reklama
karolask87
Moderatorka
Na Karenz możesz zostać do ukończenia 24 msca życia Zosi. Ale jak masz 20+4 i na Karenz idziesz tylko Ty to wypłacają do 20 msca życia małej. Więc 4 ostatnie miesiące będą bez wypłaty. Dlatego przeważnie jak ktoś wziął 20+4 to idzie do 20tego msca na Karenz
Mokito
Fanka BB :)
Hej Kobietki, wieki mnie tu nie bylo. Ciesze sie, ze zajrzalam bo nic nie wiedzialam o drugim sznku w drodze, gratuluje Aniu!!! U nas dzis 3 urodziny Kingi, tydzien temu Adela skonczla roczek...i tego samego dnia w zabawie z siostra zlamala kosc piszczelowa dzieje sie u nas, ale w gruncie rzeczy same pozytywy heeh pozdrawiam!
Mokito
Anet jeszcze 2 tygodnie ma nosic szyne, wczoraj nawet juz ja zdjelam, zeby ja wreszcie wykapac. Adelka cale szczescie jest baaardzo dzielna i pogodna.
Wlasnie czas leci jak szalony. Udalo mi sie przeleciec ostatnie 150 stron(!) ale nie znalazlam Kapelutka. Wiecie moze co u Niej, wiosna-latem 2015 wiem ze chwalila sie druga ciaza, ciekawa jestem jak sobie radzi...
powiem Wam ze latem koszmarnie sie czulam, troche zaluje ze sie nie zglosilam do psychiatry. No ale koniec koncow juz jest ze mna doskonale (a przeszlam cos w stylu depresji poporodowej) zdecydowanie polepszylo mi sie odkad jesienia wreszcie zaczelam pracowac, wyszlam z domu do ludzi.
Trzymam kciuki za wszystkie Mamusie w Austrii
Wlasnie czas leci jak szalony. Udalo mi sie przeleciec ostatnie 150 stron(!) ale nie znalazlam Kapelutka. Wiecie moze co u Niej, wiosna-latem 2015 wiem ze chwalila sie druga ciaza, ciekawa jestem jak sobie radzi...
powiem Wam ze latem koszmarnie sie czulam, troche zaluje ze sie nie zglosilam do psychiatry. No ale koniec koncow juz jest ze mna doskonale (a przeszlam cos w stylu depresji poporodowej) zdecydowanie polepszylo mi sie odkad jesienia wreszcie zaczelam pracowac, wyszlam z domu do ludzi.
Trzymam kciuki za wszystkie Mamusie w Austrii
anet:)
Akurat na swieta bedzie śmigać juz bez szyny, super :-)
..niestety nie wiem jak tam Kapelutek i dzidzia... pewnie pelne rece roboty.. juz sie boje jak to bedzie przy dwójce kiedy... wlasnie a psychika... kurcze tak sie czlowiek chce trzymac a tu jednak ciezko jest i tyle na glowie i w glowie... niestety i mnie czasem jakies dooooly łapią...
Trzymajcie sie Mamuśki :-)
..niestety nie wiem jak tam Kapelutek i dzidzia... pewnie pelne rece roboty.. juz sie boje jak to bedzie przy dwójce kiedy... wlasnie a psychika... kurcze tak sie czlowiek chce trzymac a tu jednak ciezko jest i tyle na glowie i w glowie... niestety i mnie czasem jakies dooooly łapią...
Trzymajcie sie Mamuśki :-)
karolask87
Moderatorka
Hej Mokito
Biedna mała zdrowia dla niej.
Co do smutków i depresji, jak to mówią... przy dzieciach zwariować można...
Grunt to za dużo nie rozmyślać. My kobiety same potrafimy się nieźle nakręcić. A samotne siedzenie w domu też nie pomaga.
Ale dobrze, że już wszystko ok
A reszta jak tam po weekendzie?
Biedna mała zdrowia dla niej.
Co do smutków i depresji, jak to mówią... przy dzieciach zwariować można...
Grunt to za dużo nie rozmyślać. My kobiety same potrafimy się nieźle nakręcić. A samotne siedzenie w domu też nie pomaga.
