reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

No to bardzo szybko i dobrze wiedzieć że moga przystac poczta bo dwa razy jechac to nie frajda tyle km. Mam nadzieje ze pojdzie to sprawnie zeby mozna bylo na swieta pojechac do pl i przy okazji pewnie chrzciny zrobic. A w pl potem tez melduje sie dziecko zeby dostalo pesel czy tez przez ambasade sie to robi ?

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
A napewno wszystko zdazycie my z Łucja jechalismy do Wiednia jak miala dwa tygodnie :)
Tylko kolejki tam w tej ambasadzie.... A i miejsca malo ze nie bylo sie gdzie ruszyc. Dobrze ze wozka nie wyciagalismy. Bo z fotelikiem trudnobylo sie dopchac. Niby mozna zrobic rezezwacje on line na godzine jaka pasuje ale ludzie tam.narzekali na to bo szlo jak kto sie ustawil.

Napisane na LG-H320 w aplikacji Forum BabyBoom

Jak my umiejscowaliśmy austriacki akt urodzenia w polskim USC, to dostaliśmy polski akt, PESEL nie. O PESEL składaliśmy wniosek już tu w ambasadzie razem z wnioskiem o paszport pięcioletni. Żeby uzyskać PESEL w Pl to trzeba tam zameldować dziecko, tak przynajmniej było trzy lata temu, chyba, że coś się pozmieniało

Potrzebny jest do tego na 5 lat bo inaczej nie wyrobisz. No nam pani w usc wszystko od razu zrobila tzn pesel po dwoch dniach chyba byl. I juz w akcie jest tez pesel . pytalismy sie wiec wszystko za jednym zamachem. My i tak dowod malej teraz na swieta wyrobimy. Wazny na 10 lat i nie placisz. Sami nam proponowali juz przy wyrabianiu pl aktu ale bedzie wieksza łucja to zrobimy w grudniu by i zdjecie bylo w miare [emoji23]

Napisane na LG-H320 w aplikacji Forum BabyBoom

Paula89 dokładnie, macie rok czasu na umiejscowienie aktu w Polsce :)

Anitaka no to fajnie, że od razu na miejscu, niestety na tej grupie Matki Polki widzę, że co miasto to inaczej, inne kwoty i procedury żeby umiejscowić akt :p

A wiec dziewczyny u nas z językiem spoko bo jedna opiekunka jest polka co prawda nie mówi dobrze po polsku chyba już tu urodzona i wychowana bo ja bym w życiu po akcencie nie poznała tylko imię ma polskie. Właściciel przedszkola powiedział mi na pierwszym spotkaniu żebym czasem jej w domu nie uczyła niemieckiego bo nigdy tego nie zrobię tak jak w przedszkolu się nauczy, a po za tym mój niemiecki to porażka[emoji14]w przedszkolu stwierdzili że nie będą robić prób bo ona nawet będąc ze mną tam płacze i chce do domu. Wczoraj był nawet sam szef i patrzył co jeszcze mogą zrobić, jak rytuały w przedszkolu ,stanowczosc mamy nie pomaga. Postawili na zabawę, mam tam siedzieć czytać gazetę i Ja olewac a ona może robić co chce, chcą żeby przedszkole jej się kojarzyło z czymś miłym, zobaczymy co to będzie :) Eliza otwierają rano oczy mowi, że nie chce iść do przedszkola. My nie planujemy tu zostać na stałe i na języku mi tak strasznie nie zależy chce tylko żeby się oswoila trochę z innymi ludźmi i dziećmi. Zapisana w przedszkolu i tak jest tylko do 12.
Super dzieciaki tak szybko rosna, ja termin mam za 4 tygodnie :) moja siostra przedwczoraj urodziła w Polsce synka[emoji14]
Co do paszportu ja teraz wyrabialam nowy dowód w pl i już się adresu zameldowania nie podaje to może się coś zmieniło, ja robiłam tak jak Vixen pisze tylko akt w Polsce reszta przez ambasadę, a tym bardziej że mi kazali przy KBG dostarczyć papier ze ani ja ani Elizka nie jesteśmy zameldowane w Polsce.

Napisane na HTC Desire 626G dual sim w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry