reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Wow jaki tutaj ruch!!!
Marianeczko witaj. Dawno Cie nie bylo.;-)
Z child benefitem niestety pomoge tylko w polowie,bo ja nie potrzebowalam aktu urodzenia polskiego tylko Antek mial irlandzki.
Ale mnie sie wydaje,ze lepiej przetlumaczyc skrocony akt urodzenia.
A pytalas naji?
Ja w sumie mam wszystkie dokumenty tlumaczone,ale jak narazie,juz prawie 3 lata ani razu nie potrzebowalam.
Co do gp card sami teraz sie bedziemy starac.
Z Health Service Executive Home mozesz sobie pobrac formularz i musisz go wpelnic. Wybrac sobie GP i isc z nim do lekarza aby podbil ten formularz.
Wypellniasz wszystko i wysylasz do HSE.
to oni decyduja co dostaniesz:albo MC albo GP card.
Z tego co slyszalam GP dostaje prawie kazdy,Medical niestety nie...a to dlatego,ze z GP card masz darmowe tylko wizyty u lekarza rodzinnego,a z Medical card cale i wszedzie jest za darmo.
Od dochodow odliczasz : rent,dojazd do pracy i bodajze opieke na dziecko.
Niestety niewiem ile sie czeka.

A co do szczepien: sa jedne z najlepszych w swiecie(skojarzone) i darmowe.
Idz do wybranego GP z karta szczepien z polski(po lacinie powinny byc nazwy szczepionek).
Zrobia to za darmo.
Jutro moge przedstawic ci kalendarz szczepien Antka (teraz juz za pozno i niewiem gdzie je mam)
ALe mysle,ze Tymek dopiero w szkole zobaczy igle:-)
Jak cos jeszcze to pytaj:eek:

Flipku ty moj kochany ZAPRASZAM DO SIEBIE:tak::tak:

reklama
filipi internet mamy z irish bradband, ale szlag mnie trafia, takze z niego rezygnuje bo przy zlej pogodzie nawet strony sie nie otwieraja, bedziemy zakladac z ntl-a tylko przerazaja nas limity no ale ten przynajmniej nie bedzie zalezny od pogody

mezus ma prace :) zadzwonili do niego 20 min po rozmowie :) on jest szczesliwy ja tym bardziej!! dzis spakowalam czesc paczki na wysylke :)
jeszcze tylko troszke i bedziemy razem!!

emcia?? rozwin prosze temat... moj maz pracuje placa mu ale nie chca dac umowy... czy jest cos o czym my nie wiemy :dry:

Basia, tu nie ma umow o prace, tak jak w Polsce! Po prostu cie zatrudniaja i wciagaja cie na liste plac i placa! To wszystko! Nie ma czegos takiego jak praca na czarno! Z praca nie jest tez tak zle - to znaczy, ze jak sie chce znalezc to sie na pewno znajdzie! Moze maz po prostu nie wie o tym, ze nie ma umow o prace??

emcia. maz pracowal na "czarno" - byl w zastepstwie za kogos... oprocz kasy nie mial zadnego ubezpiecznia... od czwartku zaczyna legalna prace. a jak wiesz to jest warunkiem wynajecia mieszkania :) a mieszkanie i meldunek sa warunkiem zalozenia konta

BEDZIE GIT!!

Najważniejsze ze Jolunia jest zdrowa i zaszczepiona...

emcia, rozczaruje cie, tutaj jak najbardziej istnieje praca na czarno, moj maz pracowal na czarno przez jakis czas, niby dostawal nawet payslipy( takie wydruki do pensji) czeki itd ale sie okazalo ze pracodawca nie placil za niego doslownie nic do taxofice, poza tym istnieje praca gdzie dostajesz kase do reki i wtedy jest to calkiem na czarno. Co do umowy o prace to istnieja tzw kontrakty ale moj maz nic takiego nie ma niestety... i mowi ze boi sie piatkow zeby nie dostac tzw kopa ;)

Witam Was wszystkie :)

Mieszkam od 10 dni w Waterford.
Mam 7 letniego synka zewnętrznego i 21 tygodniowego Dzidziusia wewnętrznego.
Możecie sie nam bliżej przyjrzeć na Futraki.