Ale dobrze, że już wszystko ok
A reszta jak tam po weekendzie?
ola13650
Oj u nas po weekendzie jako tako tesciowa u nas byla na 3 dni i jak ja sie ciesze ze juz pojechala Aa tak to pogoda nam sie zas zepsula i az sie nic nie chce ja ostatnio chodze pol przytomna.
Mala juz przesypia mi w nocy po 4 czasem 5h ciagiem wiec nie ma zle. Ale ogolnie domaga sie duzo mojej uwagi w dzien najchetniej to by sie nosic chciala mala terrorystka
Mokito co do depresji to wspolczuje tez to kiedys przechodzilam, a siedzenie w domu fakt pogarsza tylko sytuacje.
Mam pytanie z innej beczki dziewczyny przy wyborze z ktoregos wariantu mozna normalnie pracowac np przy wariancie 30+6 ? Czy sa jakies ograniczenia zarobkowe? Jak tak to orientuje sie ktoras jaka to kwota?
Mala juz przesypia mi w nocy po 4 czasem 5h ciagiem wiec nie ma zle. Ale ogolnie domaga sie duzo mojej uwagi w dzien najchetniej to by sie nosic chciala mala terrorystka
Mokito co do depresji to wspolczuje tez to kiedys przechodzilam, a siedzenie w domu fakt pogarsza tylko sytuacje.
Mam pytanie z innej beczki dziewczyny przy wyborze z ktoregos wariantu mozna normalnie pracowac np przy wariancie 30+6 ? Czy sa jakies ograniczenia zarobkowe? Jak tak to orientuje sie ktoras jaka to kwota?
Hejj dziewczyny no i nas tez ok. I tak jak u ciebie olu mala juz lezec nie chce . tym bardziej jak mnie nie slyszy to zaraz placz. Ale jest ok. Ostatnio zasypia przed 21 potem budzi sie tak o polnocy czasem pozniej no chyba ze jakas niespodzianka jest w pampersie. A potem tak 4 5 i spi i mruczy. O 7 zje i spi do 9
A dziewczyny czy mozna wniosek o FBH skladac online??? Czy trzeba dokumenty jakies donosic wtedy???
A dziewczyny czy mozna wniosek o FBH skladac online??? Czy trzeba dokumenty jakies donosic wtedy???
reklama
karolask87
Moderatorka
Moja pobiła w sobotę rekord i przespała 8h, aż byłam w szoku. Ale to jakiś dziwny wyjątek był. Normalnie śpi po 5h, czasem się zdarzy 6, czasem 4.
Ola w tym roku jest tak samo jak w poprzednim - 16.200. Jest to Lohnsteuerbemessungsgrundlage - znajdziesz ją chociażby na Lohnzettlu. (LST BMG).
Albo 60% Twoich dochodów z ostatniego roku przed Karenz. Pracować na pewno możesz. Ja już jestem w pracy Ograniczeń trochę jest gdybyś chciała np. dorabiać sobie na Karenz u innego pracodawdcy. Poniżej kalkulator
Link do: KBG-Online-Rechner
Anitaka,a nie dostałaś jeszcze listu z FA? Powinien przyjść z automatu. Możesz też sama złożyć wniosek. Każą pewnie dosłać standardowo Anmeldbescheinigung Twoje i małej i akt urodzenia.
P.S. Przezajebiaszczą ma minę na tym zdjęciu
Ola w tym roku jest tak samo jak w poprzednim - 16.200. Jest to Lohnsteuerbemessungsgrundlage - znajdziesz ją chociażby na Lohnzettlu. (LST BMG).
Albo 60% Twoich dochodów z ostatniego roku przed Karenz. Pracować na pewno możesz. Ja już jestem w pracy Ograniczeń trochę jest gdybyś chciała np. dorabiać sobie na Karenz u innego pracodawdcy. Poniżej kalkulator
Link do: KBG-Online-Rechner
Anitaka,a nie dostałaś jeszcze listu z FA? Powinien przyjść z automatu. Możesz też sama złożyć wniosek. Każą pewnie dosłać standardowo Anmeldbescheinigung Twoje i małej i akt urodzenia.
P.S. Przezajebiaszczą ma minę na tym zdjęciu