reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Hej dziewczyny ja tez nie umiem wlkejac zdjec i nie umialam suwaczkow i poprosilam madziule i mi ona wkleila ja jej tylko przeslalam na meila zdjecie i napisalam co mialo byc na suwaczku.i o to mam juz zdjecia mojego slicznego synunia

reklama
jak sa chetne to moge pomoc w zdjeciach i suwaczkach,jak tylko czas mi na to pozwoli.majeczka jest bardzo zazdrosna o czas mamusi i nawet maz moj ma ograniczony limit czasowy;-) zartuje,ale jesli ktos chce i bede tylko przy kompie to pomoge z zdjeciami i suwakami.ja tez mialam kogos kto mnie wtajemniczal;-)
pozdrawiam cie Justynka;-)jak tam zabki malego czlowieka?jak jego wolania MAMO,?pozdrawiam wasza 3..

madziu juz zyje do 4 i wreszcie lece do polski kacprowi idzie juz szosty zabek.wiedzialam ze dziewczyny moga liczyc na twoja pomoc.dzieki b!!!!!!!!!!maly czlowieczek nauczyl sie szantazowac i b dobrze mu to wychodzi,ale widze ze majeczka dorownuje kacprowi razem sztame trzymaja ach te maluchy;-)

nasz kacprunio jutro ma urodzinki i swietujemy;-)

Ja mialam wykonana w Irlandii cesarke, nie planowana a jakze. Wszystko potoczylo sie tak szybko...lekarka wykonala szybki skan, powiedziala, ze inaczej nie urodze i ze musi byc cesarka.Szybko przewieziono mnie na sale operacyjna, znieczulenie, pytanie poloznej czy chce aby maz byl ze mna...jeszce biegla na korytarz sie pytac czy chce byc przy operacji. Nie chcial bo sie boi krwi. 20 min po bylo po wszystkim tzn bylam zeszyta i przygotowana do sali poporodowej. Jeszcze kilka fotek i przytulanie maluszka z pomoca poloznej bo nie za bardzo moglam go utrzymac bo dzwonilam zebami i rece mi sie trzesly.
Po przewiezieniu na sale poporodowa polozna pomogla mi usiasc tak na pollezaco bym mogla nakarmic dziecko bo bylo okropnie glodne. Oczywiscie pytano sie mnie czy chce karmic czy maja to zrobic za mnie. Ja oczywiscie chcialam wiec spedzila polozna ze mna troche czasu zeby mi pokazac co i jak.
Potem polozna na kazdy dzwonek...by podac, przewinac czy pomoc przy dziecku.
Nieprawda wiec ze po cesarce nie mozna karmic, to jakis mit polskich szpitali. Ja karmilam chyba z godzine lub poltorej po. Nieprawda tez ze trzeba lezec plackiem 24 h, bo ja do karmienia juz polsiedzialam.
Potem zadnych problemow z glowa itp. Fakt ciecie bolalo jeszce dlugo, ale w koncu to operacja.

kurcze H@nah cesarka jak z bajki..ja moja tez wspominam super chociaz ze byla w polsce..polozne mialam super i malego karmilam juz 3 godziny o porodzie bo musialam wyspac sie i zaraz po operacji bylam nietomna no i jak malego dostalam o 16 tal byl ze mna do 3 w nocy :D a pozniej dali mi pospac i amlego dostalam rano i juz byl ze mna do konca..no i karmilam tez od samego poczatu

Nie wiem czy jakakolwiek cesarke mozna nazwac jak z bajki :no:. Ale fakt faktem nie mam traumy po szpitalu i nie wspominam tego jak tragedii. Gdyby bylo mozna wolalabym nie miec ciecia. No ale coz. Nawet ciecie jest ladne...nie jakis zamek blyskawiczny tylko cieniutka kreseczka szyta jednym ciegiem niciami rozpuszczalnymi tak ze zadnych dziurek po bokach czy czegos w tym stylu. Obydwoje z mezem bylismy zaskoczeni ze to takie niewielkie i juz 3 dni po widoczne jak zmarszczka na brzuchu. Spokojnie w wyciete bikini wskocze :-D jak troche gramow ciazowych zrzuce.
Natomiast jesli patrze na opieke i fachowosc to z czystym sumieniem moge powiedziec ze bylo super. Kazdy byl przemily od poloznych zaczynajac na anestezjologu i sprzataczkach konczac.
Za kazdym razem tlumaczono mi co i jak, pomagano na kazdy dzwonek a musze powiedziec ze przez pierwsze 2 dni uzywalam go dosyc czesto i ani razu nie wiedzialam odrobiny niecheci czy zlosci na twarzy, mimo ze po kilka razy prosilam o to samo do pokazania czy wytlumaczenia. Polozne same przekonywaly ze przeciez po to tu sa by niesc pomoc.
Pamietam ze jedna dziewczyna nie mogla wstac do dziecka, ktore plakalo i trzeba je bylo przewinac. Nie wiem czemu nie dzwonila po pomoc tylko siedziala i plakala na lozku nie mogac sie ruszyc. Jako ze polozne zwykle zagladaly gdy jakies dziecko dluzej plakalo...(np czy nie trzeba pomocy, czy matka nie wie jak uspokoic dziecko itp) wiec jedna z nich przyszla i powiem ze nawet skrzyczala matke czemu nie uzywa dzwonka, ze nie ma co plakac tylko trzeba je wzywac ze one wszystko zrobia co trzeba by i matka i dziecko bylo zadowolone.

reklama
A i jeszcze cos mi sie przypomnialo.
Nie jest prawda ze Irlandki nie karmia piersia. Te bardziej swiadome oczywiscie ze karmia i maja takie same problemy jak polskie mamy czyli za malo pokarmu. To wlasnie od nich dowiedzialam sie jakie tutaj specyfiki maja na powyzsza przypadlosc. Moze sie komus przyda bo wiem ze juz ktos o to pytal.
No wiec:
FENNEL TEA - czyli herbata z kopru wloskiego, mozna dostac w kazdym chyba supermarkecie oraz sklepach zielarskich.
FENUGREEK - niestety nie wiem jaki jest odpowiednik polski. Dawkowanie 1-3 tabletki 3x dziennie. Niektorzy zalecaja nawet do 12 tabletek dziennie.
MILK THISTLE - tez nie wiem jaki to odopwiednik polski ale na butelce narysowane jest cos jak nasz oset. Dawkowanie 1 tabletka 3x dziennie.
Wszystkie powyzsze mozna dostac w sieci sklepow zielarskich THE HOLLAND & BARRETT. W Dublinie np w ILACu, Stephanes Green SC.

Do góry