Zaglądam do Was już od jakiegoś czasu, forum znalazłam jak jeszcze byłam w Polsce.
Nie umiem jeszcze tak "upiększać" zdjęciami i suwaczkami swojego konta, ale sie nauczę i wielu rzeczy pewnie o życiu w Irlandii także.

Czy jest tu jakaś mama moja sąsiadka?
Czy może któraś z Was rodziła w Waterfordzkim szpitalu? Hmm jeśli nie.. w lutym "przetrzemy" szlak.

Pozdrawiam

Iwka

Czesc Dzwczyny 14 pozdzernika wyjedzam do irlandi do nazyczonego...<jupi>
nie orietu je sie w tamtejszych mlekach dla niemowlat...(moj synus mam prawie szesc miesiecy) czy ktoras w zws wie mi moze mi doradzic jakie mleko jest najlepsze.... bede dzeczne
POZDRAWIAM ANKA SKAKANKA

WOW ile nowych Twarzy!!!
Witam Was Wszystkie serdecznie:-):-):-)

Ale ale gdzie sa nasze Stare Twarzyczki?

No wiec:
Istnieje cos takiego jak praca na czarno, ale Ciezko sie na nia zalapac:-):-).
Jaszczurka zalezy do jakiego miasta jedziesz? Pewnie w Dublinie cos znajdziesz polskiego w polskich sklepach(pisze pewnie bo nie jestem pewna:laugh2:)
W Galway napewno nie dostaniesz.
Ale sa tutaj bardzo dobre mleczka Cow&Gate, SMA, Aptamil i jeszcze innne.
Zalezy czy interesuje Cie zwykle modyfikowane mleczko, czy z kleikiem ryzowym czy inne. Ja osobiscie jestem na SMA Progress(to juz mleko dla dzieci od 6 miesiaca do 2 lat)

Aniay uciekaj od Irish Broadband jak najdalej.
Toz to zlodzieje i szajs sprzedaja.
Polecam:Smart Telecom lub wlasnie NTL.

Basia80 GRATULACJE dla meza.
mam nadzieje,ze juz niedlugo bedziecie razem:tak:
To prawda co mowi Emcia.
Nie kazdy dostaje umowy-kontrakty.
Nie w kazdej branzy to istnieje.
Choc mozna tez przyjac,ze "kontrakt" to umowa czasowa.
A niedostanie kontraktu oznacza-praca na stale-czas nieokreslony.

Viwka WITAJ.
Ja coraz czesciej mysle o brzuszku:-)
Ale na szczescie mysle. Musze sie wziasc w koncu do roboty:-p zeby macierzynski dostac:eek:
Hmmm...ja nawet niewiem gdzie jest Waterford:zawstydzona/y:
Zagladaj do nas jak najczesciej;-)
A jak tam 7-mio latek w szkole sobie radzi???

No Antek od przyszlego tygodnia idzie do Irlandzkiego przedszkola:-)
Juz tam raz bylismy na chwilke,zobaczyc jak Antek przyjmie sie wsrod dzieci.
Hehe porzucil zatroskanych rodzicow i pognal co sil do dzieciakow.
Pognal-bo niewiem czy sie chwalilam,ze od tygodnia Antek zasuwa na Dwoch nogach:-D:-D:-D:-D
Przyjal sie w tym przedszkolu,ale od wtorku bedzie tam siedzial caly dzien:szok:
Dzisiaj dzwonil do mnie gosciu i w przyszlym tygodniu ide do niego na rozmowe o prace:-)

No to w skrocie:eek:
Papatki

reklama
Do góry