reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

A ja oglądam po raz setny "Dirty Dancing":tak:,dobrze,że mój P padł już bo pewnie by się śmiał ze mnie,że znowu:-DTaki biedak padnięty wrócił z pracy po 21:00:szok:,że tylko papu,kąpu i lulu:-D
Dziewczyny,oglądałyście dziś Panoramę?O tym co wczoraj stało się na dublińskim lotnisku dzięki słowackim służbom specjalnym?:szok:
Skandal na Słowacji: Policja podrzucała podróżnym bomby
...A Patrick taki młody jeszcze,przystojny:cool2:,kochałam się w nim jako dziecko na zabój po "Dirty Dancing"i straaaasznie chciałam tak tańczyć:sorry2::-D

reklama
Hej Maruska z tego co sie orientuje to skoro jestesmy w UE to mozesz rodzic gdzie chcesz. W koncu porod mogl nastapic nagle. Opieka ciezarnych jest bezplatna a skoro masz skladki w PL a ojciec dziecka pracuje w Irl to wasz wybor gdzie rodzisz.W razie czego zalatw sobie forme E-112(jesli pomylilam forme to dziewczyny uoprawcie mnie prosze) na opieke poza granicami PL. Macierzynski mozesz pobierac wPl a przebywac gdzie indziej bo nalezy ci sie jak psu kosc. Czesto sie zdarza ze my rodzimy tu pobieramy macierzynski i lecimy przedstawic nowego czlonka rodziny do Pl na kilka tyg czy mies.
Nie wiem jak sprawa wyglada z rodzinnym ale zorientuj sie czy jest szansa aby twoj mezczyzna mogl wystapic o niego tu - chyba ze musi byc on w zwiazku malzenskim, nie jestem pewna

dzięki za odpowiedź. przeszukuję różne fora w poszukiwaniu info o porodzie w irlandii i zaniepokoiła mnie jedna wieść - otóż jeśli nie pracuję w irlandii a nie jestem mężatką to za poród mogą mi wystawić niezły rachunek w szpitalu. prawda to? nie uznają wolnego związku :-)? no i pytanie nr 2 - gdybyśmy się chajtnęli jednak - mój chłopak jest tam od grudnia, jest w trakcie rejestrowania własnej firmy - czy taki krótki pobyt i taka forma zatrudnienia gwarantuje bezpłatny poród? dzięki raz jeszcze za odpowiedź!!!

A ja oglądam po raz setny "Dirty Dancing":tak:,dobrze,że mój P padł już bo pewnie by się śmiał ze mnie,że znowu:-DTaki biedak padnięty wrócił z pracy po 21:00:szok:,że tylko papu,kąpu i lulu:-D
Dziewczyny,oglądałyście dziś Panoramę?O tym co wczoraj stało się na dublińskim lotnisku dzięki słowackim służbom specjalnym?:szok:
Skandal na Słowacji: Policja podrzucała podróżnym bomby
...A Patrick taki młody jeszcze,przystojny:cool2:,kochałam się w nim jako dziecko na zabój po "Dirty Dancing"i straaaasznie chciałam tak tańczyć:sorry2::-D

Tichonek to jest nas dwie:-D:tak: Patrick do tej pory wyzwala we mnie ten dreszczyk ale tylko w tym filmie. Ile ja sie nacwiczylam by choc w czesci moc tak zatanczyc:-)
A co do linka to strasznie nieodpowiedzialni ci Slowacy. Przeciez gosciu z tego szoku mogl pasc trupem na miejscu, jak sie okazalo ze mial bombe w bagazu przy sobie. No ja to jakbym tego od MSW tak zlapala za grdyka to bym mu go chyba golymi rekoma wyrwala.

dzięki za odpowiedź. przeszukuję różne fora w poszukiwaniu info o porodzie w irlandii i zaniepokoiła mnie jedna wieść - otóż jeśli nie pracuję w irlandii a nie jestem mężatką to za poród mogą mi wystawić niezły rachunek w szpitalu. prawda to? nie uznają wolnego związku :-)? no i pytanie nr 2 - gdybyśmy się chajtnęli jednak - mój chłopak jest tam od grudnia, jest w trakcie rejestrowania własnej firmy - czy taki krótki pobyt i taka forma zatrudnienia gwarantuje bezpłatny poród? dzięki raz jeszcze za odpowiedź!!!

