Polaa ile wzielas tych rzeczy dla dzidzi? Ja mam podeczna walizke i duza torbe i moj mi powiedzial ze przesadzilam. Recznik dla dziecka brac? I kocyki czy rozek? A laktator?Mozna miec telefon czy raczej drobne na budke? Mam miec cc wiec to ok 3 dni w szpitalu. Najgorsze ze zaczynam panikowac....nie lubie szpitali
reklama
MlodaMamaMonika
Powoli wdrążam się
Polaa,w Polsce jest tak, ze osoby ktore ci towrzysza podczas porodu musze miec specjalny fartuch itp. tutaj tez tak jest i czy jest on dostepnym w szpiatalu czy trzeba wczesniej go zakupic gdzies???
Kemisiak
Fanka BB :)
no wiec tak mlodamama monika - tata nie musi miec zadnego skafandra ale wygodne dresy i tshirt bo porod moze trwac kilka - kilkanascie godzin w razie jakby skonczylo sie cesarka to dadza w szpitalu tatusiowy stylowy outfit w zielonym twarzowym kolorku
co do torby do szpitalu dla mam na pobyt ( np. cesarka ) :
torba do szpitala
>>>MAMA<<<
(siatka na salę porodową)
- koszulka do porodu
- szlafrok
- skarpetki
- klapki pod prysznic
- kapcie
- gumka do włosów/opaska/spinki
- ręcznik kąpielowy
- ręcznik mały
- woda w butelce z dzióbkiem (1,5l)
- landrynki, guma do żucia.. (ja nie skorzystałam, ale marzyłam o bułce) )
- pomadka do ust - usta wysychają podczas wysiłku
(torba na pobyt w szpitalu)
- koszulki do karmienia (2-3szt) (zmienia się je codziennie albo dwa razy dziennie... )
- staniki laktacyjne (2-3 szt)
- skarpetki
- majtki siateczkowe 2-3 szt
- pasta, szczoteczka do zębów
- mydło (delikatne, np bambino)
- szampon do włosów
- podpaski/podkłady poporodowe ( są "na stanie" szpitala, ale warto miec swoje )
- maść na brodawki (koniecznie!! polecam Bephanten)
- wkładki laktacyjne
- szczotka do włosów
- ewentualnie coś do makijażu (ja nie miałam na to siły)
--- aparat photo, ładowarka/baterie- telefon kom, ładowarka
>>>>>dzidzia<<<<<
--------(siatka na porodowkę)------------
- rożek
- pampers (rozmiar 1)
- chusteczki nawilżane
- kaftanik z niedrapkami, lub body+śpioszki LUB pajacyk + niedrapki
- skarpetki
- czapeczka bawełniana cienka
- krem do pupy (sudocrem u nas się sprawdził)
---------(siatka na pobyt w szpitalu)--------------------
- pieluszki tetrowe (5 szt)
- pieluszki flanelowe (2-3szt)
- zapasowy rożek
- ręcznik kąpielowy z kapturkiem
- skarpetki (na każdy dzień)
- pampersy (mielismy 15 szt do szpitala i kolejne 15szt w aucie, jako zapas)
- czapeczka bawełniana na zapas
--ubranka--
- 3-4 komplety ubranek, na każdy dzień polecam zestawy: kaftaniki + śpiochy LUB body z długim rękawem + śpiochy LUB pajacyki (szczególnie body i pajacyki)
---kosmetyki:---
oliwka, szampon, krem do pupy (myśmy mieli J&J + sudocrem)
-----na wyjście ze szpitala, dla dzidzi:------
- krem ochronny na buzie
- grubsza czapeczka
- kombinezon
- fotelik samochodowy
- ubranka (u Ciebie pewnie zestaw: np śpiochy+body dł. rękaw +skarpetki LUB body kr. rękaw + pajacyk i na to kombinezon) do auta warto wziąć też kocyk, żeby w razie czego okryć dzidzie
to chyba tyle
warto pamietac o: DOKUMENTACH !!! ksiazka ciazowa niech lezy na torbie do szpitala caly czas
dla tatusia jakies przekaski, my nawet mielismy bulki 2 - i ja je zjadlam
co do porodu w general: ja rodzilam tam obu synow jestem jak najbardziej zadowolona, Maz moze byc przy tobie non- stop na sali porodowej/przedporodowej , masz do dyspozycji polozna ja mialam jeszcze 2 studentki- jedna ciezko w szoku, widac nowa musza sie dziewczyny fachu nauczyc ale to one wlasnie bardzo pomagaly, lataly podawaly itp. przed porodem mozesz isc do wanny sie pomoczyc, goraca woda lagodzi skorcze polecam, trzeba zapytac to polozna przygotuje wszystko i nawet przyniesie reczniki jakbyscie zapomnialy po porodzie jezeli z dzidzia ok, polozne was zostawiaja , (macie z M czas na przywitanie nowego czlonka rodziny i bycie sami ) przynosza kawe dla taty - jak chce i bawarke dla mamay , kilka swiezych tostow na przekaske, nastepnie mozesz isc po prysznic i sie ogarnac- TAK dacie rade zejsc z lozka i sie umyc , wiem ze to brzmi teraz niedozecznie , ale uwiezcie bedzie dobrze po kilku godzinach dostaniecie wypis z porodowki do domu badz na oddzial, w zaleznosci od stanu zdrowia mamy i dzidzi . ja urodzilam o 01:56 a o 7 bylam juz w domu, a bylam gotowa wczesniej jechac ale kazali zaczekac
ciezko tak wszystko opisac pytajcie- sluze rada
co do torby do szpitalu dla mam na pobyt ( np. cesarka ) :
torba do szpitala
>>>MAMA<<<
(siatka na salę porodową)
- koszulka do porodu
- szlafrok
- skarpetki
- klapki pod prysznic
- kapcie
- gumka do włosów/opaska/spinki
- ręcznik kąpielowy
- ręcznik mały
- woda w butelce z dzióbkiem (1,5l)
- landrynki, guma do żucia.. (ja nie skorzystałam, ale marzyłam o bułce) )
- pomadka do ust - usta wysychają podczas wysiłku
(torba na pobyt w szpitalu)
- koszulki do karmienia (2-3szt) (zmienia się je codziennie albo dwa razy dziennie... )
- staniki laktacyjne (2-3 szt)
- skarpetki
- majtki siateczkowe 2-3 szt
- pasta, szczoteczka do zębów
- mydło (delikatne, np bambino)
- szampon do włosów
- podpaski/podkłady poporodowe ( są "na stanie" szpitala, ale warto miec swoje )
- maść na brodawki (koniecznie!! polecam Bephanten)
- wkładki laktacyjne
- szczotka do włosów
- ewentualnie coś do makijażu (ja nie miałam na to siły)
--- aparat photo, ładowarka/baterie- telefon kom, ładowarka
>>>>>dzidzia<<<<<
--------(siatka na porodowkę)------------
- rożek
- pampers (rozmiar 1)
- chusteczki nawilżane
- kaftanik z niedrapkami, lub body+śpioszki LUB pajacyk + niedrapki
- skarpetki
- czapeczka bawełniana cienka
- krem do pupy (sudocrem u nas się sprawdził)
---------(siatka na pobyt w szpitalu)--------------------
- pieluszki tetrowe (5 szt)
- pieluszki flanelowe (2-3szt)
- zapasowy rożek
- ręcznik kąpielowy z kapturkiem
- skarpetki (na każdy dzień)
- pampersy (mielismy 15 szt do szpitala i kolejne 15szt w aucie, jako zapas)
- czapeczka bawełniana na zapas
--ubranka--
- 3-4 komplety ubranek, na każdy dzień polecam zestawy: kaftaniki + śpiochy LUB body z długim rękawem + śpiochy LUB pajacyki (szczególnie body i pajacyki)
---kosmetyki:---
oliwka, szampon, krem do pupy (myśmy mieli J&J + sudocrem)
-----na wyjście ze szpitala, dla dzidzi:------
- krem ochronny na buzie
- grubsza czapeczka
- kombinezon
- fotelik samochodowy
- ubranka (u Ciebie pewnie zestaw: np śpiochy+body dł. rękaw +skarpetki LUB body kr. rękaw + pajacyk i na to kombinezon) do auta warto wziąć też kocyk, żeby w razie czego okryć dzidzie
to chyba tyle
warto pamietac o: DOKUMENTACH !!! ksiazka ciazowa niech lezy na torbie do szpitala caly czas
dla tatusia jakies przekaski, my nawet mielismy bulki 2 - i ja je zjadlam
