reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Hej;-)
czasem was podczytuje ale kiedy mam zamiar cos napisac to oczywiscie Amelka domaga sie uwagi:-D

U nas to raz lepiej raz gorzej... skonczyl mi sie sab simplex ( a jedynie to pomagalo) i kolki powrocily chociaz od wczoraj jest jakas spokojniejsza.. moze kolki odejda w nieznane wczesniej niz w 3 mies:-) ale jakby co to w poniedzialek bede miala te kropelki ss
Nastepny problem to taki ze dostala jakiejs wysypki na poczatku przypominaly mi potowki ale teraz sama nie wiem.. pytalam i lekarza i pielegnirke twierdza ze to hormony..(u nas to chyba tradzik niemowlecy) ale nawet nie przyjrzeli sie temu dobrze... boje sie zeby to nie byla skaza bialkowa.. choc lekarz to wykluczyl.. ale ja nie jestem jakos przekonana do tej sluzby zdrowia.. np ostatnio jak bylam na kontroli to pielegniarka stwierdzila ze Amelka za duzo wazy jak na 1,5mies bo ur sie malutka.. i najlepiej zebym karmila ja tylko piersia a jak nie to ograniczyla sztuczne..:baffled:tlumaczylam jej ze przeciez nie znaczy to ze zawsze bedzie mniejsza od rowiesnikow ze ur sie maluttka wiec teraz nadrabia ale ona oczywiscie tak jakby mnie niesluchala i dalej swoje..:no: a co najlepsze mala byla glodna wiec wyjelam butle i zaczelam ja karmic a ta spytala kiedy ja karmilam powiedzialam ze 1.5godz wczesniej to stwierdzila ze jest jeszcze za wczesnie... to co ja mam ja glodzic.. przesadzona a wydawala mi sie taka mila..

dobra juz nie smuce.. heheh:-D

A zapomnialabym... niecaly tydzien temu przestalam karmic swoim mleczkiem..
ooo mala wola.[leeee. leeeee].:-D

paaa milej nocki :-)

reklama
MM - jesli chodzi o ta wysypke, to Sandra miala taka i tez sie denerwowalam bo pierwsze dziecko, nie moglam sie doczekac kiedy zejdzie a rzeczywiscie samo zeszlo;-) przy drugim nie bylo ale juz innaczej podchodzilam:tak:

a co do karmienia to wiesz zalezy ile ona ci je co 1,5 godziny. Bo moj maly jak przestal dostawac piers to byl przyzyczajony do jedzenia czestego, praktycznie ciaglego, wiec tez domagal sie, ale jadl malo. Dlatego jesli nie je ci nie wiem ze 150 ml albo wiecej na raz tylko tak po trochu to spoko. Ale jesli je bardzo duzo to rzeczywiscie sporbuj jej podac moze troche wody w miedzy czasie. Poza tym jak sie juz ulozy ze bedzie jadla co 3 godzinki czy nawet i rzadziej to bedziesz miala latwiej niz ciagle z butla siedziec. Ale dlugo to nie potrwa, szybko sie wkreci w rytm.

A Sab Simplex to u nas tez byl w ciaglym uzyciu:tak: choc nie znikaly kolki ale byly lzejsze;-)

A co do jedzenia to tez dzieci maja rozne skoki rozwojowe, czasem jedza wiecej, czasem mniej. Wszystko trzeba z rozsadkiem:confused:

nie no 150ml to ona nie je.. ;p tak po 60 - 90 -120 i nie zawsze co 1.5h czasem co 3h 2.5h a niekiedy jak mniej zje to nawet po pol godziny juz wola ;) ostatnio przestalam liczyc ile je na dobe ale wczesniej to tak 800-900ml/d wiec wydaje mi sie ze wcale nie jest to duzo ;D
A wode i herbatke pije w miedzy czasie ;)

ale puchy:szok:

Kasia - zajeta mezem i oranizowaniem na nowo zycia w nowym miejscu

Ania - szaleje z mezem w Norge

Tampeza - we Francji

MM - zajeta malenstwem

Marta z tego co sie orientuje to tylko my w domu siedzimy.. norma codzienna:tak:

Daniel dzisiaj dostal szczepienie na grulice. Jak na niego to caly dzien byl zaskakujaco grzeczny, nawet popoludniu lezal na kocyku i sie bawil:confused: moze na niego te szczepienia wlasnie lepiej dzialaja,, szkoda w takim raze ze tak rzadko:-D