Maruska z wczesniejszego postu zrozumialam, ze twoj partner jest tu juz od jakiegos czyt. dluzszego czasu. Niestety w takim wypadku ciezko mi doradzic. Najlepiej niech twoj partner pojdzie do prawnika(platnie) albo do citizeninformations(bezplatnie) po informacje jak byloby najlepiej rozwiazac ta sytuacje. Bo moze choc slub cywilny by cos tu pomogl. Mam nadzieje ze uda ci sie zdobyc rzetelne informacje. Zycze powodzenia:-)

Witam
Frog,Tichonek-dołączxam do fan clubu-oczywiście jeśli o ten film chodzi...Razem z siostrą trenowałyśmy moment,kiedy ona ćwiczyła na schodach:-DSą takie filmy,które obejrzy się razx i pozostają w pamięci na zawsze i które można oglądać setki razy:tak:
Misia(i inne dziewczynki)-nie wiem na kogo musiała trafić Asieńka,ale zgadzam się ,że Irlandczycy są wysoce kulturalnym narodem...Wiadomo,że ich stosunek się nieco zmienił po niektórych wyczynach naszych"wspaniałych "rodaków,ale sądzę,że wraca tendencja do przychylności dla naszej nacji.Pamiętam jakie miałam wspaniałe wrażeie po przyjezdzie tutaj i spotkałam starszego Irlandczyka-Dadzia była jeszcze we wóziu,Dawid przy,ja z mężowskim pod ramię,a on-cześć,skąd jesteści(odp.-z Polski),a przejazdem czy na stałe(na stałe)...I miał wtedy tak radosną minę,podał nam rękę-witamy w Irlandii,przytulił się do mnie...Ech-miłe wspomnienia.I uwielbiam ich cierpliwość-powiem,że wręcz zazdroszczę(ileż razy stoję w korku,bo ktoś na początku sznurka samochodów spotkał znajomego-okienko uchylone i pogaducha,a wszyscy za nim-prócz mnie:zawstydzona/y:pełen luz i czekają)
Maruśka-całkowicie nieprawda...Każda kobieta w ciąży jest objęta bezpłatną opieką zdrowotną(do 2-go tyg.po porodzie,a jej dziecko do6-go:tak:)
Pauletta-Kochana,Ty unikaj takich stresujących sytuacji:tak:,ale dobrze,że można tu liczyć na pomoc:happy2:
MartaF-i jak tam dzisiejsze spanie?Dzięki za cynka w sprawie szkoły:-)
Uciekam,bo Dadzia ma otwarte przedszkole,więc muszę swoje dziewczę wyszykować.Miłego dnia Dziewczynki

ja to sobie jedynie moge poczytac bo jedną ręką nie bardzo mi sie chce pisac:dry:mały nie do wytrzymania:wściekła/y:łeb mamtłusty bo nie mam kiedy sie wykąpać
wczoraj padłam w ciuchach razem z Szymkiem:baffled:zaczyna mi kaszleć:baffled::-(to sobie popisałam bo juz sie drze:wściekła/y:

moja kumpela rodzi tutaj na poczatku lutego..w prawdzie pracowala tutaj,ale 1,5roku temu,w zwiazku z czym nie dostala nawet macierzynskiego;tez nie jest po slubie ze swoim chlopakiem i opieke w ciazy,porod i tak jak lubiczanka pisala-opieke po porodzie ma za darmo:tak:Wiec mysle ze nie musisz brac slubu,wystarczy ze Twoj chlopak tutaj pracuje-jestem prawie pewna:tak:

