy cos takiegoo i ja nie moglam ogladac tego bo serce mi pekalo juz nie mowiac o tym ze ryczalam jak bobr :-(
a ja dzisiaj przywloklam lozeczko z sypialni i mala sobie w nim lezy,hmmm mam nadzieje ze zasnie :-D

Agata co za babsztyl z niej:wściekła/y: Oj chyba jednak do spokojnych ludzi należysz, bo ja bym nie wytrzymała i puściła jej taką wiąche, żeby z krzesła spadła:angry:

Marta co to programu Kochaj mnie to też go oglądałam i podobnie jak Ty wyłam jak tylko zobaczyłam wzrok tych dzieci proszących, żeby ich zabrać. Żałuje, że już tego nie puszczają, bo to był jeden z niewielu, które naprawdę mnie zaciekawiły.

Ania no niestety u mnie w mieście tez nic nie organizowali w tym roku. Przeszłyśmy się tylko i wracałyśmy zaraz do domu, bo upał taki, że nie szło wytrzymać.
Aducha oczywiście komara dusi a ja kolejną pracę muszę pisać:sorry:

Kamila ja che ten upal :-D a nie desczyk lub zachmurzone niebo ze nie chce sie nosa wystawic na dwor :sorry: ale od czwartu ma byc ladnie wiec czekam ;-)
Anka jak bedziesz miala kontak z KAska zycz jej duuuzo zdrowka i przeslij buziaki i pozdrowionka i oczywoscie zyczenia z okazji dzisiajeszego swieta :tak:
a jak Ewelina z brzychem? ma ktso wiesci czy moze ? a moze sama napisze nam?
Lilka zabiegana pewnie, jak tam tesciowa?

Kamila - wlasnie dlatego ze nie naleze do spokojnych ludzi i nie raz mi sie za to oberwalo to staram sie kontrolowac, ale nie zawsze wychodzi. Tym razem jak narazie sie udalo bo lepiej tak naprawde takich ludzi olewac niz nerwy szarpac. Ale jak mi jeszcze raz napisze teksty typu juz wogole wam nie jestem potrzebna itp... to nie recze za siebie.

Ania - u nas nic wogole nie jest organizowane na dzien dziecka, albo ja nie wie o tym.

Marta - u nas caly dzien pada, dzieki temu mam wymowke dla Sandry ze pada i trampolina jest mokra. Dzisiaj i tak z Danielem nie daloby sie wyjsc bo caly dzien wyje:baffled: powoli wymiekam:crazy: widze dzisiaj juz bardzo widocznie kropke biala w miejscu dwojki dolnej,,, a teraz nie zalamujcie mnie tylko pociescie ze skoro juz widac to zaraz sie przebije i przejdzie ten koszmar... prosze, tylko nie chce czytac ze to moze sie ciagnac:sorry:

Agata to polonie organizują dla dzieci jakieś atrakcje.
wiesz co to jakaś chora sytuacja , jejku a co jej facio na to ? współczuje.., ale nie wiem czy sie śmiać czy plakać..buuuu:eek::crazy:kobita ma labo niska samoocene albo deprehe ....no ale nie bedziemy jej strzelać profilu psychologicznego , he he
ja tylko Ci zycze nie wciągania sia z nią w dyskusje bo i tak kobita wie swoje...ale co powiedziałas jej do sluchu czy sie przyzanałaś w koncu , że masz romans:)))
Kamila upał:confused2: ale superowo to co wozisz sie w klapeczkach na boso:confused2:, oj kocham to ciepełko:sorry::-p...szkoda , że się niic nie działo:-(.
Daria oj współczuje , jak to przy porodzie sie stało:-(, przpraszam , że pytam....dobrze , ze Alanek zdrów:tak:.
co do szczepień ja mysle , że to nie ma różnicy gdzie sie szczepi , mój Czaruś był szczepiony tu i w PL i wszystko gra nic go nie ominęło , w pl też miał "skojarzone":tak:, wystarczy wziąść karte szczepień z pl i pokazac tutaj, oznaczenia są wszędzie takie same, jedyna roznica tutaj nie szczepią chińskimki jak w pl w pakiecie podstawowym,tylko glaxo , tak przynajmniej było w moim przypadku.

Ostatnia edycja:
Agata powinno byc coraz lepiej, najgorzej wlasnie jak sie przebija, ale jak juz widzisz powinno powoli lagodniec :happy:, bedzie go sewdzialo ale to sobie podrapie Twoim palcem lub gryzakami :tak:, dawaj smialo paracet, nic sie mu nie stanie jak kilka dni bedzie dostawal a Tobie ulzy :tak:
Maya ma juz spore dwojki i jedynki gorne, jak tak porzadnie bedzie je widac to zrobie fotke moje zebatce ;-)

reklama
Marta jak mąż wróci z pracy to napisze do niej smasa:tak:, wczoraj napisała , że bardzo ją boli:-(, nie może wytrzymać ....:-(

Do góry