reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

Witam

No kurcze o tym nie pomyslalam ze ginekolog by mogl skierowanie wypisac:shocked2:Jak to mozna sie wiele dowiedziec,ha,ha:-DDzieki Kathinka
Czemu to tak jest ze jak jest mus,np.ciaza to sie chodzi do gina bez ociagania ,a jak nie to tak ciezko sie tam zebrac i wylozyc na foteliku:happy2:Przynajmniej ja tak mam....

A jak tam karnawal i bale ,idziecie gdzies?I te bardziej doswiadczone:zawsze w przedszkolu,szkole jest taki bal dla maluchow?
Dostalam taka ulotke z naszego przedszkola o 2 balach w 23 bez.,ale z tego co widze to tam chyba kazdy moze przyjsc bo sa bileciki do kupienia,dla doroslych tez:tak: no i adresy podane ,takze jakies ogolne te bale.Mozna wczesniej dla grupy osob stolik zamowic itd.
Pytam bo ja swieza w temacie.A w samym naszym przedszkolu nic jeszcze nie wisi,zadne info to nie wiem czy za wczesnie czy nie beda im robic.

NO I czy ktos mi potrafi powiedziec czemu mi sie filmy z kamery cyfr. nie chca zgrac na kompa( mimo tych kabli wychodzi z tego jakby komp. nie wykrywal tej kamery)Kamera ma juz wprawdzie swoje lata( na te mini kasety) ,ale dawniej nie bylo z tym problemu,a juz od dlugiego czasu sie nie da i nie wiem do kogo bym tu mogla z tym fantem sie zglosi:confused:

reklama
Witam Wszystkie po Swiatecznej Przerwie!

Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku! Oby nie byl gorszy do poprzedniego!

Bez bicia sie przyznam, ze juz w srode wrocilismy z PL, ale nie odzywalam sie bo w czwartek remont pokoku mezus zaczal. No i skonczyl dopiero w niedziele, bo musial z calosci szpachlowac, szlifowac itd. Mozecie sobie wyobrazic jaki syj po szlifowaniu mialam w domu - wszystko biale!!!

W Polsce bylo spoko, pogoda tylko nie dopisala. lalo i ciagle szaro bylo, wynudzilam sie za wszystkie czasy! A na Sylwestrze bylismy na "balu" - muzyka nie za bardzo moja, ale i tak bawilam sie do 5 rano.

Beabea, moze sterowniki jakies potrzebne, albo oprogramowanie? Skoro wczesniej chodzilo to i teraz powinno. Ja tam sie tez na tym nie znam, wiem tylko ze wszystko trzeba zawsze instalowac.

Co do balow w przedszkolach to ja sie moge o moim wypowiedziec - u nas co roku jest tzw. Faschingfest, zwykle kartka wisi jakies 2 - 3 tyg. przed. Takze u Ciebie tez na pewno bedzie. Moja juz nawet sukienke ksiezniczki sobie w PL wybrala (trzecia do kolekcji :-) )

A, i jeszcze witam wszystkie nowe mamuski! Jest ktoras z 22go?

Na spotkanie to ja tez chetnie, ale pewnie dopiero na wiosne, bo teraz jak przychodze do domu to juz prawie ciemno i d... mi sie nie chce ruszac;-)

Hej dziewczyny

Bylam zapisac dzis Igora do "Kind und Kegel" do Spielgruppe. Startujemy 16 lutego a 2 lutego mamy Schnupperstunde :-) przy okazji zalapalismy sie dzis na podgladniecie innej grupy dzieciakow i powiem Wam nawet ze Igorowi bardzo sie spodobalo, nawet chcial hustac sie w kocu:-) jestesmy w grupie z 10 maluchami w wieku od 1,5 do 2 lat. Bardzo fajna atmosfera, babki tez super mile i zobaczymy jak sie Igor bedzie tam czul. Moze ktoras z was ma ochote wybrac sie tam z nami?Miejsca jeszcze sa:-)

Witam wszystkie mamuśki!