ja to sobie jedynie moge poczytac bo jedną ręką nie bardzo mi sie chce pisac:dry:mały nie do wytrzymania:wściekła/y:łeb mamtłusty bo nie mam kiedy sie wykąpać
wczoraj padłam w ciuchach razem z Szymkiem:baffled:zaczyna mi kaszleć:baffled::-(to sobie popisałam bo juz sie drze:wściekła/y:
biedulko:-(Ja tez tak mialam,ale wydaje mi sie ze tu chodzi o to ze maly potrzebuje Cie blisko...Tez sie wkurzalam bo chcialam zawsze uspac Wikte jak najszybciej i lecialam cos zrobic-w rezultacie ona po 5min sie wybudzala i w placz.Wiem ze to inaczej jak sie ma jeszcze dzieciatka w domu poza malenstwem,ale sprobuj sie zrelaksowac i polezec z Nim troche,niech sie Toba nacieszy i potuli.Oczywiscie zrob co najkonieczniejsze i odpocznij.Niech Twoj K.go przejmie na chwile cobys sie wykapac mogla (ja tez mialam tylko czas na szybki prysznic,ale bez tego sie nie da dobrze czuc;jadlam z mala przy cycku-dopiero jak A.wracal z pracy i mialam ciaglego nerwa).Na pewno dobrze wiesz ze maly wyczuwa wszelkie Twoje emocje i zanim sama nie wyluzujesz,on tez sie nie uspokoi:tak:Nie wymadrzam sie:zawstydzona/y:bo doswiadzeniem przewyzszasz mnie 2krotnie;-)ale to juz przerabialam i pospiech,nerwy,zeby tylko cos zrobic w domu,odnosza odwrotny skutek:tak:
Zycze Ci duzo cierpliwosci - to wkrotce i tak sie zmieni,wiesz sama i odetchniesz:happy2:
Misia-dzieki za rade z kawka-wypróbuje:tak:
Oczywiscie dzis juz nie pamietam co wczoraj mialam napisac:confused:teraz w glowie mam przeprowadzke..musze sie zaczac juz pakowac,bo sie nie wyrobie.Mam nadzieje ze mala bedzie wyrozumiala:tak:Planujemy przeprowadzkę na nastepny weekend,w czwartek po nim przylatuja juz moi rodzice-w niedziele chrzciny:szok:mam wiec 4dni zeby wszystko w miare porozmieszczać,ale i tak sie ciesze bo w koncu bede miala wode i ciepelko i fajowa chatke:tak::-) Oczywiscie bedziemy splukani,wszystko wyliczone prawie na styk,ale damy rade-juz sie nie moge doczekac:-):-)Najgorsza jest zawsze ta zmiana adresow:-(tym bardziej ze nadal czekam na decyzje o FIS i znajac ich dostane ja na stary adres:wściekła/y:Swoja droga-jak dlugo sie na to czeka,ja nie dostalam jak dotad zadnego potwierdzenia ze to doszlo(wyslalam jakies 2tyg temu)
Potwierdzam ze Irole sa wyjatkowo uczynni i uprzejmi i mam tylko same pozytywne doswiadczenia (byl jeden wyjatkowo pazerny na kaske landlord ale poza tym OK)

madbebe mały ma zaparcia dlatego sie drze i nawet moje przytulanie nie pomaga:no:dlatego sie wkurzam bo mu nic nie pomaga:no:żadne herbatki a sie wkurzam bo jestem sama jak palec w domu i musze sobie sama radzic bo K po pracy jedzie malować nasz domek więc nie może mi pomóc:no:i w tym problem bo wcześniej jak wracał to on sie małym zajmował a ja ogarniałam chate:tak:do tego jutro wraca moja córa i dopiero będzie wesoło:szok:ona potrzebuje więcej uwagi niż Szymon:sorry2:

madbebe mały ma zaparcia dlatego sie drze i nawet moje przytulanie nie pomaga:no:dlatego sie wkurzam bo mu nic nie pomaga:no:żadne herbatki a sie wkurzam bo jestem sama jak palec w domu i musze sobie sama radzic bo K po pracy jedzie malować nasz domek więc nie może mi pomóc:no:i w tym problem bo wcześniej jak wracał to on sie małym zajmował a ja ogarniałam chate:tak:do tego jutro wraca moja córa i dopiero będzie wesoło:szok:ona potrzebuje więcej uwagi niż Szymon:sorry2:
o kurcze,na zaparciach to ja sie nie znam:no::zawstydzona/y:Musi byc jakis sposob..Pamietam ze ciezko Ci bylo dobrac mleko;chyba te tez mu nie sluzy.Moze poszukaj mu czegos jeszcze innego do jedzonka,sama nie wiem:no:Kurcze,chcialabym pomoc a nie wiem jak:confused:Zycze tylko sil duzo i mam nadzieje ze sie ulozy.

reklama
MartaF szkoda,ze sie tak mały męczy a ty razem z nim.Nie wiem czy w czymś pomogę ,ale mój mały jak był w tym wieku również mial takie problemy.(Wtedy dokarmiałam go sztucznym mlekiem ,bo mialam chwilowy zastój i myśle,ze to bylo przyczyną).Czasem kupki nie mógl zrobić i kolki chyba miewał,bo sie jak sprężynka zwijał i brzuszek miał twardy.Przeszłam na ścisłą dietę,bo myślałam,ze to moze moja wina,ale nic nie pomogło.Dawalam herbatke z kopru włoskiego,masowałam brzuszek,ale najbardziej pomagała mu suszarka.Może to śmieszne,ale w takich chwilach czlowiek wszystkiego próbuje... Wyczytalam gdzieś na forum o tym,spróbowalam i pomogło.Delikatnie ogrzewaj brzuszek malca,mozesz użyc równiez ciepłej ,przeprasowanej pieluchy,ale dodam,ze suszarka działała w moim przypadku równiez uspakajająco.Zawsze możesz spróbować,życze powodzenia i duzzzzzzo cierpliwości.Pozdrawiam

Do góry