reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Ciao dziewczynki!

A my bylismy dzis u lekarza z ropiejacym oczkiem i dostalismy kropelki. Pytalam takze o witamine D3 i lekarz powiedzial, ze moge podawac kesli chce. Takze tez kupilam. W kazdej aptece bez problemu mozna dostac....nie trzeba z POlski sprowadzac...:confused: Ja kupilam sobie taka z dozownikiem gratis:-)

Jesli chodzi o domy Frog to my mamy tak, ze chcielibysmy zostac z ta sama agencja. Nie mamy z nimi zadnych problemow, zawsze wszytsko mozna zalatwic itp. Oni maja w tej chwili jeden dom na Knock...ale jest to 4-bedroom. Jest sliczny ale jak dla nas troche za duzy. Maja tez dom na Renmore i coraz bardziej zastanawiamy sie czy to nie lepszy pomysl. Miszkalismy juz na Renmore i to jest super dzielnica. Spokojnie, zielono i blisko pieknej plazy no i zdecydowanie blizej miasta! Jutro mamy ogladac ta chatke. Takze nie wykluczone, ze jednak bedziemy szukac domu na Renmore...:-)

Julia- ja bym jednak chciala to zalatwic polubownie i otrzymac od mojego eks to zaswiadczenie. On powiedzial, ze to podpisze takze czekam narazie...mam nadzieje, ze nie bedzie utrudnial sprawy. :tak:

reklama
hej
ktoś pytał o rejestracje psów więc sie dowiedziałam:-)
bierze sie formularz na poczcie i wysyła, opłata chyba 45 euro jeśli nie podrożało i sama musze zarejestrowac bo podobno sie czepiają:baffled: i sprawdzają, tyle ze ja mam rok psa i nikt nie sprawdzał:sorry2:

Czesc dziewczynki :-)
Witam sie po dlugiej przerwie - oj widze sporo mam do nadrobienia - w Polsce niestety za duzo spraw bylo do zalatwienia bym mogla sie poudzielac, ale obiecuje nadrobic;-)
Wogole to byl najbardziej meczacy urlop na jakim kiedykolwiek bylam:zawstydzona/y:
Najpierw te chrzciny - ksieza robia ogromne problemy i laske gdy niema sie slubu :wściekła/y:ale jak im tlumaczylam jak tu zorganizowac slub na odleglosc skoro z chrzcinami tyle problemu, a urlopu mozna wziac zaledwie 2 tyg, brrr ale udalo sie z tymi chrzcinami - maly byl grzeczny i nie plakal i ogolnie przyjecie spoko.
Z tym aktem urodzenia to tez byly jaja bo nikt nie potrafil zrozumiec ze moj maly ma pesel i jak to mozliwe wogole....procedura umiejscowienia aktu byla jednak taka sama tyle ze musialam zaznaczyc wyraznie ze maly ma juz pesel by go nie zdublowali:tak:
Zlozylam tez wniosek o becikowe - zobaczymy co z tego wyjdzie:-)
Pozniej jeszcze nalatalam sie po lekarzch i przychodniach bo chcialam malego zaszczepic na BCG ale pomimo moich usilnych staran nie udalo sie:no:ale sie nalatalam zanim trafilam na kompetentna osobe ktora mi wyjasnila ze nie moge zaszczepic dziecka na jaka kolwiek szczepionke refundowana przez NFZ gdyz po pierwsze nie mam ubezpieczenia - a co do karty ehic to ona obowiazuje tylko w naglych przypadkach i w zadnej przychodnie nie chcieli jej uznac przy normalnej wizycie u lekarza, po drugie uswiadomili mnie ze nie moge mieszczac kalendarza szczepien z irlandii z polskim bo one sa rozne...jedynym wyjsciem bylby powrot do kraju i wtedy musialabym przetlumaczyc karte szczepien z irlandii na polski i oni uzupelniliby wtedy o obowiazkowe szczepienia, ale oczywiscie musialabym byc ubezpieczona....takze szczepionki na BCG nie moglam sobie od tak kupic jak mozna to zrobic w przypadku np rotawirusow (a przy okazji - w polsce koszt rotawirusa 330 zl)
Takze byl to bardzo pracowity urlop, a jeszcze ta duchota uffff, ale plaza w Mielnie zaliczona - no chociaz to:-);-)
No i ciezko bylo wyjezdzac, bo wszyscy zakochali sie w nikosiu i plakali przez ostatnie godziny hehehe ....i ja tez:baffled:

Kurcze tak tylko przelecialam ta stronke i widze ze ewelcia tez w polsce :-)
Anineczka jakiego masz pieska, bo nie doczytalam jeszcze, wklejalas jakies fotki, landlord sie zgodzil??
Frog a Ty gdzie sie przeprowadzasz ????blizej mnie????:cool2:
Gastone - noooo kobieto taka chata woow najfajniej ze sama sobie wszystko urzadzisz;-)
Misia a Ty co tam znowu masz na glowie musze poczytac wiecej wstecz:sorry2:a co do witaminy to ja daje d3 2 krople i w polsce lekarka polecila mi zeby dawac 3 krople Cebion multi - wiec daje:-)
Julia ja bez problemu zabralam wozek 2 czesciowy i dodatkowo fotelik w duzym bagazu hehe:tak:
FAJNIE do Was wrocic :rofl:

Witaj Agusiek!! Dobrze, ze juz wrocilas!Stesknilam sie :-)
Popatrzylam na Twoj suwaczej i szok zaliczylam, ze Nikos ma juz 3 miesiace....ja nie moge z tego czasu..tak szybko leci...:szok:

Hellloo

MartaF na stronie Anpost pisze,że rejestracja psa,tzw.Dog licence kosztuje 12.70e i jest na rok.Jutro postaram się dotrzec na pocztę i sprawdzic to.

Frog masz jakąś fotke chatki?
To prawda,że jeźdzenie,oglądanie chat to wielka nerwówka.
My daliśmy sobie spokój do końca wakacji.Może jeszcze stanieją?Hmmm.

Misia życzę pomyślnego załatwienia spraw z ex ;-) Myślę,że nie będzie robił kłopotów,w końcu to nie jego dziecko.A jak się będzie rzucał to powiedz,że podasz go o alimenty i to wysokie ;-):-D:-D

Agusiek Hello
Brakowało tu Ciebie ;-)
No i widzisz jak to jest z kartą EHIC.Ja jak bum cyk cyk miałam wszyskie wizyty w Pl w przychodni darmowe.Jak Boga kocham.I nie wiem czy to jest niedouczenie lekarzy czy co....
Przeczytaj to,mnie się wydaje,że dobrze kumam,że możesz iśc nawet z chorym zębem się leczyc na tą karte:

Jeśli jest Pan/ Pani uprawniony/a do opieki zdrowotnej na podstawie przepisów wspólnotowych o koordynacji, podczas pobytu w Polsce ma Pan/ Pani prawo do bezpłatnych świadczeń opieki zdrowotnej udzielanych przez świadczeniodawców, którzy zawarli umowy na udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej z Narodowym Funduszem Zdrowia. Informacje o świadczeniodawcach, którzy zawarli umowy z NFZ, można uzyskać we właściwym oddziale wojewódzkim Funduszu. Na budynkach tych placówek zamieszczone jest logo NFZ:
logo.gif
Jak uzyskać świadczenia lekarza podstawowej opieki zdrowotnej?
Należy udać się do lekarza, który podpisał umowę z NFZ oraz okazać Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ) lub certyfikat zastępczy. Podstawowa opieka zdrowotna obejmuje badania i poradę udzieloną przez lekarza pierwszego kontaktu. Lekarz może także skierować pacjenta na badania diagnostyczne, do specjalisty lub do szpitala.
Przychodnie przyjmują od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 18.00. Po godzinie 18.00 w dni powszednie oraz w soboty, niedziele i święta tzw. opiekę całodobową zapewniają placówki, które zawarły kontrakt na ten rodzaj świadczeń. Obejmują one opiekę ambulatoryjną oraz pomoc wyjazdową, tj. wizytę domową w przypadku złego stanu zdrowia pacjenta. Adresy i telefony placówek udzielających opieki całodobowej dostępne są w przychodniach podstawowej opieki zdrowotnej.
Jak uzyskać świadczenia lekarza specjalisty?
Jeżeli zachodzi potrzeba ambulatoryjnego leczenia specjalistycznego, niezbędne jest skierowanie od lekarza ubezpieczenia zdrowotnego. Skierowanie nie jest wymagane do następujących specjalistów:

• ginekologa i położnika,
  • stomatologa,
  • dermatologa,
  • wenerologa,
  • onkologa,
  • okulisty,
  • psychiatry
oraz w przypadkach następujących osób:

• chorych na gruźlicę,
  • zakażonych wirusem HIV,
  • inwalidów wojennych i osób represjonowanych,
  • uzależnionych od alkoholu, środków odurzających i substancji psychoaktywnych - w zakresie lecznictwa odwykowego.
Również w razie wypadku, urazu, zatrucia, stanu zagrożenia życia otrzyma Pan/Pani niezbędne świadczenia medyczne bez skierowania.
Należy udać się do lekarza, który podpisał umowę z NFZ oraz okazać Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ) lub certyfikat zastępczy.
Jak uzyskać świadczenia stomatologa?
Należy udać się do stomatologa, który podpisał umowę z NFZ oraz okazać Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ) lub certyfikat zastępczy. Świadczenia stomatologiczne przysługują bezpłatnie w ramach powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego jedynie w wąskim zakresie, określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 24 listopada 2004 r. (Dz.U. Nr 261, poz. 2601). Wykaz bezpłatnych usług i materiałów stomatologicznych dostępny jest w gabinecie stomatologicznym. Koszty świadczeń i materiałów ponadstandardowych pacjent pokrywa we własnym zakresie.
Jak uzyskać leczenie szpitalne?
Jeżeli zachodzi potrzeba leczenia szpitalnego, niezbędne jest skierowanie od lekarza.
W przypadku nagłego zachorowania, wypadku, urazu, zatrucia, stanu zagrożenia życia, otrzyma Pan/Pani niezbędne świadczenia medyczne bez skierowania.
Należy udać się do szpitala, który podpisał umowę z NFZ oraz okazać Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ) lub certyfikat zastępczy. W trakcie pobytu w szpitalu zabiegi, badania i leki zapewniane są bezpłatnie.
Jak uzyskać transport do szpitala?
W razie wypadku, urazu, porodu, nagłego zachorowania lub nagłego pogorszenia stanu zdrowia należy wezwać pogotowie ratunkowe (tel. 999 lub 112) lub zgłosić się bezpośrednio do szpitala, w szczególności na szpitalny oddział ratunkowy (SOR). Transport medyczny jest w takich przypadkach nieodpłatny. Należy okazać Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego lub certyfikat zastępczy.
Jak uzyskać leki?
Receptę może wystawić lekarz ubezpieczenia zdrowotnego oraz lekarz niebędący lekarzem ubezpieczenia zdrowotnego, jeżeli zawarł z Funduszem umowę upoważniającą go do wystawiania recept.
Należy okazać w aptece Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego lub certyfikat zastępczy.
Leki wydawane na podstawie recepty można nabyć:

• po wniesieniu opłaty ryczałtowej - w przypadku leków podstawowych - 3,20 zł i recepturowych - 5 zł;
  • za odpłatnością w wysokości 30% lub 50% ceny leku (w przypadku leków uzupełniających);
  • za pełną odpłatnością - w przypadku leków spoza wykazu leków refundowanych.
Korzystanie ze świadczeń na podstawie E 112
Po uzgodnieniu z polskim świadczeniodawcą warunków i terminu udzielenia świadczenia, kopię formularza E 112 należy złożyć w oddziale wojewódzkim NFZ właściwym ze względu na siedzibę świadczeniodawcy.
Polskie instytucje zaangażowane w koordynację systemów zabezpieczenia społecznego w zakresie rzeczowych świadczeń zdrowotnych.

1. Władza właściwa - Minister Zdrowia
  2. Instytucja łącznikowa - Centrala Narodowego Funduszu Zdrowia
  3. Instytucja właściwa/ miejsca zamieszkania/ miejsca pobytu - Narodowy Fundusz Zdrowia działający poprzez 16 oddziałów wojewódzkich.
Ja po prostu mam wrażenie,że trzeba chodzic z wydrukowaną stroną NFZ i dokształcac lekarzy.
Ja miałam o tyle dobrze,że moim pediatrą w Pl jest właścicielka przychodni ale ma ją w innym mieście i to ona stoczyła boje z niedoinformowanymi lekarkami i recepcjonistkami.
Oczywiście,nie można np.robic badań profilaktycznych na tą karte ale choroba dziecka to też jest nagły przypadek.Rozumiem też np.choroby przewlekłe,one też nie są i nie powinny byc objęte kartą czy też planowana operacja.Ale nagłe zachorowanie np.na grypę czy biegunkę to przypadek losowy.

Fajnie,że Nikoś był grzeczny i uroczystośc się udała.
Moje wszelkie wypady do Pl są właśnie na "wariackich papierach" tak więc nie za bardzo lubię latac do Pl do rodzinki.
I te niedomówienia jak jesteśmy np.u mojego ojca to teście już lekko obrażeni.Uuuggghhhh

A moja psinka urodziła się 9.05.2009 i jest Shih-Tzu ;-)
Landlord się nie zgodził na kota,o psie mówił,że jak już tak bardzo musimy to ok :-D

Beatko czekamy na Ciebie!

Jolu a co za książke pochłaniasz?
Miłej lekturki.

Ostatnia edycja:
Ja piernicze Anineczka jaki slodziak :-):-):-) kurcze fajniutki wybor to takie wiesole psiaki - wiem bo moj basik jak byl maly to mial takiego kolege ;-)i ja zawsze mu mowilam ze mop idzie i on juz wiedzial ze to ten...mop bo tamten byl juz duzy i maial dluga siersc :-D
a z ta karta to widzisz jak to jest - mnie odsylali i mowili ze ona obejmuje tylko w naglych wypadkach...kurde wogole w tej polsce to masakra obsluga w sklepie czy restauracji do d.... chyba wszyscy mili ludzie wyjechali tak jak my....

reklama
Anieczka śliczny piesiu:)
Dobrze że napisałas o tej karcie bo ja sama do konca nie wiedziałam:)
Po pracy juz jestem troche zmeczona kupiłam dzis ponton w Lidlu wiec moze jutro sie wybierzemy na jezioro na ryby:)
Mnie od kilku dni nadgarstekboli jakies to dziwne narazie smaruje Voltarenem mam nadzieje ze bedzie lepiej bo sprawne rece sa mi w pracy potrzebne.
teraz ogl tv i relaks:)
pozdrawiam

Do góry