reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

judith88: zainteresowalas mnie tymi Genossenschaft mieszkaniami... wiesz moze ile sie na nie czeka, trzeba spelniac jakies wymogi i czy mozna sobie dzielnice samemu wybrac? My na razie mieszkamy w mieszkaniu po tesciach i szukamy nowego, chcielismy najpierw kupic, ale ceny poszly tak w gore :wściekła/y:. Slyszalam o mieszkaniach do wynajeciach, ktore naleza do firmy ubezpieczeniowej (chyba Uniqa)- podobno bez prowizji i z umowa bezczasowa, ale w internecie malo znalazlam na ten temat...

My to mieszkanie teraz co mamy to znalazlam na Wohnservice Wien, zapisalam sie na liste bo bylo wolne i w sumie bylam na 10miejscu ale po jakims miesiacu spadlam na 1 i dostalalismy je :-)ale na nasze musielismy jeszcze poczekac bo bylo w budowie. Mamy calkiem nowe budownictwo. A jak zalapiesz gdzies starsze mieszkanie to nie czekasz dlugo, miesiac lub 2 nie dluzej :tak:A wymogi tez trzeba spelniac i to pelno. Zaswiadczenia o zarobkach, Meldezettel,zaswiadczenia z ubezpieczalni, familienbeihilfe, kinderbetreungsgeld i pelno jeszcze innych swistkow potrzebuja.
O tych mieszkaniach z Uniqa nie pomoge bo nie mam zielonego pojecia, pierwszy raz slysze....

reklama
Ja jestem za zlocikiem, bardzo chetnie:-)

Moja mama mieszka w Reihenhaus. Maja ponad 100metrow, 2 poziomowe i wielka piwnica. Niestety Miete jest tak samo przerazajaco wysokie:szok:Gdyby bylo nizsze to tez szukalibysmy wlasnie takiego ale dla nas o duzo za drogie!

ja tez jestem chetna na taki zlot, tylko w styczniu moze byc ciezko, bo teraz mamy troche pracy w naszym miszkaniu i nie wiem czy dalabym rade... a gdzie wogole takie spotkanko mogloby sie odbyc??

Hej
Melduje sie poswiatecznie:-)
My juz z powrotem w Wiedniu na swoich smieciach.Dzieciaki juz prawie zdrowe bo znow nas przeziebilo i ciaglo sie dranstwo przez cal Swieta az do teraz.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku dla wszystkich!!

Zdazylam Was nadrobic i widze ze kilka nowych mam na forum zawitalo:tak:Teraz to juz mam kompletny metlik kto jest kto:-D,ale im wiecej nas tym fajniej.

Teraz jestem jeszcze w domu,ale juz od poniedzialku zwykly bieg,przedszkole i obowiazki:happy:
Ciekawe jak mloda sie odnajdzie znow w grupie po 3-tyg. przerwie?

Poki co pozdrawiam

Czesc dziewczyny!
Ojojoj, co sie tu porobilo. Tyle nowych forumowiczek. Witam Was!
Szczerze mowiac tez juz sie pogubilam kto jest kto ale mysle, ze dojde do ladu jak bede was czesciej pisac.
U nas tez choroba za choroba. Prez swieta przezylismy chorobe corki, potem moja a teraz maz cierpi na grype zoladkowa w domu!
Wrrrrrrrr!!!!! :wściekła/y::no:

Co do tych Genossenschaftwohnungen to nie mam doswiadczenia, wiec nie wypowiadam sie.

Poza tym corka jest juz u Tagesmutter w tym tygodniu i bardzo lubi tam chodzic, wiec przerwa jej nie zaszkodzila.

A tak to juz nic, stara bida, praca dom, dzien jak co dzien! :tak:

Hej dziewczyny ,

wszedzie teraz jakis wirus panuje , ciagle slysze , ze ktos chory, taka pogoda , ale szczerze jak dla mnie super, ciesze sie bardzo, nie przepadam za zima , a i moj maz wtedy tz w domu przesiaduje , choc teraz wygral przetarg i o dziwo w zimie wraca do pracy , do mojej cesarki przynajmniej , a wyznaczyli ja na 23 , czyli juz niebawem , w szpitalu nawet radza, zeby maz byl obecny , i powiedzieli ze Mikolaja otrzymam od razu , podczas zszywania bedzie ze mna , i na sale tez pojedzie , ale nie wyrazili zgody na pokoj rodzinny, mpowiedzieli, ze tylko przy naturalnym mozna z niego skorzystac ... dziwne nie ?

Kathinka , napisz cos wiecej jak mozesz o tym domkach, bo ja nie natrafilam nigdzie na domki , w sumie nigdy sie specjalnie nie interesowalam ( maz woli swoja ziemie i sie budowac) ale czynszu nie malo placimy , wiec warto moze cos pomyslec .