co do porodu w general: ja rodzilam tam obu synow jestem jak najbardziej zadowolona, Maz moze byc przy tobie non- stop na sali porodowej/przedporodowej , masz do dyspozycji polozna ja mialam jeszcze 2 studentki- jedna ciezko w szoku, widac nowa musza sie dziewczyny fachu nauczyc ale to one wlasnie bardzo pomagaly, lataly podawaly itp. przed porodem mozesz isc do wanny sie pomoczyc, goraca woda lagodzi skorcze polecam, trzeba zapytac to polozna przygotuje wszystko i nawet przyniesie reczniki jakbyscie zapomnialy po porodzie jezeli z dzidzia ok, polozne was zostawiaja , (macie z M czas na przywitanie nowego czlonka rodziny i bycie sami ) przynosza kawe dla taty - jak chce i bawarke dla mamay , kilka swiezych tostow na przekaske, nastepnie mozesz isc po prysznic i sie ogarnac- TAK dacie rade zejsc z lozka i sie umyc , wiem ze to brzmi teraz niedozecznie , ale uwiezcie bedzie dobrze po kilku godzinach dostaniecie wypis z porodowki do domu badz na oddzial, w zaleznosci od stanu zdrowia mamy i dzidzi . ja urodzilam o 01:56 a o 7 bylam juz w domu, a bylam gotowa wczesniej jechac ale kazali zaczekac
ciezko tak wszystko opisac pytajcie- sluze rada
Verita ja też nie nawidze szpitali. Byłam od środy rano do piątku popołudniu. Ręcznik miałam dla Małego, raz był kapany. Moja mama Go kapala bo pozwolily kocyk i rożek też wzięłam i się przydały. A jeśli chodzi o ubranka to miałam dwie pary polspiochow i do tego body plus dwa pajace, niedrapki, czapeczki i skarpetki maz dowozil mi pajace bo małemu się strasznie ulewalo.
MlodaMamaMOnikadają osobie towarzyszącej ubranie w szpitalu takie jak mają lekarze - spodnie plus koszulka jeśli chodzi o cc
MlodaMamaMOnikadają osobie towarzyszącej ubranie w szpitalu takie jak mają lekarze - spodnie plus koszulka jeśli chodzi o cc
MlodaMamaMonika
Powoli wdrążam się
Dzieki za wszelkie odpowiedzi dziewczyny. A i jeszcze jedno, bo ze mna mama i narzeczony beda przy porodzenie (oby tylko mama zdazyla) to oni moga mnie caly dzien odwiedzac czy sa w Generalu jakies godziny odwiedzin?
Dziekuje wam , troche mi to rozjasnilo sytuacje, za godzine mam polozna ale ona straszna jest, mila i niekumata. W zasadzie to musze ta liste mojemu pokazac bo pakujac to co piszecie wyjda 2 wielkie torby ew, walizki podreczne a i to nie starczy... Moj mi powiedzial ze nie zostane wpuszczona z tym bo znajomego zone 10 lat temu wyprosili z walizka .
Polaa czy do cesarki mialas ich koszule czy w swojej bylas?
Aga jak duze sa sale w general wieloosobowe czy mniej?
panika, panika...............
Polaa czy do cesarki mialas ich koszule czy w swojej bylas?
Aga jak duze sa sale w general wieloosobowe czy mniej?
panika, panika...............
Verita w ich koszuli bylam przy Kubie pamiętam, ze się pytali czy chce swoją czy ich ale w planie był naturalny poród. A teraz od razu dali mi ich i dobrze bo mojej byłoby szkoda
ile ja się tych koszul naukladalam w pracy, 2 miesiące pracowałam w pralni dla szpitai
powodzenia
ile ja się tych koszul naukladalam w pracy, 2 miesiące pracowałam w pralni dla szpitai
powodzenia
wlasnie polozna mi powiedziala ze 2 dni po cc i moge do domu wracac, jak fajnie w polsce minimum 3 dni poo naturalnym porodzie a ja bylam tydzien
przy cc moze byc jedna osoba ale po co wiecej?
a z ciuszkow to kazala recznik koszule i jakies przebranie dla dziecka (jedno ??) plus pieluchy i chusteczki. troche malo jak dla mnie, nie chcialabym korzystac ze szpitalnych ubranek dla dziecka...
Tak swoja droga maja tam w razie czego jakies ciuszki czy kocyki??
przy cc moze byc jedna osoba ale po co wiecej?
a z ciuszkow to kazala recznik koszule i jakies przebranie dla dziecka (jedno ??) plus pieluchy i chusteczki. troche malo jak dla mnie, nie chcialabym korzystac ze szpitalnych ubranek dla dziecka...
Tak swoja droga maja tam w razie czego jakies ciuszki czy kocyki??
reklama
W szpitalu od razu po porodzie zawijają dziecko w swoje ręczniki ale nic poza tym, chyba ze w Generalu jest inaczej. Weź więcej ciuszków. Minimum 3 komplety(pajace czy spiochy, co wolisz)skoro masz cc.