reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Leicester

kasia podaj po prostu obie katolickie szkoły. uzasadnij ze jesteś mocno wierząca i musza tam isc. ale może nie być miejsca. znajomej dziecka nie przyjęli

reklama
Ja podałam jedną szkołę, tą na której mi zależało i była ulicę dalej niż nasz dom, bez problemu dostałyśmy się. Ale farta miałyśmy, tylko 5 dni czekałam na odpowiedź.
Do szkoły Kasiu nie masz co jechać, nikogo tam nie będzie, zamknięta na cztery spusty i koniec.
Z ósemkami tez miałam problemy, obie na dole operacyjnie usuwane i też korzenie zakrzywione i wrośnięte w siódemki, ale mi piłowali na pół i po kawałku wyciągali :-/ brrr

Właśnie mi chodzi o kompetencje uczących ludzi w tej polskiej szkole, nie chciałabym żeby pani od polskiego czy historii, która uczy moją córkę trafił się błąd ortograficzny na tablicy, tak przykładowo. Moje dziecko biegle czyta i pisze w obu językach, nie robi błedów, ale czyta mnóstwo książek, kupuję jej i polskie i angielskie i tak czyta na zmianę, polecam ten sposób.

wiec nie polecam tej szkoły. uczy tam np mloda dziewczyna ktora robi to dla lepszego cv i kawał chamstwa. znam ja od 5 lat i potrafi na ulicy udać ze mnie nie widzi to samo syna któremu chciała narobić problemów przez złośliwość az z dyrektorka musialam sie kontaktować to klamala a potem przepraszała. zrob tak jak ja. nie posylaj dziecka bo nie warto tracić kasy i soboty dla dziecka a jak będzie robic mature ma 15 lat to zapisz jeśli będzie chciało. syn sam sie nauczył polskiego i dla mnie to strata czasu jest. w szkole maja uczyć nie tylko programu ale też szacunku a jak komuś odbija i uwaza się za kogoś lepszego bo przez znajomości dorwal się do stanowiska to porażka.

Hej dziewczyny
w końcu wróciłam :)
w Polsce straaaasznie gorąco myślałam że nie wytrzymam...

co do polskiej szkoły - też słyszałąm o niej negatywne opinie i postanowiłam nie posyłać tam córki, jak będzie miała paręnaście lat to może wtedy teraz strata soboty by byłaa i nadmierny stres dla dziecka tak mi się wydaje...

wreszciew domciu, dzis w nocy wrocilismy jak widze nie tylko my :-), zimno , wiatr ale jestem u siebie, jak sie ciesze, a jutro wizyta u poloznej pierwsza , strata czasu....

Dziekuje za odpowiedzi odnosnie polskiej szkoly. Szkoda ze wiecej jest negatywnych niz pozytywnych no ale rozumiem takie sa fakty. Chcialabym zeby corka nauczyla sie polskiego dobrze komunikatywnie a bardziej chodzi mi o pisownie i czytanie jak juz bedzie starsza. Nie wiem czy ja i maz damy rade jej tego nauczyc biorac pod uwage ze obydowje pracujemy plus bedzie chodzic do wiadomo angielskiej szkoly wiec myslalam ze taka szkola sobotnia bylaby idealna dla niej i nie chodzi mi tu o "przechowanie" jej na kilka godzin bynajmniej wrecz jestem zdziwiona ze ta szkola jest w soboty od 9 do 13 myslalam ze to bedzie 2 godz max i bardziej przyjemne z pozytecznym. Jak wspomnialam mam jeszcze czas o tym pomyslec choc mam mieszane uczucia teraz co do tego pomyslu. dylematy dylematy dylematy story of my life!,.....

Zjeżdżają nam dziewczyny z Polski :) Pogoda faktycznie dość kiepska, ale jak słonko zaświeci nie jest zle :)

Powiedzcie mi jak szukać przedszkola? Aplikując do przedszkola w PL najpierw trochę się rozeznałam gdzie poslać córkę, tutaj podobno nie ma sensu robić takich rozeznań jezeli chodzi o przedszkole.

Kolo mojego domu jest jedno ( przypadkowo na nie weszłam, będąc na spacerze z córką ) Pani która dała mi formularz do uzupelnienia bardzo miła, prosiła o szybkie wypełnienie i dostarczenie, żeby znalezc miejsce dla Amelki. Tylko to tak trochę inaczej niż u nas, przedszkole mieści się w domu, nic o nim nie wiem i czuję się tak jakbym miała zostawić swoją córkę u w ogóle nieznanych mi ludzi. Do tego dochodzi brak orientacji jak to wyglada w angielskich przedszkolach, więc jestem przerażona. Czy możecie mi coś podpowiedzieć, bo nie wiem czy lecieć z wypełnionym formularzem do przedszkola, czy na coś konkretnie mam zwrócić uwagę?

dodinka moj syn sam nauczył sie polskiego z bardzo mała pomocą moją bo glupio przyznać uznałam ze mu to do gliwy nie wejdzie. wychowywał się we Włoszech i włoski był jego pierwszym jezykiem. po polsku mówił tyle co ze mną czyli dużo słów nie używał. w Anglii nauczył się polskiego od kolegów a pisać pisząc ze znajomymi w grach np. w pl szkole jakieś regolki mu powiedzieli ake chociaż bylam orłem z pl to nie mialam nerwów żeby z nim to robić.
ja jestem bez karty do telefonu. zostawialm w pl. az sama sie nadziwić nie mogę ze tak zapomnialam

Kasia ja poszłam do najbliższego przedszkola koło mnie, i tak juz zostało :tak: Innych nawet nie odwiedzalam, jestem bardzo zadowolona a co najważniejsze Kuba jeszcze bardziej :tak: Panie super a jedna z nich uwielbia :tak: Mamy blisko bo 5minut jak ide z Nim na nogach wiec super.
Nie wiem na co możesz zwrócić uwagę, nam health visitor jak przychodziła do młodszego syna powiedziała do których sie najlepiej przejść ale poszliśmy tylko właśnie do jednego i naprawdę super trafiliśmy, przynajmniej ja tak uważam.

reklama
Do góry