anineczka
królowa mrówek :P
Wow jaki tutaj ruch!!!
Marianeczko witaj. Dawno Cie nie bylo.;-)
Z child benefitem niestety pomoge tylko w polowie,bo ja nie potrzebowalam aktu urodzenia polskiego tylko Antek mial irlandzki.
Ale mnie sie wydaje,ze lepiej przetlumaczyc skrocony akt urodzenia.
A pytalas naji?
Ja w sumie mam wszystkie dokumenty tlumaczone,ale jak narazie,juz prawie 3 lata ani razu nie potrzebowalam.
Co do gp card sami teraz sie bedziemy starac.
Z Health Service Executive Home mozesz sobie pobrac formularz i musisz go wpelnic. Wybrac sobie GP i isc z nim do lekarza aby podbil ten formularz.
Wypellniasz wszystko i wysylasz do HSE.
to oni decyduja co dostaniesz:albo MC albo GP card.
Z tego co slyszalam GP dostaje prawie kazdy,Medical niestety nie...a to dlatego,ze z GP card masz darmowe tylko wizyty u lekarza rodzinnego,a z Medical card cale i wszedzie jest za darmo.
Od dochodow odliczasz : rent,dojazd do pracy i bodajze opieke na dziecko.
Niestety niewiem ile sie czeka.
A co do szczepien: sa jedne z najlepszych w swiecie(skojarzone) i darmowe.
Idz do wybranego GP z karta szczepien z polski(po lacinie powinny byc nazwy szczepionek).
Zrobia to za darmo.
Jutro moge przedstawic ci kalendarz szczepien Antka (teraz juz za pozno i niewiem gdzie je mam)
ALe mysle,ze Tymek dopiero w szkole zobaczy igle:-)
Jak cos jeszcze to pytaj
Flipku ty moj kochany ZAPRASZAM DO SIEBIE
Marianeczko witaj. Dawno Cie nie bylo.;-)
Z child benefitem niestety pomoge tylko w polowie,bo ja nie potrzebowalam aktu urodzenia polskiego tylko Antek mial irlandzki.
Ale mnie sie wydaje,ze lepiej przetlumaczyc skrocony akt urodzenia.
A pytalas naji?
Ja w sumie mam wszystkie dokumenty tlumaczone,ale jak narazie,juz prawie 3 lata ani razu nie potrzebowalam.
Co do gp card sami teraz sie bedziemy starac.
Z Health Service Executive Home mozesz sobie pobrac formularz i musisz go wpelnic. Wybrac sobie GP i isc z nim do lekarza aby podbil ten formularz.
Wypellniasz wszystko i wysylasz do HSE.
to oni decyduja co dostaniesz:albo MC albo GP card.
Z tego co slyszalam GP dostaje prawie kazdy,Medical niestety nie...a to dlatego,ze z GP card masz darmowe tylko wizyty u lekarza rodzinnego,a z Medical card cale i wszedzie jest za darmo.
Od dochodow odliczasz : rent,dojazd do pracy i bodajze opieke na dziecko.
Niestety niewiem ile sie czeka.
A co do szczepien: sa jedne z najlepszych w swiecie(skojarzone) i darmowe.
Idz do wybranego GP z karta szczepien z polski(po lacinie powinny byc nazwy szczepionek).
Zrobia to za darmo.
Jutro moge przedstawic ci kalendarz szczepien Antka (teraz juz za pozno i niewiem gdzie je mam)
ALe mysle,ze Tymek dopiero w szkole zobaczy igle:-)
Jak cos jeszcze to pytaj
Flipku ty moj kochany ZAPRASZAM DO SIEBIE