reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

reklama
Witam Dziewczyny!!
Jetsem tu nowa i bardzo liczę na Waszą pomoc. a mianowicie. Jestem w 8 tc.. mieszkam jeszcze w Polsce, mój partner miesiąc temu poleciał do pracy do Irlandii właśnie, wieść o dziecku spadła na nas nagle ;)
Podjeliśmy decyzje, żebym przeniosła się tam w styczniu/lutym, tam rodziła i żebyśmy tam założyli rodzinkę gdyż w Polsce T. nie mógł dostać pracy a szkoda by było, żeby rezygnował ze wszystkiego i wracał do polski.
Napiszcie mi proszę jakie formalności musiałabym dopełnić aby móc rodzić tam? Jak wyglądają jakieś opłaty? będą przysługiwały mi jakieś zasiłki? Pytam ponieważ jestem w tym całkowicie zagubiona.. a nie mam nikogo z tamtąd kogo mogłabym spytać o wyjaśnienia.
Dodam iż ja i Tomek nie jesteśmy jeszcze małżeństwem.
Będę wam niesamowicie wdzięczna za pomoc..

To zagubienie jest najgorsze.. mój język jest słaby, chodź zaczęłam ostro się go teraz uczyć, ale mimo to i tak najlepsze są rady kogoś doświadczonego ;-)

Sa5mia...witaj.generalnie jest wątek"sprawy socialne"i tam wszystkie odpowiedzi na nurtujace Cię zagadnienia na pewno znajdziesz,ale tak po krótce-jesli wyrobisz tu PPS'a(odpowiednik Pl pesla)to opiekę zdrowotną i poród,a potem opiekę poporodową(dziecko objete opieką zdrowotna do 6tygodnia zycia)masz za free... jesli tylko Twój partner bedzie pracował to zaraz po urodzeniu się Dziecka złóżcie wniosek o CHB(formularze dostaniesz w szpitalu)-czyli zasiłek na dziecko,FIS(cotygodniowa zapomoga-otrzymaujesz jesli dochód na rodzinę nie przekracza jakiegoś tam pułapu-przepraszam,ale nie pamietam jak to wygląda na jedno dziecko;))i Medical Card-czyli opieka powiedzmy,że za free(przynajmniej ta podstawowa)...Polecam zajrzeć również na stronke citizeninformation.ie...Jest po prawej stronie język pl do wyboru(w wiekszości interesujacych Cię zagadnieniech;) pozdrawiam i na koniec jeszcze-gratulacje !!!

Dziękuję ;-) Bardzo Nam pomogłaś. Byłam przerażona, gdyż szukając na własną rękę w internecie, nic nie mogłam znależć;/

jeszcze jedno ostatnie pytanie, czy to wszystko będzie przysługiwalo,. nawet jesli nie jesteśmy małżeństwem?

Ostatnia edycja:
Witam nowa przyszla mamuske:)a do jakiego miasta przylatujesz?nawet jesli nie jestescie malzenstwem wszystko wam sie bedzie nalezalo.ale nie zwlekaj z przyjazdem tutaj bo pierwsza wizyta u gp powinna byc do 12tyg ciazy a pozniej wizyta w szpitalu,niewiem jak to sie odbywa jak przyjedziesz i pojdziesz w polowie ciazy,ale mysle ze powinno byc ok.musisz koniecznie wyrobic sobie pps bo bez tego ani rusz:)
Barmanko jak bede miec juz lozko w sobote to zrobie fotki i wkleje bo kupilismy ze sklepu na capel street tam gdzie sa materace i nie mam linka:(
A moje pieczenie wrocilo:(wiec wizyta u lekarza murowana:(

reklama
AsienkoM dziekuje za odwiedzinki.
Lubiczanko
:-DPanowie starsi :-).
Sa5mia Witaj i powodzenia.
A my z Igoriem wrócilismy z dworku,wrescie sie pogoda poprawiła.Panowie jeszcze robia,wiec narazie sprzatac nie moge.Miłego popołudnia.

Do góry