Agata chyba tylko my uziemione :-D
Anka na bezadziejna pogode trafila bo wieje i pada i burza nawet dzisiaj w poludnie byla, ale tak do 15 moze by czyli do zimnej zoski a pozniej "witaj lato" :tak::-D
dzisiaj jak drugi dzien na dworzu nie bylam z mala i to widze po niej bo tylko mi przez caly dzien spala moze 1,5 godz :sorry2: ale za to niedlugo zasnie na noc...
A Daniel dzielny jak na chlopaka przystalo :-), no tak "fajnie " dzialaja szczepionki , mi tam nei potrzebne ale Tobie jak najwiecej zycze :-)
a propo szcepionek ja bede chciala zaszczepic Maye na meningokoki Meningokoki.info.pl - Szczepienia
ja bede ja szczepic jak skonczy 1,5 roku wtedy jest jedna dawka i sprowadze ja tutaj bo sprawdzalam i jest dostepna w norge :tak:
a tak zostala mi teraz w sierpniu zoltaczka i wtedy jak skonczy roczek dopiero prwnewar i infanrix+hib :tak:

czesc Dziewczyny!! na wstepie wszystkim pieknie dziekuje za pamiec i dobre slowa. Jorgeir wciaz czuje sie tak samo. chodzi i naduzywa swoich sil (zalatwianie z przyszlym interesem i zamykanie tego ale takze inne rzeczy) wiec niewiele sie poprawia..prawdopodobnie ja przez to co sie stalo przejme Jego 6tyg macierzynskiego albo sama zostane oddelegowana z NAVu na macierzynskie bo trzeba sie Emmå zajåc a teraz przeciez 98% domu na mojej glowie...no ale jak sie przeniesiemy do Ulvik i znajdzie sie opcja jakiejs fajnej pracy to moze mimo wszystko wysle Mi$ke do przedszkola.. lila ciesze sie ze pøjdziesz do pracy - przyda Ci sie odskocznia od domu nawet jesli nie bedå to wakacje ale przynajmniej wynagrodzi Ci sie to wyplatå!!

darika. ja tez mam problemy z anginå. a wczoraj wlasnie dostalam wezwanie ze szpitala na operacje - wyciecie migdaløw.. wycykana troche jestem.. :zawstydzona/y: dziewczyny czy ktoras z was bådz bliskich to przechodzil?? jak to wyglåda i forma po zabiegu+ jedyne czego sie boje to zeby miec sily na ogarniecie tego wszystkiego...:zawstydzona/y:

do PL w maju z oczywistych powodow nie jedziemy. ponadto kwestia biznesu J nabiera pozytywnych kolorkøw i musialby to przejåc od 1czerwca wiec juz tuz,tuz.. najgorsze ze mieszkanie ktore bedziemy wynajmowac bedzie gotowe najwczesniej 1lipca a to moze oznaczac mieszkanie z tesciami bo innego wyboru jak jeszcze pod namiotem albo w ich kempingu to nie mamy :-D:zawstydzona/y: srednio sie na to zapatruje bo choc kontakt super to jednak inaczej jako goscie a inaczej wspo£lokatorzy.. jakkolwiek..

MM moja Emma w tym wieku jadla co 2-3h.. a ile wazy Amelka?? to wazne zeby nie glodzic ale na kazde jej zawolanie tez nie mozesz wyciågac butli zeby nie przekarmiac i nie wytwarzac zlych nawykøw...

kaszubianki!! ja tez nic nie slyszalam o takich tradycjach weselnych!! i nazwa tez egzotyczna!! a sprzåtania pozniej tego szkla i malowania scian to nie zazdroszcze!!:-D agata podoba mi sie pomysl wykorzystania scietego pnia pod stolik..:tak: wytnijcie tylko jakis okrågly blat i rzybijcie gwozdziami a moze uda sie z reszty zrobic jakies pniaczki pod siedzonka???

