reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

Jestem zapisana na porod w Donauspital. W sumie polecila mi go znajoma. Sama w nim rodzila i byla bardzo zadowolona. Tak ogolnie to wszystkiego dowiaduje sie z przypadku... Wrrrr. Nie mam pojecia w jakich urzedach co trzeba zameldowac czy zalatwic czy tez zglosic w zwiazku z ciaza i pozniej dzieciatkiem. Takze bede wdzieczna za wszelkie wskazowki, porady i nakierowania!

Pierwszy tryymestr minal mi bardzo spokojnie. Dziekuje! Nawet sie smieje, ze jakby "nie-w-ciazy". Ani nudnosci, ani wymiotow, ani hustawki hormonow. Jedyne co mnie meczy to wieczny GLOD! Zjadlabym konia z kopytami! I to tylko na przystawke :-D:-D

Kathinka a Ty?

reklama
Patili witaj:-) jak sie dzidzia urodzi to musisz isc do Magistratu w tym bez w ktorym rodzilas zevby wydali ci akt urodzenia, tam odrazu mozesz dzidzie zameldowac no i mozesz udac sie do Finanzamtu zlozyc o familienbeihilfe i do swojej ubezpieczalni ubezpieczyc malucha i zlozyc o Kinderbetreungsgeld. W sumie to chyba tyle :-) A pozatym sie tym teraz nie stresuj bo i tak w szpitalu wszystko ci powiedza ;-)

Patili a mi zostalo 8 tygodni do porodu i cala ciaze chodze jak przecinak :) w miedzyczasie zrobilam kurs , zdalam egzaminy , zaliczylam praktyke ,przeprowadzilam sie i mam 2 dzieci hihihi takze dobrze ciaze przechodze :)
Dokladnie jak Judith powiedziala wszystko w szpitalu ci powiedza , jednego tylko nie , jesli nie macie obywatelstwa a jestescie w Austri krocej niz od 2004 roku to potrzebujecie Aufenthaltbestätigung zeby zalatwic KBG
[h=3] [/h]

Naila jak Kubus?mam nadzieje ,ze sie uspokoilo z tymi nocami,moja odpukac spi dobrze,czasem tylko tak przez sen jakby zaplacze trwa to kilka sekund i przestaje,bola ja biedna te zabki....
Patili
witam serdecznie:)masz szczescie ja to przez pierwsze trzy miesiace to tylko wymiotowalam ,na okraglo:-(a jak przeszlo to apetycik tez mialam ,warzywa jadlam na okraglo(tak malutkiej smakowaly w brzuszku) 23 kilo przez ciaze przytylam,dzieki bogu ,ze pracowalam do 8 miesiaca bo bym sie dopiero roztyla hihi
Co do spraw urzedowych to wybierz sie do Eltern-Kind-Zentrum po okazaniu Mutter Kind Pass dostaniesz gutschein na prezenty ktore dostaniesz w szpitalu po porodzie i segregator w ktorym jest wszystko opisane czytelnie co gdzie jak i kiedy zalatwic :)))
Ania2608 jesli chcesz sie czegos dowiedziec i poklikac to odezwij sie na moje gg jesli masz 37950325,tam latwiej mi pisac z doskoku

Kiedy to spotkanko,macie juz jakis konkretniejszy termin i czy z dziecmi mozna?czy trzeba gdzies corcie podrzucic?pozdrowionka

Rosi ale meldowanie w Eltern- Kind -zentrum jest chyba dopiero od 20 ktoregos tygodnia ciazy , to powinni powiediec przy zameldowaniu do szpitala jak sie nie myle

Moi chlopcy wrocili zadowoleni. Max nie chcial wracac ale co sie dziwic , samowolka i rozpieszczanie najlepszy bodziec hihii Teraz szara codziennosc . Dzis sa w domku ale od jutr juz do przedszkola

Klaudia chcesz dalej ten spiwor??

Za tydzien mam termin w szpitalu i ciekawa jestem co mi powiedza

Hej
Chyba pora do normalnego rytmu zycia wrocic,skonczyly sie swieta i zaczelo odliczanie do nastepnych:tak:

Pierwszy dzien w przedszkolu po sporej przerwie o dziwo zwyczajny byl bez placzu i marudzenia choc samo wstawanie i wyprawienie mojej dwojki do wyjscia gdy za oknem ciemno i deszczowo do najprzyjemniejszych nie nalezal.
Ale poszlo.
Dzis wykorzystalam ze bez jednego dziecia mniej i skoczylam oblukac co tam na przecenach jest i co nieco zakupilam,tak ze nie oplacalo mi sie do domu wracac tylko z powrotem juz po core pognalam i do domku.A tam pranie i gotowanie na mnie czekalo i tak minal dzien.

A tak z innej beczki-orientujecie sie moze czy zeby sobie zrobic kontrolne usg piersi lub mammografie to trzeba po skierowanie do ogolnego lekarza sie najpierw udac?
Bo to takie moje niesmiale noworoczne postanowienia zeby o sobie pomyslec i co nieco skontrolowac:shocked2:.Cytologia tez w gre wchodzi ale to juz bez skierowania na wizyte mozna sie umowic.

Beabea ja skierowanie na mammografie od ginekologa dostaje przy okazji kontroli i robienia cytologii , potem termin musisz zrobic chyba ze gdzies nie wymagaja , ja czekalam ostatnio na mammografie tydzien :)

U mojego meza juz widac postanowienia , zdrowiej chce jesc i biega a ja co ja moge sobie postanowic???? Ze bede wiecej odpoczywac hihih??? POstanowilam ze rogularnie bede cwiczyc joge bo przez kurs zaniedbalam i na razie co 2 dzien ale idzie :)

reklama
Rosi niestety nie mam gg.Może w tym tygodniu założę to się odezwę:tak:

Mój maż jedzie już w sobotę...Jakoś do mnie nie dociera,że już wkrótce i my będziemy w Austrii...

Do góry