Nazywam sie Marysia i mieszkam z mezem w Wiedniu od 1,5 roku. Co prawda nie mam jeszcze zadnej pociechy, ale juz wkrotce bedziemy sie o nie starac :) nie bede tu wchodzic w szczegoly :)

Tak wiec postanowilam sie dolaczyc, bo bardzo milo czyta sie wasze posty, a i wasze porady, moze juz niedlugo beda mi pomocne. Mam nadzieje, ze nikt sie nie oburzy i krzyczyc po mnie nie bedzie :)

Pozdrawiam wszystkie forumowiczki i zycze Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku Wam i Waszym Rodzinkom!

Ostatnia edycja:
Asiunia u nas tak komicznie w przedszkolu ze dzieci maja Fasching ale bez rodzicow , w godzinach przedszkola wiec my nic z tego nie mamy , a chetnie bym wybrala sie gdzies na jakies przebierance z dzieciakami

judith
moje dzieci po 2 roku juz sa bo bym sie wybrala :)

marynka witaj w gronie forumowiczek i rozgosc sie

Ja dzis caly dzien na lotach , bylam kupic komode do sypialni bo miejsca na dzicka rzeczy nie mam, odwiedzilam kolezanke i wrocilam do domu a teraz ide placki po wegiersku robic bo za mna chodza

Witam wszystkie Mamy z Austrii.
Milo mi dolaczyc do tego grona bo pewnie nie raz bede potrzebowala pomocy. Do Wiednia przeprowadzilam sie ok 2 tygodni temu. Nikogo tutaj jeszcze nie znam oprocz mojego taty. Powodem wyjazdu bylo zajcie w ciaze z nie odpowiednim facetem. Nie wiem za bardzo co mam robic bo ani nie znam miasta ani nawet jezyka, ale w Polsce nie moglam zostac bo bym sobie nie dala rady sama a z tego co mi tata podpowiedzial tutaj sa lepsze mozliwosci. Mam dopiero 22 lata i nie planowalam jeszcze bycia mama. Stalo sie... swoje przeplakalam a teraz nawet sie ciesze :)
Zaczelam od szukania pracy, w czwartek ide na rozmowe (na szczescie po polsku) ale co dalej? Dostane od razu umowe wiec chyba ubezpieczenie tez? Czy w takim razie bede mogla isc juz do lekarza bezplatnie? Jestem w 12 tygodniu a tylko raz bylam u ginekologa w Polsce na podstawowych badaniach i usg. Tutaj narazie mnie na to nie stac zeby isc prywatnie, czy moge sie ubiegac o jakies dodatki socjalne?
Jesli ktos bedzie mi wstanie odpowiedziec na pytania ktore mnie nurtuja dotyczacych praw w Austrii bylabym bardzo wdzieczna:)
Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Hej Marta , jesli planujesz tu zostac i zyc, prowadzic ciaze, i pozniej pobierac socjalne, a nie jest male jak w pl, to radze nie oszczedzaj na wizytach u lekarza, powinnas sie jak najpredzej wybrac, poniewaz tutaj , aby pozniej dostawac kasiorke musisz miec wizyte wpisana do 12 tygodnia ciazy ( miedzy 8 a 12 jest wizyta obowiazkowa ) jest podobno jakis polski gino ktory ewentualnie przepisuje te z pl, ale sama z doswiadczenia nie wiem , - u mojego gina wizyta 100 plus 33 za usg i badania 103 € - tak wygladalo po 1 wizycie jak mi niespodziewanie e card ( karta ubezpieczenia) nie dzialala , teraz mam cesarke, 23 stycznia ,
Dzidziusiem sie ciesz , tyle kobiet zajsc nie moze, a to ze facet nieodpowiedni , to kazdemu moze sie trafic, nawet laski po 10 latach malzenstwa mowia ze wybraly zlego F na ojca , bedzie dobrze , zobaczysz :)

Beabea a pochwal sie co na tych przecenach wyrwalas ?
Beabea a moze po prostu wejscie usb ci szwankuje , sprobuj w inne podlaczyc, u nas jedno kiedys focha strzelilo , i tak wlasnie nie czytalo plyty przenosnej .