a co u mojej Emmy?? jakos marnie ostatnio je.. tylko kaszka jej wchodzi i obiady (choc tez nie zawsze).. jakas taka nieswoja do deserkøw czy owocøw..mam nadzieje ze to przejsciowe.. zaczela tez jesc chlebek (tak probnie - nie duzo) posmarowany pasztecikiem..no i inne takie jeszcze warzywa i owoce..od dnia wyjazdu z Polski RACZKUJE!!:tak::-) a teraz to juz nawet siedziec nie chce tylko stac albo chodzic - oczywiscie podtrzymywana przeze mnie!! mam z Niå prawdziwe PIEKLO:wściekła/y: przy przewijaniu za kazdym jednym razem. przerzucilam sie na te UP&GO bo juz inaczej sie nie dalo tym bardziej ze kolezanka uswiadomila ze jak sie je sciåga to sie je rozrywa na bokach dzieki czemu zawrtosc "niewylata" albo zostaje na nogach.. ale i tak jest jazda bo ten Maly Smark w miejscu nie ulezy!!!!:wściekła/y:
z rzeczy takich tylko moich i dobrych to zepsøl mi sie znowu telefon..zalal troszke mlekiem w torebce no i zostalam bez ale juz sobie zamøwilam nowy i zacieram rece!! kosztuje fortune ale z PL zamawiam bo 1/3 taniej a pozatym robie sobie dobrze bo mi sie nalezy!!! :)))

aniu jak Ci tu w Norge?? spotkalyscie sie juz z Martå??
aga a Tobie u żabojadøw??

Ostatnia edycja:
Marta -Daniel ma jeszcze zalegle pneumokoki z 5 miesiaca:baffled: ale pierwsza dawke tez dostal troche pozniej. Z helsestasjon przekladali mi 3 razy wizyte:wściekła/y: a jak juz czas przyszedl to mial 40 stopni goraczki i wlasnie tego dnia lekarz stwierdzi zapalenie oskrzeli i antybiotyk. Niby mieli mi przyslac date nastepnej wizyty poczta, ale znajac ich dadza mi jakas date z kosmosu, wiec sama zadzownie jutro. Tak czy tak to i tak musi byc tydzien przerwy po gruzlicy wiec czas jest. Choc ja nie wiem jak oni pracuja tam.. sekretarka jest tylko do 12, a dzisiaj przyszlam bo bylam obok w sklepie to klamke pocalowalam:baffled:

ogladam kocham cie polsko na 2 i potem zwijam sie spac. Jutro mam gosci, oczywiscie Plakow:-) tylko musze dom doprowadzic do kultry i sernik upiec bo ser sie dopiero robi;-) ale meza zapedze do roboty to damy rade. Ogolnie ostatnio ciagle cos robilam i jeszcze 2 dni temu bylo wszystko na perfekt, tylko ostatnie dni jakis len mnie trzyma. Takze az tak duzo to nie jest;-)

aaaaaaaaaaaaa i Marta juz ci wklejam linka do butow ktore mysle kupic do tej sukienki na slub zeby jakos szczuplej wygladac, wysokie wyciagna i wyszczupla... no i ja tez lubie takie buty

mezowi podobaja sie te

Hvit pumps i textil - DinSko

choc super ale gdzie ja pozniej je zaloze?

te mi sie tez podobaja, moze troche koloru by dodaly bo tak to wszystko bedzie erue, choc tez fajnie, ale te w kwiatki to moze bardziej by pasowaly do czegos innego

Flerfarvet pumps i textil - DinSko

ale i tak pewnie przejde wszystkie sklepy, bo uwielbiam buty ogladac i nie odpuszcze sobie tej przyjemnosci;-)

wogole to mi chodza po glowie ostatnio na wyzszym obcasie i bez palcow

agata. jak dla mnie te drugie do tego jakies kwiatowe dodatki tym bardziej ze pasuje do pory roku.. albo rzeczywiscie jakis kolorek do ktorego mozesz cos skompletowac - chociazby opaske do wlosøw!! :tak:

reklama
No no rzeczywiscie cos pusto tutaj nawet nie musialam duzo nadrabiac zeby wiedziec o co chodzi:-D

Plonkasia jakis tydzien temu wazyla 4450g wiec chyba tak akurat (54cm-karakanek maly:-p)

Z wyliczen tej pielegniarki wyszlo ze powinna jesc od 550ml do 650ml :baffled: a naawet na pudelku (mleka) jest ze 6 razy po 120ml powinna jesc.. to juz wychodzi 720ml:confused: ona poprostu brala pod uwage to ze urodzila sie z waga 2620g ale przeciez kiedys waga takich maluszkow sie wyrownuje nie zawsze bedzie mniej wazyla jak jej rowiesnicy..

dzisiaj tak sobie myslalam ze zaczne chyba cwiczyc:-) lato sie zbliza a brzuch wylewa:baffled: a wlasciwie to najbardziej przeszkadzaja mi "boczki" przez nie wydaje mi sie ze jestem strasznie szeroka.. dojze ze biodra jakos mi sie poszezyly to jeszcze te boczki... dlatego mam do was pytanie czy znacie jakies dobre cwiczenia na te nieszczesne "boczki" ?;-)

Do góry