Ja jestem tez za spotkaniem, ciezko mi tu cos pisac, bo nie bardzo wiem , ktora ktora jest ktora , i koga sa bobasy, to moja pamiec teraz szwankuje, i ciagle musze lukac co ktora napisala o swoich brzdacach . A tak to bedzie lepiej jak sie poznamy :)

Teraz mam tyle energii , caly dzien ubranka prasuje, na poczatku myslalam ze wszytskiego mamy za malo, a teraz widze ze wszytskiego za duzo , ale to mam nadzieje normalne przy 1 ,
i dzis odkrylam okropne rozstepy na brzuchu , wczoraj wieczorkiem byl jeden malutki, na 2 cm, a dzis , to przez caly brzuch przeciagniete i kilka, nie wiem co teraz pomoze, zaraz polece do apteki, moze cos poleci babka, ale chyba jak juz sa, to po ptokach , a przyznam , ze troche olewalam, nie codziennie smarowalam , i teraz mam :( nie spodziewalam sie tego , i az mi sie slabo zrobilo jak zobaczylam jak to wyglada - nigdy nie widzialam ,
da rado cos na to poradzic, mialyscie z tym blizszy kontakt ???

I przede wszystkim Szczesliweo Nowego Roku !!!!!!!!!!!!!!!! Zeby sie spelnily wszystkie postanowienia Wasze :) I dzieci zdrowo rosly :)

Spotkanie nic prostszego :) Do mnie zapraszam chetne :) Na Pw dam namiary a jakis termin wspolnie trzeba ustalic , ja moge prawie codziennie :) .

mrousse z ubrankami to norma i nie tylko przy pierwszym dziecku a na rozstepy jak skonczysz karmic tylko kwasy . Klaudia kiedys mowila ze jej ladnie zeszly , ja tez bede robic po odkarmieniu bo niestety tym razem mam kilka i powiem ci ze nie zalezy to od smarowania . Przy Maxim nei smarowalam sie wcale , mialam baboch jak stad do warszawy ;) i nic nie popekalo , przy Gabi podobnie a teraz mimo ze sie smaruje to OOOOOOOOOO wylazlo pare

Z rodzinnym pokojem to wlasnie tak jest i chyba wszedzie bo my tez nie dostalismy przy Maximilianie

Domki sa na tej samej zasadzie co mieszkania i z tego co wiem to nawet wklad niewiele wyzszy . kolo Rennbanweg jest ich sporo ale w innych bez. napewno tez . U nas tez plany budowania sie w przyszlosci ale to w przyszlosci ;)

Witam wszystkie Mamusie, dawno mnie nie było!
Święta były takie sobie,w sumie przez ok 2 tyg siedziałam ciągle u babci, powspominalyśmy, pośmiałyśmy sie, popłakałyśmy.Sylwestra też u babci spędziłam.

Któraś dziewczyna pisała coś o wymeldowaniu się, ja chciałam teraz to zrobic ale kobietki w urzędzie powiedziały mi PO CO;) mówiły ze jeszcze im sie nie zdarzyło zeby ktoś sprawdzał czy jest ktoś zameldowany w PL a dużo ludzi wyjechało. <Mowily teaz ze w 2013 r ma wejsc taka ustawa ze jak wyjezdzasz za granice masz to zglosic i jak wrocisz to tez, powiedzialy ze jak sie wymelduje to za 3 miesiace straci waznosc ten dowow i moge zrobic ale bez adresu i bedzie to tak jakbym w polsce byla osoba bezdomną i niczego nie załatwie.

Co do rozstępów-przykro mi niczym się ich nie usunie, kwasami je wybieliłam bo były siwe!ale z czasem same zjaśnieją. Jedynie laserowo można usunąć a to kosztuje, ja mam pełno rozstępów. Kathinka ma racje nawet jak smarowac nie wiadomo jak będziesz to i tak mogą się pojawic

reklama
Klaususia my pisalysmy o podwojnym zameldowaniu bez koniecznosci wymeldowania sie, tzn przynajmniej o to mi chodzilo . I tak mozna, babka Ci powiedziala , ze dopiero od 2013 , ja to zrobilam jakis czas temu, wypelnilam formalnosci ze przebywam za granica, emigruje , i nic z dowodem nie musze zmieniac, pozostaje zameldowana, mam wszelkie prawa, i nikt ani z Austrii ani z Pl nie moze sie czepic :) I najwazniesze nie wychodze na bezdomna :D

Co do tych rozstepow , to tu taka bieda w aptekach, ze szok , a jak zobacza ze w ciazy jeszcze , to juz kompletnie , bylam w kilku , i sklepach, i nigdzie nic nie mieli na powstajace juz rozstepy, redukujace, wszedzie to samo, ze sie nic nie poradzi i smarowac oliwka, no i glupie baby mnie tylko wkurzyly, bo ze sie nie poradzi to wiem, ale wiem rownie dobrze , ze jest masa kremow, ktore inaczej dzialaja niz oliwka i sa na rozstepy w 1 fazie rozwoju , ale tu w Austrii to tylko bio , i nic nie ma , udalo mi sie znalezc po poszukiwaniach, na pierwszy rzut oka swietny preparat, na popwstajace roztepy, ja mam leciutko rozowe , i on ma uzupelniac kolagen, elastyne, pobudzac i regenerowac, tez jest na twarz i blizny itd , i niezakazany w ciazy , i po wmasowaniu musze powiedziec ze fajna skorka :) Ale to jakas auslanderka go polecila te At wszytskie to zdecydowanie nic nie mogly doradzic .

Jakie plany macie na dzis , korzystacie z dnia wolnego ? W tym roku podobno najwiecej od 10 lat ma byc dni wolnych od pracy w tygodniu :)

Do góry