Ja dzis u gino bylam, powiedzial ze Mikolaj na bank ma 3 kg, ale nic wiecej nie byl w stanie powiedziec, na poczatku sprzet mu szwankowal i pomiary z kosmosu dawal, resetowal, potem powiedzial ze ma mala glowke , potem ze 30 min mierzyl brzuch , i wkoncu powiedzial ze sie nie da , bo maly sie chowa , tak uklada ze te cale pomiary mozna uznac za niewiarygodne, i tyle po wizycie , A i cisnienie mialam 155 na 86 , gdzie normalnie mam 80 na 60 , nie wiem co jest grane

jutro i w piatek mam w szpitalu , i juz zaraz bedzie maly z nami, jak sie tego doczekac nie moge !!! wszystko juz chyba mam gotowa, tylko kubusie poprzyklejac na sciane ....

Laski to co z tym spotkaniem, piatek kolo 12 ?

Beabea ja tez wybieram sie na cytologie;) tylko szukam jakiejs polskiej Gin bo facetow gin jest duzo ale wolabym kobiete;)jak nie znajde to pojde do faceta hehe;)

Marysia witaj:)

89Marta -Witaj,w ktorym bez mieszkasz?mam nadzieje ze Ci sie ulozy,w Austrii panstwo o wiele bardziej pomaga niz w PL.Ja tez slabo znam niemiecki,jaka to prace bedziesz miec?ja mam dwie prace na sprzataniach narazie.tu sa polscy gin jakbys chciala znajde Ci nr ja tez sie wybieram ale na cytologie

mrousse ja w piatek bardzo chetnie bo w przyszlym tyg nie dam rady a w tym tak a gdzie to spotkanie?
Mi moja gin mowila 3tyg przez porodem ze bedzie wazyl ok 3kg a wazyl 4,5kg :D

kathinka, sa tez grupy od 2 lat :-)

Marynka, witaj w naszym gronie:-)pisz, pisz jesli tylko cos cie nurtuje!Pomozemy napewno:tak:

Marta, pierwsze co to sie zamelduj i ubezpiecz i jak najpredzej lec do lekarza!!! Ja chodze juz od 7 lat do tego samego gina to polak bardo mily i dobry. Jestem z niego bardzo zadowolona. Jesli tylko masz ochote to pisz do mnie na gg nr. 10045474 to dam ci namiary na niego. Albo zostaw mi swoj numer to tyrkne do ciebie :-)nie martw sie, bedzie dobrze. Jesli tylko ruszysz z miejsca to juz pojdzie z gorki. I powiem ci ze tutaj masz wieksze mozliwosci jak w Pl i pomoc tez otrzymasz nalezyta! Odezwij sie do mnie jak tylko chcesz, sprubuje pomoc:-)

mrousse, ja w ten piatek nie dam rady. Mozemy sie spotkac w przyszlym tygodniu. Ja proponuje jakas kawiarnie np. Starbucks? bo tam jest przyjazna atmosfera i jest kacik dla dzieci, gdzie moga sie bawic nasze pociechy. Co wy na to?

reklama
Klaususia , ja wiem ze jest zydowka, ktora mowi po polsku, ale wyraznie i idzie sie z nia dogadac , jak jej sie nie przerywa, podobno tego nie cierpi , i uwaza ze to zla cecha Polakow , ale jest dobra, w sensie takim , ze znajkolezanka jak do niej poszla ( wczesniej do polaka chodzila dodam regularnie ) to ona wykryla u niej miesniaki i polipy, po 1 wizycie od razu skierowanie do szpitala na wyciecie w pelnej narkozie , i teraz sie nie ' opiekuje' i jest zadowolona , konkretna babka , jak jestes zainteresowana to sie dowiem gdzie przyjmuje .

A co do spotkania to moze byc u mnie :) i moze byc tez starbucks jak wspomniala judithh

Judith ja w przyszlym tyg odpadam rodzice przyjezdzaja , a starbucks to naprawde swietne miejsce, uwielbiam white mocca schocolade :D na zimno, moge litrami :)

Do góry